Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Wikipost aktualizujemy w miarę zawiadomień od forumowej społeczności , ale warto a wszelki wypadek przejrzeć ostatnie posty/strony wątku

Od 7 stycznia 2022 r. zmiana :arrow: wielka-brytania-covid,1453,154038?start=860#p1496017

manyaky napisał(a):
Dzień przylotu = 0,
natomiast Day 2 testu nie trzeba wykonywać w drugim dniu, tylko w dowolnym z zakresu 0-2.

Gibraltar jest oddzielnie
gibraltar-i-covid,1453,155026

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1004 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 51  Następna
Autor Wiadomość
#401 PostWysłany: 11 Lip 2021 12:53 

Loty: 10
Kilometry: 9 470
Proszę o jakieś podsumowanie bo im więcej czytam tym mniej wiem. Mam kilka pytań:
a) Czy będąc niezaszczepionym mogę wjechać z Polski do UK samochodem na 24-36h żeby zabrać córkę 9lat i wyjechać z UK do Polski bez wykupu testów na 2 i 8 dzień? Czyli jechać tylko na antygenie robionym na granicy PL/DE bo on jest ważny 48h. Podróż promem Dunkierka/Calais->Dover.
b) Czy mogę wlecieć z WAW na LHR na mniej niż 24h. Wyjść z lotniska na 5h i wrócić do Polski w ten sam dzień z córką 9letnię? Jeśli tak to jakie testy potrzebuje i dla kogo?
 Profil Relacje PM off  

Magiczny Paryż tuż przed świętami 🎄❄️ City break w stolicy Francji za 869 PLN ✨😍 Magiczny Paryż tuż przed świętami 🎄❄️ City break w stolicy Francji za 869 PLN ✨😍
Zimowy relaks na Dżerbie🌴☀️ 4* hotel z all inclusive za 1665 PLN 🍹🍴 Zimowy relaks na Dżerbie🌴☀️ 4* hotel z all inclusive za 1665 PLN 🍹🍴
#402 PostWysłany: 12 Lip 2021 12:47 
Awatar użytkownika

złoty
Od 15.07 najprawdopodobniej Polska, Niemcy i Wlochy bedea na ''zielonej liscie''

https://www.independent.co.uk/travel/ne ... 82410.html
Zeus uważa post za pomocny.

#403 PostWysłany: 12 Lip 2021 13:18 

15.07 będą ogłaszać zmiany, które wejdą w życie pewnie standardowo od następnej środy, czyli 21.07
Ale to na razie tylko przypuszczenia medialne. Przed poprzednią aktualizacją list krajów też czytałem w mediach, że Polska spełnia kryteria. Oby tym razem się sprawdziło.
 Profil Relacje PM off  

#404 PostWysłany: 12 Lip 2021 16:24 
Awatar użytkownika

platynowy
diabeelek napisał(a):
Proszę o jakieś podsumowanie bo im więcej czytam tym mniej wiem. Mam kilka pytań:
a) Czy będąc niezaszczepionym mogę wjechać z Polski do UK samochodem na 24-36h żeby zabrać córkę 9lat i wyjechać z UK do Polski bez wykupu testów na 2 i 8 dzień? Czyli jechać tylko na antygenie robionym na granicy PL/DE bo on jest ważny 48h. Podróż promem Dunkierka/Calais->Dover.
b) Czy mogę wlecieć z WAW na LHR na mniej niż 24h. Wyjść z lotniska na 5h i wrócić do Polski w ten sam dzień z córką 9letnię? Jeśli tak to jakie testy potrzebuje i dla kogo?

Na a) nie wiem, bo tu na prawde bedzie sporo prawa krajów to przeczytania - Francja, Niemcy i inne kraje przez które bedziesz jechal - jak traktuja osoby jadace i przyjezdzajace z UK?
b) Tu tez wiele rzeczy do przemyslen ale:
- LOT np. oferuje za 250zl usluge tego ze dzieci 5-12 lat moga same leciec - opiekun 1 odstawia na lotnisku - tam ktos z obslugi LOTu odbiera i opiekuje sie - potem w Polsce opiekun 2 odbierze
- Kiedy lecisz, bo po 15 lipca niby Polska bedzie zielona wiec tylko test przed lotem i test dnia 2 w UK
- Podwójna szczepionka, piszesz ze nie masz ale warto rozwazyc na przyszlosc gdyz to ulatwi latanie wiec moze po 15/19 lipca twoja sprawa wygladala by o wiele latwiej
Ale zakladajac ze nic sie nie zmieni i planujesz wrocic do 24h to wg mnie smialo zalapiesz sie na wyjatek "landside transit":
https://www.gov.uk/guidance/coronavirus ... ugh-the-uk
Sekcja "Transiting through England" - wypelniasz forme zgodnie z tym opisem, i raczej tyle - jak cie obsluga w Polsce pusci (bo pojawialy sie przyklady ze nie rozumieja zasad) to w UK powinno byc juz o wiele latwiej - nie wydaje mi sie zeby ktokolwiek robil problemy odnosnie tego.
Tu niby mozesz dopytac sie o twój przypadek: dhsctesttrace.customerfeedbackteam@nhs.net
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#405 PostWysłany: 13 Lip 2021 09:42 

Mam kolejne pytanie.
Jadąc z Polski do UK, teoretycznie na 24h a praktycznie chciałbym 32h. Czy jeśli pokaże na kontroli przy wjeździe bilet powrotny na prom wskazujący 32h przebywania w UK to skierują od razu na kwarantannę?
Będę jechał jednak na testach PCR w języku angielskim.
Rozumiem, że dziecko poniżej 11 roku nie potrzebuje żadnego testu?

No i drugie pytanie: jak Polska wejdzie na zieloną listę to jadąc tam na 24h lub właśnie te 32h to test na drugi dzień tak naprawdę powinien zostać wykonany kiedy?
Załóżmy - wjeżdżam do UK o 6:00 rano w sobotę to test muszę zrobić w niedzielę o 6:00 rano czy mogę sobie go darować wiedząc że wyjeżdżam o 10 w niedziele z UK?
 Profil Relacje PM off  

#406 PostWysłany: 13 Lip 2021 10:52 

platynowy
Zwracam jeszcze raz uwagę na to że tam jest napisane "Usually 24 hours". Nigdzie nie ma konkretnego podanego konkretnego limitu czasowego ile może maksymalnie trwać transit.
 Profil Relacje PM off  

#407 PostWysłany: 13 Lip 2021 11:02 

Wlasnie ten zapis mnie troche pociesza ale z drugiej tez niepokoi - bo to tak jakby zalezalo od celnika...a do DFDS na polska infolinie nie moge sie dodzwonic.
 Profil Relacje PM off  

#408 PostWysłany: 13 Lip 2021 12:38 
Awatar użytkownika

platynowy
Ta kwarantanna jest troche inna niz w PL, mialem zaszczyt odbyc obydwie :lol:
W PL policja mnie odwiedzila kilka razy, codziennie dostawalem zadania do wykonania, a w UK.. hmm.. dzownili do mnie z Test&Trace z numeru na który nie mozna oddzwonic, a ze pracuje w domu w miejscu gdzie nie ma zasiegu to odebralem dwie rozmowy na 10 dni i one takie bez sensu, pani pytala sie czy jestem w domu i czy wykonuje te testy, po 3 dniu nie odebralem zadnego telefonu.
To raczej dziala w inna strone, jak cie policja zatrzyma gdzies na miescie za jakies zle zachowanie to wtedy sie zaczna problemy.

Malo osób teraz lata do UK, a jak juz to typowe przypadki pokryte w ich przewodniku, twój jest niecodzienny i lepiej jak zapytasz sie ich bezposrednio niz na forum bo tu jest zbytnio zgadywane.

Na chwile obecna mozesz wykupic te testy 2&8 i po prostu ich nie zrobic - ja placilem £95 z przesylka.
Jezeli Polske zrobia zielona za kilka dni to tylko bys musial wykupic test 2 day, a to juz koszt £50.
Te tansze testy to sa samoróbki, listonosz przysyla ci paczke, tam robisz test i odsylasz.. wiec teoretycznie nie musisz, mozesz jak chcesz ale ze wynik jest do 72h to nikt nigdy sie nie dowie czy wyslales czy nie..

Sam nie wiem jakiego rozwiazania szukasz? Najtanszego? Najszybszego? Na jakies daty konkretne? Bez sprawiania problemów opiekunowi w UK? Tak zeby polaczyc to z wycieczka samochodem? :-) ?
Moze napisz?

Cytuj:
Wlasnie ten zapis mnie troche pociesza ale z drugiej tez niepokoi - bo to tak jakby zalezalo od celnika...a do DFDS na polska infolinie nie moge sie dodzwonic.

Zawsze mozesz celnikowi cala sytuacje przedstawic jako ze bedziesz odbywal kwarantanne u znajomego, w hotelu.. bo gdzies musisz nocowac?
Kwarantanne mozesz opuscic z powodu zmiany miejsca jej odbywania.. wiec w teorii mozesz wrocic do Polski.

Jest pelno mozliwosci - dlatego najlepiej napisz do nich i cos sie wymysli.

Cytuj:
If you’re intending to travel to the UK in the next 7 days and facing a set of circumstances that are not covered by this guidance, email your enquiry to dhsctesttrace.customerfeedbackteam@nhs.net.
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#409 PostWysłany: 13 Lip 2021 12:51 

LonDynia napisał(a):
Sam nie wiem jakiego rozwiazania szukasz? Najtanszego? Najszybszego? Na jakies daty konkretne? Bez sprawiania problemów opiekunowi w UK? Tak zeby polaczyc to z wycieszka samochodem? :-) ?
Moze napisz?

Szukam najtańszego i najbardziej bezproblemowego rozwiązania, najlepiej tak, żeby podciągnąć to pod tranzyt.
Muszę dostać się do UK samochodem w sobote 24.07 około godziny 6:00 rano.(dwie dorosłe osoby)
W UK chciałbym sie przespać, odebrać dziecko i wyjechać z UK w niedzielę 25.07 najlepiej o godzinie 12:00.(dwie dorosłe osoby + dziecko do lat 11)
Czyli chciałbym zostać tam jakieś 30h.
Z Polski będe wyjeżdzał w piątek około 16:00 ze zrobionym testem PCR.
 Profil Relacje PM off  

#410 PostWysłany: 13 Lip 2021 14:26 
Awatar użytkownika

platynowy
Najtaniej to lot LOTem jak powyzej :-)
Drugie najtaniej to szybki lot Ryanem jak tranzyt i z powrotem.
Autem.. tu sie nie bede wypowiadal bo nie jechalem, ciezko mi tez zrozumiec "tranzyt" autem z Polski do Polski.. samolotem w swiecie durnolotow to ma w pelni sens. Wiec jedynie co ci chyba zostalo to email.
Tu bedziesz mial sporo testów bo 2 osoby, nie wiem czy test w PL ci wystarczy na powrót do PL czy bedziesz musial wykonac kolejne w UK bo jazda to 24h, 30h na miejscu a wiekszosc testów do 48h zazwyczaj. W UK to bedzie z £50+ od osoby, ale tez nie wiem co wymaga Francja, Niemcy, Belgia itd.
 Profil Relacje PM off  

#411 PostWysłany: 13 Lip 2021 14:33 

Liczylem koszty, LOTem wychodzi drozej bo dziecko jeszcze boi się latac bez rodzica wiec musiałbym lecieć po nią i z nią wracać.
A autem sporo taniej.
Podróż do UK to 12h-14h włącznie z promem mnie wyjdzie.
PCR ważny 72h od zrobienia więc powinien się wyrobić.
No nic, dzięki za pomoc. Napisze do nich maila i zobaczymy co odpowiedzą.
 Profil Relacje PM off
LonDynia lubi ten post.

#412 PostWysłany: 13 Lip 2021 15:36 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Scotland will move to level zero of Covid restrictions on 19 July, but mandatory use of face coverings will remain in place for "some time".

https://www.bbc.com/news/uk-scotland-57820417
 Profil Relacje PM off  

#413 PostWysłany: 13 Lip 2021 18:58 

Loty: 187
Kilometry: 475 441
niebieski
co czlowiek to historia... kwarantanna koncem kwietnia po powrocie z Nowej Zelandii (do UK).. Pierdylion telefonow plus wizyta policji. Porozmawialismy z panami policjantami i mowili, ze kontroluja kazdego. Teraz sie chyba zmienilo na lepsze i juz nie nie ma takiej drobiazgowej kontroli
 Profil Relacje PM off
LonDynia lubi ten post.

#414 PostWysłany: 14 Lip 2021 21:47 

Witam!

Czy ktoś w ostatnim czasie leciał ze Szkocji (ew. Wielkiej Brytanii) do Polski i korzystał z opcji
" Ważne! Osoby, które po przylocie przebywają na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej nie dłużej niż 24 godziny i posiadają bilet lotniczy potwierdzający wylot z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w ciągu 24 godzin są zwolnione z obowiązku odbycia kwarantanny." kupił bilet na inny lot i nigdy do tego samolotu nie wsiadł?
Jakie mogą być konsekwencje jeśli nie wsiądę do samolotu i zostanę w PL?
Jak jestem traktowany na lotnisku ? Ktoś mnie spisuje i przekazuje info na inne lotnisko albo do sanepidu?

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#415 PostWysłany: 14 Lip 2021 22:22 
Awatar użytkownika

srebrny
Lepiej nie kombinować, tylko postępować zgodnie z przepisami.
3 ludzi lubi ten post.

#416 PostWysłany: 15 Lip 2021 09:20 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
O ile dobrze rozumiem, na dzień dzisiejszy jeśli chciałbym zrobić kilkugodzinny tranzyt landside (z pozostaniem na terenie lotniska), to mimo pełnego zaszczepienia i tak muszę dysponować negatywnym wynikiem testu (na stronie gov.uk nie widzę żadnego wyjątku). Czy od 19 lipca coś ma się zmienić w tym zakresie?

#417 PostWysłany: 15 Lip 2021 09:39 
Awatar użytkownika

złoty
Jeśli dobrze doczytałem to zmiany od 19.07 będą dla Brytyjczyków, a nie dla przyjeżdżających innych narodowości
 Profil Relacje PM off  

#418 PostWysłany: 15 Lip 2021 09:47 

Podjąłem decyzje, kupiłem bilety na prom. Powinno być wszystko legalnie.
Mam prom z Dunkierki do Dover na sobote na 10:00 więc w UK powinien być 11:00 czasu lokalnego.
Na niedziele na 10:00 mam prom z Dover do Dunkierki.
Niby będę tam 23h więc sądzę, że opcja tranzytu przejdzie bez problemu(chociaż liczę, że do UK zabierzemy się tym wcześniejszym promem)
Teraz mam do Was pytanie.
Z polski będę wyjeżdzał z testem PCR ważnym 72h. Czy testy robione w Polsce w języku angielskim akceptują na promach DFDS, tzn. czy na tym teście wjade do UK i wyjadę?
PS.
Dziecko poniżej 11 lat nie ma obowiązku żadnych testów?
 Profil Relacje PM off  

#419 PostWysłany: 15 Lip 2021 09:55 

HON fly4free
diabeelek napisał(a):
Mam prom z Dunkierki do Dover na sobote na 10:00 więc w UK powinien być 11:00 czasu lokalnego.
Na niedziele na 10:00 mam prom z Dover do Dunkierki.
Niby będę tam 23h więc sądzę, że opcja tranzytu przejdzie bez problemu (...)
formalnie (i logicznie) Dunkierka-Dover-Dunkierka to nie jest tranzyt
 Profil Relacje PM off  

#420 PostWysłany: 15 Lip 2021 09:55 

Formlanie lot WAW-LHR-WAW też nie jest tranzytem a jednak za taki jest uważany
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1004 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 51  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość