Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 171 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 23 Lip 2018 21:14 
Awatar użytkownika

niebieski
No dobra. Dwa dni przed lotem dostane informacje, ze mogę za darmo bez kosztów nadać bagaż podręczny do luku bagażowego. Czyli mogę tam dać np alkohol?
 Profil Relacje PM off  

Baleary i Kanary od 634 PLN 😍✈️ Loty tradycyjnymi liniami bez zmartwień o bagaż 🧳😎 Baleary i Kanary od 634 PLN 😍✈️ Loty tradycyjnymi liniami bez zmartwień o bagaż 🧳😎
Urlop na Cyprze 🌴☀️ Loty i hotel blisko plaży za 639 PLN Urlop na Cyprze 🌴☀️ Loty i hotel blisko plaży za 639 PLN
#142 PostWysłany: 23 Lip 2018 21:45 

złoty
Kupiony w sklepie bezcłowym - tak.
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 23 Lip 2018 22:06 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
Oddając w check in ten spoza strefy bezcłowej też
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 24 Lip 2018 07:24 
Awatar użytkownika

Loty: 65
Kilometry: 179 751
niebieski
Bagaże oddane przy check-in nie przechodzą z Tobą kontroli bezpieczeństwa, bo już wtedy ich przy sobie nie masz.
Są poddawane tej samej procedurze jak bagaż rejestrowany, zatem teoretycznie można włożyć do nich alkohol, jak już pisali w tym wątku poprzednicy wkładali większe opakowania płynów niż 100ml (limity podręcznego) i przechodziło.
Piszę teoretycznie bo nie ma żadnego oficjalnego przepisu który na to pozwala, w końcu to podręczny.
Towary zakupione w strefie bezcłowej w tym alkohol można zabrać dodatkowo do samolotu poza limitem bagażu.
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 24 Lip 2018 09:42 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 214 217
niebieski
Nie ma osobnych przepisów podrexzny/rejestrowany jeśli chodzi o płyny. Nie możesz mieć w kabinie więcej niż 5x100ml (wykluczając bobasy). Są ograniczenia jeśli chodzi o % I tyle. Można do podręcznego włożyć 5 litrowy zapas oliwy z oliwek byleby zabezpieczyć butelkę przed rozlaniem.
 Profil Relacje PM off  

#146 PostWysłany: 24 Lip 2018 10:15 
Awatar użytkownika

Loty: 65
Kilometry: 179 751
niebieski
@mahalnet Nie chodzi o to co można zabrać do kabiny bo to każdy wie, tak myślę ;) . Chodzi o bagaż podręczny który nie trafia do kabiny tylko na check-in trafia do luku i staje się "tak jakby rejestrowanym" :)
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 24 Lip 2018 10:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Pytam się bo, za parę dni lecę do Budapesztu tylko z podręcznym. Wracając z Budapesztu chciałbym zabrac ze sobą jakiś alkohol. W podręcznym nie przejdzie wiec może będze można oddać jako rejestrowany i wtedy będzie można alko wrzucić ;)

Tylko żeby nie było że trzeba dopłaca do rejestrowanego :P
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 24 Lip 2018 10:49 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
Może dla pewności zrobić listę lotnisk, na których pracownicy Wizz na check-in bez problemu przyjmują bagaż podręczny i nadają go do luku? @wiater ja zamierzam zrobić to samo w połowie sierpnia na locie z Bratysławy. Z tym, że w razie czego po prostu się pożegnam z zakupioną buteleczką, chociaż na pewno z żalem :?
 Profil Relacje PM off  

#149 PostWysłany: 24 Lip 2018 11:02 

no to jeszcze raz.

na 2 dni przed odlotem przychodzi z wizz mail z info, że bagaż podręczny można bezpłatnie nadać przy odprawie (są w tej dyskusji skany tego maila)..
nadany bagaż podręczny przy odprawie staje się wtedy automatycznie bagażem rejestrowanym bo przecież obsługa lotniskowa go wtedy rejestruje i kieruje do odpowiedniego samolotu - są na nim naklejane te same informacje co na zwykłym rejestrowanym i my dostajemy także naklejkę z potwierdzeniem nadania bagażu, tak jak zawsze gdy nadaje się bagaże przy check-in.
do takiego nadanego bagażu podręcznego (wtedy już rejestrowanego) można włożyć wszystko to samo co w zwykłem rejestrowanym, czyli duże płyny, alkohole, nóż itd, ale należy pamiętać że nadal obowiązuje nas limit 10 kg.
Na pokład można nadal zabrać rzeczy typu laptop, czytnik, aparat, biżuteria, książka. można je przełożyć do małej torby czy plecaczka, a gdyby ktoś się przyczepił że torba to dodatkowy bagaż podręczny to należy wtedy wyjąć tego laptopa, książkę i biżuterię i przenieść w ręku, a torbę schować w kieszeni. Z doświadczenia wiem, że małe torebki damskie przechodzą zawsze, a także miękkie niewielkie plecaczki, oczywiście wszelkie reklamówki także.
dodatkowo można (jak zawsze) zrobić zakupy w bezcłówce i taką dodatkową torbę także wnieść na pokład.

ważne - mail z info o bezpłatnym nadaniu podręcznego przychodzi na 2-3 dni przed odlotem.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#150 PostWysłany: 24 Lip 2018 12:31 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 214 217
niebieski
@czarny38 dokładnie o to mi chodziło i tak jak napisał @p99 podręczny staje się rejestrowanym z limitem 10kg.
Tylko raz na wylocie z KTW - TFS jeszcze za czasów dużego i małego bagażu w wizz. Sprawdzali wszystkie kabinowki twarde. Koleś miał kilka osobnych worków to też kazali włożyć do sizera. Plecaków miękkich nie ruszali.

Lotniska na których nadawałem podręczny: KTW, MLA, RHO, TXL, NAP, GDN, TOS, GRO
 Profil Relacje PM off
Cicha_Woda lubi ten post.

#151 PostWysłany: 24 Lip 2018 18:37 
Awatar użytkownika

niebieski
@p99, dzięki za dobre wyjaśnienie :)
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 24 Lip 2018 18:54 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
Członkowie rodziny nadawali podręczny w NYO i LUZ.
 Profil Relacje PM off
Cicha_Woda lubi ten post.

#153 PostWysłany: 24 Lip 2018 19:01 

To ja dodam od siebie, że podobny manewr próbowałem w Larnace i pani na check-in powiedziała, że nie można tak nadać bagażu i jeśli chcę to owszem wezmą do luku ale dopiero przy samolocie (czyli po odprawie bezpieczeństwa). Skończyło się to tym, że całe wino musieliśmy wypić przed lotniskiem.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#154 PostWysłany: 24 Lip 2018 20:11 
Awatar użytkownika

niebieski
axios napisał(a):
To ja dodam od siebie, że podobny manewr próbowałem w Larnace i pani na check-in powiedziała, że nie można tak nadać bagażu i jeśli chcę to owszem wezmą do luku ale dopiero przy samolocie (czyli po odprawie bezpieczeństwa). Skończyło się to tym, że całe wino musieliśmy wypić przed lotniskiem.

Czy ja wiem czy to takie złe wyjście było? :D
 Profil Relacje PM off
zulu lubi ten post.

#155 PostWysłany: 25 Lip 2018 01:05 

niebieski
Nie zgodzę się, że wszędzie bezpłatne nadanie podręcznego.
Wczoraj wróciliśmy. KTW-TFS 9.07 - nie ma możliwości nadania przy ckeck - in. Oczywiście chyba, że odpłatnie. Przechodzimy przez security i dopiero przy wchodzeniu do samolotu oklejali podręczne, wszystkie lądowały na wózku do luku. Nie czepiali się małych dupsli zabieranych do samolotu. Także w mailu na temat bagażu tylko ciągle powtarzane do znudzenia, że wszystkie bagaże lądują w luku.
Powrót 23.07 TFS - burdel na kółkach, wszyscy muszą stać do check-in, skwapliwe ważenie i oklejanie podręcznych tylko po to, żeby nam je potem oddać i skierować do security check. Bardzo wolno trwająca zabawa. Paski stare - mały / duży podręczny. Przy samolocie z kolei pełen luz, panie paski na bagaż do luku trzymały przy sobie do końca, naklejały tylko pojedynczym, upominającym się o to pasażerom (jak my :)), reszta wszystko wnosiła na pokład. W efekcie upychanie toreb do już pełnych szafek, jak kiedyś.

Także tu mail nie wspominał ani słowa o możliwości bezpłatnego nadania bagażu. Pan przy check - in zapytany powiedział, że owszem, jeśli zapłacimy, to możemy nadać.

Także chyba jednak wolna amerykanka w tym zakresie panuje.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#156 PostWysłany: 25 Lip 2018 11:11 

no to w końcu mamy jasność kiedy można bezpłatnie, a kiedy nie.

Jako, że na oficjalnej stronie wizz nie ma tej informacji o bezpłatnym nadawaniu podręcznego to chyba można pokusić się o stwierdzenie, że jak na 2 dni przed odlotem dostaniemy maila o bezpłatności to TAK, a jak takiego maila nie dostaniemy, albo dostaniemy bez tej informacji to NIE.
Pewno zależy to od lotniska, a i od polityki wizz, żeby mimo wszystko nie podać jasnych reguł, a do końca próbować wycisnąć z podróżnika dopłatę za bagaż, priority, płatne miejsce itp.
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 30 Lip 2018 08:53 

Czy ktoś wie jak jest na lotnisku w Burgas? Wracam w czwartek....z góry dzięki za informacje
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 30 Lip 2018 12:11 
Awatar użytkownika

Loty: 272
Kilometry: 523 218
niebieski
W tamtym roku w Burgas wszyscy musieli przejść przez checkin, tam bagaże podręczne były sprawdzane pod katem wagi i wymiarów :)

Bulgaria
 Profil Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 01 Sie 2018 23:07 

Loty: 48
Kilometry: 70 122
Hej, leciał ktoś ostatnio z WRO i może potwierdzić, że da się nadać podręczny do luku przy check-inie?
 Profil Relacje PM off  

#160 PostWysłany: 07 Sie 2018 16:55 

Loty: 128
Kilometry: 184 046
niebieski
Ja właśnie nadałam bezproblemowo :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 171 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości