Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 156 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 12 Kwi 2018 21:28 

niebieski
PawelGa napisał(a):
Pytanie z innej beczki. Robiąc EBC lub ABC ubezpieczaliście się w Polsce? Wybieram się na trekking do indyjskiego Sikkimu (będziemy wchodzili na przełęcz na 4940m) i zastanawiam się, czy to się łapie na normalne ubezpieczenie czy sporty ekstremalne?

Idziemy z indyjską agencją na 10 dni. Oni nie ogarniają ubezpieczenia.

Wszystko zależy od OWU ubezpieczyciela, ale w większości są to sporty ekstremalne. Są nawet ubezpieczyciele, którzy nie ubezpieczają wysokości powyżej 4500-5000 m npm. Gdy ja byłem na etapie organizowania treku, Hestia miała takie ograniczenie. Finalnie wybrałem AXA i na szczęście nie musiałem z niego korzystać. Warto zatem sprawdzić konkretne ogólne warunki ubezpieczenia i pomijając sumę ubezpieczenia kosztów leczenia sprawdzić czy obejmują także koszy ratownictwa.
 Profil Relacje PM off
PawelGa lubi ten post.
PawelGa uważa post za pomocny.

Urlop na Costa del Sol 🌴🏨 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2379 PLN Urlop na Costa del Sol 🌴🏨 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2379 PLN
All incusive na Riwierze Tureckiej za 1680 🌊🍹 Tydzień w 4* hotelu w sercu Alanyi 🌞😎 All incusive na Riwierze Tureckiej za 1680 🌊🍹 Tydzień w 4* hotelu w sercu Alanyi 🌞😎
#122 PostWysłany: 18 Kwi 2018 23:58 
Awatar użytkownika

złoty
Jeśli chodzi o ubezpieczenie to faktycznie trzeba sprawdzić owu, u mnie na kk mam napisane, że wspinaczka nie wchodzi w zakres, trzeba sprawdzić jak traktują trekking.
@cyberpunk64, jeszcze raz dzięki za odpowiedź, czy opłatę za park można płacić na miejscu czy w Katmandu?
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 19 Kwi 2018 09:10 
Awatar użytkownika

niebieski
@kostek966
bez problemu kupisz przy bramie wejściowej do NP między Monjo a Jorsale - chociaż czasami kolejki, bo często wchodzą bez kolejki miejscowi przewodnicy grup

#124 PostWysłany: 01 Maj 2018 13:04 
Awatar użytkownika

srebrny
Veni vidi vino.

Co do regionu na trek to dolina Khumbu, jednak bez EBC i KP. Poszliśmy przez Cho La do Gokyo i uważam że trek łączy najlepsze części tej okolicy, a przede wszystkim to że odbijając w Tragnak nagle znajdujesz się w świecie bez ludzi przynajmniej do Cho La Pass i Gokyo.

Widzę, że temat TIMS się pojawia to potwierdzam, że nie trzeba już ich wyrabiać. w Lukli kupuję się bilet za 20USD a potem w Monjo za 33USD, po drodze jest sprawdzany m.in. w Namche.
Co do cen za trek to nie zgodzę się, że 10-20USD wystarczy na dzień. Owszem, jeśli ktoś ma znane lodge albo idzie z przewodnikiem to może i faktycznie gdzieś dostanie pokój za 0 NPR i jeśli ma zamiar wyżyć 14 dni na dhal bacie, który mnie osobiście znudził się już w Tengboche. Herbata kosztuje w zależności o wysokości od 50NPR do 150NPR dla równego rachunku 100NPR to 1 USD. Jedząc śniadanie plus lunch na trasie i generalnie nie głodując powinno się liczyć wg mnie 30USD, my tyle wydaliśmy z tym że nie kupowaliśmy wody bo mieliśmy filtry.

Co do ubezpieczenia to PZU - Bezpieczny Powrót akcja śmigła do 6000mnpm do tego trek to sport wysokiego ryzyka więc jest dopłata za to, ale warto.

Image
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#125 PostWysłany: 01 Maj 2018 13:44 
Awatar użytkownika

niebieski
kubus571 napisał(a):
Co do cen za trek to nie zgodzę się, że 10-20USD wystarczy na dzień.

I słusznie to zauważyłeś. W jednym z moich postów rozważałam tylko koszty dojścia do szlaku EBC z Jiri/Bandar/Sallieri do Phakding (Lukli) w porównaniu do bezpośredniego lotu do Lukli. W podanych cenach można to zrobić, bo niżej i brak trekkerów znaczy taniej. Starałam się negocjować 200 NPR ale z prysznicem za pokój. Jednak sformułowałam to niezbyt fortunnie.

Wyżej mieściłam się w 30 USD, chociaż np. "za darmo" spałam w Gokyo, bo przyszliśmy w 4 osoby jakoś w południe, kiedy nie było jeszcze obłożenia, ale stek z jaka kosztował coś z 7 USD.
kostek966 lubi ten post.

#126 PostWysłany: 09 Wrz 2018 15:50 

Loty: 96
Kilometry: 219 964
KATHMANDU - LUKLA (KTM - LUA)
LUKLA - KATHMANDU (LUA - KTM)

1. Gdzie najlepiej kupić bilety? Jakieś www czy na lotnisku dzień wcześniej?
2. Jak www to najlepiej określona data powrotna czy powrotny bliżej dni końcowych (zejścia)
3. Na nepflights.com bilety po 180USD OW ... cena OK?
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 09 Wrz 2018 15:58 
Awatar użytkownika

Loty: 258
Kilometry: 487 529
srebrny
My kupowaliśmy na Yetiairlines. :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#128 PostWysłany: 10 Wrz 2018 17:27 
Awatar użytkownika

niebieski
@Pizarro07

yeti airlines kasuje obecnie 169 USD za odcinek, ale 180 USD jest też ok, jeżeli jest to pierwszy poranny lot z Lukli, wtedy masz dużą szansę, że polecisz tego dnia, o ile coś przyleci do Lukli

na powrocie musisz potwierdzić swoją rezerwację dzień wcześniej w Lukli w jednym z biur linii lotniczych w Lukli osobiście, w innym przypadku rezerwacja jest anulowana i musisz w tym biurze dokonać nowej na nowy termin

bilet jest refundable w uzasadnionych przypadkach (pogoda) lub do wykorzystania w innym terminie w ciągu 360 dni
Pizarro07 uważa post za pomocny.

#129 PostWysłany: 13 Wrz 2018 21:22 

Loty: 96
Kilometry: 219 964
Na Yetiairlines póki co biletów brak na moje terminy... szukam alternatywnej opcji.
Jest szansa, że coś może być do kupienia na lotnisku dzień wcześniej? Czy raczej zawsze jest pełne obłożenie?
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 14 Wrz 2018 12:21 

Loty: 213
Kilometry: 626 131
Nie wiem na kiedy planujesz loty(teraz sezon październik-listopad) czy na wiosnę 2019?
Jak na teraz to bardzo możliwe że w większości dat października możesz skończyć na lotach około południa(jeśli jeszcze są dostępne)
Chcesz dowiedzieć się o dostępność (jak online nie widzisz) to pisz na:
Sita Air o ich dostępność: info@sitaair.com.np
Nepal Airlines o ich dostępność: info@nac.com.np
Tara Airlines o ich dostępność: tulsa@yetiairlines.com
Summit Airlines o ich dostępność: sanjima@summitair.com.np
Kupowanie biletów na październik/listopad z 1 dniowym wyprzedzeniem skończysz na locie o 12-14 czyli "realnie" nie wylecisz (bo pogoda)
 Profil Relacje PM off
Pizarro07 uważa post za pomocny.

#131 PostWysłany: 14 Wrz 2018 21:31 

przy okazji spytam czy ktoś był w Langtangu i może coś polecić, bo z braku funduszy i czasu zdecydowałem się po zeszłorocznym ABC, wybrać właśnie Langtang zamiast EBC, mam zamiar w 7-8 dni wejść na Yala peak lub inny w okolicy jak pogoda pozwoli
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 20 Wrz 2018 22:40 
Awatar użytkownika

złoty
czy TIMS obowiązuje jeszcze czy nie jest już potrzebny dla trekerów ?
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 01 Paź 2018 17:46 
Awatar użytkownika

złoty
Widzę, że na tym forum mało kto był w Nepalu, ale jakby ktoś się wybierał to bilety na loty najlepiej kupić na miejscu, np rezerwując miejsce w hotelu, oni przyślą swoją ofertę i wtedy można kupić przez nich bilety np do lukli za 330$, taniej nigdzie nie widziałem chyba, że ktoś wynegocjuje lepszą cenę w pakiecie z inną wycieczką
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 01 Paź 2018 18:35 
Awatar użytkownika

srebrny
Najlepiej kupić online. Niestety nie resztę pytań nie odpowiem bo sam się wybieram za 2 tygodnie :)

#135 PostWysłany: 01 Paź 2018 18:53 

niebieski
Tez kupowałem on-line i było odczuwalnie taniej niż u pośrednika czy hotelu. Pare lat jednak minęło - 2016.
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 05 Paź 2018 10:16 
Awatar użytkownika

srebrny
kostek966 napisał(a):
czy TIMS obowiązuje jeszcze czy nie jest już potrzebny dla trekerów ?

Nie obowiązuję.

Image
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 06 Paź 2018 21:23 
Awatar użytkownika

złoty
właśnie wróciłem z treku i TIMS obowiązuje nadal, cena ta sama 2000 rupi
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 06 Paź 2018 21:29 
Awatar użytkownika

srebrny
Jak pogoda W Lukli? Bo za tydzień wylatuje...

PawelGa lubi ten post.

#139 PostWysłany: 06 Paź 2018 22:02 
Awatar użytkownika

złoty
pogoda w górach może się zmienić w każdej chwili, ale mieliśmy szczęście , było ciepło i sucho, choć po południu duże zachmurzenie, nie przydała mi się kurtka, czapka i rękawiczki ( zimowe ), ale nie zapominajcie o mocnym kremie do opalania, ja nie wziąłem, bo prognozy pogody były słabe i po tygodniu straciłem całą skórę na twarzy, szyi i rękach mimo, że całe lato jeździłem na rowerze i wydawało mi się że już bardziej opalić się nie mogę
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 11 Paź 2018 10:41 
Awatar użytkownika

srebrny
kostek966 napisał(a):
właśnie wróciłem z treku i TIMS obowiązuje nadal, cena ta sama 2000 rupi

Ale co rozumiesz przez TIMS, bo 2000 rupii kosztował jakiś kwit w Lukli, ale nie jest to TIMS ze zdjęciem jak do legitymacji jak to było jeszcze rok czy dwa lata temu.

Chyba że byłeś na Mustangu na przykład?

Image
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 156 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości