Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Wypłaty kartą MC Revolut w bankomatach Euronet często obciążane są prowizją nie do ominięcia (sieć bankomatów rozpoznaje kartę jako zagraniczną i nakłada własną prowizję). Visa Revolut na razie nie, ale warto uważać.
Ponadto należy zawsze wybrać opcję obciążenia w lokalnej walucie, by uniknąć przewalutowania po kursie Euronetu.

Zasilanie revoluta kartami kredytowymi jest obciążone prowizją w następujących bankach:
- Citi Handlowy 8%, min 10zł
- Citibank prowizja 10%
- BNP Paribias od 1/4/24 (2%)
- Ikano Bank
- Pekao Karta Kredytowa z Żubrem - 7% (pakiet standard), 5% (pakiet złoty), 3% (pakiet platynowy).

Uwaga: Zamieszczanie referali jest możliwe wyłącznie w wątkach łańcuszkowych. Możliwość zamieszczania referali mają jedynie osoby posiadające minimum niebieski status i pół roku stażu. regulamin-dzialania-watkow-lancuszkowych,82,44721

Spis banków z darmową wypłatą z Revoluta: https://www.dropbox.com/s/ajifjmncdazhz ... .xlsx?dl=0

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8665 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 434  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: revolut
#681 PostWysłany: 15 Gru 2017 14:23 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
No i kiedy następne takie spotkanie? Duże były kolejki? Mnie niestety zatrzymała robota :(
 Profil Relacje PM off  

Urlop na Costa del Sol 🌴🏨 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2379 PLN Urlop na Costa del Sol 🌴🏨 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2379 PLN
All incusive na Riwierze Tureckiej za 1680 🌊🍹 Tydzień w 4* hotelu w sercu Alanyi 🌞😎 All incusive na Riwierze Tureckiej za 1680 🌊🍹 Tydzień w 4* hotelu w sercu Alanyi 🌞😎
#682 PostWysłany: 15 Gru 2017 14:41 
Awatar użytkownika

srebrny
Karty są bezimienne, mają z tyłu miejsce na podpis, jak to jest zazwyczaj.

Zaprosiłam Pawła do Południka na środę, ale akurat nie może. Będzie śledził wątek warszawskich spotkań:)

Wszystko przebiegało bardzo sprawnie.
2022 dhow-przez-zatoke-chwaka-bay-czyli-zanzibar-z-plecakiem,213,168117
2018 Alesund na trzecią randkę
2017 Na Białoruś z Waszmościami
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
mashacra uważa post za pomocny.

#683 PostWysłany: 16 Gru 2017 05:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Takie karty mają mniejszą funkcjonalność - nie polecam.
 Profil Relacje PM off  

#684 PostWysłany: 16 Gru 2017 10:15 
Awatar użytkownika

srebrny
Mozesz rozwinąć?
2022 dhow-przez-zatoke-chwaka-bay-czyli-zanzibar-z-plecakiem,213,168117
2018 Alesund na trzecią randkę
2017 Na Białoruś z Waszmościami
 Profil Relacje PM off  

#685 PostWysłany: 17 Gru 2017 14:08 

niebieski
Zapewne chodzi o wypożyczalnie samochodów. W krajach mających absurdalnie zapóźniony system bankowy (czyli de facto na całym świecie poza kilkoma krajami) embosowana i spersonalizowana karta debetowa może być uznana jako kredytowa. Być może ma to tez znaczenie przy wyrywkowych kontrolach kart, którymi kupowało sie bilety lotnicze przy odprawie na lotniskach.
 Profil Relacje PM off  

#686 PostWysłany: 18 Gru 2017 03:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Dokładnie. Wypukłe karty z nazwiskiem, które wydaje Revolut są często uznawane za kredytowe. Nie tylko się to przydaje (często) w podróżach, tam gdzie akceptują jedynie wypukłe, ale np. w polskich sieciach komórkowych taka karta jest pomocna przy braniu abonamentu.
 Profil Relacje PM off
1955845624 uważa post za pomocny.

#687 PostWysłany: 18 Gru 2017 11:54 

niebieski
Sądzę, że komentarz o "mniejszej funkcjonalności" dotyczył w tym wypadku tego, że karty są niespersonalizowane. I to faktycznie czasem bywa kłopotliwe, jeśli na karcie nie ma imienia i nazwiska.

Osobną kwestią jest funkcjonalność kart Revolut w ogóle.
Ponieważ są to karty typu pre-paid i mają to wyraźnie napisane na plastiku, potencjalnie mogą wystąpić kłopoty z płatnościami w miejscach, które lubią kartami zabezpieczać dodatkowe koszty lub nie gwarantują autoryzacji on-line.

Wypożyczalnie samochodowe: Tylko duża doza szczęscia spowoduje, że Revolutem zabezpieczycie wynajem i w ogóle, że uda się wykorzystać tę kartę jakkolwiek w wypożyczalniach.
Można rozmawiać o realnej płatności jedną kartą, a kaucji nakładanej na inną kartę, ale to zależy od dobrej woli cżłowieka za ladą i systemu wypożyczalni.
Ostatnio próbowałem tak robić z kartą Alior Kantor i KK z mBanku w USA. W Dollar się udało, w Budget nie.
Z tego wątku pamiętam wypowiedzi o płaceniu Revolutem w tzw. mniej znanych wypożyczalniach i oczywiście to możliwe- nie-sieciówki względnie te "nie-wiodące" mogą mieć znacznie luźniejszą politykę zabezpieczania kaucji. Jesli wypożyczalnia np. dopuszcza płatności gotówką, to pewnie nie pogardzi też kartami pre-paid.

Hotele Tutaj czysto teoretycznie, bo nie mam doświadczeń własnych, ale widziałem na własne oczy sytuację, kiedy hotel po prostu nie przyjął płatności kartą pre-paid... bo nie. Żądąc debit lub credit.
O dziwo, skończyło się na... płatności gotówką, także ze strony hotelu skrajna niekonsekwencja.
Ogólnie jednak spodziewałbym się znacznie mniejszych kłopotów niż w wypożyczalniach.

Co ciekawe,seria rezerwacji na booking.com przy pomocy numerów karty Revolut w RPA przebiegła bezproblemowo, a nawet 2 z 5 obiektów pobrały już przedpłaty. Wygląda na to, że o ile hotel nie przyświruje za bardzo, to Revolut powinien być OK.

Płatności z samolotach / statkach itd itp. Revolut teoretycznie nie ma prawa działać w terminalach offline. Na community ludzie donosili o przeróżnych wyjątkowych sytuacjach, na czele z płatnością zbliżeniową offline, ale to raczej wyjątek. Mnie się udało Revolutem zapłacić w Levelu przez ichniejszy system pokładowy- podaje się tam numery karty.
Transakcja przebiega on-line, w ramach łączności satelitarnej. Pytanie co by się stało, gdyby akurat łączności nie było.

W Ryanair raz się udało, kilka razy nie- zapewne, o dziwo, FR też w niektórych samolotach działa on-line. Powiadomienie o transakcji przyszło od razu po włączeniu zasięgu w telefonie zatem zapytanie dotarło do Revolut na bieżąco.

Bramki autostradowe, stacje benzynowe bezobsługowe Tutaj głównie mówiono o Francji, gdzie bramki offline i stacje benzynowe offline wciaż są popularne.
Słyszałem o bezproblemowych płatnościach Revolutem za autostrady we Włoszech, Chorwacji, Serbii, ba, Polsce- czyli tam, gdzie systemy kartowe są względnie nowoczesne i działają on-line.

No i generalnie- ponieważ jest to pre-paid, a w dodatku to Revolut ze swoim niezbyt stabilnym dostawcą usług autoryzacyjnych, ZAWSZE należy mieć do dyspozycji alternatywną metodę płatności i liczyć się z tym, że Revolut po prostu nie zadziała.
Co ciekawe, w przypadku problemów technicznych po stronie Revoluta, można płacić inną kartą a następnie składać reklamację- Revolut zwraca róznice kursowe.

Ostatnio edytowany przez john_doe, 18 Gru 2017 12:42, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#688 PostWysłany: 18 Gru 2017 12:23 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
manyaky napisał(a):
Dokładnie. Wypukłe karty z nazwiskiem, które wydaje Revolut są często uznawane za kredytowe. Nie tylko się to przydaje (często) w podróżach, tam gdzie akceptują jedynie wypukłe, ale np. w polskich sieciach komórkowych taka karta jest pomocna przy braniu abonamentu.

Niemożliwe, żeby jakakolwiek sieć komórkowa w Polsce uznała dowolną wypukłą kartę (niezależnie czy to debetowa, prepaid czy kredytowa) za kartę kredytową poświadczającą zdolność kredytową klienta - przecież w Polsce co najmniej połowa najzwyklejszych debetówek wydawanych nawet do kont "dla młodych" jest wypukła. Wypukłość o niczym nie świadczy, to tylko kwestia fizycznego wyglądu karty i ma się nijak do jej typu. Kredytowa ma zawsze napis "Credit" i to jest jedyna skuteczna metoda na jej rozpoznanie.

Co do braku nazwiska, to np. w Meksyku ciągle porównywali nazwisko na karcie z paszportem, więc nie wiem co by się stało, gdyby na karcie nic nie było.

Ostatnio edytowany przez michzak, 18 Gru 2017 13:46, edytowano w sumie 1 raz
Spokojniej ;)
 Profil Relacje PM off  

#689 PostWysłany: 18 Gru 2017 13:39 
Awatar użytkownika

niebieski
W T-Mobile mają procedury, że im to wystarcza. Jest wypukła: jest zdolność.

Ostatnio edytowany przez michzak, 18 Gru 2017 13:47, edytowano w sumie 1 raz
Spokojniej ;)
 Profil Relacje PM off  

#690 PostWysłany: 18 Gru 2017 13:53 

niebieski
Przyjdę z wypukłym prepaidem, to też będzie ok?

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowany przez michzak, 18 Gru 2017 13:57, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#691 PostWysłany: 18 Gru 2017 13:56 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
Być może w praktyce jest jak mówi @manyaky, ale zgodnie z logiką i zasadami T-Mobile na ich stronie, gdzie jest napisane "Ważna karta kredytowa" (a nie "Wypukła karta płatnica"), nie powinno być takiej możliwości.

#692 PostWysłany: 23 Gru 2017 13:25 

Mam kartę od kilku dni, zrobiłem już nią zakupy w Internecie w $, wszystko odbyło się bez problemów. Dziś poszedłem pierwszy raz z nią do fizycznego sklepu. W Tesco zrobiłem zakupy za 6,99 zł i zapłaciłem kartą i .... obciążyło mi konto na 7,56 zł. Jako walutę rozliczeniową na wydruku z terminala mam GBP a nie zł. Wie ktoś dlaczego tak się stało?
 Profil Relacje PM off  

#693 PostWysłany: 23 Gru 2017 13:29 

Dziś czyli sobota i po wpisaniu w przeszukaj temat słowa weekend np

Kod:
....dodajemy 2%, jeden za weekend i jeden za walutę

do czasu rozliczenia ....po weekendzie
 PM off  

#694 PostWysłany: 23 Gru 2017 13:32 

Tak, wiem o weekendzie, ale na karcie Revolut mam dostępne środki w PLN i płaciłem w PLN, więc chyba raczej to nie to.

W FAQ Revoluta na stronie znalazłem taką informację: "Jeśli w bankomacie (lub terminalu kart) pojawi się pytanie, czy chcesz zakończyć transakcję „z przeliczeniem" czy „bez przeliczenia", ZAWSZE wybieraj opcję „bez przeliczenia".
Mnie przy wpisywaniu PINu o nic nie pytało, ale sprzedawca coś tam klikał na swoim terminalu, możliwe, że zdecydował za mnie i dlatego zapłaciłem więcej?
 Profil Relacje PM off  

#695 PostWysłany: 23 Gru 2017 13:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie wiem czy to legalne, ale trafiałem już na tak skonfigurowane terminale które nie pytały o przeliczenie, tylko obciążły w walucie karty. Ciekawostką jest to, że mam kartę banku Norwegian w DKK, a takie złodziejskie terminale obciążały w NOK, podobnie w revolucie- obciążało w GBP. Pomijam sytuacje, kiedy sprzedawca chciał być "pomocny" i sam wciskał odpowiednie opcje. Tak czy inaczej szybka reklamacja i nie bedzie problemu.

#696 PostWysłany: 23 Gru 2017 13:52 

niebieski
Gorsza sprawa, że te terminale proponują walutę kraju, w którym była wydana karta, a nie walutę karty. Dzięki temu można złapać 2 niekorzystne przewalutowania zamiast 1.
 Profil Relacje PM off  

#697 PostWysłany: 23 Gru 2017 13:56 

Kiedyś pracowałem w sklepie, w którym zakupy robiło dużo Białorusinów. Jak płacili karta, pamiętam, że często było pytanie na terminalu, czy rozliczać w PLN czy w walucie w jakiej jest prowadzony rachunek. Może tutaj zadziałał czynnik sprzedawcy ...
 Profil Relacje PM off  

#698 PostWysłany: 23 Gru 2017 13:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Na kilku stacjach Shella w PL powtarzalnej zawsze obciąża mi kartę w walucie, bez żadnego pytania. W większości miejsc pyta na terminalu ale w którymś markecie (sano?) pytanie jest tylko u kasjerki i jeśli kumata i słucha to jest ok a czasem nie bardzo.
W każdym razie na Shellu płace już tylko polską kartą.

Nie wiem czy to jest legalne czy nie. Mam jednocześnie mocne przeświadczenie ze kasjerzy nie mają pojęcia o różnicach.

#699 PostWysłany: 23 Gru 2017 16:11 

@BrunoJ przez to zawsze trzeba popatrzeć na terminal przed przyłożeniem karty lub wpisaniem pinu. Z tego co obserwuje innych jak płacą to mało kto ma taki nawyk. Jeśli walutą jest nie ta to po prostu mówisz że w tej nie chcesz płacić i niech Ci zmienią.
 Profil Relacje PM off  

#700 PostWysłany: 23 Gru 2017 16:32 

@sqbaluki kartą fizycznie płaciłem pierwszy raz. dlatego musiałem to zrobić za pomocą czytnika, który miała kasjerka, wzięła kartę, włożyła do czytnika i tyle. U mnie na pinpadzie pojawiła się wyłacznie informacja aby wprowadzić pin i nic więcej nie mogłem zrobić.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8665 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 434  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości