Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Wypłaty kartą MC Revolut w bankomatach Euronet często obciążane są prowizją nie do ominięcia (sieć bankomatów rozpoznaje kartę jako zagraniczną i nakłada własną prowizję). Visa Revolut na razie nie, ale warto uważać.
Ponadto należy zawsze wybrać opcję obciążenia w lokalnej walucie, by uniknąć przewalutowania po kursie Euronetu.

Zasilanie revoluta kartami kredytowymi jest obciążone prowizją w następujących bankach:
- Citi Handlowy 8%, min 10zł
- Citibank prowizja 10%
- BNP Paribias od 1/4/24 (2%)
- Ikano Bank
- Pekao Karta Kredytowa z Żubrem - 7% (pakiet standard), 5% (pakiet złoty), 3% (pakiet platynowy).

Uwaga: Zamieszczanie referali jest możliwe wyłącznie w wątkach łańcuszkowych. Możliwość zamieszczania referali mają jedynie osoby posiadające minimum niebieski status i pół roku stażu. regulamin-dzialania-watkow-lancuszkowych,82,44721

Spis banków z darmową wypłatą z Revoluta: https://www.dropbox.com/s/ajifjmncdazhz ... .xlsx?dl=0

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8663 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152 ... 434  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: revolut
#2961 PostWysłany: 26 Paź 2018 11:41 

Ostatnio na Seszelach za dolara w kantorze dawali 13,80 rupii, kurs w revolucie 12,60. Już lepiej opłacała się karta $ z kantoru Aliora.
 Profil Relacje PM off
pasta lubi ten post.

HIT🔥 Loty (z bagażem) do Tokio od 1396 PLN 😲😲 Wylot z Mediolanu HIT🔥 Loty (z bagażem) do Tokio od 1396 PLN 😲😲 Wylot z Mediolanu
Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
#2962 PostWysłany: 26 Paź 2018 19:00 
Awatar użytkownika

niebieski
ms993 napisał(a):
Malo popularne waluty miewają kiepskie kursy w Revolucie, trzeba uważać. Następnym razem sprawdź kurs w aplikacji zanim wypłacisz (wystarczy porównać kursy przed wyjazdem, niekoniecznie przed samą transakcją).

Ja w ogóle w apce nie mam możliwości wymiany na lari gruzińskie więc jak to sprawdzić?
 Profil Relacje PM off  

#2963 PostWysłany: 26 Paź 2018 19:35 

Na dole klikasz w Więcej - u góry Kursy -Dodaj parę walutową pln - lari 0,6473
 PM off
Krupier uważa post za pomocny.

#2964 PostWysłany: 28 Paź 2018 22:20 
Awatar użytkownika

srebrny
Przyjazny bankomat w Larnace:

National Bank of Greece

Załącznik:
IMG_20180919_172200.jpg
2022 dhow-przez-zatoke-chwaka-bay-czyli-zanzibar-z-plecakiem,213,168117
2018 Alesund na trzecią randkę
2017 Na Białoruś z Waszmościami
 Profil Relacje PM off  

#2965 PostWysłany: 28 Paź 2018 22:24 

A co wypłaca i nie księguje 8-)
Z 1001 razy już tu wyjaśniono, że z Revolut wypłaty gotówki tylko przez bankomaty banków.
Ponadto pilnujemy, bo bankomat prawie zawsze "chce nam pomóc" zamieniając np. jak wyżej na Cyprze kwotę euro na zł czy funty

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 28 Paź 2018 22:39, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#2966 PostWysłany: 28 Paź 2018 22:28 
Awatar użytkownika

Loty: 211
Kilometry: 384 488
niebieski
Anonymous napisał(a):
Nie wprowadzaj w błąd. To jest kurs średni, a nie kurs kupna/sprzedaży. Tak na prawdę nie ma możliwości dokładnego sprawdzenia po jakim kursie zostanie kupiona waluta (podczas wypłaty z bankomatu), której nie możesz kupić wcześniej w aplikacji.

#2967 PostWysłany: 28 Paź 2018 22:33 

smatekk napisał(a):
Anonymous napisał(a):
Nie wprowadzaj w błąd. To jest kurs średni, a nie kurs kupna/sprzedaży. Tak na prawdę nie ma możliwości dokładnego sprawdzenia po jakim kursie zostanie kupiona waluta (podczas wypłaty z bankomatu), której nie możesz kupić wcześniej w aplikacji.

Przeczytaj całość wątku, czego dotyczył oraz co w nim wyjaśniono
 PM off  

#2968 PostWysłany: 28 Paź 2018 22:42 
Awatar użytkownika

niebieski
@gorny77 Przeczytałem dokładnie i mowa była cały czas o kursie zakupu/wymiany waluty. Ty podałeś jak znaleźć kurs średni,a to kompletnie różne rzeczy. Dlatego uważam, że wprowadzasz w błąd.

#2969 PostWysłany: 28 Paź 2018 22:47 
Awatar użytkownika

srebrny
Anonymous napisał(a):
A co wypłaca i nie księguje 8-)
Z 1001 razy już tu wyjaśniono, że z Revolut wypłaty gotówki tylko przez bankomaty banków.
Ponadto pilnujemy, bo bankomat prawie zawsze "chce nam pomóc" zamieniając np. jak wyżej na Cyprze kwotę euro na zł czy funty

Tak, i ładnie się uśmiecha do tego ;)
2022 dhow-przez-zatoke-chwaka-bay-czyli-zanzibar-z-plecakiem,213,168117
2018 Alesund na trzecią randkę
2017 Na Białoruś z Waszmościami
 Profil Relacje PM off  

#2970 PostWysłany: 28 Paź 2018 22:53 

smatekk napisał(a):
@gorny77 Przeczytałem dokładnie i mowa była cały czas o kursie zakupu/wymiany waluty. Ty podałeś jak znaleźć kurs średni,a to kompletnie różne rzeczy. Dlatego uważam, że wprowadzasz w błąd.

Po zaksięgowaniu jak duży jest to błąd od tego co podaje wybrana para walut?
 PM off  

#2971 PostWysłany: 28 Paź 2018 23:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie błąd tylko spread revoluta. Popatrz sobie zwłaszcza teraz póki jeszcze jest weekend i różnice są duże. Wejdź w kursy i masz np USD za ok 3,77 ale jak chcesz kupić to już 3,81. Dlatego się czepiam.
Ale ważniejsze jest to, że z w/w postów (Gruzja, Seszele) wynika, że ostatnio kurs zakupu dla bardziej egzotycznych walut jest wyższy niz ten do którego się przyzwyczailiśmy i to martwi.

#2972 PostWysłany: 28 Paź 2018 23:18 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
Przecież zgodnie z ich wszystkimi zasadami Revoluta nie ma osobnych kursów kupna i sprzedaży, jest zawsze kurs międzybankowy + ewentualna procentowa prowizja, ale ona obowiązuje dla większości tylko w weekendy, jedynie dla RUB/UAH/THB zawsze. Nie wiem skąd bierzecie te teorie o kursach kupna i sprzedaży. W tygodniu, w zdecydowanej większości przypadków, ma być rozliczone po kursie średnim i tyle.

#2973 PostWysłany: 28 Paź 2018 23:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Oczywiście, że są kursy kupna i sprzedaży. W tygodniu dla walut popularnych są minimalne, ale są. Spróbuj na 2 telefonach w jednej chwili na jednym kupić, a na drugim sprzedać jakąś ilość waluty i zobaczysz, że drobna różnica jest.

#2974 PostWysłany: 28 Paź 2018 23:33 

Loty: 267
Kilometry: 571 371
złoty
@ms993: ależ oczywiście że są kursy oddzielnie dla kupna oddzielnie dla sprzedaży, na czymś revolut musi jednak zarabiać to raz. Dwa zobacz sobie podczas symulacji wymiany waluty np z PLN na USD a potem zamień tak żeby było USD (oczywiście zachowując odpowiednie wartości walut) na PLN to będziesz widział różnicę.
 Profil Relacje PM off  

#2975 PostWysłany: 28 Paź 2018 23:36 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
Ok, macie jednak rację. Są osobne kursy kupna i sprzedaży.
Opis w FAQ wprowadził mnie w błąd (i nie tylko mnie patrząc na ten temat na ich forum), tutaj jest to dokładnie opisane: https://community.revolut.com/t/real-ex ... e/38956/31

#2976 PostWysłany: 29 Paź 2018 04:28 
Awatar użytkownika

niebieski
Kilka pytań.
1. Jeśli założyłem revolut w Polsce i mam limit wypłat z bankomatów bez prowizji w zwykłym planie 800 zł, jeśli przeprowadzę się na stałe (rezydencja) do innego kraju, to czy i jak mogę zmienić "podstawową" walutę rozliczeniową?
2. Jeśli pojadę za granicę i wypłacę jednorazowo równowartość np. 900 zł to Revolut pobiera prowizje za całą wypłatę (skoro transakcja powyżej 800 zł) czy tylko za to co przekroczy limit czyli 800 zł za free i za pozostałe 100 zł doliczy 2% od 100 zł?
3. Skoro okres rozliczeniowy, ważny dla np. powyższego wyliczania kwoty powyżej której jest prowizja 2%, jest liczony nie kalendarzowo a zależnie od dnia założenia konta, to gdzie w aplikacji sprawdzę którego dnia mam nowy okres rozliczeniowy? W Profilu jest tylko info o wykorzystanym limicie dla darmowej wersji konta.
 Profil Relacje PM off  

#2977 PostWysłany: 29 Paź 2018 05:02 

platynowy
ms993 napisał(a):
Ok, macie jednak rację. Są osobne kursy kupna i sprzedaży.
Opis w FAQ wprowadził mnie w błąd (i nie tylko mnie patrząc na ten temat na ich forum), tutaj jest to dokładnie opisane: https://community.revolut.com/t/real-ex ... e/38956/31

Dobra dyskusja, należy się szacunek dla Revoluta że kontynuowali odpowiadać zamiast zignorować.

Notabene podwyższony markup w weekendy opisywany przez revofan tam na forum też zaobserwowałem 2-3 razy, ale od kilku miesięcy już nie widziałem. Szkoda że revofan nie miał lepszych screenów do podbudowania tezy. Ale przypuszczam że problem już nie występuje.
 Profil Relacje PM off  

#2978 PostWysłany: 29 Paź 2018 11:00 

niebieski
To znowu usystematyzujmy:

- Kurs międzybankowy nie oznacza kursu średniego. Im mniej popularna waluta, tym- Revolut sam przyznaje między wierszami- możemy spodziewać się większych widełek, w skrajnych przypadkach kompletnie nieopłacalnych kursów jak dla GEL czy innych.

- Dla walut "głównych" faktycznie ciężko jest znaleźć różnicę, dlatego, że są główne, płynne a wolumen transakcji- ogromny.
I tutaj ogromny plus Revoluta; nie sądzę, żeby zwykły klient detaliczny mógł z tak łatwy i tani sposób zdobyć EUR, USD, GBP itd. po kursach międzybankowych.

- Przy tym wszystkim oczywiście pamiętamy o weekendach.

- Revolut niczego niestety nie gwarantuje i na mniej płynnych walutach mogą trafić się "wyskoki" kursu, różniące się od kursów średnich o nawet kilka procent.
Dla nas w praktyce przekreśla to sens polegania na Revolucie dla mniej popularnych walut, bo już pewniej jest wręcz skorzystać ze zdzierstwa mBanku czy kogoś. Nie mówiąc o doskonałych opcjach typu PEKAO czy inne karty rozliczane bezpośrednio.

Dobrą metodą (ale na pewno nie doskonałą) jest faktycznie sprawdzenie kursu danej mało popularnej waluty w aplikacji- pamiętajcie oczywiście o kwotowaniu bezpośrednim, czyli PLN po lewej stronie. Jeśli nie ma wykresu i/lub nie widać wahań- to źle.

Wtedy trzeba porównać widoczny kurs z Google i ocenić skalę różnicy.
Waluty, dla których rysuje się wykres a kurs zmienia się np. co parę sekund powinny być OK. Ale to oczywiście żadna reguła.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#2979 PostWysłany: 29 Paź 2018 11:07 

niebieski
rdw napisał(a):
Kilka pytań.
1. Jeśli założyłem revolut w Polsce i mam limit wypłat z bankomatów bez prowizji w zwykłym planie 800 zł, jeśli przeprowadzę się na stałe (rezydencja) do innego kraju, to czy i jak mogę zmienić "podstawową" walutę rozliczeniową?
2. Jeśli pojadę za granicę i wypłacę jednorazowo równowartość np. 900 zł to Revolut pobiera prowizje za całą wypłatę (skoro transakcja powyżej 800 zł) czy tylko za to co przekroczy limit czyli 800 zł za free i za pozostałe 100 zł doliczy 2% od 100 zł?
3. Skoro okres rozliczeniowy, ważny dla np. powyższego wyliczania kwoty powyżej której jest prowizja 2%, jest liczony nie kalendarzowo a zależnie od dnia założenia konta, to gdzie w aplikacji sprawdzę którego dnia mam nowy okres rozliczeniowy? W Profilu jest tylko info o wykorzystanym limicie dla darmowej wersji konta.

1. Równowartość 800 PLN w innej walucie
2. Doliczy 2% od 100 PLN
3. Wejdź na czat, wpisz live agent i zapytaj o datę otwarcia konta ( odpowiedzą pewnie po jakimś czasie )

pozdrawiam
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#2980 PostWysłany: 29 Paź 2018 12:41 

Czy mógłlbym prosić o podanie strony na której mogę sprawdzić aktualne kursy wymiany revoluta i porównać je z moim bankiem/cinkciarzem itp? Na głownej stronie non stop odsyła mnie do założenia karty...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8663 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152 ... 434  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości