Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 134 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 09 Sie 2012 14:17 

niebieski
Szymon, opłata za przejazd przez granicę wynosi lekko ponad 280 zł. Dozwolone są te kraje, które są wymienione w warunkach na końcu.
Musisz się także wczytać w exclusions - uszkodzenia wyłączone z ubezpieczenia.
 Profil Relacje PM off  

Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 Relaks w 4* hotelu za 2499 PLN 🌊 Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 Relaks w 4* hotelu za 2499 PLN 🌊
City break w Maroku 🏰🌴 Loty + 3 noce w hotelu ze śniadaniami w Marrakeszu za 929 PLN ☀️ City break w Maroku 🏰🌴 Loty + 3 noce w hotelu ze śniadaniami w Marrakeszu za 929 PLN ☀️
#42 PostWysłany: 09 Sie 2012 15:30 
Awatar użytkownika

Loty: 517
Kilometry: 760 263
niebieski
Ja pokonałem w zeszłym roku podobną trasę ale do Antibes (15km dalej), bo były najtańsze noclegi w okolicy. Uważajcie na wypożyczalnię ADVANTAGE, mi doliczyli po powrocie 73 euro za nieumyte auto, odwołałem się do banku, ale nie uznali reklamacji bo skubańcy wpisali tę kwotę w karach.

Image
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 09 Sie 2012 17:22 
Awatar użytkownika

srebrny
sebjag napisał(a):
Pisałem do europcar i Budget w sprawie wjazdu do Monaco. W obu przypadkach bez dodatkowych dopłat, należy jednak podczas odbioru samochodu poinformować o tym pracownika. Zapytam jeszcze o Francję bo może też podskoczę sobie do Nicei:) całe 30km więc chyba warto. Myślę że z Francją też problemu nie będzie.

Skoro pozwolili na Monaco to pozwolili też na Francję, bo nie da się jej ominąć ;)

@natka26 - ja jak wpisałem swój termin dla 23lat i dla 30lat to cena była ta sama, więc dziwne to wszystko. Chciałbym w końcu mieć to z głowy, te 600zł byłoby idealne. Skoro są problemy z wyjazdami zagranicznymi, bo wychodzi na to, że w ERC trzeba dać te 280zł, to rozważam podróż jednak tylko po Włoszech, jednak to trochę bezsens, bo gdybym chciał jeździć po Włoszech to kupiłbym lot do Rzymu jako punktu wypadowego... Do tego plan od początku był na Niceę i okolice... Ewentualnie ryzykować i liczyć, że nic się nie stanie... Ale to nie będzie jeden dzień we Francji, tylko cały tydzień...

#44 PostWysłany: 09 Sie 2012 17:23 
Awatar użytkownika

srebrny
Maciek78 napisał(a):
Szymon, opłata za przejazd przez granicę wynosi lekko ponad 280 zł. Dozwolone są te kraje, które są wymienione w warunkach na końcu.

Nie do końca rozumiem, czyli te dozwolone, o których mówisz, są bez konieczności dopłaty 280zł, czy nie?

#45 PostWysłany: 09 Sie 2012 20:54 
Awatar użytkownika

szymonpoznan1 napisał(a):
@natka26 - ja jak wpisałem swój termin dla 23lat i dla 30lat to cena była ta sama, więc dziwne to wszystko. (...)

no to wychodzi, że limitem jest 23 a nie 25 w ERC :) jak poniżej:
Załącznik:
21 lat.jpg
21 lat.jpg [ 37.73 KiB | Obejrzany 1323 razy ]

Załącznik:
23 lata.jpg
23 lata.jpg [ 50.72 KiB | Obejrzany 1323 razy ]

Załącznik:
26 lat.jpg
26 lat.jpg [ 36.73 KiB | Obejrzany 1323 razy ]

jeśli jednak nie czujesz się pewnie, bo ERC to broker, a nie wypożyczalnia, to możesz do nich w tej sprawie napisać, ale ja bym brała.
jak ci ktoś gwarantuje cenę i jeszcze się reklamuje, że ich klienci nie mają niespodziewanych dopłat po przylocie do rezerwacji, to jest to ich broszka, żeby wynegocjować z wypożyczalnią zakupioną przez Ciebie ofertę.

miałam kiedyś sytuację, że wypożyczalnia chciała mnie naciągnąć na opłatę lotniskową - to im pokazałam voucher z rezerwacją, a tam są określone warunki. jeśli masz na voucherze napisane, że nie masz nic dopłacić to nie masz i już ;)

#46 PostWysłany: 10 Sie 2012 09:29 

niebieski
szymonpoznan1 napisał(a):
Maciek78 napisał(a):

Nie do końca rozumiem, czyli te dozwolone, o których mówisz, są bez konieczności dopłaty 280zł, czy nie?

Wg mnie - za opłatą 280 zł są dozwolone wjazdy do wymienionych państw.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 17 Sie 2012 12:13 

niebieski
szymonpoznan1 wybrałeś już ofertę?
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 18 Sie 2012 16:32 
Awatar użytkownika

srebrny
Padło na ECR, wychodzi chyba najkorzystniej cenowo dla osoby w moim wieku. Rezerwacji jeszcze nie zrobiłem, gdyż gdy mój brat się dowiedział o tym gdzie lecę, chce się dołączyć i próbujemy dokupić bilet dla niego, a wtedy poszukiwania zacznę od nowa, gdyż jest 2 lata starszy :) Ale wstępnie w takiej opcji myślę o HERTZu, tam jest 800zł za tydzień w Focusie (klasa D), ale trzeba mieć 25lat. Jeśli brat jednak nie poleci biorę Fiestę (klasa C) za 600zł w ECR.

#49 PostWysłany: 20 Sie 2012 07:33 

niebieski
Z tego co pamiętam dla młodego kierowcy dobra cena wychodziła także w autoeurope. To też pośrednik jak ECR i też jest opcja all inclusive gdzie w razie czego oni wracają blokowaną kwotę. Tylko że kupując u nich i zapewne w ECR też tak jest płacisz przez pośrednika za wynajem a później na miejscu już wypożyczalnia blokuje Ci depozyt. Bo skoro pośrednik daję opcję all inclusive bez sensu wykupywać ubezpieczenie "Super COVER", a skoro się go nie wykupuje pobierany depozyt. Pisałem do Hertza ile będzie wynosił w moim przypadku i ścieli mnie z nóg:) 1700EUR + 130 EUR paliwo :shock: Moja karta kredytowa niestety posiada niższy limit także opcja ta odpada. Co dziwne z europcar dostałem maila iż zablokują ok 400EUR. Tu już cena znośna tyle że auto mniejsze i droższe.
Nie wiem czy sobie to sprawdziłeś. Chyba że wykupujesz ubezpieczenie albo posiadasz kartę bez limitu.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 21 Sie 2012 21:08 

Siemka
Ja tez mysle o tym brokerze economycarrentals.com

wszystko wyglada kolorowo ALE...
niska cena to zawsze haczyk...

niby jest ubezpieczenie all inclusive czy cos tam...
Radze wam przeczytac dokladnie wszystkie drobne druczki...

w tym ubezpieczeniu nie sa zawarte takie rzeczy jak lusterka, podwozie, dach, szyby, koła, opony i jeszcze inne...
jako broker zastrzegli sobie prawo do nie zwracania kosztow jesli uszkodzenia wynikaja z niedbalstwa (negligence czy jakos tak)

poza tym tak naprawde nie wynajmujesz od nich tylko od jakiejs lokalnej wypozyczalni. i nieby u niech jest napisane 'no excess'
ale w lokalnej wynajmujesz excess czyli placi sie za wszystko... kazda stluczka bedzie slono kosztowac...
I niby potem bedzie mozna sie ubiegac o zwrot tych kosztów od naszego kochanego brokera economycarrentals.com
ale zeby dostac jakas kaske trzeba odrazu po wypadku zawiadomic lokalnego partnera firmyi sporzadzic rapotr,odrazu zawiadomic policje i sporzadzic raport... do tego jeszcze jakies wyciagi z karty kredytowej i cos tam jeszcze (radze doczytać)

nie mowie ze to oszuści ale mocne mam rozterki przed rezerwacja u nich... przypuszczam ze wszystko bedzie ok jezeli nie bedzie uszkodzen auta

jesli ktoś z was juz niedawno korzystal to prosze o opinie na temat tej firmy.

Darek
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 21 Sie 2012 22:02 
Awatar użytkownika

srebrny
sebjag napisał(a):
Z tego co pamiętam dla młodego kierowcy dobra cena wychodziła także w autoeurope. To też pośrednik jak ECR i też jest opcja all inclusive gdzie w razie czego oni wracają blokowaną kwotę. Tylko że kupując u nich i zapewne w ECR też tak jest płacisz przez pośrednika za wynajem a później na miejscu już wypożyczalnia blokuje Ci depozyt. Bo skoro pośrednik daję opcję all inclusive bez sensu wykupywać ubezpieczenie "Super COVER", a skoro się go nie wykupuje pobierany depozyt. Pisałem do Hertza ile będzie wynosił w moim przypadku i ścieli mnie z nóg:) 1700EUR + 130 EUR paliwo :shock: Moja karta kredytowa niestety posiada niższy limit także opcja ta odpada. Co dziwne z europcar dostałem maila iż zablokują ok 400EUR. Tu już cena znośna tyle że auto mniejsze i droższe.
Nie wiem czy sobie to sprawdziłeś. Chyba że wykupujesz ubezpieczenie albo posiadasz kartę bez limitu.

Limit karty to nie problem (dla mnie). Muszę doczytać jedynie czy to blokada czy zdjęcie środków z karty, a potem zwrot, bo wtedy stracę na przewalutowaniu. Jedyne co to niejasne zasady tankowania, wychodzi na to, że dowiem się po zakupie czy jest full-full czy full-empty etc...

PS: Jak urwę lusterko to we Francji kupię za 20euro na jakimś szrocie, a nie będę czekał na ubezpieczalnie XD

PS2: Co do Karty i limitów. Jeśli masz mały limit zawsze możesz nadpłacić kartę i wtedy dasz radę. Oczywiście wiąże się to z tym, że trzeba mieć kasę na nadpłacenie, ale jak ją masz, czyli np.: masz limit 2k, potrzebujesz 3k, to robisz spłatę o 1000zł więcej i masz po problemie. Jedyny problem to to, że potem nie wyciągniesz kasy w bankomacie, tylko będziesz musiał stracić po prostu w sklepach po powrocie :)

#52 PostWysłany: 22 Sie 2012 22:14 
Awatar użytkownika

Ja lecę do Bergamo 31 sierpnia i też chciałem wypożyczyć samochód. Wybór padł na wypożyczenie przez Wizzair w Europcar - chciałem kabriolet i tam była najlepsza cena = 41 euro/dzień za Megane lub inny tej klasy. Wracam 3go września - zdam relację jak sprawa z wypożyczeniem wyglądała.

Zastanawiam się jak jest ze spaniem w samochodzie. Wybieram się w okolice Gardy, czy znacie tam jakieś parkingi/miejsca gdzie można bezproblemowo przespać się w samochodzie? ;)
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 23 Sie 2012 07:16 

niebieski
W takim razie się rozminiemy:) Ja będę w Bergamo 4września i też planuję spać w samochodzie. Podobno nie ma problemu.
Maciek78 napisał(a):
Nie ma żadnego problemu ze spaniem w samochodzie we Włoszech.
Pod tym linkiem
http://www.camperonline.it/area_di_sosta_italia.asp
lokalizacje wszystkich parkingów do spania z udogodnieniami. Większość darmowych.
Poza tym na każdej autostradzie są AUTOGRILLe - parking + stacja benzynowa + sklep. Tam tez można bez oporów spać w aucie.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 23 Sie 2012 12:14 
Awatar użytkownika

srebrny
Jeśli kogoś interesuje ECR i wyjazd za granicę, to rozmawiałem na czacie i okazuje się, że gdziekolwiek jedziesz to musisz wykupić tą kartę Cross Border Card. Jednak jak zauważyłem, w samochodach od klasy E jest ona darmowa. W niższych klasach na tydzień to koszt 280zł, więc warto rozważyć jednak lepsze auto, bo Fiesta za 600 + 280zł to 880zł, a już za 920 jest Focus i to w DIESLU z darmową kartą na wyjazd za granicę ;)

#55 PostWysłany: 23 Sie 2012 12:34 
Awatar użytkownika

srebrny
W sumie, nie tylko od E w górę. Za niższe klasy też, ale nie wszystkie. Micrę też można mieć z darmową kartą, a akurat przy Fieście trzeba dopłacić :(

#56 PostWysłany: 04 Wrz 2012 11:30 
Awatar użytkownika

malek napisał(a):
Ja lecę do Bergamo 31 sierpnia i też chciałem wypożyczyć samochód. (...) Wracam 3go września - zdam relację jak sprawa z wypożyczeniem wyglądała.

Z niecierpliwością czekam na relację ;) na 95% też wypożyczam auto, tyle że w drugim tygodniu października więc wszelkie praktyczne rady dotyczące WSZYSTKIEGO co związane z poruszaniem się wypożyczonym autem będą mile widziane :)
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 04 Wrz 2012 21:16 

mam pytanie jedziemy do Włoch na mecz i potrzebujemy auta na 2 dni
mam pytanie jak to jest z paliwem przy takim krótkim wynajmę?
i jak z opłatami za autostradę wykupuje się jakoś czy płaci w bramkach jedziemy z Bergamo do Turynu.
Korzystał ktoś z wypożyczalni AutoEurope bo mają dobre ceny.
Polecacie jakąś tanią wypożyczalnie?
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 04 Wrz 2012 21:49 

niebieski
Bierzesz samochód z pełnym bakiem i z pełnym oddajesz.
Autostradę oplacasz na bramkach. Wyjeżdżając z Bergamo odbierzesz kwitek a zjezdzajac w Turynie zapłacisz 15 euro.
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 04 Wrz 2012 21:50 

niebieski
A odnośnie wypożyczalni to sprawdź
Www.economycarrentals.com

Polecane na forum za niskie ceny.
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 04 Wrz 2012 23:33 
Awatar użytkownika

A więc wróciłem i moje wnioski są następujące:

1. koszt autostrady można sprawdzić na stronie: http://www.autostrade.it/en/autostrade/home.do podając skąd dokąd chce się przejechać. Ja z Bergamo do Modeny zapłaciłem 11 Euro, a z Modeny w okolice Werony 5 Euro. Na pewno jazda autostradą znacznie przyśpiesza podróż - najpierw planowałem pojechać przez góry w okolice Gardy, ale już na wyjeździe z Bergamo utknąłem w korku, podobnie droga nad Gardą przez miasteczka - ruch dość spory. Z drugiej strony znad Gardy wróciłem do Bergamo w sobotni wieczór omijając autostradę i nie było korków - więc da się i tak.

2. Samochód w Europcar bez zarzutu. Wypożycza się na stoisku na lotnisku i wiozą na parking, gdzie stoi samochód. Zablokowali mi 293 Euro na karcie. W moim przypadku dostałem Golfa VI cabrio, z symbolicznym przebiegiem (według pośrednika wizzair miał być Megane cabrio lub podobny tej klasy). Tutaj polecam czujność, bo gość na parkingu pokazuje po prostu gdzie stoi samochód i to wszystko, wypożyczając samochód drugi raz obejrzałbym go dokładnie i zgłosił wszelkie usterki nadwoziowe (chociaż mój egzemplarz nie był nigdzie uszkodzony, ale w trakcie zobaczyłem kilka zarysowań tu i ówdzie - mam nadzieję, że tego nie wykorzystają, bo jeszcze nie odblokowali mi kasy)

3. Spanie w samochodzie: nad Gardą właściwie bez problemu znalazłem parking, gdzie było zaparkowane sporo samochodów i kilka camperów i tam też spędziłem jedną noc (Sirmione przy Strada Provinciale 31). Wady? Jeśli zamierzacie potem wziąć prysznic to i tak trzeba za niego zapłacić na jednym z campingów (mnie skasowali 4.5 euro), także następnym razem jednak dołożyłbym 10 euro do noclegu w hostelu.

4. Mój samochód mało palił i mimo, że przejechałem sporo to uzupełnić paliwo chciałem dopiero na godzinę przed oddaniem go do wypożyczalni i co się okazało? W Bergamo nie znalazłem żadnej stacji z obsługą - wszystkie stacje są "automatyczne", byłem na kilku stacjach i na żadnej automat nie chciał zaakceptować moich kart! (mbank, w końcu na jednej wypluł komunikat, że kart chipowych nie akceptuje). Akurat nie miałem Euro i po wizycie na pierwszej stacji nie pomyślałem, żeby pojechać je wybrać z bankomatu, tylko jeździłem bez sensu od stacji do stacji i musiałem oddać samochód niezatankowany. Mój błąd, ale może będzie nauczką dla innych ;) Koszt paliwa na stacji: 1.7-1.8 Euro za ON, w wypożyczalni mieli stawkę 2.4 Euro. Brakowało mi ok 35 litrów, więc pewnie dodatkowe 100zł wypożyczalnia zarobi na mnie w tym miejscu ;)

5. Podobnie jak w punkcie nr 4 umycie samochodu - nie wiem jak to rozpatrują, ale w moim przypadku przez całą noc z soboty na niedzielę padało, a rano w niedzielę przestało i tak jak w przypadku paliwa nie mogłem znaleźć myjni - więc z zewnątrz pozostał nienajczystszy.

6. Przy oddawaniu samochodu gość każe zaparkować, zabiera kluczyki i to koniec. Czyli wszystkie wady i ewentualne braki (jak w moim przypadku paliwo) będzie sprawdzał sam, a więc może ciężko być coś wyegzekwować jeśli potrącą nam z kaucji coś czego faktycznie nie powinni pobrać...

Podsumowując aż sam się dziwię w ilu miejscach się naciąłem i w ilu jeszcze mogą mi coś doliczyć, stawka za samochód była 40 Euro dziennie, ale tak naprawdę może mnie to kosztować znacznie więcej :shock: Dam znać jak zdejmą mi blokadę z karty :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 134 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości