Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 44 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 01 Paź 2018 23:23 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Japonka76 napisał(a):
p.wl napisał(a):
Hydroksyzyna.

Działania niepożądane
(...)uspokojenie, (...)

To chyba lepiej mieć nieprzespaną noc ;)

Rzeczywiście!

City break we Włoszech 🍝 Loty do Bari i hotel za 609 PLN 🇮🇹 City break we Włoszech 🍝 Loty do Bari i hotel za 609 PLN 🇮🇹
Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️ Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️
#22 PostWysłany: 01 Paź 2018 23:36 

Spooooko luz, ważne że śmierci nie można po tym dostać.

Z moich faworytów to uczucie pustki w głowie :mrgreen:
Albo wsiąść w Kolej Transsyberyjską, zacząć próbować wszystkich najwymyślniejszych rosyjskich specjałów (ryba w cieście, ryba w panierze, ryba w rosole, ryba suszona, ryba w occie, ryba w sosie własnym, ryba w wywarze z osła, ryba w... ; no i samogony oczywiście na popitkę!) a jak zacznie się robić niedobrze to powiesić kartkę nad sobą "nie budzić przed Pekinem, śpiączka planowana" xxxD No i się wybudzić w świetnej formie na zwiedzanie w Chinach, chyba że to złe samopoczucie było od samogonki, wtedy ewentualnie nie :mrgreen: :mrgreen: "
 PM off
namteH lubi ten post.

#23 PostWysłany: 02 Paź 2018 01:01 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Przyznam z wlasnych doswiadczen, ze w rosyjskich czy ukrainskich pociagach nie jest ciezko przysnac.
Mysle, ze nie trudno sie domyslec co najbardziej pomagalo, ale rowniez monotonia krajobrazow.
Na trasie transyberyjskiej usypialem jak dziecko i aby bylo ciekawiej, wystartowalem z Shanghaju do Moskwy. :D
BTW poprosilem, aby mnie obudzono jak bedziemy przekraczac rzeke Jenisej, ktora koniecznie chcialem zobaczyc i byl maly problem, poniewaz mocno spalem, ale na szczescie udalo mi sie udokumentowac na fotkach. :)
Nie tak dawno wracalem pociagiem z Poltawy do Kijowa, podobalo mi sie ze w "piciagu" byl bar z kielbaskami i browarkiem. Musialem zaliczyc gleboka faze, gdyz obudzilem sie dopiero w Kijowie. :D

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 02 Paź 2018 12:18 
Awatar użytkownika

Loty: 612
Kilometry: 958 331
niebieski
A propos hydroksyzyny.
Jest to lek wydawany na recepte, do stosowania po konsultacji z lekarzem - nie jak owe cukierki po 100 zl za sztuke, "co to je tera zepsute nastolatki garsciamy calemy polykajom".

@Japonka76, wiekszosc lekarstw moze wywolywac niepozadane skutki uboczne.
Ot, taka aspiryna np:
Jeśli po przyjęciu aspiryny pojawiły się szumy w uszach, nudności, wymioty i zawroty głowy, zapewne mamy do czynienia z przedawkowaniem lub niewłaściwą reakcją organizmu na lek. W takiej sytuacji należy niezwłocznie udać się do lekarza, ponieważ w dalszej kolejności może pojawić się śpiączka lub zapaść, a w najgorszym wypadku nawet zgon.

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.

#25 PostWysłany: 02 Paź 2018 12:24 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
"na sen" tak sie nazywa. dziala dobrze.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 02 Paź 2018 13:29 

Dawno temu obracałem się w towarzystwie, gdzie umiejętność szybkiego zasypiania była wielce pożądana. Do tego stopnia pożądana, że mieliśmy nawet zajęcia z zasypiania. Frekwencja zazwyczaj była 100%.
Przytaczam wypowiedź instruktora:
- W celu szybkiego zaśnięcia człowiek musi panować nad swoim mózgiem, oddechem i ciałem. Wy macie zadanie ułatwione, gdyż o posiadanie mózgu nikogo z obecnych na tej sali nie podejrzewam. Skupimy się więc na oddychaniu i ciele.

Generalnie uniwersalnej metody nie ma, każdy musiał dobrać sobie zestaw, który w jego przypadku okazywał się skuteczny. Jednym wystarczało zamknięcie oczu i następnie próba spojrzenia na własne ciemiączko (!); inni zapadali w sen po wyrównaniu i spłyceniu oddechu; ja odpływałem po kilkukrotnym powtórzeniu oddechu 3x5 (wdech-zatrzymanie-wydech, każda faza trwa 5 sec), potem napinanie mięśni ciała stopniowo od szyi w dół i po napięciu wszystkich mięśni należało utrzymać je w takim stanie przez pół minuty a następnie gwałtownie poluzować. Po dwóch tygodniach takich ćwiczeń większość potrafiła zasnąć na zawołanie.
 PM off
4 ludzi lubi ten post.

#27 PostWysłany: 02 Paź 2018 13:38 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
A jak długo trzeba ćwiczyć, jak ma się mózg (przynajmniej szczątkowy)? ;)
ponchek lubi ten post.

#28 PostWysłany: 02 Paź 2018 13:55 

niebieski
@Kian, pisałem o nim. Sam lekarz mi go zalecił wiedząc, że potrzebuję go na długie loty. Mówił, że to lek nowej generacji, poprawiający zasypianie oraz samą jakość snu oraz że nie uzależnia.
 Profil Relacje PM off
Kian lubi ten post.

#29 PostWysłany: 02 Paź 2018 16:23 

Bójmy się hydroksyzyny, polecajmy Nasen :D
 Profil Relacje PM off
mzukowski lubi ten post.

#30 PostWysłany: 02 Paź 2018 16:27 

niebieski
Jedna tabletka zapewnia mi 5-6 godzin snu na pokładzie. Zdrowsze to, niż katowanie się darmową wódą na pokładzie ;)
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 03 Paź 2018 21:10 
Awatar użytkownika

niebieski
miek napisał(a):
Bójmy się hydroksyzyny, polecajmy Nasen :D

Dokładnie:D Hydroksyzyna to łagodny lek uspokajający, którego efektem ubocznym jest senność. Raczej bezpieczny. Za to nasen działa dość dziwnie i uzależnia.

#32 PostWysłany: 03 Paź 2018 22:13 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Moze zamiast chemii lepiej stosowac ziolka jak melisa, kozlek lekarski, zwany waleriana czy szyszki chmielu? :D
BTW zastanawiam sie teraz, w ktorym hotelu w Emiratach czy w Omanie lezal na szafce przy lozku specjalny spray do poduszki o zapachu lawendy.

[Edit] Przypomnialem sobie: Crown Plaza w Muscat. :)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.

Ostatnio edytowany przez cccc, 04 Paź 2018 02:05, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 03 Paź 2018 22:20 

niebieski
Okej, następnym razem poproszę stewardessę, aby mi zaparzyła rumianku. Ciekawe, czy wyprowadzą mnie z samolotu w kaftanie, czy bez?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#34 PostWysłany: 03 Paź 2018 22:31 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@d-t-x czemu taki brak fantazji, prosisz sympatyczna Pania z obslugi o goraca wode, a rumianek sam sobie zaparzysz. 8-)

BTW chcialbym dodac, ze masaze przed podroza pomagaja na bezsennosc, mozna skorzystac w hotelach, na lotniskach etc. :D

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 03 Paź 2018 23:11 

Raczej gorącego kierowcę o zimnego liścia zważając na to że mowa o długich trasach przez noc, który to problem tyczy się jednak w największym stopniu podróży naziemnych. No chyba że 2,3,4 a nawet 5 godzin to jest tak strasznie długo?
 PM off  

#36 PostWysłany: 03 Paź 2018 23:20 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@stjuard jesli dluzsze podroze komunikacja naziemna to mozna zabrac termos z zaparzonymi ziolkami.
Ja w Chile usypialem po mate de coca, mimo ze innych moze pobudzac, ale dodawalem jeszcze miod. :D

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 03 Paź 2018 23:52 

Loty: 199
Kilometry: 289 509
niebieski
Mnie pomaga ogladanie polskiej kopanej. Po 10 minutach spie jak małe dziecie.
Z innych naturalnych środków to gorące mleko jest dobre. Z miodem.
 Profil Relacje PM off
BrunoJ lubi ten post.

#38 PostWysłany: 04 Paź 2018 11:23 
Awatar użytkownika

Loty: 116
Kilometry: 243 008
niebieski
Ja również łykam Nasen w długiej podróży. Działa bardzo dobrze, szybko się zasypia, a po przebudzeniu nie jest się skołowanym. Nie polecam mieszać go z alkoholem (zresztą jak innych leków). Kiedyś podczas długiego lotu wypiłem kilka drinków, ale mnie nie uśpiły, więc połknąłem tabletkę. Po takim połączeniu miałem niezłą fazę, jakbym się nieźle naćpał :D

Relacja z Gruzji
 Profil Relacje PM off
d-t-x lubi ten post.

#39 PostWysłany: 04 Paź 2018 13:55 
Awatar użytkownika

melatonina
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 04 Paź 2018 19:28 

niebieski
GeoTrip: Dzięki za tipa, wypróbuję w weekend! :p
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 44 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości