Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 181 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 14 Paź 2018 18:31 

@pabien, a myślisz, że ja nie muszę się ograniczać, by zwiększyć prawdopodobieństwo przetrwania posta? Dobrze wiesz, że muszę :)
Po prostu Polska powinna rozwijać się jak żółw: długo i stabilnie. A nie jak panga...

@michcioj, nie wiem za ile (ale powiedz mi za ile). W każdym razie tu potrzebne jest tzw. bigger picture.
 PM off  

🏛️Stolica filozofów i słońca ☀️🇬🇷 Przedłużony weekend w Atenach za 739 PLN ✈️💙 🏛️Stolica filozofów i słońca ☀️🇬🇷 Przedłużony weekend w Atenach za 739 PLN ✈️💙
OKAZJA❗ Tydzień w Nowym Jorku od 3100 PLN 🇺🇸 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel przy Times Square 😱🤩 OKAZJA❗ Tydzień w Nowym Jorku od 3100 PLN 🇺🇸 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel przy Times Square 😱🤩
#142 PostWysłany: 14 Paź 2018 18:33 
Awatar użytkownika

Loty: 720
Kilometry: 996 938
platynowy
Bigger picture jest taki, że na pracy Ukraińców robimy bardzo dobry biznes.

Wysłane z mojego ASUS_Z01HD przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 14 Paź 2018 18:35 

@pabien, wspomniałem o Ukraińcach poszukując przykładu konsumowania naszego wzrostu gospodarczego przez obcych. Nie po to by teraz roztrząsać czy nam się opłaca i jak bardzo (jeśli w ogóle). Zostawmy ich, bo ten wątek pojawił się w kontekście innego.
 PM off  

#144 PostWysłany: 14 Paź 2018 18:38 

srebrny
pabien napisał(a):
Bigger picture jest taki, że na pracy Ukraińców robimy bardzo dobry biznes.

Dokladnie pabien big picture jest taki ze obecność taniej siły roboczej z Ukrainy to poprostu biznes
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 14 Paź 2018 18:41 

To ja mam do Was inne pytanie, Panowie: czy biznes powinien służyć monoetniczności i biologicznemu przetrwaniu narodu, czy odwrotnie? Biznes jest najważniejszy w tym wszystkim, czy jednak człowiek/ ludzie?
Chodzi mi o to, czy możemy gonić za krótkoterminowymi korzyściami, nawet jeśli doprowadzą do długoterminowych strat.

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 14 Paź 2018 18:44, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#146 PostWysłany: 14 Paź 2018 18:43 

srebrny
Najważniejszy jest człowiek. Nasz człowiek.
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 14 Paź 2018 18:46 

srebrny
Biznes ma służyć zarabianie pieniędzy don bartosiee i wzrosncie poziomu życia przez obywateli również dzięki taniej sile roboczej z Ukrainy
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 14 Paź 2018 18:47 
Awatar użytkownika

platynowy
A po co komu naród? Naród to zło, pusty fetysz, najgorsza spuścizna 19w. Wszystkie narodowe ambicje i kompleksy to tylko kłopoty.

Ja mam taką egzotyczną teorię (też mam prawo do takich), że niektóre nacje naprawdę nie powinny mieć swojego państwa. Myślę, że Krakowowi byłoby lepiej w Austro - Węgrzech niż w Polsce.
 Profil Relacje PM off
d-t-x lubi ten post.

#149 PostWysłany: 14 Paź 2018 18:51 
Awatar użytkownika

Od wątku o załatwianiu wiz do USA, przez zachwyt i frustrację o możliwości zniesienia wiz, po "tanią" siłę roboczą z Ukrainy.

Rozpędziliście się z tym wątkiem na maksa.

Przez kilka stron pojawiło się tylko kilka treściwych postów, które mają sens i mogą służyć pomocą przyszłym pokoleniom ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#150 PostWysłany: 14 Paź 2018 18:51 
Awatar użytkownika

srebrny
sko1czek napisał(a):
Część przyjezdnych mimo posiadania wizy jest odsyłana z granicy, nie znam polskich statystyk, nie wiem czy są publikowane. Wiem za to od jednego z konsulów, wydającego wizy PL w konsulacie znajdującym się poza UE, że dociera do nich informacja o wszystkich osobach z wizą wydaną w tej placówce, które nie zostały wpuszczone. To nie są pojedyncze przypadki. Wszystkie kraje maja prawo kogoś nie wpuścić, to jest normalne.
A tutaj toczy się wielostronnicowa dyskusja, czy to jest wiza czy promesa wizowa... :roll:

tu masz , tylko musisz kwartał za kwartałem obrobić
a co kwartał to kolo 10 000
https://www.strazgraniczna.pl/pl/granica/statystyki-sg/2206,Statystyki-SG.html
https://ndie.pl/ostra-selekcja-granicach-polski-straz-graniczna-niechetnie-wpuszcza-uchodzcow/

kliknij pomógł

Ostatnio edytowany przez becek, 14 Paź 2018 18:54, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
cccc lubi ten post.
sko1czek uważa post za pomocny.

#151 PostWysłany: 14 Paź 2018 18:53 

@pabien, jak widzę, dał sygnał do zakończenia poważnej dyskusji ;). Austro-Węgry? Po co się ograniczać, może takiemu Krakowowi lepiej byłoby np. w Japonii? W Japonii ludzie długo żyją, a pociągi kursują terminowo. I zieloną herbatę mają, i Kit Katy o smaku zielonej herbaty też.
Przypominam Ci tylko, że my jesteśmy narodem-założycielem współczesnej cywilizacji. Nie wyłącznym założycielem, więc sam sobie zrobię autokorektę i napiszę: współzałożycielem. A, i gdyby nie każdy naród zasługiwał (jak rozumiem o tym decydować będzie jakieś gremium, taka globalna rada starców), to akurat o Ukraińcach byśmy tutaj na pewno nie dyskutowali.

Stwierdzam, że odbiegliśmy od tematu oraz że bardzo kulturalnie dyskutujemy :)
 PM off  

#152 PostWysłany: 14 Paź 2018 18:57 
Awatar użytkownika

platynowy
Używasz argumentów poniżej pasa. Kraków nigdy nie był w Japonii, a w Austro-Wegrzech i owszem. Ale nieważne. Ten nasz wkład w stworzenie współczesnej cywilizacji mnie interesuje.

Profil Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 14 Paź 2018 18:57 
Awatar użytkownika

srebrny
tylko założycielem? powiedziałbym że Ojcem Nowoczesnego Świata i Matką
podejrzewam, nie tylko pewnie ja, że Bóg jest Polakiem
dziwie się zresztą , że na świat mówi się świat zamiast, Polandia
jest jeszcze tyle do zrobieni :?

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
BrunoJ lubi ten post.

#154 PostWysłany: 14 Paź 2018 19:02 

@pabien, jednym z chwytów erystycznych jest zadawanie pytań do poszczególnych przypadków - to jeszcze akceptuję. Ale jak chcesz żebym Ci napisał tutaj w formie postu, jaki jest wkład Polski w światową kulturę, naukę i w ogóle w geopolitykę, to na mnie to nie działa. Nie dam się tak podejść po prostu.

PS. Japonia wciąż jest, a Austro-Węgier nie ma :)
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#155 PostWysłany: 14 Paź 2018 19:06 
Awatar użytkownika

platynowy
W skrócie, bo to dla mnie nowość. Wg mojej wiedzy byliśmy zawsze na peryferiach cywilizacji, a budzące się co jakiś czas przekonanie o naszej (a w zasadzie kasty rządzącej) wielkości i wyjątkowości kończyło się katastrofą w tym porażką z państwem, które było bardziej świadome tego, że znajduje się na peryferiach.

Profil Relacje PM off
d-t-x lubi ten post.

#156 PostWysłany: 14 Paź 2018 19:25 

@pabien i to Twoje "w skrócie". Historia świata "w skrócie". Co za niedziela...
Tak, teraz ja napiszę o wkładzie Polski w światową kulturę, naukę, nie wiem... w kulinaria, w sport - ja to wszystko podam gotowe, po czym pode mną pojawi się tu wpis jakiegoś gościa, który zdania zaczyna z małej litery, nie używa interpunkcji, stosuje ironię w ponadprzeciętnych proporcjach... Tak nie powinno być.

W skrócie jak silnym narodem jesteśmy, napisałem tutaj:
o-sikorach-i-busolach,18,129784&p=1092423&hilit=hima#p1092423
Mamy swoją kolonię w Dolinie Hunza, w Pakistanie. To są fakty, genetycy to teraz badają i zachodzą w głowę jak to możliwe. Niemiec tam może i jakąś drogę wybuduje, postawi koparkę, ogrodzi teren taśmami i będzie pracował, ale genetycy z całego świata dziwią się i drapią po łysych głowach jak Słowianie zainstalowali swoją społeczność w Himalajach i Karakorum. Słowianie, czyli Polacy i Serbowie Łużyccy, bo Rosjanom z genami się nieco przez Mongołów pokomplikowało.

Szwedzi rzucają się gotowi Bałtyk wpław przepłynąć, by się u nas - stosując terminologię morską - zakotwiczyć. Wiedzą, że tu jest normalnie i że tu jest kultura. Pod kątem inwestycyjnym polecam nieruchomości w Trójmieście i orientujcie się od razu na szwedzkiego klienta. Wiem co mówię, Europa Zachodnia już niedługo poprosi Polskę o azyl.

Wybudowane drogi w Zachodniej Europie, postawione drapacze chmur w USA. Wszystko przez Polaków.

Enigma, Manhattan Project, Pułaski oraz Kościuszko w USA, Skłodowska-Currie, matematycy lwowscy. Noblistów mamy tyle, że do tych pochodzenia żydowskiego się nawet nie przyznajemy. Taka jest prawda - mówimy do Żydów "weźcie sobie tych noblistów, bo my mamy tak wielu swoich, że ulic nam brakuje w miastach, by ich imieniem nazywać". Tak jest.

To tak w skrócie i trochę z przymrużeniem oka, ale jeśli gdzieś przesadziłem to celowo.

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 15 Paź 2018 03:18, edytowano w sumie 1 raz
 PM off
3 ludzi lubi ten post.
pabien uważa post za pomocny.

#157 PostWysłany: 14 Paź 2018 19:43 
Awatar użytkownika

platynowy
Ja Ci dam lajka i podziękuję. I jeszcze raz wyrażę rozczarowanie tym, że nie chcesz się na zlot wybrać.

Ja czytałem o tym u Szczerka. Ale myślałem, że to bodaj czeska teoria i do nas nie za bardzo dotarła, bo wymyślona w Czechach została.

Szwedzi to pewnie do nas jeżdżą bo stąd bliżej do Południowej Europy i do Afryki, stosując logikę jednego z ministrów

Ostatnio edytowany przez pabien, 15 Paź 2018 10:01, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 14 Paź 2018 19:50 

To ja też Ci dam lajka i pomógł.
Jaką teorię? Jeśli coś z genami to pisz, bo ja się tym interesuję.
 PM off  

#159 PostWysłany: 14 Paź 2018 20:01 
Awatar użytkownika

platynowy
Mówisz - masz. Tylko zdajesz sobie sprawę, że autor lekko sobie z tego kpi?
Image

Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

#160 PostWysłany: 14 Paź 2018 20:02 
Awatar użytkownika

srebrny
Anonymous napisał(a):
Szwedzi rzucają się gotowi Bałtyk wpław przepłynąć, by się u nas - stosując terminologię morską - zakotwiczyć. Wiedzą, że tu jest normalnie i że tu jest kultura. Pod kątem inwestycyjnym polecam nieruchomości w Trójmieście i orientujcie się od razu na szwedzkiego klienta. Wiem co mówię, Europa Zachodnia już niedługo poprosi Polskę o azyl.

jakieś statystyki na poparcie tej tezy-ja twierdze ze KŁAMIESZ
nihil novi
https://www.salon24.pl/u/tekstykanoniczne/725788,jeszcze-o-panicznej-ucieczce-szwedow-do-polski
https://www.salon24.pl/u/tekstykanoniczne/725700,masowy-exodus-szwedow-do-polski

kliknij pomógł

Ostatnio edytowany przez becek, 14 Paź 2018 20:30, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 181 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości