Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Blackall napisał(a):
Jeśli przy gate nikt nie zwróci uwagi, to przejdzie i 50 litrowy, więc takie pytanie jest trochę bez sensu...

Natomiast maksymalna pojemność zgodna z wytycznymi to 40 cm x 20 cm x 25 cm = 20 litrów. A że plecaki zazwyczaj nie są idealnie dopasowane do sizera, to realnie jeszcze mniej. Zupełnie inną kwestią jest natomiast to, że ludzie w większości przypadków mają nieco za duże plecaki bo nikt tego aż tak mocno nie kontroluje (choć to zależy od dnia / lotniska / obsługi / szczęścia itp). Plecak można też ugnieść, a walizkę - niekoniecznie.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2108 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 106  Następna
Autor Wiadomość
#661 PostWysłany: 16 Cze 2012 10:25 

Loty: 260
Kilometry: 387 927
niebieski
Tę 50 to ja mam i wiem, że fajna :-) Ale nigdy nie latałam z nim jako podręcznym, zawsze szedł do rejestracji. I teraz jak miałam spakowany na inny wyjazd, to po zmierzeniu wyszło, że mógłby być problem. Stąd pytanie, czy ktoś testował :-)
 Profil Relacje PM off  

🔥UWAGA❗🔥 Bezpośrednie loty na Wyspy Kanaryjskie (Fuerteventura) za 145 PLN 😱😍☀️ 🔥UWAGA❗🔥 Bezpośrednie loty na Wyspy Kanaryjskie (Fuerteventura) za 145 PLN 😱😍☀️
Zobacz najpiękniejsze zakątki Filipin 🌴😍 Boracay, Cebu i Palawan w jednej podróży za 3081 PLN 🌊☀️ Zobacz najpiękniejsze zakątki Filipin 🌴😍 Boracay, Cebu i Palawan w jednej podróży za 3081 PLN 🌊☀️
#662 PostWysłany: 17 Cze 2012 09:37 
Awatar użytkownika

A jakie macie doświadczenia z przypinaniem, przywiazywaniem) czy przytroczeniem dodatkowych rzeczy do plecaka (np. śpiwór, karimata). Czepiaja sie na lotniskach czy przymykaja oko?
 Profil Relacje PM off  

#663 PostWysłany: 17 Cze 2012 18:33 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 81 270
niebieski
tompot napisał(a):
A jakie macie doświadczenia z przypinaniem, przywiazywaniem) czy przytroczeniem dodatkowych rzeczy do plecaka (np. śpiwór, karimata). Czepiaja sie na lotniskach czy przymykaja oko?

Ostatnie 5 lotów miałem przypięty koc do plecaka Forclaz40 i nie było żadnych problemów.

#664 PostWysłany: 17 Cze 2012 19:44 
Awatar użytkownika

Loty: 79
Kilometry: 145 385
Ale koc chyba można wnosić niezależnie od bagażu podręcznego? Tak przynajmniej było w regulaminie Ryanair'a. Tak jak z płaszczem itp.

6 months hitch-hiking through India-Nepal & Southeast Asia
2 months volunteering on paradise island in Cambodia
6 months hitch-hiking through South America
 Profil Relacje PM off  

#665 PostWysłany: 20 Cze 2012 10:32 

Bywa różnie. Generalnie często jest tak, że na wiele spraw się przymyka oko.
Zawsze, jednak, może się znaleźć taka zmiana pracowników, że nic co wykracza poza ramy regulaminu nie będzie akceptowane. Ryzyko należy do Ciebie.

Nieraz widziałem ludzi z reklamówkami (!!), torebkami i cudami, którzy przechodzili przez kontrolę. Tak samo też widuję ludzi, którzy na hurra przepakowują swoje rzeczy, albo kombinują jak przemknąć za plecami kontrolera. Scenki rodzajowe.

Jeśli jesteś w stanie ścisnąć plecak z przytroczonymi rzeczami ( zakładam, że nie jest to płaszcz lub koc; telefon komórkowy; materiały do czytania podczas lotu u wizz aira albo płaszcz, szal, parasol u easy jeta itd. - to możesz nieść nawet w rękach) do rozmiarów koszyka i będzie to wszystko ważyło poniżej limitu to masz pewność, że nie będzie problemu. Inaczej - ryzyk-fizyk, zależy jak trafisz - ale czy chcesz ryzykować utratą sprzętu?

#666 PostWysłany: 22 Cze 2012 15:15 
Awatar użytkownika

niebieski
zakupiony namiocik z przeznaczeniem na Stavaner i okolice http://allegro.pl/namiot-sande-2-loap-t ... 94517.html (czekam dzisiaj z niecierpliwością na deszcz), jakość zadowalająca
w razie jakichkolwiek problemów taki namiocik to mógłby polecieć jako okrycie wierzchnie :)
bardzo często latam ze spiworkiem i karimatką, a niedługo zabieram kołki do agrowłókniny, bo dojechały
na Italię i Grecję 3baby wziąć namiot tylko z nazwy i dla przyzwoitości np.http://allegro.pl/namiot-2-os-monodoome ... 31257.html
Sprzedający nie odpowiedział, czy po złożeniu długość jest rzeczywiście 55cm (wprawdzie zawsze można ułożyć pod skosem po przekątnej, ale poco się stresować)

#667 PostWysłany: 23 Cze 2012 22:54 

mare napisał(a):
Nikt raczej tego nie będzie sprawdzał(...)W razie czego to pakuj grubsze rzeczy na wierzch, tak żebyś później mogła je na siebie założyć :)

Kilka dni temu na lotnisku PMI Forclaz50 nie spodobał się Pani sprawdzającej, mimo że zmieścił się w koszyku.. 8-)
Ostentacyjnie wyjęłam więc to, co miałam na wierzchu - bluzkę przewiązałam wokół pasa, chustkę na szyję, koszulkę na koszulkę, związałam plecak maksymalnie, po czym ponownie włożyłam do plecaka i tym razem zostal przepuszczony 8-) Mam wrażenie, że na siłę szukają problemów;)
 Profil Relacje PM off  

#668 PostWysłany: 23 Cze 2012 23:17 
Awatar użytkownika

niebieski
micca napisał(a):
mare napisał(a):
Nikt raczej tego nie będzie sprawdzał(...)W razie czego to pakuj grubsze rzeczy na wierzch, tak żebyś później mogła je na siebie założyć :)

Kilka dni temu na lotnisku PMI Forclaz50 nie spodobał się Pani sprawdzającej, mimo że zmieścił się w koszyku.. 8-)
Ostentacyjnie wyjęłam więc to, co miałam na wierzchu - bluzkę przewiązałam wokół pasa, chustkę na szyję, koszulkę na koszulkę, związałam plecak maksymalnie, po czym ponownie włożyłam do plecaka i tym razem zostal przepuszczony 8-) Mam wrażenie, że na siłę szukają problemów;)

fakt, na PMI tak to wygladało rowniez jak ja lecialem

generalnie czesto wydaje mi sie, ze po prostu muszą odwalic robote i sprawdzaja co drugi/trzeci plecak/walizke. Jak nie pasuje odsylaja na bok, ludzie cos tam przepakują, włożą ew na siebie i ponownie przechodzi. Choc zdarza sie, ze nie - ale to juz na wlasne zyczenie, zwlaszcza w przypadku zbyt grubych walizek.
 Profil Relacje PM off  

#669 PostWysłany: 25 Cze 2012 16:29 
Awatar użytkownika

micca: trafiłaś na to "raczej" :) A co do walizki to jak wiecie, na ogół nie da się jej skompresować i dlatego są częściej sprawdzane.
 Profil Relacje PM off  

#670 PostWysłany: 25 Cze 2012 23:45 
Awatar użytkownika

A ja właśnie parę dni temu zakupilem forclaza 50. Mam nadzieję, że przypadek, o którym pisze micca to zwykła fanaberia kontrolerki (może akurat miała PMS ;)
 Profil Relacje PM off  

#671 PostWysłany: 26 Cze 2012 19:14 
Awatar użytkownika

tompot napisał(a):
A ja właśnie parę dni temu zakupilem forclaza 50. Mam nadzieję, że przypadek, o którym pisze micca to zwykła fanaberia kontrolerki (może akurat miała PMS ;)

Albo wytyczne. Tak czy siak przejdzie, bo przecież cegieł nie zabierasz tylko ubrania ;)
 Profil Relacje PM off  

#672 PostWysłany: 26 Cze 2012 21:03 

A ja mam pytanie dotyczące plecaka w bagażu podręcznym . Mam Forclaz 50 który posiada wewnętrzne (łatwo wyjmowane) aluminiowe usztywnienie. Czy przed lotem demontujecie usztywnienie czy zostawiacie ? Wiem że pytanie trochę dziwne, ale z jednej strony linie restrykcyjne pilnująe żeby nie wnosić na pokład pilniczka do paznokci lub soczku w kartoniku, a tu w plecaku spokojnie można wnieść prawdziwy bagnet, ba... szablę. :roll:
 Profil Relacje PM off  

#673 PostWysłany: 26 Cze 2012 21:25 

Ten co siedzi przed monitorem potrafi odróżnić bagnet ,szablę od aluminiowego stelażu oraz jak jest widoczny i ułożony w środku. Leciałem z tym plecakiem i nikt się nie czepiał /bynajmniej we Wrocławiu i Chanii/ ale cały wypchany nie wchodzi do koszyka Ryanaira.
 PM off  

#674 PostWysłany: 26 Cze 2012 23:16 

mare napisał(a):
tompot napisał(a):

Albo wytyczne. Tak czy siak przejdzie, bo przecież cegieł nie zabierasz tylko ubrania ;)

Czymś kierują się takie Panie kontrolerki na pewno. Tylko akurat w moim przypadku było to trochę na wyrost, bo plecak mieścił się do koszyka, tylko trzeba było część z pasem biodrowym dopchnąć. Ale z tymi Paniami nie ma dyskusji - metoda zdartej płyty, kamienna twarz. Mówi, że trzeba przepakować, to niestety musisz przepakować.
A najbardziej denerwujące było to, że tak dokładnie sprawdzały tylko bagaże osób stojących na początku kolejki. A osoby ze środka/końca wchodziły praktycznie bez kontroli, bo okazało się, że na początkowych pasażerów [stanowiących 1/10 całości] poświęcono tak dużo czasu, że aby wylecieć o czasie, trzeba odpuścić pozostałych - w pośpiechu sprawdzano im karty pokładowe i dokumenty, a bagaże wyrywkowo.
 Profil Relacje PM off  

#675 PostWysłany: 27 Cze 2012 20:24 
Awatar użytkownika

Borg: nie demontujemy stelażu :) Na ogół sztylet czy szabla ma ostrze i jest to widoczne na prześwietleniu.
 Profil Relacje PM off  

#676 PostWysłany: 29 Cze 2012 17:49 

Lecę z Wizzairem.
Czy ten plecak przejdzie?
http://allegro.pl/plecak-trekkingowy-ca ... 04990.html
Z góry dzięki za pomoc ;)
 Profil Relacje PM off  

#677 PostWysłany: 29 Cze 2012 17:53 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
magrat napisał(a):
Lecę z Wizzairem.
Czy ten plecak przejdzie?
http://allegro.pl/plecak-trekkingowy-ca ... 04990.html
Z góry dzięki za pomoc ;)

W zadnym miejscu nie przekracza dopuszczalnych wymiaow, wiec pakuj po brzegi ;)
 Profil Relacje PM off  

#678 PostWysłany: 29 Cze 2012 18:29 
Awatar użytkownika

niebieski
A ja mam 45 litrów, tylko nie pakuje wszystkiego aż szwy trzeszcza, lepiej jest mieć większy plecak i go umiejętnie spakować niż wypychac malutki i podpierać się reklamowkami. Większość rzeczy składam w ruloniki, duza cześć przeznaczam do wyrzucenia po uzyciu, wracam z pustym plecakiem lub z pamiatkami i za to okazuje wdzięczność tanim liniom, ze jest rozsądny limit, bo w przeciwnym razie człowiek zrobiłby z siebie wielblada. Z rejestrowanym nie potrafię latać

#679 PostWysłany: 04 Lip 2012 22:11 

niebieski
Ja kupiłem dzisiaj tego Forclaza 40 za 119zł w Koodzie : http://www.koodza.pl/index.php?option=c ... Itemid=313

Jestem zadowolony,otwiera się od góry i z boku na całej szerokości,jak walizka.

www.amigoucieka.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#680 PostWysłany: 05 Lip 2012 10:37 

Witam, ja mam pytanie bo do tej pory byłam przekonana, że podręczny bagaż może mieć wymiary55x40x20 w ryanair i tak jest, ale gdy juz wydrukowałam sobie bilet, to pokazany jest rysunek ze 55 cm to nie jest wysokość (góra-dół) ale szerokość (od lewej do prawej). Jak było u was,bo ja pierwszy raz lecę i nie wiem wkońcu co mam brać pod uwagę....
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2108 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 106  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość