Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Blackall napisał(a):
Jeśli przy gate nikt nie zwróci uwagi, to przejdzie i 50 litrowy, więc takie pytanie jest trochę bez sensu...

Natomiast maksymalna pojemność zgodna z wytycznymi to 40 cm x 20 cm x 25 cm = 20 litrów. A że plecaki zazwyczaj nie są idealnie dopasowane do sizera, to realnie jeszcze mniej. Zupełnie inną kwestią jest natomiast to, że ludzie w większości przypadków mają nieco za duże plecaki bo nikt tego aż tak mocno nie kontroluje (choć to zależy od dnia / lotniska / obsługi / szczęścia itp). Plecak można też ugnieść, a walizkę - niekoniecznie.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2108 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 106  Następna
Autor Wiadomość
#721 PostWysłany: 01 Sie 2012 12:34 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 57 793
niebieski
nie ma mniejszej wersji tego tuana? straszny byk ;)
Praktyczniejsze są Deutry tylko ta zabójcza cena...

Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎 Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎
Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍 Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍
#722 PostWysłany: 01 Sie 2012 15:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Np. które?
 Profil Relacje PM off  

#723 PostWysłany: 01 Sie 2012 16:54 

Loty: 86
Kilometry: 133 664
niebieski
właśnie przyszła mi paczka z tuanem, będę go pakował i zobaczę jak wygląda po załadowaniu ;)
Polecam aukcje z allegro http://allegro.pl/plecak-trekkingowy-tu ... 29550.html , zostały tylko szare ale ważne że wczoraj rano dzwoniłem z prośbą o szybką wysyłkę i dzisiaj już jest u mnie. Dodatkowo dorzucają oksy, nie są to jakieś kozackie patrzały ale cena 50zł na allegro wiec sam plecak wychodzi 150zł. Przesyłka pobraniowa również free. Polecam!

#724 PostWysłany: 02 Sie 2012 21:08 

jakie są wymiary tego plecaka ??
http://www.decathlon.com.pl/PL/forclaz-50-173285960/

#725 PostWysłany: 03 Sie 2012 10:15 

wczoraj doszedl do mnie cabin max. Ekstra na probe spakowalem go 3pary spodni, 4 koszule, 20tvshirtow. Plecak w 30% jeszcze pusty. Kto ma okazje kupic polecam :)
 Profil Relacje PM off  

#726 PostWysłany: 04 Sie 2012 18:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Do mnie dotarł Campus Tuan 55.
Mieszane uczucia mam...
Optycznie wygląda na mega mały i mega wąski.

Kupiłem go bo mój The North FACE Jester ~30L ostatnio lata tak wypchany, że prawie pęka i chciałem dużo większy plecak do latania
(Forclaz 50 lub Tuan 55).

Pierwsze wrażenie - ZONK. Wydaje mi się, że wejdzie w niego tyle samo rzeczy co do TNF 30.... i to jeszcze gorzej się pakuje, bo mój stary miał wygodne szerokie otwieranie i łatwy dostęp, a tu mimo otwierania z góry i z dołu - kupa, wąsko i niewygodnie.

Jakość wykonania dużo lepsza niż Quechua Foclaz jednak daleko mu do plecaków z wyższej półki.
Boczne kieszenie siatkowe (te małe na dole) to jakaś kpina.
1 podróż z wypchaniem ich i podrą się. Ale dosyć o jakości, kluczowa miała być pojemność.

W niedługim czasie postaram się tymi samymi rzeczami zapakować Jester 30 i Tuan 55, żeby przekonać się namacalnie o pojemności.
Pamiętajcie, że komin odpada bo, aby plecak się mieścił komin musi być pusty i ściśnięty.
Zrobię to to podzielę się wrażeniami.
 Profil Relacje PM off  

#727 PostWysłany: 04 Sie 2012 18:53 
Awatar użytkownika

srebrny
No na litry nie ma co patrzeć w żadnym plecaku. Nawet tej samej firmy nie ma co porównywać. Dla przykładu TUAN ma 55litrów, a MAYSEN ma 45litrów, a wymiary identyczne...

#728 PostWysłany: 05 Sie 2012 19:46 

Moje ostatnie odkrycie. Pojemny plecak spełniający w pełni nowe wymagania Wizza to ... "Kostka". Najprostszy popularny polski plecak wojskowy.

Co prawda nie jest w 100% wygodny i odpowiadający obecnym normom, ale to sprawdzona i mocna konstrukcja którą łatwo przerobić, a cena sprawia, że nie żal zniszczyć, czy kupić po prostu na jeden wyjazd :)

Wydaje mi się, że sprawdzi się na jakieś 2-3 dniowe wyprawy piesze, a jak mamy trzymać się jednego miejsca to w ogóle nie ma o czym mówić :)
 Profil Relacje PM off  

#729 PostWysłany: 06 Sie 2012 12:38 

mam pytanie do fachowcow i znajacych sie na rzeczy
czy plecak deuter futura 32 przejdzie odprawe na nowych wymiarach bagazu podrecznego w wizzair?
niewypchany ma wysokosc kolo 55cm
 Profil Relacje PM off  

#730 PostWysłany: 06 Sie 2012 21:54 

Co lepsze na bagaż podręczny na około tygodniowe wypady campus enzo 35 czy maysen 45 ?
 Profil Relacje PM off  

#731 PostWysłany: 06 Sie 2012 22:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Chyba trochę pospieszyłem się z narzekaniem na objętość TUAN 55...
Po prostu nigdy nie pakowałem takich plecaków i jakoś nie wiem jak sie za to zabrać ;p
Długi cienki worek, wszystko upchane i chu..we dojście. Spakowac to spakuje ale jak powyciągam to będzie jedna wielka miazga i wszystko pomięte. Wku....wia mnie ten komin, nie można go użyć, bo przekroczy wysokosc, a nie wypchany lata i smiesznie odstaje.
Ale powoli sie przekonuje do niego, jeszcze tylko nauczyc sie pakowac :)
 Profil Relacje PM off  

#732 PostWysłany: 06 Sie 2012 23:56 
Awatar użytkownika

Ja do latania jak najbardziej polecam wszystkim decathlonowy Forclaz 50. Leciałem teraz z kumplem na trasie Modlin - Stavanger - Modlin, ja z Forclaz 50, on z Forclaz 40 i bajka.

Zero problemów z pakowaniem, otworzyć go można normalnie od góry albo po prostu klapą od przodu. Lecieliśmy z namiotem w środku (30 PLN z Tesco), śpiworami, żarciem i ciuchami oraz obaj mieliśmy z boku doczepione najprostsze karimaty (paskami do ściskania plecaka). Żadnych uwag, ani kontroli. W Modlinie wsadzaliśmy sami z siebie plecaki w kosze Wizza i może nie luźno, ale jak się dobrze je ścisnęło z każdej strony to wchodziły, a to najważniejsze.

Plecaki kupowaliśmy razem i gołym okiem nie ma między nimi żadnych różnic, poza kolorami. Wg informacji producenta oczywiście 50'ka jest większa od 40'ki, ale nie widać tego na pierwszy rzut oka. W W-wie 50 to koszt 179 PLN, a 40 to 129 PLN.
[14.09 - 21.09] Poznań - Palma de Mallorca - Poznań

Jeśli lecisz w podobnych terminach - zapraszam do kontaktu ;)
 Profil Relacje PM off  

#733 PostWysłany: 07 Sie 2012 00:29 
Awatar użytkownika

niebieski
glebolxxx napisał(a):
czy plecak deuter futura 32 przejdzie odprawe na nowych wymiarach bagazu podrecznego w wizzair?

Bez problemów mi się mieści nie wypchany.

#734 PostWysłany: 07 Sie 2012 09:08 

ale chodzi mi o te nowe wymiary czyli 42cm wysokosci. duze beda problemy?
 Profil Relacje PM off  

#735 PostWysłany: 07 Sie 2012 10:56 

niebieski
glebolxxx napisał(a):

glebolxxx napisał(a):

czyli aż 13 cm różnicy. myślę, że ryzyko problemów jest bardzo duże. zapewne na trasach z rozdzieleniem na mały i duży podręczny wizza będzie "duże" sprawdzanie.
 Profil Relacje PM off  

#736 PostWysłany: 07 Sie 2012 14:49 

Tulcia napisał(a):
glebolxxx napisał(a):

glebolxxx napisał(a):

czyli aż 13 cm różnicy. myślę, że ryzyko problemów jest bardzo duże. zapewne na trasach z rozdzieleniem na mały i duży podręczny wizza będzie "duże" sprawdzanie.

no to wszyscy jestesmy w d... a
 Profil Relacje PM off  

#737 PostWysłany: 07 Sie 2012 15:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Pytanie co zrobi Ryanair....
Czy nie pójdzie w ślady cieci z wizzair :/
 Profil Relacje PM off  

#738 PostWysłany: 07 Sie 2012 16:02 

Mają dwie wersje:
a) (optymistyczna) Ryanair zacznie nabijać się z W6 w charakterystyczny dla nich sposób.
Wyniki Wizzaira w sprzedaży spadną a przewoźnik zrezygnuje z tego pomysłu
b) (realistyczna i bardziej prawdopodobna) Ryanair idzie w ślady W6 tłumacząc to celem utrzymania konkurencji i niskich cen.

Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2
 Profil Relacje PM off  

#739 PostWysłany: 08 Sie 2012 09:15 

niebieski
Szczerze się przyznam, że całego wątku nie przeczytałem ale przejrzałem.
Co powiece na taki plecak?
http://allegro.pl/markowy-plecak-turystyczny-4f-katmandu-40l-i2515823151.html
http://allegro.pl/4f-katmandu-40-markowy-plecak-pojemnosc-50-litrow-i2542706218.html
Między jednym a drugim jest 10l różnicy i 2cm?
Jest zdecydowanie tańszy od polecanych przez was a myślę że bez komina nie powinno być problemu z wciśnięciem go do koszyka (wnioskuję na podstawie wymiarów gdyż przygotowuję się do swojego pierwszego lotu;).
 Profil Relacje PM off  

#740 PostWysłany: 08 Sie 2012 10:33 

Czy to czasem nie są plecaki tego samego modelu. Opisy wymiarów różnią się od siebie ale to może być skutkiem sposobu mierzenia.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2108 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 106  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości