Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 136 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 18 Cze 2011 20:33 

Piza może wydawać się małą mieściną w której jest tylko jeden zabytek, ale jest na prawdę czarującym miastem. Ja będąc tam trafiłam na jakieś protesty studentów więc w ogóle była jedna wielka impreza na mieście (uwaga - knajpy w sobotę otwarte tylko do 2:00 :shock: ). Jeżeli zdecydowałbyś się zostać na noc to polecam hostel Pisa, 5 min od dworca kolejowego i 10 min od centrum, kosztował mnie 15 ojro.
Jeśli chodzi o okolice to polecam Leirici, ale to tak na leniuchowanie na plaży i spacery - jest tam camping nad samym morzem więc można tanio przenocować. Z Pizy trzeba pojechać do La Spezia (bilet 5,20 E) i stamtąd złapać autobus, który jeździ co 10-20 minut do samego Leirici (1,8 E). Taka podróż trwa w sumie około 2h.
 Profil Relacje PM off  

W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️ W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️
Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️ Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️
#22 PostWysłany: 18 Cze 2011 23:27 

A między miastami ?
Pasowało by mi koło 13,07 trafic do Florencji ale jak patrzyłem na trenitalia nie ma żadnego, może jakaś strona z autobusami jest czy cos ? xd
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 19 Cze 2011 00:12 

niebieski
maacieek00 z Pizy do Florencji pociągi jeżdżą średnio co pół godziny, bilet kosztuje 5,8e, a jedzie się ok 1,5h (sprawdzone w październiku 2010). Do Florencji i Lukki jak najbardziej warto się wybrać, a w Sienie nie byłem. Do Lukki jechałem w drodze powrotnej z Florencji do Pisy i tam sie zatrzymałem na kilka godzin. Pociąg z Lukki do Pizy jedzie 30min.

Jak szukasz połączeń na trenitalia to szukaj na bliski termin, te pociągi i tak jeżdżą tak samo, a na 13.07 (zbyt odległy termin) teraz Ci nie pokaże rozkładu.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 17 Sie 2011 17:16 

Z tego co bylem ostatnio w sierpniu 2011 to bilety zdrozaly. Z lotniska cos 1,1 euro autobusy Lama Rosa na stacje kolejowa, jadace dalej na plac pod krzywa wieze. A dalej mozna nad morze do Pisy Mariny (plaze kamieniste bezplatne) autobusem nr 10 z dworca autobusowego w poblizu dworca kolejowego za 3,5 euro w obie strony (bilet kupowany w kasie na dworcu autobusowym w Pisie). Natomiast dalej do Tirrenia 4,6 euro w obie strony bilet kupowany w kasie tez autobusem nr 10 (plaze piaszczyste zwykle platne za wejscie 3-4 euro w osrodkach). Dodatkowo w Tirreni za łozko (lezak) na plazy 10 euro, za parasol 20 euro, za parasol z wieksz iloscia krzesel 28 euro zwykle. Mozna probowac wejsc za darmo, ale sprawdzaja, mozna tez znalesc jakies fragmenty plazy bezplatnej. Plaze ciagna sie kilometrami jest tam duzo ludzi i hoteli, jest to podobne do tego co widzialem z drugiej strony Wloch w okolicach Rimini.

Moje zdjecia jakby ktoś chcial ogladnac
Brindisi, Bari, Pisa Marina, Tirrenia, Italy, August 2011
1/2 http://www.facebook.com/media/set/?set= ... c67&type=1
2/2 http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 9cf&type=1

Ostatnio edytowany przez hol2, 14 Paź 2011 02:07, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 30 Sie 2011 12:22 

Jeśli chodzi o Tirrenie to jest tam bezpłatna plaża, następnie z niej można się spokojnie przemieścić wzdłuż wybrzeża na inne już płatne. Generalnie większość pensjonatów, hoteli i kempingów posiada swój kawałek plaży na której wstęp jest wliczony w cenie noclegu.

Dla przykładu kemping St Michael w Tirreni dla dwóch osób + namiot + auto to koszt 26 euro w najwyższym sezonie w tym roku. dziwny zwyczaj na tym kempingu bo obowiązuje opłata 0,50 euro za ciepłą wodę pod prysznicem (ładujesz wcześniej mikrochipa) natomiast już na ich plażę wozi bezpłatny shutlle bus choć jest to pieszo odległość z 500 metrów ;)

W samej Tirreni jest chyba tylko jeden supermarket (bodajże Coop) i jakby ktoś go chciał zlokalizować to jadąc / idąc od Marina di Pisa, na pierwszym rondzie już w mieście skręcamy w lewo i będzie za jakieś 400 metrów.

O komunikacji nie piszę, bo wszędzie poruszałem się autem.

Acha, jeszcze mi się przypomniało, wchodząc na plażę kempingową ani razu nikt nas nie sprawdzał i nie prosił o okazanie Camping Passu.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 22 Mar 2012 11:50 

Będę w Pizie na koniec kwietnia, 22-25, chcę się pakować pod namiot tam, co sądzicie o pomyśle objazdówki takiej
Piza-Florencja-Siena-Livorno-Piza
Noclegi na kampingach w Pizie, Florencji i Sienie.
Przyjazd o 16, zwiedzanie Pizy, wieczorem wyjazd do Florencji, zwiedzanie, nocleg. Rano i południe jeszcze troche połazić, potem wyjazd do Sieny, zwiedzanie, nocleg. Rano do Livorno, mamy już 24 kwietnia, plaża itd i w ten sam dzień jeszcze do Pizy powrót. Tam kolejny nocleg no i 25 wylot. Mniej więcej da rade takie coś zrobić? I jak wyglądają połączenia np florencja-siena, koszt itd, za każdą informacje jestem wdzięczny ;]
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 22 Mar 2012 16:34 

To może odpuścić sobie livorno? No sam nie wiem, jeszcze miesiąc do wyjazdu, ale tak zacząłem się zastanawiać dziś o tym. Za wszelkie uwagi i sugestie, z góry dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 03 Kwi 2012 16:18 

adamator napisał(a):
Będę w Pizie na koniec kwietnia, 22-25, chcę się pakować pod namiot tam, co sądzicie o pomyśle objazdówki

hej, też lecę 22.04 do pisy z WRO, mamy tylko bagaż podręczny ale też chciałem wziąć namiot, trochę się naczytałem i kupuję najtańszy na allegro iglo (najwyżej wywale na lotnisku - nie będzie szkoda), jak Ty przewozisz namiot? rejestrowy?
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 06 Kwi 2012 22:47 

maast napisał(a):
adamator napisał(a):
Będę w Pizie na koniec kwietnia, 22-25, chcę się pakować pod namiot tam, co sądzicie o pomyśle objazdówki

hej, też lecę 22.04 do pisy z WRO, mamy tylko bagaż podręczny ale też chciałem wziąć namiot, trochę się naczytałem i kupuję najtańszy na allegro iglo (najwyżej wywale na lotnisku - nie będzie szkoda), jak Ty przewozisz namiot? rejestrowy?

hej, ja tez lecę w tym terminie z Wrocławia do Pizy, razem z koleżanką i kolegą. fajnie by było się poznać w sumie:) my będziemy zwiedzać Pizę i Florencję, 1 i 3 nocleg mamy w Pizie, a drugi we Florencji, korzystamy z couchsurfingu. czekam na odpowiedź:)
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 17 Kwi 2012 13:44 

Odpowiedzi na priv ;)
PS. Ja z florencji chyba w ostatni dzień wrócę, słyszałem, że pociągi kursują często i punktualnie więc jesli rzeczywiście tak będzie, to wolę mieć te 2 dni we florencji. Czy do Sieny podjedziemy jeszcze się okaże, może już innym razem.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 22 Kwi 2012 23:44 

Czy w dalszym ciągu lotnisko w Pizie jest zamykane na noc?

#32 PostWysłany: 29 Kwi 2012 22:54 

Fred1990 napisał(a):
Czy w dalszym ciągu lotnisko w Pizie jest zamykane na noc?

Tak.

Tak na szybko po powrocie co mogę polecić w PIZIE (na prawdę warto):

1. Lodziki - w drodze z lotniska w stronę dworca kolejowego, Gelateria Yogurteria 'Freddi Capricci', v. Aeroporto 7. Najlepsze lody w ciągu całego naszego wyjazdu (byliśmy 7 dni, codziennie conajmniej raz jedliśmy lody, włącznie z tymi najbardziej polecanymi we Florencji - bez rewelacji;) ). Koszt bardzo umiarkowany, 3 gałki jakoś 2,4 E. Otwarte także w niedzielę rano - jakoś po 9.
2. Bagietki - Gusto Giusto http://www.tripadvisor.com/ShowUserReviews-g187899-d2407228-r120970085-Gusto_Giusto-Pisa_Province_of_Pisa_Tuscany.html - to jest MUST EAT. Facet sam piecze ze swojego ciasta bagietki, świetne dodatki (pasta z karczochów, pomidorów, jakieś pesta etc). Koszt ok 4 EUR (spokojnie traktujcie to jako substytut pizzy - ja się bardzo najadłem, a jem sporo. Wielkościowo podobnie do dużego Subwaya w PL.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 11 Maj 2012 01:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Jakiś pomysł jak przetrwać od 17:00 13.05 do 16:00 14.05 - można coś pozwiedzać nocą?

Btw: http://www.zingarate.com/italia/toscana ... video.html
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 14 Maj 2012 19:42 
Awatar użytkownika

Jakie polecacie w Pizie restauracje, gdzie warto coś zjeśc , ale za rozsadna cenę?

#35 PostWysłany: 20 Maj 2012 19:27 

niebieski
Witam,

Proszę o informacje na parę pytań:)

1. Jak daleko od lotniska w Pizie jest dworzec kolejowy z którego od razu po wylądowaniu dojadę do Florencji?

2. Jak się nazywa stacja na której trzeba wysiąść we Florencji aby być jak najbliżej centrum?

Dzięki bardzo za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 20 Maj 2012 20:09 
Awatar użytkownika

Cytuj:
1. Jak daleko od lotniska w Pizie jest dworzec kolejowy z którego od razu po wylądowaniu dojadę do Florencji?

Jak nie jedziesz z dziećmi i/lub dużym bagażem to spokojnie można dojść piechotą.
Ale wiedz,że jeżdżą pociągi,autobusy i taxi (11euro)

Cytuj:
2. Jak się nazywa stacja na której trzeba wysiąść we Florencji aby być jak najbliżej centrum?

Dworzec nazywa się ślicznie (wg.mnie :D nazwa od kościoła,który stoi w pobliżu)
Santa Maria Novella (dokładnie to Firenze S. Maria Novella - Grandi Stazioni)

Jeżeli cena Cię interesuje to bilet na tej trasie kosztuje niecałe 8euro za osobę.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 20 Maj 2012 20:12 

z lotniska do dworca jest jakiś kilometr.
Jeśli chcesz od razu jechać do Florencji, jedź autobusem :)
Przystanek jest przy lotnisku. Do wyboru masz przewoźnika Terravision albo autobusy Ryanair.
Nie pamietam ceny za autobus, ale było wyszło taniej niż pociągiem.

Już mi się przypomniało, za 3 bilety autobusem ryana 15e, a że jechalismy w 4 osoby to za czwarty bilet jakoś 7,5e.
Pamietam, że Terraviosin też był tani, szczególnie jesli kupowało sie od razu bilet RT.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 22 Maj 2012 23:39 

Loty: 61
Kilometry: 102 896
niebieski
i na pokładzie lotów do Pizy można kupić bilet do Florencji za 5e ;)
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 24 Maj 2012 10:26 
Awatar użytkownika

niebieski
nomia napisał(a):
z lotniska do dworca jest jakiś kilometr

Na samym lotnisku również jest stacja kolejowa - na przeciwko terminala B.

Bilety na autobus Ryanaira można kupić również przez WWW - cena 5E:

Image

Rozkład jazdy:

Image
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 31 Maj 2012 19:37 

niebieski
Mega zdjęcia. Dzięki wielkie.
Ale postanowiliśmy naszą bazę główną zrobić jednak w Pizie także tu został zakupiony hotelik.

A jest coś co zawiezie nas z lotniska do centrum Pizy? Bo hotel mamy 500 metrów od wieży także chyba najlepiej tam będzie wysiąść i się przejść...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 136 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość