Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Wypłaty kartą MC Revolut w bankomatach Euronet często obciążane są prowizją nie do ominięcia (sieć bankomatów rozpoznaje kartę jako zagraniczną i nakłada własną prowizję). Visa Revolut na razie nie, ale warto uważać.
Ponadto należy zawsze wybrać opcję obciążenia w lokalnej walucie, by uniknąć przewalutowania po kursie Euronetu.

Zasilanie revoluta kartami kredytowymi jest obciążone prowizją w następujących bankach:
- Citi Handlowy 10%, min 20zł
- BNP Paribas od 1/4/24 (2%)
- Ikano Bank
- Pekao Karta Kredytowa z Żubrem - 7% (pakiet standard), 5% (pakiet złoty), 3% (pakiet platynowy).

Uwaga: Zamieszczanie referali jest możliwe wyłącznie w wątkach łańcuszkowych. Możliwość zamieszczania referali mają jedynie osoby posiadające minimum niebieski status i pół roku stażu. regulamin-dzialania-watkow-lancuszkowych,82,44721

Spis banków z darmową wypłatą z Revoluta: https://www.dropbox.com/s/ajifjmncdazhz ... .xlsx?dl=0

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8706 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258 ... 436  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: revolut
#5081 PostWysłany: 08 Sty 2020 09:04 
Awatar użytkownika

Loty: 215
Kilometry: 398 654
niebieski
@cx8sp Póki co bym nie panikował. Ja na zwrot kaucji za hotel raz czekałem w revolucie ok 2 tygodnie. (też miałem potwierdzenie zlecenia zwrotu z hotelu)
 Profil Relacje PM off  

Wiosna na Sardynii za 949 PLN 😎🌊 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel z basenem na dachu 👙💦 Wiosna na Sardynii za 949 PLN 😎🌊 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel z basenem na dachu 👙💦
Wiosna 🌷☀️ All inclusive w luksusowym 5* hotelu na Riwierze Tureckiej za 1485 PLN 💎✨ Wiosna 🌷☀️ All inclusive w luksusowym 5* hotelu na Riwierze Tureckiej za 1485 PLN 💎✨
#5082 PostWysłany: 08 Sty 2020 09:05 
Awatar użytkownika

Loty: 518
Kilometry: 999 626
złoty
Zauważyliście, że Revolut włączył jakieś turbo i nie chodzi mi o dodatkowo płatne przelewy tylko te najzwyklejsze?
Dzisiaj 6:15 doładowałam kartą kredytową mbanku Revo.
6:25 zrobiłam przelew na konto.
6:35 mail o realizacji przelewu.
08:00 przelew mam na koncie w Mbanku.

Z innymi bankami nie działa tak szybko.

#5083 PostWysłany: 08 Sty 2020 10:01 

W mBanku działa mi podobnie od około pół roku (z tym, że mam konto w mBanku na Słowacji) - teoretycznie to inny bank a praktycznie kto wie.
 Profil Relacje PM off  

#5084 PostWysłany: 08 Sty 2020 10:38 

srebrny
cx8sp napisał(a):
zarezerwowalem karta revolut hotel na orbitz; 30.12. 2019 odwolalem ta rezerwacje (byla taka mozliwosc) i do dzis dnia nie mam pieniedzy zwrotnych....dodam ze rozmawiajac z konsultantem z orbitz powiedziano mi ze tego samego dnia zrobiono refound...jakis adres, "okienko" gdzie sie zwrocic aby dostac zwrot ...prosze o pomoc ...

dodatkowo okres świąteczny, ja bym się nie martwił, do 2 tyg trzeba czekać
 Profil Relacje PM off  

#5085 PostWysłany: 08 Sty 2020 17:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Ktoś się orientuje ile za SWIFT na Filipiny?
 Profil Relacje PM off  

#5086 PostWysłany: 08 Sty 2020 18:38 
Awatar użytkownika

złoty
jesli nie przekroczyles limitu to nic. Po krzekroczeniu jest 3 GBP za miedzynarodowy przelew

#5087 PostWysłany: 08 Sty 2020 18:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Jesteś pewny? Na stronie revo dla SWIFT są podane całkiem inne kwoty (jak się domyślam w zależności od trasy transferu).
Moje główne zmatwienie to ew. prowizja banków pośredniczących.

"The beneficiary bank could also charge a fee to receive your transfer. When your money is in transit, it might be processed by an intermediary bank who might also deduct a handling fee. Therefore, the amount received might be less than the amount you sent."
(...)
"We can provide an estimate of the potential fees for the following currencies: 35 AUD, 20 CAD, 50 AED, 16-32 EUR (outside of SEPA), 7500 JPY, 35 NZD, 20-40 USD."

https://www.revolut.com/help/exploring- ... ring-money
 Profil Relacje PM off  

#5088 PostWysłany: 09 Sty 2020 14:59 
Awatar użytkownika

Loty: 310
Kilometry: 356 880
złoty
elwirka napisał(a):
Zauważyliście, że Revolut włączył jakieś turbo i nie chodzi mi o dodatkowo płatne przelewy tylko te najzwyklejsze?

Tak jak piszesz przelew do mBanku przyszedl bardzo szybko (wyslany wieczorem wiec byl nastepnego dnia na koncie).
Widze wiecej zmian w przelewach (pewnie juz to inni zauwazyli) od mojego ostatniego transferu. Teraz nadawca juz nie jest The Currency Cloud Limited tylko ja sam. Druga sprawa - wczesniej to byly przelewy krajowe z PEKAO a teraz dostalem przelew walutowy z rachunku GB... Waluta to PLN oczywiscie.
 Profil Relacje PM off
elwirka lubi ten post.

#5089 PostWysłany: 11 Sty 2020 11:09 
Awatar użytkownika

złoty
Czy ktoś ma jakieś promo na nową kartę revo, jakiś czas temu były co chwila, a teraz nic mi nie wpada?
 Profil Relacje PM off  

#5090 PostWysłany: 11 Sty 2020 12:21 
Awatar użytkownika

złoty
japhar napisał(a):
Jesteś pewny? Na stronie revo dla SWIFT są podane całkiem inne kwoty (jak się domyślam w zależności od trasy transferu).
Moje główne zmatwienie to ew. prowizja banków pośredniczących.

"The beneficiary bank could also charge a fee to receive your transfer. When your money is in transit, it might be processed by an intermediary bank who might also deduct a handling fee. Therefore, the amount received might be less than the amount you sent."
(...)
"We can provide an estimate of the potential fees for the following currencies: 35 AUD, 20 CAD, 50 AED, 16-32 EUR (outside of SEPA), 7500 JPY, 35 NZD, 20-40 USD."

https://www.revolut.com/help/exploring- ... ring-money

Na to revolut nie ma wplywu, ze banki pośredniczące pobierają prowizje. Co masz na myśli mowiac SWIFT, to jest format dla międzynarodowych przelewow ktore sa bezplatne, rowniez w linku ktory przeslales masz ta informację

#5091 PostWysłany: 11 Sty 2020 13:20 

srebrny
Nie mylcie SWIFT I SEPA.
SWIFT to Stowarzyszenie na Rzecz Światowej Międzybankowej Telekomunikacji Finansowej, potocznie wiele osób używa nazwy SWIFT na przelew zagraniczny. Stowarzyszenie to nie posiada jakiejś centrali, stąd koszty wykonania przelewu mogą być różne w zależności od trasy jaką przesyłane są pieniądze a inaczej mówiąc w zależności od tego z jakimi bankami korespondentami ma podpisaną umowę "nasz" bank i banki z nim współpracujące. Takiego przelewu dokonasz praktycznie w każdy zakątek świata i w różnych walutach
Natomiast przelewu SEPA możesz dokonać w obrębie Europy i tylko w walucie EUR. Koszty tu są zdecydowanie niższe, z reguły jest to ryczałt a czasem - w zależności od rodzaju posiadanego konta - przelew może być darmowy.
Nie słyszałem o darmowych przelewach SWIFT - zawsze ktoś zapłaci w zależności od wybranej przez zlecającego opcji (BEN, SHA, OUR).
kamo375 lubi ten post.
kamo375 uważa post za pomocny.

#5092 PostWysłany: 11 Sty 2020 13:29 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
@novart - da się czasem za darmo wysłać przez SWIFT, jeśli wysyła się do banku, który jest korespondentem banku nadawcy w danej walucie (i oczywiście gdy wysyła się z/na konto, gdzie w cenniku nie ma opłat za wysyłanie/odbieranie przelewów zagranicznych).
 Profil Relacje PM off  

#5093 PostWysłany: 11 Sty 2020 13:34 

Loty: 273
Kilometry: 575 557
złoty
ciekawe czy przelew REVO - ALIOR w USD idzie w SWIFT - często jest w kilka godzin po zleceniu w REVO, konto nadawcy jest kontem USD które widać w Revolut.
 Profil Relacje PM off  

#5094 PostWysłany: 11 Sty 2020 14:09 

Loty: 12
Kilometry: 31 528
seal napisał(a):
ciekawe czy przelew REVO - ALIOR w USD idzie w SWIFT - często jest w kilka godzin po zleceniu w REVO, konto nadawcy jest kontem USD które widać w Revolut.
Kiedyś był na pewno i miałem z tego powodu naliczone prowizje (przyszło mniej niż wysłałem).
 Profil Relacje PM off  

#5095 PostWysłany: 11 Sty 2020 18:47 
Awatar użytkownika

Loty: 84
Kilometry: 171 198
pasta napisał(a):
Tak wiem, że już było... ale nie mogę się dokopać...

Kupowałem 3 bilety lotnicze w Delcie płacąc Revolut. Zablokowało całą kwotę. Teraz mam olbrzymi minus na koncie, bo dzisiaj ściągnęło dodatkowo 3x kwota za pojedynczy bilet.

Jaka dalsza procedura?

@pasta Mogę wiedzieć jak to się skończyło? Wszystko poszło ok? Bilety zostały opłacone? Pytam się bo zastanawiam się czy właśnie nie użyć revoluta do zakupu biletów w Delcie.
 Profil Relacje PM off  

#5096 PostWysłany: 11 Sty 2020 21:09 
Awatar użytkownika

złoty
przelewałem z revo $ do kantoru aliora jakiś czas temu i poszło bez prowizji, ale wiadomo, banki teraz szukają wszędzie kasy, pytanie czy ktoś ostatnio przelewał $ i doszły bez prowizji ?
 Profil Relacje PM off  

#5097 PostWysłany: 11 Sty 2020 22:51 

Loty: 273
Kilometry: 575 557
złoty
@kostek966: w ciągu ostatniego miesiąca z Revo ok 1000USD kwoty różne - od 50 do 500 USD i wszystko OK.
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.
kostek966 uważa post za pomocny.

#5098 PostWysłany: 13 Sty 2020 03:43 

Ciekawy temat i komentarze:
https://www.reddit.com/r/Revolut/commen ... months_it/

Karta usunięta z konta dalej jest aktywna i można ją obciążyć offline.
Karta zamrożona również jest obciążalna offline.
Revolut nie chce procesować chargebacków bo nie anulowali subskrypcji. Jeden zjechał na minus, nie chciał spłacić to ściągnęli z karty również jako offline

Rozwiązanie?
Ustawić niski limit na karcie typu 1zł.

Nie wiedziałem o tym. W bankach też to działa? Zastrzeżoną kartę nadal można obciążyć offline transakcją card not present?
Wychodzi na to, że w dowolnej chwili dane starej karty mogą gdzieś wypłynąć, dostane obciążenie gdzieś z terminala po drugiej stronie planety i zostanie bujanie się z chargebackiem i z wyczyszczonym kontem.
 Profil Relacje PM off  

#5099 PostWysłany: 13 Sty 2020 08:33 
Site Admin
Awatar użytkownika

Ostatnio widziałem (chyba zeszły tydzień), że u mnie była próba karty, której dane zostały gdzieś zeskanowane, zgłoszona jako fraud w lutym, dawno wymieniona i zamknięta. Zdziwiłem się, że dostałem powiadomienie o próbie obciążenia karty, która była nieudana, bo karta jest nieaktywna (i na transakcji mam przycisk do aktywacji od razu...)
 Profil Relacje PM off  

#5100 PostWysłany: 13 Sty 2020 09:38 

złoty
E-wizy do Indii nie daje się zapłacić Revolutem. Po wpisaniu pierwszych cyfr pokazuje się informacja, że ta karta jest nieobsługiwana.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8706 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258 ... 436  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości