Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Lista obszarów zagrożonych , aktualizowana co piątek
https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/N ... e_neu.html
English https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/N ... cationFile

informacja odnośnie darmowych testów (dzięki @manyaky)

antygen Berlin: https://schnelltestberlin.de/
niemcy-covid,1467,154246?start=1640#p1496415

- Berlin: Coronatest.de: niemcy-covid,1467,154246?start=1520#p1491322
- NRW: Novida-test.de: niemcy-covid,1467,154246?start=1500#p1488748
- Berlin: 100test.de: niemcy-covid,1467,154246?start=1500#p1489257

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1830 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 92  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Niemcy covid
#901 PostWysłany: 12 Kwi 2021 18:55 

niebieski
Mój post był wyrazem rozgoryczenia i zaniepokojenia jak wszyscy w Europie przeszli do porządku dziennego nad faktem zamarcia i niestosowania postanowień traktatu z Schengen :cry:
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

Zimowy weekend w Wenecji 🇮🇹🌉 Przedświąteczny city break za 629 PLN 😍 Zimowy weekend w Wenecji 🇮🇹🌉 Przedświąteczny city break za 629 PLN 😍
Piękna Apulia w pięknej cenie 🇮🇹 Loty do Bari od 152 PLN 😍✨ Piękna Apulia w pięknej cenie 🇮🇹 Loty do Bari od 152 PLN 😍✨
#902 PostWysłany: 14 Kwi 2021 14:43 
Awatar użytkownika

złoty
Pragne zwrocic uwage, ze w 8/10 krajach w ktorych sa ograniczenia zwiazane z przekraczaniem granic sa wprowadzane stany wyjatkowe, a takowe pozwalaja na takie ograniczenia nie lamiac postanowien Schengen. Sa tez oczywiscie takie ktore to robia ''bez zadnego trybu'' ;) co wtedy jak najbardziej godzi w postanowienia z Schengen.
2 ludzi lubi ten post.

#903 PostWysłany: 16 Kwi 2021 21:50 

niebieski
W sobotę 1 maja mam z moją rodzinka lot easyjetem z Berlina na Teneryfę Powrót 12 maja.Aby się upewnić mam kilka pytań co do tego co jest nam potrzebne.
1/kody QR dla 3 osób
1/test TMA, Lamp lub PCR. w języku angielskim
3/w drodze powrotnej test antygenowy za 30-35 eu
4/czy muszę mieć na 3 telefonach aplikację Covid Radar?
5/ czy na tranzyt tam (samochód zostaje na parkingu lotniskowym) muszę wypełnić einreseanmeldung?
6/ czy na powrót również należy wypełnić einreiseanmeldung, tym bardziej ,że w związku z przylotem o 22.45 mam rezerwację na nocleg w hotelu na lotnisku BER?
 Profil Relacje PM off  

#904 PostWysłany: 16 Kwi 2021 21:56 
Awatar użytkownika

Loty: 27
Kilometry: 45 291
Zbanowany
niebieski
5 i 6. Na tranzyt nie trzeba wypełniać meldunku. Choć jak w drodze powrotnej jest nocleg to w sumie nie jestem pewny. Ale według mnie jak już przed lotem pokaże się, że tranzyt i że ma się auto to w sumie nikt później nie będzie już po przylocie wiedział, czy odjechałeś od razu czy zostałeś na noc. Jednak to tylko moje przypuszczenia ;)

1, 2, 3 wszystko ok.
 Profil Relacje PM off  

#905 PostWysłany: 17 Kwi 2021 00:35 

Zbanowany
To hotele w Berlinie są otwarte ??
Aktualnie : Berlin verlängert die aktuell geltenden Corona-Regeln bis zum 9. Mai.

I chyba nikle szanse na dalsza zmianę po 9.Maja. Nie wspominaj nic o noclegu bo nie będzie to tranzyt wg. covidowskich przepisów.
 Profil Relacje PM off
Rysiek uważa post za pomocny.

#906 PostWysłany: 17 Kwi 2021 07:40 

niebieski
Rezerwację zrobiłem przez Booking.com.
Hotel B&B Berlin Airport.
Nocleg jest na 12 maja i może dlatego udało mi się dokonać tej rezerwacji.
Czy wtedy hotele będą już otwarte..., zobaczymy.
 Profil Relacje PM off  

#907 PostWysłany: 17 Kwi 2021 10:46 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
Olej ten hotel w Berlinia. Wsiadaj w auto i grzej do Polski. Przespisz sie w Slubicach. 50 minut pozniej polozysz sie spac ale bez problemu. Tranzyt jest bez zbednych zatrzyman,a noc w hotelu to raczej niezbedna nie jest.
Poza tym na wjazd do Niemiec niepotrzebny wg mnie test - jestes tylko tranzytem
Jada do Egiptu tez 01.05

Ostatnio edytowany przez Abcn, 17 Kwi 2021 13:03, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#908 PostWysłany: 17 Kwi 2021 20:24 
Awatar użytkownika

Loty: 27
Kilometry: 45 291
Zbanowany
niebieski
Kian napisał(a):
Poza tym na wjazd do Niemiec niepotrzebny wg mnie test - jestes tylko tranzytem

Od ostatniego czasu każdy tranzyt lotniczy wymaga testu. A na tranzyt dowolny test jest wymagany, jeśli jest się w grupie wysokiego ryzyka (grupa nr 2 na rki), czyli tu, gdzie jest w tej chwili Polska.

Np. Austria jest sklasyfikowana jako obszar o zwykłym ryzyku (grupa 3), więc jak ostatnio miałem tranzyt pociągiem z tego kraju to test nie był wymagany.
 Profil Relacje PM off  

#909 PostWysłany: 17 Kwi 2021 22:05 

niebieski
@Kian, kierunek Słubice odpada bo jadę do Wrocławia , a to ok, 3,5-4 h jazdy nocą. Słubice odpadają także , bo na razie w Polsce hotele też są nieczynne
 Profil Relacje PM off  

#910 PostWysłany: 19 Kwi 2021 11:00 

niebieski
Mam pytanie,bo rozbieznosci duze.

Jade 1.05 na lotnisko w Berlinie. Czy to jest tranzyt? Wjezdzam na teren Niemiec aby udac sie dalej?

Pytam, bo lece do HRG i nie usmiecha mi sie robic testow do Niemiec i do Egiptu.

Wiem ze moge raz zrobic w Polsce ale z tego co wiem Egipt wymaga PCR wiec 1600zl w plecy
 Profil Relacje PM off  

#911 PostWysłany: 19 Kwi 2021 12:50 

niebieski
sam odpowiem.moze komus sie przyda.
za gov.pl

"Tranzyt
Władze niemieckie uznają za podróż tranzytową m.in. przejazd drogą lądową, przesiadkę na lotnisku, przypłynięcie statkiem i udanie się w dalszą podróż drogą lądową, wylądowanie na lotnisku i udanie się w dalszą podróż drogą lądową. "

oby Niemcy taksamo uwazali
 Profil Relacje PM off  

#912 PostWysłany: 19 Kwi 2021 14:01 
Awatar użytkownika

złoty
DMW napisał(a):
Parę dni temu wracałem z Turcji do Berlina. Na odprawie paszportowej pogranicznik zażądał ode mnie testu. Ja mu na to, że nie muszę mieć bo jestem tranzytem, mam samochód na lotnisku i niezwłocznie udaję się dalej do Polski. A ten się uparł, że mam mieć i on nie wie skąd ja mam takie informacje. Mówię mu, że na stronach niemieckiego ministerstwa spraw wewn. oraz RKI (Robert Koch Instytut - ta instytucja daje wytyczne, coś jak nasz Sanepid). A on mi na to, że on ma swoje wytyczne i bez testu mnie nie wpuści. Zaczęło być ostro, wmieszał się drugi policjant, rozważyłem za i przeciw i odpuściłem sobie. Wyciągnąłem i pokazałem ten mój turecki test. Był zdziwiony, zapytał czemu nie pokazałem od razu. Odpowiedziałem, że dla zasady, bo wiem na pewno, że on nie ma prawa wymagać ode mnie testu jeżeli ja deklaruję tranzyt - ale znając niemiecką "praworządność" przezornie zrobiłem ten cholerny test!
Potem trochę żałowałem, że tak łatwo odpuściłem sobie, szkoda mi było czasu, pewnie by mnie trochę potrzymali ale udowodniłbym im, że mam rację.
Podaję linki do tych informacji i gotowca (następnym razem sobie wydrukuję).

https://www.auswaertiges-amt.de/de/quar ... se/2371468
Ausnahme: Durchreise (Transit)
Die Pflicht zur häuslichen Absonderung besteht nicht bei Transitaufenthalten. Sie sind in diesem Falle allerdings verpflichtet, Deutschland unmittelbar zu verlassen. Maßgeblich sind Regelungen der Bundesländer.

https://www.bundesgesundheitsministeriu ... tml#c19348
Folgende Personengruppen müssen keine Einreiseanmeldung durchführen:
Personen, die nur zur Durchreise in die Bundesrepublik Deutschland einreisen und die Bundesrepublik Deutschland auf schnellstem Wege wieder verlassen, um die Durchreise abzuschließen,

https://www.bundesgesundheitsministeriu ... endung.pdf
§ 2 Ausnahmen von der Anmeldepflicht
2. nur zur Durchreise in die Bundesrepublik Deutschland einreisen und die Bundesrepublik Deutschland auf schnellstem Wege wieder verlassen, um die Durchreise abzuschließen,

Ze strony gov.pl
https://www.gov.pl/web/dyplomacja/niemcy

Tranzyt (przejazd) przez Niemcy
Władze niemieckie uznają za podróż tranzytową m.in. przejazd drogą lądową, przesiadkę na lotnisku, przypłynięcie statkiem i udanie się w dalszą podróż drogą lądową, wylądowanie na lotnisku i udanie się w dalszą podróż drogą lądową. W dalszą podróż należy udać się bezpośrednio oraz w miarę możliwości unikać kontaktu z innymi osobami. Nie można dokonywać zbędnych postojów oraz nie powinno korzystać się z noclegów.

@Kian Z niemieckimi linkami do zrodla odnosnie tranzytu. Klikukrotnie jesczcze w pojedynczych watkach sa odnosniki do Niemieckiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych
Kian lubi ten post.
Kian uważa post za pomocny.

#913 PostWysłany: 19 Kwi 2021 15:02 

niebieski
Akurat na powrocie nie bede ryzykowal ze w Hurghadzie nie wpuszcze mnie do EasyJeta. Jestem przygotowany ze musze zrobic na wejsci i wyjsci w Egipcie. 4 osoby w sumie 800zl. Dam rade. :D
 Profil Relacje PM off  

#914 PostWysłany: 20 Kwi 2021 12:02 

Loty: 172
Kilometry: 395 990
pytanie dla kogos kto sie ostatnio odprawial na lotnisku w DE: czy przy check-in testy byly sprawdzane pobieznie czy dokladnie?
inaczej, slyszalem, ze istnieje polaczona baza danych PL-DE lub i UE, ktora powie czy test zrobiony w np. w PL jest fake czy nie jest.
 Profil Relacje PM off  

#915 PostWysłany: 20 Kwi 2021 12:04 

Hej,
już się trochę pogubiłem w tych przepisach więc proszę o pomoc. 24 kwietnia mam lot z Berlina na Maderę EasyJetem. Czy przed wylotem z Berlina muszę zrobić test i wynik okazać na lotnisku? Jedziemy autem z Polski i zostawiamy na "lotniskowym" parkingu. Z góry dziękuję za odpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#916 PostWysłany: 20 Kwi 2021 12:05 

srebrny
@jawamdam
Jaki jest cel Twojego pytania?
Jak masz prawilny test to czego się obawiasz?
Jak masz fake kupiony na hinduskim ebayu to.... zrób test w PL.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#917 PostWysłany: 21 Kwi 2021 07:02 

niebieski
jawamdam napisał(a):
pytanie dla kogos kto sie ostatnio odprawial na lotnisku w DE: czy przy check-in testy byly sprawdzane pobieznie czy dokladnie?
inaczej, slyszalem, ze istnieje polaczona baza danych PL-DE lub i UE, ktora powie czy test zrobiony w np. w PL jest fake czy nie jest.
Pytasz czy złapią Cię na przestępstwie z art. 270 par. 1 kodeksu karnego? Odpowiedź jest podobna jak byś pytał czy jest szansa, że przejedziesz autem pijany z jakiś odcinek. Czyli bardzo prawdopodobne że się uda, ale jeśli wpadniesz to prokurator, sprawa karna i wyrok, choć pewnie w zawieszeniu
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#918 PostWysłany: 22 Kwi 2021 00:48 
Awatar użytkownika

Loty: 61
Kilometry: 88 065
niebieski
Moja Mama leci do Niemiec, ma wynik testu zrobiony mniej niż 48h przed podróżą, wypełniłem jej rejestrację podróży, dostałem potwierdzenie, ale nie ma tam kodu qr tylko dane i numer id, a Wizzair pisze ze ma być kod qr.

#919 PostWysłany: 22 Kwi 2021 06:55 

platynowy
@MacGyver będzie dobrze. Ja też nie dostałem kodu QR tylko takiego PDF'a z datą przylotu i imieniem. Pokazywałem przy check-in w WizzAir, nie było problemu.
 Profil Relacje PM off  

#920 PostWysłany: 22 Kwi 2021 08:48 

@NBE322, @MacGyver - pobieracie QR z uwagi na destynację lotu (Hiszpania?) ? Bo w Niemczech jeśli tylko wylatujemy nic więcej nie jest potrzebne?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1830 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 92  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości