Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jedna sztuka bagażu oznacza dokładnie jedną sztukę bagażu. Torebka damska, laptop lub futerał na aparat również klasyfikują się jako jedna sztuka bagażu.

Ryanair:
https://help.ryanair.com/hc/pl/articles ... ch%20opcji

Każdy pasażer może bezpłatnie wnieść na pokład jedną sztukę bagażu o maksymalnych wymiarach 40 x 30 x 20 cm

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi "Pierwszeństwo oraz 2 Bagaże Pokładowe " (lub Plus / Flexi / Family ticket lub bilet lotniczy na łączone loty) pozwalającej na zabranie 1 dodatkowej torby/plecaka/walizki o wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm, która musi zmieścić się w koszu do mierzenia bagażu. Waga bagażu ma nie przekraczać 10 kg. Do sprzedaży dostępne jest 95 usług pierwszeństwa na lot.
- wykupienie „Torby do odprawy 10 kg”. Bagaż do odprawy 10 kg (80x120x120 cm) musi zostać oddany na stanowisku odprawiania bagażu przed przejściem przez kontrolę bezpieczeństwa. W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Wizzair:
https://www.wizzair.com/pl-pl/centrum-p ... -podreczny

Maksymalne wymiary torby podręcznej: 40 x 30 x 20 cm.
Maksymalna waga: 10 kg
Podane wymiary nie obejmują uchwytów/kółek bagażu; jednakże kółka mogą zwiększać wymiary bagażu maksymalnie o 5 cm.

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi WIZZ Priority (lub posiadania prawa do niej na podstawie pakietu WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO lub WIZZ Plus) daje prawo do wniesienia na pokład dodatkowej jednej sztuki bagażu (maks. wymiary: 55 x 40 x 23 cm, maks. waga 10 kg).
- wykupienie bagażu rejestrowanego 10 kg (maks. wymiary 171 x 149 x 119 cm). W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 107  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 05 Kwi 2012 12:52 

oqrde napisał(a):
DobryTata napisał(a):
Witam
Proszę o poradę. Kupiłem to w IKEA za niemałą sumę:
...
55 (luz ok. 2-3 cm) x 40 (luz ok. 3 cm) x 20 cm (i tu pojawia się problem - przy kółkach jest to ok. 20,8-20,9 cm czyli prawie 21 cm!).
...
Czy sądzicie, że taki gabaryt niesie za sobą ryzyko nałożenia opłaty za bagaż? Czytałem masę historii o kłótniach o 2-3 cm, ale czy ta firma będzie się kłócić aż o 1 centymetr (nawet bez 1-2 milimetrów), skoro do koszyka ostatecznie wchodzi?
Cytuj:

Wymiary które podaje linia są obligatoryjne, a więc kupując walizkę większą robisz to na własne ryzyko. Oczywiście niekiedy paxy wchodzą z takimi walizkami które się później w póki nie mieszczą...

W większości przypadków nie ma z tym problemu, ale najlepszym przykładem niech będzie przypadek admina (Kamila) w Rzymie z Wizzem, miał właśnie taką sytuację jak ty i musiał nadać walizkę na bagaż rejestrowy. Albo kupujesz wymiarowy bagaż, albo liczysz się z problemami ...
viewtopic.php?f=37&t=9&p=6952&hilit=rzym#p6952

Ja mam 2 plecaki i jedną walizkę, wszystko wymiarowe nawet nie przyszło mi do głowy kupować większe, zwłaszcza o 2 cm bo po co oprócz problemów nic się nie zyska.

To z tym Rzymem to było 2 lata temu. Ostatnio nie miałem żadnych problemów a już z kilkanaście lotów odbyłem z walizką o jakieś 3 cm większą niż można
 Profil Relacje PM off  

Grecki urlop na Kefalinii za 2297 PLN 🏖️ 4* hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍽️🌞 Grecki urlop na Kefalinii za 2297 PLN 🏖️ 4* hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍽️🌞
Ponad 6 zł za każdą dobę z psem. Włochy chcą wprowadzić psi podatek turystyczny Ponad 6 zł za każdą dobę z psem. Włochy chcą wprowadzić psi podatek turystyczny
#142 PostWysłany: 05 Kwi 2012 14:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Pacjonek napisał(a):
oqrde napisał(a):
DobryTata napisał(a):

To z tym Rzymem to było 2 lata temu. Ostatnio nie miałem żadnych problemów a już z kilkanaście lotów odbyłem z walizką o jakieś 3 cm większą niż można

Od czasu tego Rzymu o ile wiem przepisy się nie zmieniły. Być może nie będziesz miał nigdy problemów do końca życie tej walizki ... tylko wiele osób marnuje swój czas i czyjś tylko dla tego że nie kupuje wymiarowego bagażu, dlaczego ? Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie.

Każdy lat z czym chce ja się odnoszę tylko do przepisów linii lotniczych których każdy powinien przestrzegać, a jeżeli nie to robi to na własną odpowiedzialność i powinien mieć tego świadomość. Wiele razy leciałem ze zbyt ciężkim plecakiem, tylko raz miałem problem i to w LCJ :)
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 12 Kwi 2012 12:18 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 12 890
Nie wiem gdzie zapytać, ale czy jakbym kupiłam bilet studencki z olt express, to bagaż w cenie też jest, czy tylko podręczny?
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 13 Kwi 2012 20:56 

Jak to jest z bagażem w Ryanairze? Znajomi, w marcu 2012, lecieli z KRK do Paryża Ryanairem i w cenie mieli bagaż podręczny 10 kg + 15 kg bagaż do luku (nie wykupywali opcji bagaż rejestrowany).
Nigdzie na stronie ryana nie możemy znaleźć informacji, że tak można. Oni kupowali bilety przez biuro i kobieta z biura udzieliła im takiej informacji, która na lotniskach okazała się prawdziwa.
My wybieramy się w czerwcu i nie wiemy czy obowiązuje nas tylko 10 kg bagażu podręcznego, czy tak jak naszych znajomych, dodatkowo 15 kg bagażu do luku?
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 13 Kwi 2012 21:01 
Awatar użytkownika

Loty: 293
Kilometry: 468 924
flipper napisał(a):
Jak to jest z bagażem w Ryanairze? Znajomi, w marcu 2012, lecieli z KRK do Paryża Ryanairem i w cenie mieli bagaż podręczny 10 kg + 15 kg bagaż do luku (nie wykupywali opcji bagaż rejestrowany).
Nigdzie na stronie ryana nie możemy znaleźć informacji, że tak można. Oni kupowali bilety przez biuro i kobieta z biura udzieliła im takiej informacji, która na lotniskach okazała się prawdziwa.
My wybieramy się w czerwcu i nie wiemy czy obowiązuje nas tylko 10 kg bagażu podręcznego, czy tak jak naszych znajomych, dodatkowo 15 kg bagażu do luku?

Nie ma darmowego 15kg do biletu - osoba z biura najwyrazniej bez pytania doliczyla koszt bagazu do ceny biletu. Jesli nie dokupowaliscie bagazu dodatkowo, to obowiazuje Was tylko i wylacznie bagaz podreczny.

#146 PostWysłany: 13 Kwi 2012 21:07 
Awatar użytkownika

Albo pani z biura zafundowała im bagaż z własnej kieszeni :D
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 13 Kwi 2012 21:56 
Awatar użytkownika

anha napisał(a):

Takie biuro to ja rozumiem :D Jesli w ofercie jest tez darmowe PB to ja poprosze o adres tego biura :)

#148 PostWysłany: 13 Kwi 2012 22:25 

XXXHOMBREXXX napisał(a):
anha napisał(a):

Takie biuro to ja rozumiem :D Jesli w ofercie jest tez darmowe PB to ja poprosze o adres tego biura :)

No wlasnie to nam sie niepodobało, bo nigdzie nikt nie pisze o takiej cudownej promocji.
Ale ci nasi znajomi, mowili, ze nie mieli problemu na lotnisku za tymi dodatkowymi 15 kg, a zaplacili 350 zl/osoba. Biuro - whynotusa :)
 Profil Relacje PM off  

#149 PostWysłany: 13 Kwi 2012 22:32 
Awatar użytkownika

flipper napisał(a):
XXXHOMBREXXX napisał(a):
anha napisał(a):

No wlasnie to nam sie niepodobało, bo nigdzie nikt nie pisze o takiej cudownej promocji.
Ale ci nasi znajomi, mowili, ze nie mieli problemu na lotnisku za tymi dodatkowymi 15 kg, a zaplacili 350 zl/osoba. Biuro - whynotusa :)

Najprawdopodobniej bilety byly o ta stowke za osobe tansze a biuro bez pytania dorzucilo bagaze ;) Jesli sie przydaly, to spoko, gorzej jesli nie byly potrzebne ;) Chyba ze taka polityka biura - sposob na przyciagniecie klientow ;) - jesli tak to wlasnie zyskali nowego interesanta ;P

#150 PostWysłany: 16 Kwi 2012 19:21 

Witam, pierwszy raz w życiu lecę samolotem :-) po przeczytaniu wszystkich postów jestem przygotowany jeśli chodzi o bagaż podręczny dzięki waszym opiniom oczywiście.

Lece Ryanerem i proszę o odpowiedz, czy oprócz bagażu podręcznego mogę mieć na ramieniu lustrzankę w pokrowcu?
W walizce, będe miał tylko kilka ubrań i oczywiście tą foliową torebkę z kosmetykami.
I najważniejsze pytanie - żona będzie brała wysokie szpilki, czy można je przewoźić w bagarzu podr?
Wylatuje z Wrocławia do Alicante czy jak będe 2 godziny przed wylotem na lotnisku to wystarczy?

Dzięki z góry.
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 16 Kwi 2012 19:40 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 46 097
niebieski
FelipoF1 napisał(a):
Witam, pierwszy raz w życiu lecę samolotem :-) po przeczytaniu wszystkich postów jestem przygotowany jeśli chodzi o bagaż podręczny dzięki waszym opiniom oczywiście.

Lece Ryanerem i proszę o odpowiedz, czy oprócz bagażu podręcznego mogę mieć na ramieniu lustrzankę w pokrowcu?
W walizce, będe miał tylko kilka ubrań i oczywiście tą foliową torebkę z kosmetykami.
I najważniejsze pytanie - żona będzie brała wysokie szpilki, czy można je przewoźić w bagarzu podr?
Wylatuje z Krakowa do Alicante czy jak będe 2 godziny przed wylotem na lotnisku to wystarczy?

Dzięki z góry.

Wszystko musisz mieć schowane w bagażu podręcznym. Tzn. może się zdarzyć, że przejdziesz z lustrzanką na ramieniu, ale trzeba być przygotowanym na to, że będziesz musiał ją schować. Co do butów, to oczywiście można je przewozić.
2 godz. to wystarczający czas. Ja zazwyczaj jestem na lotnisku 60-45 min. przed wylotem, ale skoro jest to Twój pierwszy lot, to lepiej bądź te 2 godziny przed. Zawsze lepiej poczekać niż nie zdążyć.

Moje podróże: https://podroze-podroze-podroze.blogspot.com

Ostatnio edytowany przez Astrid, 16 Kwi 2012 19:43, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 16 Kwi 2012 19:42 
Awatar użytkownika

srebrny
Astrid napisał(a):
FelipoF1 napisał(a):

Wylatuje z Krakowa do Alicante czy jak będe 2 godziny przed wylotem na lotnisku to wystarczy?

Dzięki z góry.

Wszystko musisz mieć schowane w bagażu podręcznym. Tzn. może się zdarzyć, że przejdziesz z lustrzanką na ramieniu, ale trzeba być przygotowanym na to, że będziesz musiał ją schować. Co do butów, to oczywiście można je przewozić.
2 godz. to wystarczający czas. Ja zazwyczaj jestem na lotnisku 60-45 min. przed odlotem, ale skoro jest to Twój pierwszy lot, to lepiej bądź te 2 godziny przed. Zawsze lepiej poczekać niż nie zdążyć.

Lustrzanke musisz schowac do bagazu.
 Profil Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 16 Kwi 2012 20:40 

O takie konkrety mi chodziło!
Dzięki za pomoc :-)
 Profil Relacje PM off  

#154 PostWysłany: 16 Kwi 2012 20:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Jesli lecisz z KRK wystarczy Ci godzina przed odlotem być na lotnisku. Po wejściu na terminal zobacz na ekranie numer bramki do odprawy Twego lotu (check-in). Później udaj się od razu po schodkach na górę, nawet gdy będzie kolejka to check-in nie zajmie Ci więcej jak 5 minut, później już tylko szukasz znów na wyświetlaczach numeru bramki do boardingu dla Twego lotu, który zazwyczaj zaczyna się 35-25 minut przed odlotem. Tak więc godzina przed na takim lotnisku jak w Krakowie w zupełności Ci wystarczy. Wszystkie rzeczy (więc i lustrzanka) powinny być w bagażu. Ale z doświadczenia jak do koszyka włożysz lustrzankę, obok powiedzmy zegarek i telefon i przykryjesz to kurtką to przejdzie i tak;) Powodzenia!

#155 PostWysłany: 08 Maj 2012 10:32 

Witam,

Czy ktos z forumowiczów ma doswiadczenie z walizką Samsonite Funny Face (http://allegro.pl/walizka-dla-dzieci-sa ... 87018.html). Podane wymiary są: 39x50x20 cm czyli teoretycznie ok. Nie wiem tylko czy wymiary te sa z kółkami czy bez. Pierwszy raz lecę tanią linia (ryan) i wolałabym uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek ;-)
 Profil Relacje PM off  

#156 PostWysłany: 08 Maj 2012 12:05 

Loty: 46
Kilometry: 50 539
Na te kilkanaście lotów, mogę się wypowiedzieć żeby się tym nie przejmować - wymiary bagażu masz ok ;) Nawet 2-3cm wystających kółek raczej na pewno nie zrobią problemu. Tym którym trafiło się sprawdzania bagażu - musieli włożyć swoją walizkę służącą za bagaż podręczny do kosza, do którego i tak wchodziła walizka 5cm większa. Nie stresuj się tylko leć i czerp przyjemność z wakacji. Jak i z samego latania :D

#157 PostWysłany: 13 Maj 2012 18:30 

Czy tak spakowane kosmetyki spełniają wymogi bagażu podręcznego?
szampony 50 ml, cien do powiek, mydło, pasta itp i 100 ml guma do włosów

taka kosmetyczka była dostępna w rosmanie za 1.99 zł na regale z "mini" kosmetykami
Załącznik:
WP_000304.jpg
WP_000304.jpg [ 124.97 KiB | Obejrzany 8074 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 13 Maj 2012 18:32 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 57 793
niebieski
po co ci ten karton? ;)

#159 PostWysłany: 13 Maj 2012 18:42 

Karton zbędny, mydło w kostce nie jest płynem więc może być także poza kosmetyczką.

Teoretycznie powinna kosmetyczka mieścić się w wymiarach 20x20cm ale nigdy nie spotkałem się, żeby ktoś to sprawdzał ;-)
 Profil Relacje PM off  

#160 PostWysłany: 13 Maj 2012 18:43 
Awatar użytkownika

niebieski
@FelipoF1: Jak najbardziej jest OK. Widziałem ludzi, którzy płyny trzymali po prostu w zwykłych foliowych workach i było OK. :) Swoją drogą o ile mydło nie jest w płynie to nie ma potrzeby by pakować go z cieczami.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 107  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] oraz 4 gości