Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Gru 2014 17:09 

niebieski
Cześć,
czy ktoś wynajmował samochód w El Calafate i może polecić dobrą wypożyczalnię?
Lecę do Patagonii na blisko 10 dni, planuję wypożyczyć samochód w Punta Arenas i oddać w Puerto Natales i stamtąd udać się do El Calafate.
Pierwotnie planowałem wjechać do Argentyny chilijskim samochodem, jednak dodatkowe opłaty skutecznie zniechęcają mnie do tego pomysłu.
 Profil Relacje PM off  

Przywitaj wakacje w Maroku 🌴💆🏽 Tydzień w 4* hotelu w Marrakeszu za 2609 PLN Przywitaj wakacje w Maroku 🌴💆🏽 Tydzień w 4* hotelu w Marrakeszu za 2609 PLN
Wypoczynek na Seszelach za 3917 PLN 🏝️ Loty i noclegi w pakiecie 👌 Wypoczynek na Seszelach za 3917 PLN 🏝️ Loty i noclegi w pakiecie 👌
#2 PostWysłany: 07 Cze 2023 14:15 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Będąc w El Calafate, i to w więcej niż 2 osób, warto rozważyć wynajęcie auta. Cena auta, to mniej niż byśmy zapłacili za 2 bilety/transfery do lodowca. No i wygoda, bo można wyjechać 1h przed grupami i mieć wszystkie szlaki dla nas.

Auto wypożyczyliśmy w Like Rent a Car

https://www.likerentacar.com.ar/el-calafate

https://goo.gl/maps/KZ2picYBN5f7v85K8

Na miejscu (było ostatnie auto) na 24h. Wszystko sprawnie i szybko zwrócone na koniec. Cena paliwa w listopadzie 2022 była jakies 2-3 zeta (kurs blu dollar) za litr w El Calafate.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 09 Lis 2024 00:17 

Loty: 545
Kilometry: 1 226 030
złoty
Paliwo listopad 2024: 882ars za litr benzyny.
Dojazd z el chalten do el calafate to ok 2h10min beż stopów na widoczki. Stacje są tylko w el calafate i el chalten. Wiec jeśli chce się oddać na lotnisku wracajac z el chalten to trzeba i tak pojechać do El Calafate.
ZuzaBezUcha uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 21 Lis 2024 00:46 

niebieski
@maxima a podzielisz sie, ktorą wypozyczalnię wybrałeś (i $ za dzien?)
Wolałbym do El Chalten pojechać niezależnie od busów, ale te ceny mnie powalają, a podobno w El Chalten i tak niepotrzeba samochodu.

#5 PostWysłany: 21 Lis 2024 01:26 

Loty: 545
Kilometry: 1 226 030
złoty
Ta która polecał Zeus. Tanio nie było ok 300zl za dobę, ale tam nie jest tanio. El Calafate to takie Zakopane. W El Chalten auto niepotrzebne.
RoosterSTHLM lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 14 Lis 2025 21:02 

Loty: 105
Kilometry: 231 322
Jaki byl depozyt gdy braliście auto stamtąd?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 09 Sty 2026 02:20 
Awatar użytkownika

Loty: 807
Kilometry: 1 954 890
srebrny
Dobre pytanko, podbijam.

Widzę, że mają też na stronie opcje wykupienia pozwolenia na przekroczenie granicy z Chile. Czy ktoś z tego korzystał? Myślałem bardziej żeby pokręcić się po okolicy El Calafate, samochód oddać i do Chile jechać autobusem i tam wypożyczyć samochód ponownie. Ktoś przerabiał?

#8 PostWysłany: 09 Sty 2026 11:34 

W marcu 2024 brałem samochód w Herzu na lotnisku na 1 dzień, żeby pojechać do Perito Moreno, cena coś około 50 USD, depozyt był chyba 500 USD- wszystko bezproblemowo. Do Chile pojechałem autobusem, ale tam już auta nie pożyczałem bo robiłem trekking w Torres del Paine i nie było mi do niczego potrzebne.
 Profil Relacje PM off
przemos74 lubi ten post.
przemos74 uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 09 Sty 2026 15:30 
Awatar użytkownika

Loty: 1419
Kilometry: 2 923 380
platynowy
przemos74 napisał(a):
Widzę, że mają też na stronie opcje wykupienia pozwolenia na przekroczenie granicy z Chile. Czy ktoś z tego korzystał? Myślałem bardziej żeby pokręcić się po okolicy El Calafate, samochód oddać i do Chile jechać autobusem i tam wypożyczyć samochód ponownie. Ktoś przerabiał?

Ja pożyczałem z opcją wjechania do Chile. Jest za to dodatkowa opłata i wypożyczalnia dostarcza rządowy druczek, który trzeba podbijać na granicy. Przy wjeździe najpierw budka Argentyńska i pieczątka a potem Chilijska i druga pieczatka. Na powrocie odwrotnie. Jeżeli chcesz pojechać do Torres del Paine to da się obrócić w jeden dzień (na siłę) Granica jest w szczerym polu, Chilijczycy zabiorą całe żarcie, które możecie mieć w samochodzie - szukali nam go z psem tropiącym. Znaleźli słoik miodu, który nam wywalili do kosza ale na powrocie, hehe po cebularsku pogrzebaliśmy i go udało się odzyskać.

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 24 Sty 2026 13:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy oprócz permitu na przekroczenie granicy od wypożyczalni , musiałeś mieć wykupione dodatkowe ubepieczenie na auto w Chile ?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 24 Sty 2026 18:23 
Awatar użytkownika

Loty: 1419
Kilometry: 2 923 380
platynowy
Nie, wszystko już było w cenie. Ale wcześniej dogadałem się z wypożyczalnią, że do Chile będę jechał.

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.

#12 PostWysłany: 24 Sty 2026 20:33 

Loty: 196
Kilometry: 483 795
złoty
@pifko generalnie jak wypożyczasz auto i wyrabiasz permit na dodatkowy kraj, to oprócz opłaty za dok. nic więcej się nie płaci. Ja akurat wypożyczałem auto w Bariloche i było tak samo jak opisywał @hiszpan - tylko opłata za permit.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość