Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Co takiego widziałem?
#1 PostWysłany: 08 Sty 2018 14:56 

Moi Drodzy,
mam takie pytanie może madre, może głupie :) Wczoraj wracałem Wizzairem z Lamezia Terme do Warszawy. Lot o 22:25. Mniej więcej 10-15 minut po starcie pod prawym skrzydłem widać było jakieś rozświetlone miasto rozciągnięte wzdłuż głównej drogi i oddalone od wybrzeża o jakieś kilkanaście-kilkadziesiąt kilometrów (wybrzeże też było widać). Tymczasem daleko, daleko z tyłu w kompletnych ciemnościach zobaczyłem czerwony blask. Był koloru zachodzącego słońca, ale zupełnie innego kształtu (raczej podłużny i mniejszy). Przypominał wybuch wulkanu lub jakąś eksplozję (ale chyba za duży na drugie, a co do pierwszego to czy jakiś wulkan wybuchł ostatnio?). Siedziałem w 10 rzędzie po prawej stronie przy oknie. Kąt pomiędzy linią wytyczoną od mojego miejsca a kadłubem samolotu to jakieś 45 stopni. Nie wierzę w żadne UFO i tym podobne rzeczy, po prostu chciałbym wiedzieć co to mogło być. Jesteście w stanie mniej więcej ustalić w jakim punkcie na mapie mogło znajdować się to zjawisko?

Ostatnio edytowany przez Abcn 08 Sty 2018 15:27, edytowano w sumie 2 razy
Literówka
 Profil Relacje PM off  

Urlop na Cyprze za 639 PLN 😍 Loty i noclegi w centrum Ajia Napa 😎 Urlop na Cyprze za 639 PLN 😍 Loty i noclegi w centrum Ajia Napa 😎
Egipska przygoda 🌴 5* hotel z aquaparkiem w Hurghadzie 🏊 All inclusive za 1965 PLN Egipska przygoda 🌴 5* hotel z aquaparkiem w Hurghadzie 🏊 All inclusive za 1965 PLN
#2 PostWysłany: 08 Sty 2018 15:01 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Odpal fr24, daj numer lotu i date i sprawdź gdzie byłeś 10-15 minut po starcie, więc będziesz wiedział jakie to miasto
 Profil Relacje PM off
grafzero uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 08 Sty 2018 15:17 

niebieski
@Zeus możemy prosić o zmianę tytułu wątku na "UFO nad Kalabrią"? :D
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 08 Sty 2018 15:36 

Przeca piszę, że nie wierzę w UFO :P

Dobrze, zrobiłem jak radził @Zeus - wszystko wskazuje na Cosenzę. Na południe od niej mamy park Sila czyli nieoświetlony obszar - to by sie zgadzało. Kształt miasta też pasuje i ułożonie samolotu w stosunku linii brzegowej także. Czyli ten punkt byłby gdzieś na wysokości Crotone, na morzu Iońskim (bo Grecja to chyba za daleko).
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 08 Sty 2018 15:44 
Site Admin
Awatar użytkownika

UFO z "definicji" to Niezidentyfikowany Obiekt Latający (unidentified flying object), póki co nie można określić czy to latało, czy nie, więc na siłę można to podciągnąć że to było UFO ;)

Cytuj:
UFO (ang. unidentified flying object, UFO), in. niezidentyfikowany obiekt latający (NOL) – wywodzące się z nazewnictwa wojskowego United States Air Force określenie obiektu latającego (statku powietrznego) niedającego się zidentyfikować jako żaden znany pojazd ani wyjaśnić żadnym ze znanych zjawisk atmosferycznych. W okresie zimnej wojny utrwaliło się błędne (niezidentyfikowany nie musi oznaczać pozaziemski) potoczne znaczenie UFO jako pojazdu cywilizacji pozaziemskiej (latającego spodka).

Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 08 Sty 2018 15:47 

Jak już się czepiamy to tylko unosiło się w powietrzu :P Nie ruszało się :D

Obstawiałem jakiś duży pożar, ale żadnych informacji w Sieci nie widzę. Takie zdjęcie udało mi sie zrobić (na przybliżeniu, inaczej nie było nic widać).

Załączniki:
IMG_4266.JPG
IMG_4266.JPG [ 62.76 KiB | Obejrzany 1653 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 08 Sty 2018 15:59 

OT CZERWONY czy inaczej Krwawy Księzyc....ale może być i UFO 8-)

Załączniki:
Czerwony Księzyć.PNG
Czerwony Księzyć.PNG [ 68.42 KiB | Obejrzany 1627 razy ]
 PM off
3 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 08 Sty 2018 16:05 

Anonymous napisał(a):
OT CZERWONY czy inaczej Krwawy Księzyc....ale może być i UFO 8-)

Wczoraj?? Chyba nie https://www.kalendarz-365.pl/ksiezyca/a ... ezyca.html
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 08 Sty 2018 16:07 

Tej wielkości z tej wysokości to tylko Księżyc, ale ...może być i UFO bo słabo się znam na astronomii, z "doświadczenia życiowego" piszę :D
 PM off
Tomek Zien lubi ten post.

#10 PostWysłany: 08 Sty 2018 16:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Drogi z dużym ruchem widziane z samolotu z daleka w nocy wyglądają jak flagi biało-czerwone. Tu musiałby być odcinek tylko z autami widzianymi od tyłu.
W okolicy jest sporo odcinków drogi E846 z tunelami, może jakiś korek przed wjazdem do tunelu?

https://goo.gl/maps/cG7NktZdUwp

Taka sobie luźna teoria :)

Tylko wtedy, gdy się śmieję...
 Profil Relacje PM off
grafzero lubi ten post.

#11 PostWysłany: 08 Sty 2018 16:13 

Teza z księżycem jest bardzo ciekawa. Sprawdziłem pozycję ale tak średnio to wygląda https://www.mooncalc.org

Zdjęcia jest na dużym zbliżeniu. Co do autostrady to teoretycznie byłoby to możliwe, ale chyba trochę za daleko. Natomiast zastanawiam się jeszcze nad jednym - nie ma tak jakiś rafinerii?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 08 Sty 2018 16:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Obstawiam że jakiś Włoch dogrzewał się farelką :D
grafzero napisał(a):
Jak już się czepiamy to tylko unosiło się w powietrzu :P Nie ruszało się :D

Obstawiałem jakiś duży pożar, ale żadnych informacji w Sieci nie widzę. Takie zdjęcie udało mi sie zrobić (na przybliżeniu, inaczej nie było nic widać).
Tomek Zien lubi ten post.

#13 PostWysłany: 08 Sty 2018 16:18 

Odnośnie Księżyca: przez taki "luźny temat" można dodatkowo rozszerzyć zakres co robić czy czego szukać na niebie w styczniu podczas podróży:

http://www.eska.pl/news/zacmienie_ksiez ... lat/148869
 PM off
grafzero lubi ten post.

#14 PostWysłany: 08 Sty 2018 16:33 
Awatar użytkownika

Loty: 117
Kilometry: 202 043
niebieski
W weekend latałem po zmroku po Polsce i podobnie wyglądały szklarnie ze sztucznym oświetleniem, które zdecydowanie ułatwia uprawę zimą ;) Nie znam się i nie wiem czy w tamtych rejonach coś podobnego w ogóle jest potrzebne, więc tak tylko rzucam luźno.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 08 Sty 2018 16:46 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
grafzero napisał(a):
Moi Drodzy,
mam takie pytanie może madre, może głupie :) Wczoraj wracałem Wizzairem z Lamezia Terme do Warszawy. Lot o 22:25. Mniej więcej 10-15 minut po starcie pod prawym skrzydłem widać było jakieś rozświetlone miasto rozciągnięte wzdłuż głównej drogi i oddalone od wybrzeża o jakieś kilkanaście-kilkadziesiąt kilometrów (wybrzeże też było widać). Tymczasem daleko, daleko z tyłu w kompletnych ciemnościach zobaczyłem czerwony blask. Był koloru zachodzącego słońca, ale zupełnie innego kształtu (raczej podłużny i mniejszy). Przypominał wybuch wulkanu lub jakąś eksplozję (ale chyba za duży na drugie, a co do pierwszego to czy jakiś wulkan wybuchł ostatnio?). Siedziałem w 10 rzędzie po prawej stronie przy oknie. Kąt pomiędzy linią wytyczoną od mojego miejsca a kadłubem samolotu to jakieś 45 stopni. Nie wierzę w żadne UFO i tym podobne rzeczy, po prostu chciałbym wiedzieć co to mogło być. Jesteście w stanie mniej więcej ustalić w jakim punkcie na mapie mogło znajdować się to zjawisko?

Mogl to byc czerwony ksiezyc, tak jak wczesniej wspomniane, widzialem podobne, ale rownie dobrze palone smieci. 8-)
Przypuszczam, ze UFO inaczej wyglada. ;)
Po 15 min. byles juz prawdopodobnie nad terenem Kampanii.
Kod:
Na południe jechały całe kolumny samochodów transportowych. Podobno przez 22 lata przewieziono do Kampanii 410 tys. ciężarówek śmieci. Do tej pory co roku we Włoszech nielegalnie składuje się, ukrywa lub pali 11,6 mln ton odpadów i śmieci. Organizacja ekologiczna Legambiente ocenia wartość tego biznesu na 6 mld euro rocznie.
Kamoryści i ludzie pracujący dla nich zakopywali odpady na polach i na placach budów, topili w morzu, w rzekach i jeziorach. Często po prostu palili je pod gołym niebem. Zielona rolnicza kraina zmieniła się w upiorną mozaikę niedokończonych konstrukcji z betonu, nielegalnych miejsc palenia odpadów i wciśniętych między nie pól uprawnych. Obszar między miastami Giugliano, Qualiano i Villaricca, mający kształt trójkąta, nazywany jest Terra dei Fuochi – Ziemią Ognia – z powodu setek miejsc spalania śmieci, także odpadów pochodzących od wielu nielegalnych producentów obuwia i odzieży. Według dziennika „Corriere della Sera”, w 2012 r. takich płonących tygodniami ognisk naliczono ponad 3,5 tys. Strażacy próbujący je gasić są atakowani przez ludzi mafii i często mogą pracować tylko pod ochroną policji. Teren ten zwany jest także trójkątem śmierci albo włoskim Czarnobylem.
https://www.tygodnikprzeglad.pl/kamorra-zatruwa-wlochy/

Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 08 Sty 2018 17:13 
Awatar użytkownika

Loty: 137
Kilometry: 209 093
niebieski
Również uważam, że to był pasek krwawego księżyca widziany między chmurami. Fakt, że księżyc był w trzeciej kwadrze, ale takiej bardziej poziomej niż pionowej. Na stronie którą wskazałeś @grafzero zresztą jest to widoczne ;)
Załącznik:
Księżycmiędzychmurami.JPG
Księżycmiędzychmurami.JPG [ 135.7 KiB | Obejrzany 1386 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 08 Sty 2018 17:29 
Awatar użytkownika

Loty: 290
Kilometry: 600 933
niebieski
Też stawiam na księżyc. Po rozjaśnieniu widać trochę lepiej chmury. Kształt, zwłaszcza po lewej, wydaje się idealnie okrągły, więc ciężko znaleźć inny taki obiekt.
Załącznik:
a.JPG
a.JPG [ 114.19 KiB | Obejrzany 1360 razy ]
 Profil Relacje PM off
Cicha_Woda lubi ten post.

#18 PostWysłany: 08 Sty 2018 17:32 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
W takim razie ksiezyc wygral. :D
Milego wieczoru.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 08 Sty 2018 17:37 
Awatar użytkownika

niebieski
CSI:fly4free jak zawsze w formie :D
8 ludzi lubi ten post.

#20 PostWysłany: 08 Sty 2018 19:03 

Cholera a tak mi się spodobała ta koncpecja ze śmieciami :) No ale może rzeczywiście księżyc :) Dzięki za wyjaśnienia!
 Profil Relacje PM off
cccc lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości