Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 181 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 14 Paź 2018 20:13 

@pabien, muszę przeczytać tę książkę.

W ogóle to są już profesjonalne firmy, które umożliwiają zlecenie analiz własnego DNA (nawet miałem założyć temat, ale jak ma mi ktoś zarzucać, że reklamuję to dałem sobie spokój). Wyniki tych testów wiele ułatwiają w kwestii zlokalizowania praprzodków. Kiedyś nawet można było kontaktować się ze swoimi genetycznymi "bliźniakami" (cudzysłowie, bo tego słowa nie należy interpretować dosłownie). Teraz weszło RODO i sytuacja się skomplikowała.
Gdybyś był zainteresowany mogę podesłać namiary. Koszty, w zależności od stopnia zaawansowania od 80 do blisko 700 USD.
 PM off  

All inclusive na greckiej wyspie Korfu za 1806 PLN ☀️💙 Tydzień w 4* hotelu przy plaży 🏝️😎 All inclusive na greckiej wyspie Korfu za 1806 PLN ☀️💙 Tydzień w 4* hotelu przy plaży 🏝️😎
Malta z weekendem za 609 PLN ☀️😎 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel spa 😊 Malta z weekendem za 609 PLN ☀️😎 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel spa 😊
#162 PostWysłany: 14 Paź 2018 20:22 
Awatar użytkownika

Loty: 720
Kilometry: 996 938
platynowy
Wiem, wiem. Nawet w swoim czasie w pracy wymyśliliśmy projekt badawczy na test na prawdziwość Polaka. Niestety nie mamy czasu się tym zająć. A tu jeszcze 2 kartki i okładka.

W tej książce Szczerek pokazał, że nie jest nowym Stasiukiem, ale i tak fajnie się czyta. Ja jeżdżę po to samo co on, tylko że on to robi w ramach pracy i ma więcej czasuImageImageImage

Wysłane z mojego ASUS_Z01HD przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

#163 PostWysłany: 14 Paź 2018 22:36 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
A tak naprawde to o czym jest ten watek? :D
Przypominam, ze intencja jest niesprawiedliwy system wizowy, AMIs bez wiz very welcome, a Polacy zasluzyli i musza miec za kare wizy do USA, odbyc "sympatyczna" rozmowe z urzednikiem amerykanskim oraz musza oplacac "pikusiowe", symboliczne oplaty, nawet za tranzyt.
Chcialbym tylko dodac do istniejacego Off-Top-u, zapewne nie przez wielkie osiagniecia Polakow, Amerykanie chetnie opowiadaja kawaly i nasmiewaja sie z Polakow, za to o dziwo jak szanuja Niemcow. 8-)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Temat postu: o wizach do Stanów
#164 PostWysłany: 14 Paź 2018 23:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Z tą Polską wszechmocną to jest coś na rzeczy. Rzymianie podbili Germanię, Francje i do UK pukali. A na nasze tereny nie odważyli się nigdy przyjść, wiedzieli ze dostaną łomot, więc nie chcieli się ośmieszać.

W temacie wiz nie będę się wypowiadał. Mam już czwartą wizę i nie zapłaciłem złotówki, nigdy tez nie widziałem konsula na żywo. Wiec mi to lotto.

A w kwestii emigracji również się nie poczuwam. Jaki obywatel świata nie czuje specjalnego przywiązania.
2 ludzi lubi ten post.

#165 PostWysłany: 15 Paź 2018 00:03 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@BrunoJ, ja w ogole nie potrzebuje wizy do USA, a jednak nie jest mi obojetne. ;)
Kto wie, moze wlasnie powinno?
Btw Rzymianie rzeczywiscie uwazali te tereny za mocno barbarzynskie i nie oplacalo im sie podbijac, ale chetnie kupowali bursztyn, ktory wtedy byl drogim i egzotycznym hitem, podobnie jak dzis drogie diamenty, czy np. unikalny tanzanit, wtedy piersionki byly modne nie tylko na palcach u rak ale i nog! :D
Prawdopodobnie Rzymianie nie mieli "zoltego" pojecia jak bursztyn pozyskac. ;)
Wydawalo im sie, ze bursztyn jest wydobywany z morza zaawansowana technologia. :D
Ponadto kazdy podboj rzymski niesamowicie kosztowal i czesto brakowalo kasy, nie zawsze cesarz, ale senat (kongres) decydowal. Podbic to jeden problem, ale utrzymac cala infrastrukture... amfiteatry, gladiatorow etc. jak rowniez ochrona granic imperium pociagala za soba powazna logistyke i srodki.
Nie bylo latwo kontrolowac i utrzymywc coraz bardziej rozciagniete granice, szczegolnie tam gdzie dokuczaly srogie zimy, lasy, bagna, brakowalo drog, wtedy te tereny byly mocno zalesione. De facto Rzymianie panicznie bali sie lasow, szczegolnie w nocy.
O wytrwalych zolnierzach na granicach zapominano, buntowali sie i dezerterowali, gdy musieli dlugo czekac na zold.
Nawet gdyby podbili tereny polnocnych Slowian to nie mieli chetnych, aby sie tam osiedlac. 8-)
Tylko kogo dzis interesuja problemy antycznych Rzymian w zwiazku z problemem wizowym pomiedzy PL a USA, skoro do slonecznej i przyjaznej Italii nie potrzebujemy zadnych szykan i wiz?
Zreszta w antycznym swiecie nie bylo paszportow i wiz, byly tylko punkty kontrolne, kogo uwazali za podejrzanego czy wroga to nie wpuszczali na swoje terytorium, wyjatkiem bylo jak ktos mial oficjalne zaproszenie albo odpowiednio zaplacil, ale byli tez i tacy magicy, ktorym sie udalo przedostac na lewo tzn. na czarno, a starozytny Rzym swoim bogactwem mocno przyciagal. :D
Dobrej nocki, tym razen nie z NY.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 25 Paź 2018 10:13 

Zbanowany
niebieski
Pani Ambasador od kilku tygodni opowiada o swoim celu gdzie bardzo chce walczyć o zniesienie wiz dla ludu Polandii w przeciągu 12-18 miesięcy. Obliczanie ponoć oficjalne odmów jeszcze się nie zakończyło a Pani Ambasador już ma ,,wiedzę" , że niestety ale znowu przekroczyliśmy zaczarowany limit :lol: :lol: :lol: Niestety potwierdza się moja teoria , że żadne liczby a ,,trade" decydują ...o wszystkim :oops: :oops: :oops:
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 25 Paź 2018 18:47 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@HandSome insider info? :D
A tak na marginesie czy USA nadal atrakcyjna dla Polakow jesli chodzi o nielegalne prace, bo nie bardzo rozumiem z jakich glownych powodow te odmowy?
W internecie czyta sie sporo, ze odmowy byly dawane z zupelnie blahych i niezrozumialych powodow, np. zona z dziecmi otrzymala, a maz juz nie. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 25 Paź 2018 19:09 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
niebieski
Anonymous napisał(a):
sko1czek napisał(a):
Jakie argumenty za tym przemawiają?

Jeśli chodzi o USA to zastosowałbym zasadę wzajemności, z całym dobrodziejstwem inwentarza, czyli żadne tam visa on arrival, tylko wpierw do ambasady, tam spowiedź, złożenie dokumentów, pobranie odcisków palców i oczekiwanie na decyzja urzędników konsularnych.

Tak sobie oglądałem stronę ambasady i przeczytałem to co poniżej...Oni sami wprost przyznają że stosują "oko za oko" to dlaczego my mamy nadstawiać tyły? ;)

Ambasada USA napisał(a):
Opłaty za wydanie wizy nieimigracyjnej („zasada wzajemności”)
Obywatele niektórych krajów mogą być obowiązani do wniesienia opłaty za wydanie wizy po zatwierdzeniu ich wniosku. Opłaty te wynikaja z „zasady wzajemności” (koszty jakimi obciążony jest obywatel USA za podobnego rodzaju wizę). Stany Zjednoczone dążą w miarę możliwości do wyeliminowania opłat za wydanie wizy, jednak w sytuacji gdy zagraniczny rząd nakłada takie opłaty na obywateli USA, Stany Zjednoczone będą wymagać zbliżonych opłat od obywateli danego kraju za wydanie podobnego rodzaju wizy.
2 ludzi lubi ten post.

#169 PostWysłany: 25 Paź 2018 19:15 

srebrny
cccc napisał(a):
@HandSome insider info? :D
A tak na marginesie czy USA nadal atrakcyjna dla Polakow jesli chodzi o nielegalne prace, bo nie bardzo rozumiem z jakich glownych powodow te odmowy?
W internecie czyta sie sporo, ze odmowy byly dawane z zupelnie blahych i niezrozumialych powodow, np. zona z dziecmi otrzymala, a maz juz nie. ;)

Mając możliwość legalnej pracy w całej UE, atrakcyjność USA jest zerowa. Pomijam kwestię specjalistów, którzy bez problemu dostaną H1.

Jeśli już ktoś jedzie tam pracować to albo osoba żądna przygód, albo niewykwalifikowane osoby nie znające języków a mające rodzinę w USA która załatwiła im pracę (dotyczy to głownie mieszkańców jednego regionu w południowej części kraju).

A co do niezrozumiałych powodów odmów - myślę, że znaczna część osób w internecie nie pisze całej prawdy.

Ostatnio edytowany przez SPLDER, 25 Paź 2018 21:17, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#170 PostWysłany: 25 Paź 2018 19:45 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
vivere napisał(a):
Ambasada USA napisał(a):
Opłaty za wydanie wizy nieimigracyjnej („zasada wzajemności”)
Obywatele niektórych krajów mogą być obowiązani do wniesienia opłaty za wydanie wizy po zatwierdzeniu ich wniosku. Opłaty te wynikaja z „zasady wzajemności” (koszty jakimi obciążony jest obywatel USA za podobnego rodzaju wizę). Stany Zjednoczone dążą w miarę możliwości do wyeliminowania opłat za wydanie wizy, jednak w sytuacji gdy zagraniczny rząd nakłada takie opłaty na obywateli USA, Stany Zjednoczone będą wymagać zbliżonych opłat od obywateli danego kraju za wydanie podobnego rodzaju wizy.

Nie jest to tak, jest akurat odwrotnie, to wlasnie niektore kraje jak Tanzania czy Indie sie nie boja i wyjatkowo dla obywateli USA nakladaja podwojne oplaty za wize, a powodem sa wysokie koszty wizy do USA.
Polska jest oszukiwana przez USA takim sloganem powyzej, ale dopoki sobie pozwala i nie potrafi wprowadzic oplat wjazdowych dla obywateli USA i Polacy chetnie placa wysokie oplaty wizowe, bo jest dobrobyt to jest OK. :D
Moge sie zalozyc, ze po wprowadzeniu oplaty wjazdowej 600 zeta dla kazdego obywatela USA, oplata wizowa b. szybko zostalaby zniesiona. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off
d-t-x lubi ten post.

#171 PostWysłany: 25 Paź 2018 21:15 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
cccc napisał(a):
to wlasnie niektore kraje jak Tanzania czy Indie sie nie boja i wyjatkowo dla obywateli USA nakladaja podwojne oplaty [...]
Moge sie zalozyc, ze po wprowadzeniu oplaty wjazdowej 600 zeta dla kazdego obywatela USA, oplata wizowa b. szybko zostalaby zniesiona. ;)

a Hindusom znieśli?
 Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 25 Paź 2018 21:33 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@trocha nie zniesli, ale Hindusi dopasowali odpowiednia oplate za wize hinduska dla obywateli USA. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle

Ostatnio edytowany przez cccc, 26 Paź 2018 04:49, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#173 PostWysłany: 25 Paź 2018 21:40 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
Nadal nie rozumiem... Kto wyrównał tę opłatę? Hindusi, tak? To jak dobrze rozumiem twoje ostatnie zdanie powinno to spowodować zniesienie Hindusom opłaty za wizę do USA.
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 25 Paź 2018 23:22 

srebrny
Hindusi to niech sie wala ze swoimi wizami, niby dlaczego mam im placic za wize, kiedy do innych krajow w Azji moge wjechac bez wizy ?
i teraz na przyklad znalazlem bilet z Dubaju do Manili z przesiadka w Kochi (Kerala). w sumie fajnie, mozna by zrobic male stopa na jeden
dzien, liznac troche Indii, ale... no ale trzeba miec wize. jak mam sie uzerac po jakis ambasadach, placic za to i wogole, to ja dziekuje.
 Profil Relacje PM off
cccc lubi ten post.

#175 PostWysłany: 25 Paź 2018 23:39 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
trocha napisał(a):
Nadal nie rozumiem... Kto wyrównał tę opłatę? Hindusi, tak?

Krotko mowiac, oplata jest w zaleznosci od kraju, a Amerykanie placa cene najwyzsza.
Jak 2 lata temu aplikowalem o wize hinduska multiple to widzialem, ze dla obywateli USA cena jest podwojna.
Czy teraz jasne?

michcioj napisał(a):
Hindusi to niech sie wala ze swoimi wizami, niby dlaczego mam im placic za wize, kiedy do innych krajow w Azji moge wjechac bez wizy ?

Michcioj przyznam, ze Sikkim mnie akurat zafascynowal, podobnie jak Bhutan. :D
Jedyne co mi zepsulo pobyt to feralne uniewaznienie banknotow w Indiach i stracilem sporo kasy. :mrgreen:
Btw do Vietnamu, Kambodzy, Chin rowniez placilem za wizy.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

#176 PostWysłany: 26 Paź 2018 08:13 

HON fly4free
cccc napisał(a):
Hindusi dopasowali odpowiednia oplate za wize hinduska dla obywateli USA
cccc napisał(a):
2 lata temu aplikowalem o wize hinduska
wiza jest raczej indyjska ;)
 Profil Relacje PM off  

#177 PostWysłany: 26 Paź 2018 10:06 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Yep :D

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#178 PostWysłany: 26 Paź 2018 10:24 

srebrny
cccc napisał(a):
@trocha nie zniesli, ale Hindusi dopasowali odpowiednia oplate za wize hinduska dla obywateli USA. ;)

Każdy robi co chce, ciekawe ile Amerykanów zrezygnowało z wizyty turystycznej w Indiach z tego powodu i jaki był bilans zwiększenia opłaty.
 Profil Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 26 Paź 2018 19:26 
Awatar użytkownika

Loty: 8
Kilometry: 8 761
niebieski
rzeczywiście może być coś na rzeczy z tym zniesieniem wiz bo zaczął się dziwny ruch w szeregach lot ... raczej nie przypadkowo
 Profil Relacje PM off
cccc lubi ten post.

#180 PostWysłany: 26 Paź 2018 19:29 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@DonCorrado masz na mysli obecny strajk w szeregach LOT-u, czy masz jakies insider info? ;)

Btw ciekawi mnie jeden aspekt, jesli gosc otrzymal nalepke w ambasadzie USA, a pozniej zostal cofniety na granicy, czy to tez jest zaliczane do ogolnego wskazniku odmow? 8-)

opo napisał(a):
Każdy robi co chce, ciekawe ile Amerykanów zrezygnowało z wizyty turystycznej w Indiach z tego powodu i jaki był bilans zwiększenia opłaty.

Jak na razie liczba odwiedzajacych z USA rapidalnie rosnie. :D
Kod:
Over 1.3 million Americans visited India in 2016 and arrivals from the US grew 27 per cent over the last four years. The country accounts for around 15 per cent of India's foreign tourist arrivals and is now the second largest source market for India tourism.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 181 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 4 gości