Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 136 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 31 Maj 2012 21:58 

Loty: 61
Kilometry: 102 896
niebieski
autobus bodajże 21 jedzie prosto pod wieżę ;)
 Profil Relacje PM off  

🏛️Stolica filozofów i słońca ☀️🇬🇷 Przedłużony weekend w Atenach za 739 PLN ✈️💙 🏛️Stolica filozofów i słońca ☀️🇬🇷 Przedłużony weekend w Atenach za 739 PLN ✈️💙
OKAZJA❗ Tydzień w Nowym Jorku od 3100 PLN 🇺🇸 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel przy Times Square 😱🤩 OKAZJA❗ Tydzień w Nowym Jorku od 3100 PLN 🇺🇸 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel przy Times Square 😱🤩
#42 PostWysłany: 02 Cze 2012 20:08 
Awatar użytkownika

niebieski
wierciu napisał(a):
Mega zdjęcia. Dzięki wielkie.
Ale postanowiliśmy naszą bazę główną zrobić jednak w Pizie także tu został zakupiony hotelik.

A jest coś co zawiezie nas z lotniska do centrum Pizy? Bo hotel mamy 500 metrów od wieży także chyba najlepiej tam będzie wysiąść i się przejść...

Na nogach, wakacyjnym tempem pewnie będzie z 30 min z lotniska.

Polecam zwiedzić Firenze:

Image

Image

:)

Tutaj spałem: http://www.bed-and-breakfast.it/pagina. ... regione=16

Mieszkanie duże łał chyba z typowym florenckim klimatem.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 02 Cze 2012 21:22 

niebieski
Zajebiste zdjęcia.... Z twojej kolekcji?

Do Florencji jedziemy drugiego dnia. Pierwszego dnia chcemy zobaczyć Pize i wszystko co tam jest. Ale z tego co czytałem to w Pizie chyba nie ma zbyt wiele do oglądania poza wieżą i kilkoma innymi rzeczami.
Florencja jest znacznie większa.

A byłeś też w tych miejscowościach po drodze do Florencji?
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 03 Cze 2012 09:12 

mnie Florencja trochę rozczarowała, szczególnie wnętrza katedry :) bo to co jest na zewnątrz jest piękne :)
polecam przejść się na Piazza Michelangelo - z tego miejsca jest ładny widok na miasto
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 03 Cze 2012 10:09 

Podczas pobytu we Włoszech byłem we Florencji kilkukrotnie. Po pierwszym razie mówiłem, że tam nie wrócę. Masa ludzi, lans i przereklamowanie stolicy Toskanii. Ale później odkryłem wiele miejsc, które chciałbym jeszcze zobaczyć, m.in. wymieniony wcześniej Plac Michelangelo, z którego rozpościera się kapitalny widok na miasto, ale także kilka km za Florencją (można dojechać autobusem) urocze Fiesole czy ogrody Boboli, gdzie można odsapnąć na łonie natury.

Jeśli ktoś byłby zainteresowany, to polecam:

http://www.photoblog.pl/naszatoskania/96535604
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 03 Cze 2012 10:24 

Obowiązkowo nocą lub późnym wieczorem Piazza Michelangelo- jest to jeden z najpiękniejszych widoków jakie widziałem w życiu.

Co do Pizy to fakt do zwiedzenia tam wiele nie ma, chociaż nie zapominajmy że przy samej wieży znajduje się też Bazylika (również piękna) a teraz na lato to polecam wziąć kocyk i sobie poleżeć w cieniu krzywej wieży, nie ma z tym problemu a uczucie wspaniałe :)
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 03 Cze 2012 15:02 
Awatar użytkownika

niebieski
wierciu napisał(a):
Zajebiste zdjęcia.... Z twojej kolekcji?

Z mojej :)

wierciu napisał(a):
A byłeś też w tych miejscowościach po drodze do Florencji?

Nie ale Żona kiedyś zwiedzała praktycznie całą Toskanie i jest tam wiele do zobaczenia oprócz Pizy czy Florencji.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 03 Cze 2012 15:17 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 385
Kilometry: 548 672
Nie chce mi się czytać calego wątku, więc trochę danych ode mnie z początku czerwca 2012.

Dojazd autobusem miejskim z lotniska: taryfa Urbano 1.1 eu bilety z automatu na przystanku.
Pociągiem Regio do Livorno: 2,3 eu
Pociąg Regio do Lukki: 3,2 eu
Pociag Reggio do Florencji: 7,1 eu

Odjazdy b. często

Wstęp na wieżę 15 eu. Wstęp do okolicznych atrakcji jak katedra i te inne blisko wieży po 2 euro.

Pizza na mieście 4 - 6 eu margerita. Zapakowana na wynos - cena bez coperto (1-1,5 eu/osoba).

Na mieście sporo małych marketów, jednak ceny nie powalają. Bułka 1 eu. Woda 1,5l również 1eu. Sok 1,4-2eu i więcej. Lody w lodziarniach 1,5 eu za 2 kulki. Pyszne.

W samej Pizie na nogach można dotrzeć szybko do każdej atrakcji. W sumie to tylko opłaca się autobusem z lotniska,później na stopach wszędzie.

Sama Piza szału nie robi. Trzeba się w niej rozsmakować, w przeciwieństwie do innych odwiedzonych przeze mnie miast wloskich, dopiero po pewnym czasie zaczyna się podobać. Oczywiście nie piszę o wieży i placu. To osobna sprawa i dla samej Torre Pendente warto Pizę nawiedzić 8-)
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 16 Sie 2012 20:11 

Loty: 1
Kilometry: 7 461
Za dwa tygodnie bede leciec z Pizy do Wroclawia tylko z bagazem podrecznym. I tutaj pytanie czy jesli moj bagaz ma wymiary 59x40x20 i jest to walizka to spokojnie uda mi sie wejsc na poklad czy beda robili problemy?
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 16 Sie 2012 20:23 

nikt Ci nie zagwarantuje, że się nie doczepią.
Czasem do koszyka trafiają tylko wybrane bagaże - te najbardziej podejrzane o przekroczenie limitów.
Z tego co pamiętam, jak wracałam z Pizy do koszyka kazali wkładać każdy bagaż, dopiero kilkunastu ostatnim osobom odpuścili ale pewnie tylko ze względu na brak czasu ;-)
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 18 Sie 2012 22:12 

Witam Wszystkich,
Wybieramy się 2 września z Wrocławia do Pizy czy ktoś leci też w tym terminie i ma jakieś namiary na lokum noclegowe? proszę o info?
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 02 Mar 2013 09:12 

witam wszystkich!bardzo prosze o pomoc,wybieram sie do męża w lipcu na Korsykę,wcześniej zawsze korzystałam z przewozów autkarowych "MIŚ"jednak ta podróż jest bardzo długa i bardzo męcząca,tym razem chciałabym polecieć z Warszawy do Pizy samolotem dostać się do Livorno a potem już promem na wyspę,mam jednak kłopot.Samolot do Pizy przylatuje 17:15,prom z Livorno odpływa o godz 19:00,powiedzcie proszę czy mam szansę zdążyć na ten prom?Z mapy google zorientowałam się że do Livorno jest tylko 25 km z Pizy ale czy trafię akurat na jakiś autobus ,który dowiezie mnie na czas do portu?A może ktoś z Was orientuje się ile kosztuje np.taksówka bezpośrednio z lotniska do portu?czekam na Wasze podpowiedzi.pozdrawiam Ania
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 02 Mar 2013 10:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Autobus z Pizy do Livorno jedzie ok. godziny.
Tu są rozkłady pozamiejskich autobusów:
http://www.cpt.pisa.it/orare/extraXlocalita.htmM
Dworzec autobusowy jest niedaleko stacji kolejowej, trzeba jeszcze dotrzeć z lotniska. Moim zdaniem wygląda to bardzo ryzykownie, zwłaszcza przy spóźnieniu samolotu, odbiorze bagażu itd. Poza tym jechałem parę razy tym autobusem z Pizy do Marina di Pisa i punktualność nie jest rewelacyjna.
Pozostaje raczej taksówka.

Załączniki:
Pisa_rozklad.jpg
Pisa_rozklad.jpg [ 220.21 KiB | Obejrzany 2744 razy ]

Tylko wtedy, gdy się śmieję...
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 02 Mar 2013 11:12 

Bardzo Ci dziękuję Stasiek za wyczerpującą odpowiedż,tak myślałam,że to ryzykowna sprawa z tymi autobusami,kurcze nie ma innej możliwości,jak pomyślę o tym "MIŚKU" to aż mnie skręca,czy orientujesz się w kosztach taksówki,nie mam pojęcia o cenniku we Włoszech,pozdrawiam Ania
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 02 Mar 2013 11:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Moje doświadczenia z włoskimi taksówkami są mizerne. Raz przejechałem odcinek ok. 5km od stacji kolejowej Peschiera del Garda do Gardalandu za jakieś 7E.
Wychodzi mniej więcej 1,5E za kilometr. Czy jest to miarodajne to nie wiem, zwłaszcza że taksówki na lotniskach to trochę inny gatunek :( . Spodziewałbym się kwoty 30-40E, ale może jakiś tambylec skoryguje moje przypuszczenia.

Tylko wtedy, gdy się śmieję...
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 02 Mar 2013 11:35 

Jechałem z dworca na lotnisko w Bergamo za 15 E ( jakieś 5minut )więc taksówki lotniskowe są masakrycznie drogie. Spróbuj wcześniej zarezerwować z jakiejś korporacji, wtedy można negocjować ceny i wcześniej ustalić - na pewno wyjdzie taniej. Myślę, że 40E jest osiągalne.
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 02 Mar 2013 12:16 

40-50eur jest cena do przyjecia,dziekuje Wam za pomoc,samolot planowo ma lądować 17:15 z małym poślizgiem jeśli wyląduje to myślicie ze zdąże taksówką na ten prom o godz19:00?
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 02 Mar 2013 12:19 

myslicie ze moge swobodnie rezerwowac ten lot?nie mam innej mozliwosci dowiedziec sie wiecej wiec dziekuje wam naprawde za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 02 Mar 2013 14:52 
Awatar użytkownika

Jeżeli to pomoże to powiem,że za taxi z lotniska w Pizie na dworzec kolejowy zapłaciłam 11e.
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 03 Mar 2013 09:36 

dzieki bardzo za podpowiedzi,z tego co piszecie ujda jeszcze te taksowki,martwie sie jedynie czy ten czas od ladowania 17:15 a odplynieciem promu 19:00wystarczy mi na dotarcie do livorno.macie doświadczenia już z lataniem,ja niestety nie,to bedzie moj pierwszy lot,czy te samoloty czesto sie opóźniaja?jakie sa to mniej wiecej czasowe potkniecia?czy odważyc sie i kupic ten bilet ??czy nie ryzykowac i po raz kolejny mordowac sie "miśkiem"24godz(bo tyle jedzie),pozdrawiam ania
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 136 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości