Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 716 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 36  Następna
Autor Wiadomość
#381 PostWysłany: 04 Maj 2020 11:22 

niebieski
U mnie pojawiło się info, ze lot JFK-SJU (AF2758) został anulowany wiec proszą w zw z tym o kontakt

Z tego co sprawdziłem, lot jako taki nie został anulowany tylko zmienił się jego nr (na DL433)

Ktoś miał podobna sytuacje i kontaktował się już z nimi ?

Btw w aplikacji przy flight info pojawił się komunikat „non changeable tickets” (nie kojarze zupełnie żeby wcześniej taki widniał)

Ostatnio edytowany przez Zjadacz, 04 Maj 2020 11:33, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Etihad Airways + Sheraton = urlop w Katarze za 2790 PLN 🌤️⛱️😎 Etihad Airways + Sheraton = urlop w Katarze za 2790 PLN 🌤️⛱️😎
Zimowy relaks w Agadirze 🌴🌊 Stylowy 4* hotel blisko centrum za 1929 PLN Zimowy relaks w Agadirze 🌴🌊 Stylowy 4* hotel blisko centrum za 1929 PLN
#382 PostWysłany: 04 Maj 2020 11:26 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 358 646
niebieski
@Zjadacz ja miałem podobną sytuację i anulowany odcinek KOA LAX. Napisałem na FB do Air France i szybko mi przywrócili ten sam lot co pierwotnie

#383 PostWysłany: 04 Maj 2020 11:35 

złoty
Komunikat jest, ale przy probie zmiany pojawia sie oplata ;)
 Profil Relacje PM off  

#384 PostWysłany: 04 Maj 2020 13:18 

@Zjadacz dobrze widzę że lecisz 28.12?

Ja mam DL433 na 27.12 i pokazuje w rezerwacji na stronce airfrance że lot jest przekreślony. Tak jakby była jakaś zmiana.
 Profil Relacje PM off  

#385 PostWysłany: 04 Maj 2020 13:47 
Awatar użytkownika

Loty: 180
Kilometry: 511 197
niebieski
A zaraz obok tego przekreślonego lotu nie masz tego samego lotu? Powinny się one różnić numerem lotu (ten sam odcinek, ten sam czas). Ja tak właśnie mam na stronie AF. Na stronie Delty natomiast widzi już normalnie cała rezerwację (po uwzględnieniu tych zmian).
Pamiętajcie, że czasu jeszcze sporo i rozkład pewnie będzie się zmieniał co chwilę w jakiś minimalny sposób (zmiany numerów lotów czy też czasu wylotu - pewnie o kilka/kilkanaście minut) a może i w jakiś większy sposób jak nastąpią korekty tras przez koronawirusa. Linie teraz mają dość ciężki okres więc jak samo się nie naprawi za jakiś czas to wtedy można się odezwać do linii. Niemniej jestem prawie przekonany, że linie przyjęły te bilety na klatę i wszyscy polecimy - o ile tylko nie będzie postępować dalej psychoza z koronawirusem. Sam mam wylot z BUD w dniu 29.grudnia i liczę, że w grudniu już jednak będzie można lecieć :)

Także tymi ciągłymi zmianami co opisujecie bym się nie przejmował. Bardziej obawiam się, że przez koronawirusa będą spore ograniczenia w klasie biznes np. związane z serwisem pokładowym... Mi wreszcie po około 120 lotach udało się dorwać pierwszy raz coś fajnego w klasie biznes (bo wcześniej jak coś fajnego się trafiło w biznesie to wszyscy tutaj rzucali się na te bilety jak na postojowe z tarczy antykryzysowej ;) ) i zaraz się okaże, że zamiast pokorzystać z uroków biznesu (kawiory, szampany i menu jak przy gwiazdkach Michelin) to przy wejściu na pokład otrzymam tylko pasze dla konia i wodę mineralną... :?

#386 PostWysłany: 04 Maj 2020 14:44 

@poszwin tak obok mam ten sam lot, detale wszystko jak było. Nawet miejsca, które wybrałem sa nadal zajęte.

A ze będą zmiany w rozkładach to w obecnej rzeczywistości pewne. Także narazie to mnie nie stresuje.

PS
Ja już raz zaznałem klasy biznes międzykontynentalnej w United wiele lat temu. Overbooking był i wpadł taki bonus. Z lotu z JFK na Heathrow pamietam, ze nonstoper coś pysznego jadłem :)
 Profil Relacje PM off  

#387 PostWysłany: 05 Maj 2020 00:03 

Loty: 44
Kilometry: 147 937
U mnie z kolei przy próbie zmiany w rezerwacji(aplikacja Delty) pojawia się komunikat o braku takiej możliwości i konieczności kontaktowania się z infolinią w tej sprawie. Wcześniej możliwa była dowolna modyfikacja lotu. Loty w listopadzie.
@poszwin Może nie będzie tak źle i zaznasz jednak tych luksusów. Przecież biznes is biznes;)
 Profil Relacje PM off  

#388 PostWysłany: 05 Maj 2020 09:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeżeli ktoś ma problem z jakimś odcinkiem lotu to chyba najlepiej odezwać się do AF poprzez Facebooka (poprzez ich oficjalny profil i tam jest przycisk "Wyślij wiadomość"). Po wysłaniu do nich wiadomości odezwie się bot, który spyta o numer rezerwacji, nazwisko, etc. Jednakże wtedy należy wybrać opcję "Other" i nastąpi przekierowanie do agenta, który odezwie się w ciągu kilku godzin i ogarnie temat.
Jednakże póki co chyba warto jeszcze się wstrzymać z pisaniem do nich - raz że ciężki czas a dwa że rezerwacja jeszcze się kilka razy zmieni więc po co pisać co chwilę (lepiej pod koniec wyprostowywać wszystko za jednym zamachem).

@Marek696
No niestety patrząc na psychozę koronawirusową to normalne posiłki pewnie przywrócą dopiero jak zaszczepią cały świat... Może i dobrze bo słyszałem od kolegi, że kto raz zaznał biznesu to będzie chciał zawsze... A budżet domowy jednego tego nie uciągnie :lol:

#389 PostWysłany: 05 Maj 2020 10:11 

HON fly4free
@poszwin: ograniczenia w serwisie mogą być przez pewien czas, ale za kilka miesięcy powinno to wrócić do normy (przynajmniej mam taką nadzieję). Natomiast nie spodziewaj się aż takich uniesień kulinarnych - żadnych dań z gwiazdkami Michelin nie ma, kawioru także (bywa w pierwszej klasie w niektórych liniach). Jedzenie jak jedzenie, zwłaszcza w Delcie czy Air France (to drugie wymieniam z ubolewaniem biorąc pod uwagę kuchnię francuską) nie będzie rzucało na nogi ;-)

Tak jak już zostało wspomniane - głównym problemem może być w ogóle realizacja tych biletów z uwagi na utrzymujące się ewentualne restrykcje.
 Profil Relacje PM off  

#390 PostWysłany: 05 Maj 2020 11:58 
Awatar użytkownika

niebieski
@marek2011
Z tymi daniami z gwiazdkami Michelin czy z kawiorem to był oczywiście żart :D Wiem, że aż takich kulinarnych doznań nie będzie ale liczę, że po prostu będzie lepsza jakość niż śmieciowego żarcia w klasie ekonomicznej. Poza tym sposób podania, możliwość wyboru z menu, lepsze alkohole, itd. z pewnością robią swoje.
Głównym problemem zakładacie, że będzie to, iż będą dalej obowiązywać jakieś restrykcje co do zamknięcia granic czy coś w tym stylu? Jak dla mnie muszą niedługo otwierać granice i uwalniać gospodarkę - przecież ten koronawirus już jest w każdym kraju więc zamykanie granic już niewiele da. A gospodarkę każdy kraj musi już uwalniać (nawet USA, jeśli nie tym bardziej) aby się to nie skończyło katastrofą. Branża turystyczna to przecież jeden z największych dochodów każdej gospodarki (i szeroko pojęte z tym usługi dodatkowe czyli nie tylko hotele czy restauracje ale także te wspomniane wyżej posiłki, zatrudnienie wszystkich osób czy nawet serwis samolotów czy funkcjonowanie wszystkich fabryk szeroko powiązanych z turystyką).
Sporo osób tutaj ma loty w listopadzie/grudniu (czy nawet później) i mam nadzieję, że wtedy już żadne blokady/zamknięcia nie będą uruchamiane.

#391 PostWysłany: 05 Maj 2020 13:14 

HON fly4free
Powiem Ci tak, że gdy rezerwowałem ten bilet w połowie marca na koniec grudnia tego roku, uważałem, że to pewnik jeśli chodzi o opadnięcie "emocji" po wirusie. Patrząc z perspektywy tych dwóch miesięcy i tego co się dzieje, teraz bym powiedział, że szanse na wylot są gdzieś 50/50. Nie wiem, czy USA do tego czasu się otworzą, a jeśli, to czy Hawaje będą wpuszczać bez ograniczeń turystów.
 Profil Relacje PM off  

#392 PostWysłany: 05 Maj 2020 13:33 
Awatar użytkownika

Loty: 710
Kilometry: 1 148 381
srebrny
Ja mam lecieć przed Sylwestrem do LAX. Szanse na odbycie lotu w terminie oceniam teraz grubo < 50%.
 Profil Relacje PM off  

#393 PostWysłany: 07 Maj 2020 13:02 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 597 248
srebrny
Gdyby ktoś się zastanawiał nad odwołaniem rezerwacji to opiszę jak to u mnie wyglądało ;)
- 30 marca - wypełnienie formularza anulacji biletów na stronie AF. Brak jakiegokolwiek potwierdzenia mejlowego tej czynności.
- 2 kwietnia - rezerwacja znika z panelu moich podróży w AF/KLM. Nadal brak jakiegokolwiek potwierdzenia anulowania i zwrotu.
- 9 kwietnia - po uprzednich próbach kontaktu z AF/KLM poprzez whatsapp (odpowiedzieli 18. dnia od przesłania im wiadomości...) kontakt telefoniczny z infolinią AF. Infolinia nie jest w żaden sposób przeciążona, konsultanci pracują podobno "zdalnie", czas oczekiwania na połączenie krótszy niż w "normalnych czasach" ;) Konsultantka zapewnia, że do 40 dni od wykasowania rezerwacji otrzymam pełny zwrot na kartę ale prosi, aby się przypomnieć pod koniec miesiąca. Nadal nie dysponuję żadnym potwierdzeniem anulowania rezerwacji;
- 30 kwietnia - ponownie dzwonię na infolinię, bardzo miła konsultantka zapewnia, że AF dokonuje zwrotów na bieżąco ale z opóźnieniami. Co ciekawe ma na myśli zwroty za bilety, których taryfa na to zezwala (w tym oczywiście moja). Nie kontynuuje pobocznego tematu zwrotów za inne odwołane rezerwacje więc podejrzewam, że w takim przypadku przesyłają po prostu vouchery. Informuje mnie, że moja prośba o zwrot nadal nie została rozpatrzona i skierowana do "działu technicznego". Obiecuje jednak, że postara się to przyspieszyć i sprawdzi, czy możliwy jest tzw. "prosty zwrot na kartę". Proszę o mejlową informację dotyczącą tej rozmowy. Po 1h przychodzą trzy mejle - po jednej informacji do biletu o zwrocie na kartę i wiadomość od konsultantki: Uprzejmie informuje, iż w przypadku Pańskiej rezerwacji możliwy był prosty zwrot, którego potwierdzenie powinien otrzymać Pan w osobnych wiadomościach mailowych. Zwrot zostaje dokonany bezpośrednio na kartę, z której pobrano płatność maksymalnie do 4 tygodni. W celu przyspieszenia zwrotu może Pan skontaktować się z Bankiem.
- 6 maja - całość za bilety (ponad 6000 zł) wróciła na kartę.

Jak widać powyżej trzeba uzbroić się w cierpliwość ale udowadnia to też, że AF działa i zwraca za bilety (być może czekali na zatwierdzenie przez KE pomocy w wysokości 7 mld euro). Biorąc pod uwagę obecną sytuację i tak uważam, ze zwrot był bardzo szybki.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
Washington uważa post za pomocny.

#394 PostWysłany: 09 Cze 2020 21:33 

złoty
Sprawdzcie swoje loty. Mi właśnie w aplikacji pokazalo anulowanie lotu przez ocean. Dolot do Paryza dalej aktywne. Jakieś pomysły?
 Profil Relacje PM off  

#395 PostWysłany: 09 Cze 2020 21:39 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Witaj w klubie.
Ja mam zmienione loty (lub częściowo anulowane) w każdej z 3 podróży.
Na razie nie dzwoniłem do Delty, ale niedługo spróbuję przełożyć lipcowy lot na przyszły rok.
 Profil Relacje PM off
brzemia lubi ten post.

#396 PostWysłany: 09 Cze 2020 22:10 

HON fly4free
Zgodnie z tym co pisali ludzie na FT w razie anulowania lotów i biletów wystawionych przez DL nie ma żadnych problemów na przeniesienie lotów w okresie do mniej więcej 15 marca 2021 (daty ważności biletu). Miejsca docelowe muszą pozostać te same, sama trasa przelotu nie musi być identyczna tzn. jak ktoś miał przez AMS, to teraz może przez CDG itp.
 Profil Relacje PM off
brzemia lubi ten post.
brzemia uważa post za pomocny.

#397 PostWysłany: 09 Cze 2020 22:46 

złoty
A jak reaguje AF ?
 Profil Relacje PM off  

#398 PostWysłany: 09 Cze 2020 22:55 

platynowy
Ja miałem z tej promki SJU wystawione przez AF na początek lipca. Pomieszali w rozkładzie, na infolinii USA przebukowałem bez problemu na wrzesień. Jedyny problem to tylko jedna możliwa konfiguracja zaproponowana przez agenta, tylko loty via CDG i NYC a oryginalnie miałem via AMS i NYC. Mimo że na stronie loty via AMS były dostępne to infolinia nie widziała dostępności. Ale już nie naciskałem i zgodziłem się na CDG.
5 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#399 PostWysłany: 10 Cze 2020 08:22 

złoty
Warto dzwonic na pl infolinie czy facebook? Mam rezerwacje na koniec sierpnia. Zastanawiam sie czy na pazdziernik nie przesunąć. Otworzą granicę do sierpnia ?
 Profil Relacje PM off  

#400 PostWysłany: 10 Cze 2020 09:10 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 358 646
niebieski
Ja pisałem na FB i bardzo szybko reagowali. Też miałem anulowany lot, napisałem do nich i w ciągu godziny przywrócili to samo połączenie :)

Na razie jest dużo zmian w rezerwacji głównie z uwagi na zmianę numerów lotów

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 716 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 36  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość