Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 268 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Fenomen Chorwacji
#161 PostWysłany: 08 Sie 2018 13:46 

Mam kolegę z pracy co jeździł z przyczepą, namiotem i znów w tym roku jedzie, namiot- uznajmy, że był kilka razy. Fajnie, ciepło (troszkę drogo, ale przyczepa, czy tam samochód pojemny, więc jedzenia troszkę wejdzie :)) więc pomyślałem, a co mi tam spróbuję :)
Więc w tym roku byłem pierwszy raz z rodziną. Jak przystało na miłośnika latania pojechałem do SXF żeby polecieć do DBV (mieszkam w Sosnowcu). Bilety kupione za ok 350 od osoby RT. Do Berlina mam po drodze, odwiedzam przyjaciół pod Poznaniem przy okazji, a tym razem lecieliśmy razem.
Nocleg w wilii z basenem w miejscowości Srebreno (Zupa Dubrowacka) - pomiędzy Mlini a Kupari (zatoka wymarłych hoteli) - koszt 430PLN za dzień - jak na 3 osoby to do przełknięcia (poza sezonem we wrześniu połowę taniej)
Wyjazd był typowo leżąco wygrzewający co się udało. (temperatury 26-32, odczuwalne temperatury 29-36), temperatura morza taka, że można siedzieć cały dzień - nie wiem jaka - wchodziłem pewnym krokiem bez przyzwyczajania się.
W okolicy plaże kamieniste i piaszczyste, bez jeżowców. Koznum 600m :) drożej niż u nas, ale do przeżycia.
W tej okolicy co byłem knajpy ceny miały wszystkie podobne, rosół 25/30 kun, Pizza 80-120 w zależności od składników, piwo 35, lody 10 za porcję, no chyba że w Dubrovniku to ceny +20kun. Jak za takie jedzenie (niewyszukane i ilościowo skąpe) to sporo przesadzone. Zrewidowaliśmy w połowie drogi założenia i zaczeliśmy sami obiady robić. Za koszt jednego obiadu w knajpie dla 2 (153PLN) można było przyrządzić obiad dla całej 8 osobowej grupy kupując produkty w sklepie.
Ludzi nie było jakoś specjalnie dużo, polskie głosy słychać było, ale też nie jakoś przesadnie. Generalnie jesteśmy zadowoleni, ale czy pojedziemy tam jeszcze raz na wakacje? Może na łikendzik po sezonie tak, ale na pewno nie samochodem, no i mamy już zaliczone więc spinki nie ma :P
 Profil Relacje PM off  

Turcja all inclusive 🌴 4* hotel z aquaparkiem 🏊 blisko plaży w Marmaris za 2279 PLN Turcja all inclusive 🌴 4* hotel z aquaparkiem 🏊 blisko plaży w Marmaris za 2279 PLN
Zatańcz sambę w Rio 💃😍 Bilety do Brazylii z Warszawy od 2593 PLN 🔥 Również na majówkę 😎 Zatańcz sambę w Rio 💃😍 Bilety do Brazylii z Warszawy od 2593 PLN 🔥 Również na majówkę 😎
#162 PostWysłany: 08 Sie 2018 13:52 

Zbanowany
niebieski
pemat...porób zatem wrzutki łączące piękne widoki zarówno turystyczne jak i.. widoki.dla zmysłów trochę innych :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 08 Sie 2018 14:41 

Z wielkim zainteresowaniem czytam wątek, gdyż w tym roku zamierzam po raz pierwszy w życiu udać się do Chorwacji.
Chorwacja - przynajmniej w teorii - spełnia moje wymagania:
- morze;
- ładne krajobrazy;
- jedzenie lepsze niż w Anglii;
- atrakcje takie jak np. Plitwickie jeziora;
- bez problemu można znaleźć plaże, po których nie niesie się "piwojasnepiwooooooo; good price sir, only for you; mister, mister, buy one; я, блядь, из Магнитогорска!"
- brak kombinatów wypoczynkowo-rozrywkowych.

Co spowodowało taki wybór? Ano brak alternatywy na dobrą sprawę. Będzie to 67 odwiedzony kraj. Jak mówił gangster "Dziki" - nie mogę całe życie wpier$#@%$ konsumować sushi.
 PM off  

#164 PostWysłany: 08 Sie 2018 14:51 
Awatar użytkownika

niebieski
HandSome napisał(a):
pemat...porób zatem wrzutki łączące piękne widoki zarówno turystyczne jak i.. widoki.dla zmysłów trochę innych :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Była tu swego czasu relacja z innego ciepłego kraju, która w sporej części koncentrowała się na tych tematach. Trochę się potem działo, ale nie sprawdzałem ile z tego zostało ;) .

Tylko wtedy, gdy się śmieję...
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 08 Sie 2018 15:08 

HON fly4free
Anonymous napisał(a):
Chorwacja - przynajmniej w teorii - spełnia moje wymagania:
- morze;
- ładne krajobrazy;
- jedzenie lepsze niż w Anglii;
- atrakcje takie jak np. Plitwickie jeziora;
- bez problemu można znaleźć plaże, po których nie niesie się "piwojasnepiwooooooo; good price sir, only for you; mister, mister, buy one; я, блядь, из Магнитогорска!"
- brak kombinatów wypoczynkowo-rozrywkowych.
1-4 - yes, yes, yes!
5 - język polski w sezonie będziesz słyszał wszędzie, a im większe miasto tym częściej
6 - jako miłośnik Chorwacji nie chciałbym cię zniechęcać, ale...
chorwackie wybrzeże to jeden wielki kombinat turystyczny. wrażenie podkreśla fakt, że tamtejsze "plaże" to z naszej, bałtyckjiej perspektywy "wyrób plażopodobny". nawet pomijając ich kamienistość, to z uwagi - najczęściej - na ich szerokość a raczej wąskość, są dokładnie zaścielone ręcznikami/leżakami/namiotami. i występuje tam znane z hotelowych basenów, rezerwowanie co lepszych miejsc
właśnie (po raz pierwszy - szczęśliwie jedynie przejazdem...) odwiedziłem Makarską - byłem przerażony...
dlatego, jeśli jeszcze nie masz ustalonej miejscówki, to polecałbym zdecydowanie jakieś mniejsze miejscowości

@all
przepraszam towarzystwo za zamieszanie spowodowane ceną arbuzów...
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#166 PostWysłany: 08 Sie 2018 15:31 

pemat napisał(a):
6 - jako miłośnik Chorwacji nie chciałbym cię zniechęcać, ale...
chorwackie wybrzeże to jeden wielki kombinat turystyczny...

Wybrałem wyspę. Do najbliższej miejscowości 20 minut jazdy, do miasta 60 minut, do plaży 40 kroków, w zasięgu wzroku 4 inne domki. Dzicz jednym słowem. A pisząc o kombinatach miałem na myśli coś a'la molochy Costa Blanca , Riviery Tureckiej czy chociażby okolic Rimini.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#167 PostWysłany: 08 Sie 2018 15:34 

HON fly4free
wyspy to zupełnie inna bajka!
jak tylko mogę (a o tyle łatwiej, że na pokładzie łódki) to uciekam właśnie na wyspy - tam czas płynie inaczej
dobry wybór - udanego pobytu!
 Profil Relacje PM off
Pacyfa lubi ten post.

#168 PostWysłany: 03 Wrz 2018 10:09 

Po zaliczonym pobycie śmiem twierdzić, że odkryłem powód popularności Chorwacji wśród Polaków. No bo gdzie jeszcze jesteś w stanie zabrać 3 lub 4 zgrzewki Harnasia 24*0,5L? Lecąc do takiej Hiszpanii zbankrutujesz, nadając to w bagażu rejestrowanym. A tak wrzuciłeś do bagażnika i już. I potem dumnie oznaczasz ślady swojego pobytu zgniecionymi puszkami. Na wszelki wypadek nie wrzucasz tego do kosza na śmieci, tylko zostawiasz na plaży w lekko zgniecionej formie.

pemat napisał(a):
...są dokładnie zaścielone ręcznikami/leżakami/namiotami. i występuje tam znane z hotelowych basenów, rezerwowanie co lepszych miejsc.
właśnie (po raz pierwszy - szczęśliwie jedynie przejazdem...) odwiedziłem Makarską - byłem przerażony...

Powiem tak - w Dalmacji byłeś, Gračac widziałeś. Ręczniki są atrybutem turystów. Prawdziwy Pan Podróżnik gardzi takim kołtuństwem. Prawdziwy Pan Podróżnik uczynił krok do przodu. Teraz na topie są 2-litrowe butelki PET po Loewenbrau lub coli, wypełnione wodą i stawiane w miejscu, w którym to Pan Podróżnik zwykł parkować swoje auto. Żeby żadne chamidło nie zajęło tego skrawka ziemi chorwackiej, gdy Pan Podróżnik wybierze się swą limuzyną np. do Konzuma.
 PM off
6 ludzi lubi ten post.

#169 PostWysłany: 24 Cze 2021 22:40 

Loty: 66
Kilometry: 55 090
W Splicie też kawałek burgera na plaży 100 kun. Setkę śliwowicy przepiło się parówką
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 24 Cze 2021 23:04 
Awatar użytkownika

Na jesieni bilet na autobus z Zadaru do Splitu (kursuje jakoś po 19) 130 kun. Jeszcze mi się nie zdarzyło zapłacić prawie 80 zł za autobus jadący na tak krótkiej trasie (no poza Skandynawią), ale był to wtedy ostatni autobus tego dnia między tymi miastami...
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 25 Cze 2021 12:10 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 580
Kilometry: 892 370
No ale to kwestia covidu (wysokie ceny) czy popytu i podaży?

#172 PostWysłany: 25 Cze 2021 12:58 

złoty
Moja obserwacja z trzytygodniowego pobytu w maju, po tygodniu na Krk, koło Trogiru i na Peljeśacu, z wycieczką m.in. do Dubrownika, jest taka, że to raczej kwestia ogólnego poziomu cen w Chorwacji. Knajpy po prostu tyle tam kosztują. O autobusach się nie wypowiem, bo byliśmy autem, ale bilety wstępu też są mocno drogawe. Skorzystaliśmy przy tym z covidowo-przedsezonowej promocji na Jeziora Plitwickie i weszliśmy za 80 kun. Cena w szczycie sezonu to 300.

A obserwacja z Dubrownika, jest taka, że Dubrownik ma ceny wystrzelone w kosmos w porównaniu z resztą wybrzeża, która też nie jest tania. Do tego jest większe ryzyko strzyżenia turystów w niezbyt uczciwe sposoby. Parking podziemny w Rijece czy Splicie to 10 kun za godzinę, w Dubrowniku zapłaciliśmy 30 kun, przy czym na wjeździe zero informacji o cenie. Espresso wszędzie w Chorwacji kosztowało od 7 do 10 kun. W Dubrowniku w jednym miejscu 15 przecenione w ramach przedsezonowej promocji na 12, a w drugim na dużym szyldzie 12, a na rachunku 25 (wykłóciłem się, bo jestem cięty na oszustwa, i zapłaciliśmy 12).
 Profil Relacje PM off  

#173 PostWysłany: 25 Cze 2021 15:12 

Loty: 42
Kilometry: 63 566
niebieski
Niestety, Chorwatom się w d... poprzewracało z cenami w knajpach. Nie mówiąc już o cenach wejściówek, zwłaszcza jak się porówna do cen chociażby w pobliskiej Grecji. Rozumiem, że jak jest popyt to cena idzie w górę, ale nie należy przesadzać, jak coś to wprowadzić limity osób (jak w Plitvickich Jezerach), aby ochronić przyrodę - wejściówka 200kn. Dla porównania Akropol 20 EUR (ale dzieci free, a bilet łączony 30 eur na 7 miejsc) czy Louvre 15 eur.
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 25 Cze 2021 18:36 

Loty: 99
Kilometry: 206 550
niebieski
Ceny w kosmos wystrzelone również i w Zadarze.. w centrum najprostsze danie typu makaron z sosem to min .80 - 100 kun. Jakas pizza poniżej tego się znajdzie ;)

Osobiscie polecam wyspę Vir , plaża Jadro.. nieopodal Zad , cisza i spokój , pojedyncze osoby na plaży z parasolami / o dziwo nikt opłat nie pobierał cały dzień / jedynie parking 8kun za godzine.
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 25 Cze 2021 18:41 

niebieski
...a kwatery też tak zdrożały?

Pamiętam jak dokładnie 20 lat temu w 2001 roku hejt się wylał na mój post na innym forum, bo napisałem, że Chorwacja drożeje z roku na rok bardzo szybko, za to standard niewiele się zmienia (w stosunku do wzrostu cen). Można mieć drogo - ale coś za to trzeba dać. IMHO największą zmianą in plus było (i jest) zbudowanie autostrady. I tutaj wszystko idzie w parze: darmowa czy tania to ona nie jest (jako całość), ale standard jest wysoki.
A z drugiej strony to tak jak nad Bałtykiem: skoro klient i tak płaci, to czemu ma być tanio...
 Profil Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 25 Cze 2021 19:05 
Awatar użytkownika

srebrny
Chorwacja to jest jednak ścierwo, mega komercja i ceny z kosmosu. W knajpie bez 200 hrk na twarz nie podchodź.
Kraj przeciętny pod każdym względem a jeśli chodzi o Bałkany to dziadostwo bez klimatu. Mam nadzieję, że Albania przejmie turystów i ich trochę wyprostuje bo to co się tu odpier.... to cyrk.
 Profil Relacje PM off  

#177 PostWysłany: 25 Cze 2021 19:33 

złoty
Chorwacja jest super, tylko trzeba jechać poza sezonem.
Kwatery w maju były w bardzo korzystnej cenie - 220-250 EUR za tydzień za fajne apartamenty, 25-40 m2, z kuchnią i balkonem, w atrakcyjnych miejscach. Z tym że jak patrzyłem na ceny w lipcu-sierpniu, to były co najmniej 2x wyższe.
Ogólnie mój wniosek z wyjazdu do Chorwacji był taki, że trzeba podejść do sprawy selektywnie. Knajpy sobie przeważnie odpuszczaliśmy - drogo i przeciętnie. W mieszkanku z kuchnią można sobie coś upichcić, a jak się uda znaleźc targ ze świeżymi rybami albo kupić worek małży prosto od hodowcy, do tego białe winko i podać na balkonie, to knajpa może się schować. Kawa w kawiarniach jest tania i dobra, piwo w knajpach też w granicach tolerancji cenowej. Krajobrazowo chorwackie wybrzeże jest świetne, zwłaszcza dla ludzi, którzy lubią morze, góry i piesze wycieczki. Temperaturowo w maju pełen komfort, przyjemne 16-25 stopni. Tłumów brak. Te trzy tygodnie w maju wspominam jak raj, ale w sierpniu na pewno nie pojechałbym tam w upał, tłum i drożyznę. Zacznę ponownie rozważać sprawę we wrześniu :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#178 PostWysłany: 25 Cze 2021 20:13 
Awatar użytkownika

srebrny
Tłumów teraz też nie ma. W maju to ja płaciłem za apartamenty 60/70 m2 z widokiem na morze i z gigantycznym tarasem po 35 eur w Albanii. W rewelacyjnych knajpach płaciłem 100 pln za 2 os. genialne jedzenie i zostawialiśmy z bólem serca na stole bo nie dało się tego przejeść. W zwykłych knajpach max. 50 pln za parę.
Krajobrazowo Chorwacja to też monotonia i mówìę to jako człowiek morza. Fajne wysepki i zatoczki ale po kilkunastu zlewa się to w jedną breję, tak samo z miasteczkami.
Nie chcę wyjść na marudę ale Chorwacji brakuje tego bałkańskiego sznytu, ot przeciętne januszowo.
Mam zjechane całe Balkany poza Kosowem i Chorwacja w moim rankingu na dnie, nuda.
 Profil Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 25 Cze 2021 20:20 

niebieski
cypel napisał(a):
...Chorwacji brakuje tego bałkańskiego sznytu, ot przeciętne januszowo.

Wypada się zgodzić. To jest jednocześnie powód, dla którego ciągnie tam tak duża rzesza polskiego narodu.
I w tym właśnie kontekście zawsze (tak od 1998) miałem pretensje do Chorwatów, że "masa Polaków", a tam gdzie tłumaczą na obce języki po polsku spotkać było (i poniekąd wciąż) wyjątkiem.

A tak na marginesie, to jak to jest z tą obecną kwarantanną - jak ktoś wyskoczy z HR do MNE lub AL i wraca potem do PL samochodem, to wystarczy jak w razie kontroli zezna, że "byłem w HR lub np. IT", czy SG może to jakoś zweryfikować...?
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 25 Cze 2021 20:44 

Loty: 99
Kilometry: 206 550
niebieski
sanchopan napisał(a):
...a kwatery też tak zdrożały?...

Kwatery to akurat najtańsze z tego wszystkiego;) dla przykładu płaciłem
50 E za apartament 4 osobowy za noc w samym centrum starówki.

Ceny w sklepach bym powiedział ze nawet nieco wyższe niż w PL
Paliwo 10 kun z hakiem za litr .
Zastanawiające jest czy ci Chorwaci tacy zamożni ,czy to tylko pod turystów ceny wysokie a społeczeństwo klepie biedę ?!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 268 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 79 gości