Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 14 Sty 2018 19:42 
Awatar użytkownika

Loty: 104
Kilometry: 466 167
niebieski
ktos cos na temat lokalnych biur podrozy wynajmu auta z przewodnikiem, dzięki za podpowiedzi :) Po Madagaskarze naturalnie :)
Europa /USA /Kanada /Dominikana /Martynika /Gwadelupa/ St.Lucia /Barbados /Brazylia /Argentyna /Chile /Urugwaj /Egipt /Izrael /ZEA /Dubai /Katar /Etiopia /RPA /Suazi /Tanzania /Singapur /Tajlandia /Indonezja /Filipiny /Australia /Nowa Zelandia /Fidżi /Hawaje /Korea /Japonia

Ostatnio edytowany przez luftairways, 14 Sty 2018 20:53, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu
Zostaw szarą jesień za sobą 🌫️✈️ ☀️ Wycieczka na słoneczny Cypr za 655 PLN 🌴😍 Zostaw szarą jesień za sobą 🌫️✈️ ☀️ Wycieczka na słoneczny Cypr za 655 PLN 🌴😍
#2 PostWysłany: 15 Lut 2018 05:12 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Hejka @luftairways, ja zamawialem caly pakiet z prywatnym kierowca przez niemieckie biuro i moge podac namiary, nie bylo tanio, ale bylem zadowolony.
Doceniam profesjonalnosc i organizacje biur z CH i DE. :)
Mialem tansze oferty z lokalnych agencji, ale musialbym poszukac w mailach, jak nie wywalilem.
BTW nie wiem jak z epidemia dzumy, ktora co roku nawiedza ten kraj i bylo b. glosno w mediach podczas mojego pobytu, niby najwiekszej od lat, ale mam nadzieje ze sie uspokoilo. ;)
Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 15 Lut 2018 08:12 

srebrny
madagaskar-loty-po-kraju,573,64331#p829336
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 23 Paź 2018 13:06 

Loty: 217
Kilometry: 557 311
Właśnie wróciłem z dwutygodniowego wyjazdu. Mogę z całego serca polecić lokalnego przewodnika, z którym wszystko dogadałem jeszcze tutaj w Polsce.
Generalnie wyszło dużo taniej niż przez jakieś biura podróży. Załatwił nam przewodników po parkach, auto z kierowcą mieliśmy do dyspozycji przez cały pobyt, tam gdzie potrzeba było auto 4x4, plus bardzo dobre jakościowo hotele, ale to już do dogadania. Załatwił nam jeszcze gościa od wymiany waluty po lepszym kursie niż na lotnisku.

Jakby ktoś potrzebował to zostawiam namiary.
FB
https://www.facebook.com/henintsoa.andrianiaina.752

Email
amamih2004@yahoo.fr

Polecam napisać. Jak nie macie pomysłu to wam coś zaproponuje. W sumie na trasie spotykaliśmy tych samych Francuzów czy Niemców, którzy pewnie byli organizowani przez biuro podróży i z tego co widziałem wszyscy Ci przewodnicy się ze sobą znają, więc pewnie połowa ceny przez biuro to prowizja.
 Profil Relacje PM off
Mio uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 23 Paź 2018 13:42 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
@parasite Gość jest angielskojęzyczny?

#6 PostWysłany: 23 Paź 2018 13:46 

Loty: 217
Kilometry: 557 311
Tak i przewodnicy po parkach też.
 Profil Relacje PM off
Sudoku lubi ten post.

#7 PostWysłany: 21 Lis 2023 21:40 

srebrny
Próbowałem wynająć samochód samodzielnie, ale okazało się, że 4x4 z kierowcą kosztuje tyle, co zwykły samochód bez kierowcy.

Zaczepiłem kilka biur, najsensowniej wypadła oferta trzech:

Sobeha Car Rental whatsapp +261325061526
LDTM Madagascar Car Rental whatsapp +261341087231

Madagascar Tour Expedition <contact@madagascar-tour-expedition.com>

Ostatecznie wybrałem ofertę ostatniego i byłem bardzo zadowolony.
 Profil Relacje PM off
dajkamienia lubi ten post.
dajkamienia uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 16 Wrz 2024 14:36 

niebieski
A czy ktoś ma namiar na sprawdzonego przewodnika z Morondavy i okolic?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 24 Wrz 2024 20:31 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
Żeby nie podpinać się pod relacje to pytanie zadam tutaj - mam na razie 2 oferty na samochód z kierowcą, trasa 8 dni z Antananarywy do Toliary. Czystej trasy wg google maps ok. 1000 km, zakładam, że dojdzie do tego jakieś 200 km na różnego rodzaju dojazdy, objazdy, itp. Jeden organizator podaje cenę za całość trasy na poziomie 900 EUR, drugi proponuje samochód za 75 EUR za dzień (czyli w podstawie 600 EUR) a my płacimy za paliwo. I próbuję porównać te oferty 8-) Jak czytam w relacjach, 4WD żrą jak smoki (przyjmuję 14l / 100 km), paliwo relatywnie drogie (5 zł/ 1,16 EUR za litr). Czy kalkulacja 200 EUR za paliwo na podanej trasie się broni czy jednak potrzebna korekta wyliczeń i oferty w zasadzie będą porównywalne? @Woy ? @man4business ? Anyone else?

#10 PostWysłany: 24 Wrz 2024 21:28 

srebrny
@Kashpir wg cen z końca 2023 r. Wyszło mi koło 800zl za paliwo na trasie 1200km. Może ciut mniej, bo chyba nie jadąc do Tsingy nie będziesz mieć dużo prawdziwego off roadu.
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.
Kashpir uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 24 Wrz 2024 23:48 

HON fly4free
-- 24 Wrz 2024 22:32 --

@Kashpir to czy wyjdzie taniej płacąc samemu za paliwo, zależy od auta, którym będzie ci dane jechać. U mnie pierwszy kierowca nie miał tak paliwożernego auta, drugi - leciwy Jeep - miał straszne spalanie. Zatem jest to trochę wróżenie z fusów. Trzeba mieć na uwadze, że ich auta są zwykle naprawdę leciwe, co dodatkowo wpływa na większe spalanie niż by się przypuszczało. Benzyna 95 jest za 4900 Ar, diesel za 5900 Ar, więc tu znowu zależy co będzie auto palić. Powiedzmy, że jesteśmy optymistami - 10L spalanie, benzyna (czyli litr za 4,15 zł), 1000 km, to powinno wyjść elegancko 415 zł, circa 100 euro. Ale może też być diesel, spalać 15L i wyjdzie ci 740 zł. Zatem wersja 600 Euro i sami płacicie prawdopodobnie wyjdzie ci taniej.

-- 24 Wrz 2024 22:48 --

dajkamienia napisał(a):
A czy ktoś ma namiar na sprawdzonego przewodnika z Morondavy i okolic?

Kierowca, który nas zawiózł do Ifaty Beach, miał następnie jechać po kolejnych turystów do Morondava właśnie, więc wydaje mi się, że niemal każdy "organizator" jest w stanie ogarnąć taki wariant, jeśli odpowiednio wcześniej to ustalisz.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 18 Kwi 2025 11:48 

niebieski
Jakiś czas temu byliśmy na Madagaskarze ponad trzy tygodnie. Trasa Tana - Morondava - Antsirabe - Ranomafana - Ranohira - Tana- Andasibe -Palmarium - Tamatave - Sainte Marie - Tana. Tsingy było o tej porze zamknięte, więc musieliśmy odpuścić. Korzystaliśmy z usług polecanego tutaj na forum Tsu ale mieliśmy dość ambiwalentne uczucia. Plan podróży, cała logistyka, komunikacja - trudno cokolwiek zarzucić , jednak kilkukrotne prośby o pieniądze w różnej formie ( nawet po powrocie do Polski ) pozostawiły pewien niesmak.
Podobnie jak u @man4business, Tsu napisał nam, że przez pierwsze 11 dni nie będzie naszym kierowcą ze względu na inne plany, dopiero w drugiej części naszej podróży miał się zmienić. No i nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Naszym kierowcą i jak się później również okazało przewodnikiem (poza parkam narodowymi) był Eric, którego baaardzo chciałabym tutaj zarekomendować. Gość był niesamowity - dobry angielski, duża wiedza o Madagaskarze, doskonała znajomość lokalnych zwyczajów i niewiarygodna wręcz chęć pokazania tego nam - turystom. A może to dlatego że my byliśmy tacy fajni ? :D Poza tym co mieliśmy określone w planie zatrzymywał się w miejscach, które nie były w nim ujęte. Odwiedzaliśmy z nim lokalnych mieszkańców, pokazywał nam jak ciężko pracują i jak niewiele z tego mają. Eric - tak sam od siebie, zatrzymywał się przy lokalnych stoiskach kupując nam (za swoje) lokalne owoce, warzywa, słodycze a nawet trunki ... Zżyliśmy się z nim bardzo, tak że szybko zapytałam Tsu czy byłaby możliwość aby Eric towarzyszył nam do końca i tak się też stało.
Tak jak pisał @man4business, trasy między parkami są długie i wymagające - kilka dni temu Eric mi pisał, że stan dróg się bardzo pogorszył przez ostatnie lata ( a wtedy i tak były bardzo złe ), że przykładowa trasa która zabierała kiedyś 3 godziny teraz trwa 5 godzin. Niemniej jednak Madagaskar nas zachwycił i był wart każdej niewygody.
W cenie uzgodnionej z Tsu był samochód z kierowcą (paliwo w cenie), hotele i wstępy do parków narodowych z lokalnym przewodnikiem. We własnym zakresie musieliśmy opłacić prom i pobyty na Sainte Marie, pobyt w Palmarium i jedzenie. Śniadania były zazwyczaj w hotelach (w cenie) a na pozostałe posiłki chodziliśmy zawsze z Erikiem. Robiliśmy tak, bo po pierwsze bo bardzo się zaprzyjaźniliśmy i każdy czas z nim spędzony był dla nas skarbnicą wiedzy. A po drugie ułatwiło nam zamawianie posiłków z kart gdzie menu nie było w języku angielskim ;)

Erik w ostatnim czasie otworzył swoją stronę internetową: https://www.madaguiderentcartour.com
A kontakt to do niego : nirinaeric@yahoo.fr, 00261(0)341205893, fb Nirina Eric Miltiad Eric
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
jacek96 uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 02 Wrz 2025 23:27 

@Kasia_S czy mogłabyś napisać z jakim kosztem mniej więcej trzeba się liczyć? Czy przewodnik organizuje wszystko sam a płaci się ustaloną z góry cenę? Jak to działa?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 09 Wrz 2025 13:41 

niebieski
Cześć. Nie chciałabym pisać o kosztach bo byliśmy kilka lat temu i z tego co się orientuję od tego czasu znacznie wzrosły. Napisz po prostu do Erica, bardzo sprawnie odpowiada na wiadomości i wszystko Ci wyjaśni. W naszym przypadku mieliśmy wcześniej mniej więcej określony plan, który przesłaliśmy do Tsu bo to on wtedy był organizatorem. Tsu przesłał nam propozycję całej trasy z rozpisaniem na konkretne dni plus kosztorys. Cena obejmowała: wynajem samochodu, paliwo oraz wstępy do parków z lokalnym przewodnikiem. Nie chcieliśmy się sami bawić w rezerwacje noclegów na trasie więc Tsu zrobił to za nas a następnie podał ceny za poszczególne hotele - musieliśmy je opłacić na miejscu. Czy było taniej? Nie wiem, nie sprawdzałam.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości