Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zasady wjazdu do Grecji znajdziemy na stronie https://travel.gov.gr/#/ oraz stronie polskiego MSZ https://www.gov.pl/web/dyplomacja/grecja

Temat dedykowany obowiązkowemu formularzowi PLF (Passenger Location Form) passenger-location-form-grecja,1481,153048
Od 15.03.2022 nie ma obowiązku wypełniania formularza lokalizacyjnego
(proszę za każdym razem potwierdzić tą informację na gov)

https://www.gov.pl/web/dyplomacja/grecja
Informacja Ambasady Grecji o akceptowaniu potwierdzeń szczepienia przeciw COVID wydawanych przez Centrum e-zdrowia: w tym poście viewtopic.php?f=1481&p=1436768#p1436768

Dodatkowe informacje (m.in. o zaświadczeniu o przechorowaniu koronawirusa) w tym poście viewtopic.php?f=1481&p=1436944#p1436944

Dla osób potrzebujących wykonać test w Grecji: https://barbera-yachting.de/en/covid/te ... ons-greece

Tu można śledzić sytuację w regionach - aktualizacja mapki we wtorki.
https://covid19.gov.gr/covid-map-en/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 777 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 39  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Grecja post-covid
#541 PostWysłany: 17 Lip 2021 15:14 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Toaleta i płatność jest dozwolona bez certyfikatu
 Profil Relacje PM off  

Zobacz Park Narodowy Krugera 🦒🐘 Tanie loty do RPA od 1756 PLN 🔥 Zobacz Park Narodowy Krugera 🦒🐘 Tanie loty do RPA od 1756 PLN 🔥
Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥 Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥
#542 PostWysłany: 17 Lip 2021 23:30 
Awatar użytkownika

Loty: 264
Kilometry: 604 985
platynowy
Nowe koronarestrykcje godzina policyjna i zakaz muzyki na Mykonos
https://www.pap.pl/aktualnosci/news%2C9 ... olicyjna-i

Ostatnio edytowany przez michzak, 19 Lip 2021 10:28, edytowano w sumie 1 raz
uszczegółowienie posta
 Profil Relacje PM off  

#543 PostWysłany: 18 Lip 2021 00:21 
Awatar użytkownika

niebieski
marwok napisał(a):
Jestem na Korfu, dzisiaj w restauracji poproszono nas o kody QR z paszportów Covidowych, bez nich nie mogą nas obsłużyć, nowe prawo na Korfu od dzisiaj, ciekawe ile restauracji będzie to respektować :D

Ale w środku czy na zewnątrz korzystaliścir?

#544 PostWysłany: 18 Lip 2021 08:37 
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 587 022
niebieski
Lot do Prewezy- na lotnisku przez pewien moment wszyscy przechodzili na luzie. Po spore grupie następnie kilka osób pod rząd na testy. Nie wiem na podstawie czego. Na samej Lekfkadzie luz. Nie Sprawdzają w knajpach dokumentów. Turystów trochę jest.

#545 PostWysłany: 18 Lip 2021 09:02 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
Na południu Krety też chyba nic o tym nie wiedzą.

#546 PostWysłany: 18 Lip 2021 12:07 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Na Krecie co druga osoba ma broń, i lubi strzelać, więc nie dziwię się że nie sprawdzają
 Profil Relacje PM off
paweł p lubi ten post.

#547 PostWysłany: 18 Lip 2021 14:34 
Awatar użytkownika

niebieski
Pilnują masek w sklepach, w hotelach jak się mówi że się jest zaszczepionym ochoczo też zdejmują. Na Elafonisi podobno połowa ludzi co zwykle

#548 PostWysłany: 19 Lip 2021 09:05 

Myślałem, że wybiorę się w sierpniu eksplorować Itakę, ewentualnie inną grecką wyspę, ale po trendzie zmian widać, że trzeba zrewidować plany wakacyjne, będzie tylko gorzej. Żal trochę Greków, ale koniec końców sami sobie winni.
 Profil Relacje PM off  

#549 PostWysłany: 19 Lip 2021 09:08 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ja się wybieram i we sierpniu, i we wrzesniu. Nie widze powodu anulacji lotów/wyjazdu
 Profil Relacje PM off  

#550 PostWysłany: 19 Lip 2021 09:16 

Życzę udanych wyjazdów.
Ja się nie boję anulacji lotów, choć ciężko to wykluczyć, po prostu zaostrzanie przepisów, sprawdzanie szczepień, godziny policyjne, maseczkowe szaleństwo, pewnie za chwilę testy PCR to wystarczające powody, by szukać miejsca gdzie ludzie nie boją się własnego cienia.
 Profil Relacje PM off  

#551 PostWysłany: 19 Lip 2021 09:23 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jedyne obecne przepisy to godzina policyjna 1-6 i brak muzyki, i to jedynie na Mykonos. Co do masek, nigdy nie miałem problemu i raczej nie będę mieć.
Więc IMO, nie ma sensu anulować wyjazdu. Niestety taki urok i tych wakacji.
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.

#552 PostWysłany: 19 Lip 2021 09:30 

niebieski
i obowiązują tylko przez dziesięć dni do 26.07, oczywiście z opcją przedłużenia, … humorystycznie :
Image
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#553 PostWysłany: 19 Lip 2021 09:31 

niebieski
@Undertone Zwykle z perspektywy własnego fotela te wszystkie niedogodności są większe niż kiedy jest się w danym miejscu ;)

Generalnie w Grecji jest duży luz, na turystów dodatkowo patrzą przez palce. Można przez cały pobyt od wyjścia z lotniska nie założyć maseczki ani nie poczuć jakiejkolwiek niedogodności pandemicznej. Być może w dużych miastach jest inaczej, ale w miejscowościach turystycznych nikt nie przejmuje się zakazami. Co będzie za miesiąc w Grecji, Polsce czy Europie tego na razie do końca nie wiemy i nie ma co na siłę wymyślać jakichś scenariuszy.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#554 PostWysłany: 19 Lip 2021 09:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Teraz na Krecie jest luuuzik, i naprawdę bardzo fajnie,

#555 PostWysłany: 19 Lip 2021 10:30 

j_a napisał(a):
@Undertone Zwykle z perspektywy własnego fotela te wszystkie niedogodności są większe niż kiedy jest się w danym miejscu ;)

Mam już za sobą kilka wycieczek zagranicznych w dobie covida i wiem jak męczące było dla żony chodzenie w sierpniu po Palmie w maseczce. Obecne obostrzenia mi nie przeszkadzają specjalnie, natomiast przeszkadza mi kierunek w jakim to zmierza (a mamy dopiero polowę lipca!) i to zaznaczyłem.
Nic nie odwołuję, bo nic nie zarezerwowałem, teraz kupuję loty najwcześniej kilka dni przed wylotem. Po prostu zaczynam rozważać alternatywy, czy one pozostaną alternatywami czy będzie jeszcze gorzej - czas pokaże.
Wrócimy do tematu w sierpniu, moim zdaniem Grecja będzie przodownikiem jeśli chodzi o nowe obostrzenia w przypadku wzrostu zachorowań.
 Profil Relacje PM off
Rockriderr lubi ten post.

#556 PostWysłany: 19 Lip 2021 10:38 

HON fly4free
Chodzenie w upałach na wakacjach w maseczce to jest dramat i nikt mi nie wmówi, że jest inaczej :lol:
Co innego zakładanie jej na chwile w sklepie czy w recepcji w hotelu, a co innego trzymanie wszędzie na twarzy przez cały dzień.
 Profil Relacje PM off
peter1956 lubi ten post.

#557 PostWysłany: 19 Lip 2021 12:59 

niebieski
Undertone napisał(a):
Mam już za sobą kilka wycieczek zagranicznych w dobie covida i wiem jak męczące było dla żony chodzenie w sierpniu po Palmie w maseczce. Obecne obostrzenia mi nie przeszkadzają specjalnie, natomiast przeszkadza mi kierunek w jakim to zmierza (a mamy dopiero polowę lipca!) i to zaznaczyłem.
Nic nie odwołuję, bo nic nie zarezerwowałem, teraz kupuję loty najwcześniej kilka dni przed wylotem. Po prostu zaczynam rozważać alternatywy, czy one pozostaną alternatywami czy będzie jeszcze gorzej - czas pokaże.
Wrócimy do tematu w sierpniu, moim zdaniem Grecja będzie przodownikiem jeśli chodzi o nowe obostrzenia w przypadku wzrostu zachorowań.

Byłem na Malcie kiedy obowiązywały maseczki na ulicy. Faktycznie kiepsko, ale... byłem, zobaczyłem, tłumów nie było, samolot niedrogi i pustawy. Mogłem zostać i chodzić w Polsce bez maseczki :roll: Dla mnie słaba alternatywa. Nie żałuję wyjazdu, nawet tego że musiałem mieć test. W Grecji jest obecnie nieporównywalna sytuacja i luz.

Zmierza to w takim kierunku, ze kolejna fala covid jest na horyzoncie (dwa miesiące temu mówiłem, że jak planować wakacje to jak najwcześniej). Władze tylko reagują na sytuację, lepiej czy gorzej. Chodzi mi o to, że warto oddzielić takie medialne biadolenie w sezonie ogórkowym, typu "na Mykonos zakaz muzyki". Och, faktycznie tragedia, nie jechać do Grecji :lol: Tylko jakoś nie piszą, że w większości innych miejsc jest jak przed pandemią, luz i zabawa, piękne plaże i pełne restauracje.

Grecy jako jedni z pierwszych otworzyli się na turystykę i zasady wjazdu są liberalne. Przyciągnęli turystów, będą zachorowania. Taka kolej rzeczy. Gdybym miał podejście typu, tam nie pojadę bo maseczki, a tam bo nadmierny luz i zachorowania, to faktycznie nic tylko zostać w domu i czekać na kolejną falę zachorowań.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#558 PostWysłany: 19 Lip 2021 14:25 
Moderator forum
Awatar użytkownika

j_a napisał(a):
Zmierza to w takim kierunku, ze kolejna fala covid jest na horyzoncie [...]
Grecy jako jedni z pierwszych otworzyli się na turystykę i zasady wjazdu są liberalne. Przyciągnęli turystów, będą zachorowania. Taka kolej rzeczy.[...].

Dokładnie. I tak będzie kolejna światowa fala i tak, więc jak mają mieć kolejny lockdown to wolą mieć przy sobie trochę kasy zarobionej w sezonie.

Wróciłam właśnie z Santorini. Tam jest obecnie pomarańczowa strefa. O obowiązkowym posiadaniu testu PCR z wynikiem ujemnym lub certyfikacie zaszczepienia obiema dawkami szczepionki przed wejściem do restauracji zapewnie słyszano, ale praktycznie nikt tego nie przestrzega.
Więc nawiązując do poprzedniego akapitu - będzie kolejna fala, będą zachorowania.
Ale, ci, którzy są zaszczepieni, przejdą to, mam nadzieję, małoinwazyjnie lub może nawet bezobjawowo.
j_a lubi ten post.

#559 PostWysłany: 19 Lip 2021 14:59 

j_a napisał(a):
Undertone napisał(a):

Byłem na Malcie kiedy obowiązywały maseczki na ulicy. Faktycznie kiepsko, ale... byłem, zobaczyłem, tłumów nie było, samolot niedrogi i pustawy. Mogłem zostać i chodzić w Polsce bez maseczki :roll: Dla mnie słaba alternatywa.
Ładnie zawęziłeś kryteria, albo miejsce gdzie maski, albo urlop w Polsce. W rzeczywistości jednak wybór mamy o wiele większy, Czarnogóra, Albania, Chorwacja, Bułgaria, Turcja itd itd to miejsca gdzie maseczkowego szaleństwa brak, co najwyżej w zamniętych pomieszczeniach, ale z doświadczenia wiem,że to też nie jest regułą.

Mam nadzieję, że zarówno zaszczepieni jak i nie przejdą kolejną falę łagodnie czego sobie i Wam wszystkim życzę :)
 Profil Relacje PM off  

#560 PostWysłany: 19 Lip 2021 16:15 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Po Mykonos kolejne wyspy/miejsca które mogą mieć częściowy lockdown: Paros, Ios, Santorini i Kreta (jedynie Heraklion i Rethimno) gdzie Tour Operatorzy odwołują loty oraz noclegi

Mają także przedyskutować dziś, czy zasady będą dotyczyć jedynie osób nie zaszczepionych (i tych co nie mogą z powodu jakiejś choroby)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 777 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 39  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości