Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 215 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wizy
#81 PostWysłany: 09 Paź 2023 20:38 
Awatar użytkownika

Loty: 347
Kilometry: 593 784
niebieski
Szybkie pytanie. Czy wnioski o wizę w ambasadzie można składać każdego dnia i czy mając zaproszenie od agencji można złożyć wniosek w imieniu partnerki? Mam zaproszenie dla naszej 2 i muszę złożyć paszporty w ambasadzie. Pytanie czy mogę zrobić to sam?
Staraliśmy się o VOA, wszystko ustaliliśmy z Fancy Algeria w tym info od nich, że wystarczą 3 nocki na terenie Sahary, z dziś klops i mail od nich, że wnioski odrzucone i musimy składać papiery o klasyczną wizę w ambasadzie...

Tunezyjska wyspa na wyciągnięcie ręki 🌴 All inclusive w 4* hotelu na Dżerbie za 1899 PLN 🌞 Tunezyjska wyspa na wyciągnięcie ręki 🌴 All inclusive w 4* hotelu na Dżerbie za 1899 PLN 🌞
Wycieczka do Rzymu za 699 PLN 🏛️🍕 Okołoweekendowe 3 dni w Wiecznym Mieście 😍 Wycieczka do Rzymu za 699 PLN 🏛️🍕 Okołoweekendowe 3 dni w Wiecznym Mieście 😍
#82 PostWysłany: 09 Paź 2023 21:26 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
srebrny
Składałem swój wniosek w ubiegły wtorek i godziny i dni urzędowania w sprawach wizowych są takie, jak na ich stronie internetowej:

wtorki i czwartki od godz. 10:00 do 13:00

(składanie wniosków i odbiór dokumentów)

Co do składania i odbioru dokumentów to są informacje tutaj na forum ;)
 Profil Relacje PM off
Legion1 lubi ten post.
Legion1 uważa post za pomocny.

#83 PostWysłany: 09 Paź 2023 21:27 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
srebrny
Wnioski składamy i odbieramy we wtorki i czwartki od 10:00 do 13:00. Można złożyć i odebrać w czyimś imieniu.
 Profil Relacje PM off
Legion1 lubi ten post.

#84 PostWysłany: 10 Paź 2023 11:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Sorka za post pod postem. Złożyłem dziś dokumenty. Wyjazd mamy za lekko ponad miesiąc (13.11) i usłyszałem, że w sumie nie mogę mieć gwarancji, że do tego czasu uda się uzyskać wizę :shock: byłem przekonany,że jak mamy zaproszenie z agencji z wycieczką na pustynię to nie trwa to zbyt długo...

#85 PostWysłany: 10 Paź 2023 12:00 
Awatar użytkownika

srebrny
No właśnie ta pustynia powoduje że decyzję wydaje MSZ, i dlatego tyle to trwa. My lecimy za półtora tygodnia i też jeszcze cisza…
 Profil Relacje PM off

#86 PostWysłany: 27 Paź 2023 09:58 

niebieski
lukket napisał(a):
No właśnie ta pustynia powoduje że decyzję wydaje MSZ, i dlatego tyle to trwa. My lecimy za półtora tygodnia i też jeszcze cisza…

i co ..? udało się?Macie wizę?
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 27 Paź 2023 10:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Opowiem obecną swoją sytuację. Jako, że na wizy czekam już ponad 2 tygodnie. Jestem w stałym kontakcie z ambasadą.
Wczoraj tam byłem żeby zabrać paszporty na kilka dni (wyjazd do Jordanii)- oczywiście wdł. Pani z ambasady w niczym to nie przeszkadza bo ludzie często tak robią (liczą się wnioski złożone). Co do wiz nadal nic nie wiadomo bo nie ma decyzji z MSZ, nie mają na nich żadnego wpływu i jak to ujęła w rozmowie ze mną to wszystko wina biurokracji, ich mentalności i tego, że ponad wszystko stawiają bezpieczeństwo turystów nawet kosztem tego, że turysta finalnie straci kasę bo nie zdążą mu przyznać wizy :lol: ale dodała żeby się nie stresować bo będzie dobrze :)
Poza tym mają jakieś zatrzęsienie wniosków, wspomniała o dużej wycieczce 40 osób (z jakiegoś biura), która czeka na wizy, a dziś ma trafić do niej kolejne 17 wniosków na wizy. Oczywiście praktycznie wszyscy chcą na pustynię.
Będę tam ponownie 02.11 więc zobaczymy co nowego usłyszę. Póki co trzeba czekać.

ed. właśnie miałem telefon z ambasady, ze jest zgoda i wizy czekają ;)
4 ludzi lubi ten post.
travellista uważa post za pomocny.

#88 PostWysłany: 27 Paź 2023 11:43 
Awatar użytkownika

srebrny
justysia75 napisał(a):
lukket napisał(a):

i co ..? udało się?Macie wizę?
Jesteśmy już w Algierii, wizę dostaliśmy w dosłownie ostatnim momencie, dzień przed wylotem, i to tylko dlatego że biuro na potrzeby chwili wykreśliło nam z planu Ghardaie. Nie przeszkodziło nam to w jakikolwiek sposób w zrealizowaniu planu, właśnie wracamy z Ghardai.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#89 PostWysłany: 27 Paź 2023 13:50 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
To prawda, co pisze @lukket. Ja dostałem wizę na podstawie zaproszenia nieprzewidującego wizyty na pustyni.
Jak potem planowałem zmienić na Ghardaię i pytałem się, czy będą musieli wystawiać nowe z nowym harmonogramem podróży, to napisali, że nie ma takiej potrzeby.
Więc chyba lepiej na początek nie wnioskować o wyjazd na pustynię, a wygląda, że potem i tak można tam jechać.
Oczywiście mowa o korespondencji z algierskim biurem, nie ambasadą.
lukket lubi ten post.

#90 PostWysłany: 27 Paź 2023 14:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Moje wnioski po moich doświadczeniach są następujące. Jeśli nie chcemy mieć VOA (ja chciałem, ale jakoś nie wyszło) tylko planujemy załatwiać płatną wizę w ambasadzie to chyba nie ma sensu we wniosku zaznaczać wycieczki na pustynię tylko dogadać się z agencją na jakąś wycieczkę w Algierze czy też Konstantynie żeby było zaproszenie, a wycieczkę na pustynię ogarnąć z nimi na miejscu co jak się okazało można zrobić bez najmniejszego problemu. Mając w planie pustynię jak widać bardzo mocno wydłuża to cały proces i powoduje niepotrzebny stres.

#91 PostWysłany: 27 Paź 2023 14:44 

Loty: 372
Kilometry: 907 939
niebieski
Nikt niczego nie sprawdza jak już dostaniesz się do Algierii . Poznałem osobiście szefa Fancy Yellow , który mówiąc o programie wysyłanym do ambasady powiedział że jest najczęściej inny niż później realizowany . Nie chciałbym tu więcej na forum pisać , ale nie ma żadnych problemów z podróżami na południe z naszymi zaproszeniami od FY czy DG . Gdy wracałem do ALG na lotnisku w Ghardaia żegnałem się z dwójką Litwinów , którzy lecieli sobie Air Algerie do pięknego Tammanrasset bez żadnych dodatkowych problemów aż im zazdrościłem , że nie zrobiłem większej trasy .
W Ghardaia eskorta po przylocie to jest zwykła ściema . Mój policjant który jechał z nami ( z moim taxi) wysiadł na pierwszym rondzie za lotniskiem , bo się spieszył na mecz w tv . W całej okolicy jest bezpiecznie i swojsko .
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#92 PostWysłany: 27 Paź 2023 14:52 
Awatar użytkownika

niebieski
@savoj pozostało mi się z Tobą zgodzić zwłaszcza, że też usłyszałem trochę info od osób mających blisko Algierczyków.

#93 PostWysłany: 28 Paź 2023 00:18 

niebieski
W takim razie 16 listopada będę jechał z Trójmiasta do Wawy złożyć wnioski o wizy. Jeżeli ktoś się wybiera, mogę złożyć w czyimś imieniu :).

Czy na odbiór również trzeba się fatygować czy jest szansa np na żeby kurierem wysłali? (Podstawić opłaconego kuriera)?

#94 PostWysłany: 28 Paź 2023 08:46 
Awatar użytkownika

niebieski
@MeHow będąc ostatnio w ambasadzie widziałem, że kurier odbierał jakiś paszport więc chyba jest możliwość, ale musisz zapytać co i jak ;)
MeHow lubi ten post.

#95 PostWysłany: 03 Lis 2023 15:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Dziś udało się odebrać wizy. Po godzinie 10tej złożyłem ponownie paszporty, a przed 13 odebrałem z wizami. Temat udało się zamknąć 10 dni przed wyjazdem ;)
3 ludzi lubi ten post.
Martinuss uważa post za pomocny.

#96 PostWysłany: 12 Gru 2023 15:15 

Loty: 82
Kilometry: 195 392
niebieski
Nie widziałem wcześniej tej informacji więc podaję, w ambasadzie kartka z cenami wiz:
Dzieci do lat 6 bezpłatna
Dzieci od 6 do 12 koszt 180 zl
Powyżej 12 lat i dorośli 360 zł

Zaproszenia miałem z FancyYellow, najpierw zaplanowali mi 6 dni, ale napisałem że chce sobie posiedzieć w Algierze to dostałem propozycję zwiedzania Tipasy i Cherchell oraz Algieru na którą przystałem.

Do Ambasady próbowałem się dodzwonić cały czwartek około 20 razy, 3 razy odebrał ktoś, połączył z działem konsularnym i po paru minutach "jesteśmy zajęci spróbuj później".
Piątek wykonałem tylko 3 telefony bez skutku.
Poniedziałek 11 grudnia około godziny 11, pierwszy numer odrzucało, więc zadzwoniłem na drugi podany na stronie i już za 2 razem odebrała Pani.

Pytam czy mogę wysłać kopie paszportów, a oryginały dostarczyć po decyzji, bo na sylwestra lecę jeszcze do Tunezji, a do Algierii 19.01.
Padły 2 pytana:
Skąd Pan ma zaproszenie ? - FancyYellow
Czy jedzie Pan na pustynię ? - Nie
Proszę przyjechać to wbiję Panu wizę. Dziękuję będę jutro (sypialny Świnoujście - Warszawa i jestem :)

Na miejscu o 10tej 4 osoby, chwilę potem doszły 2 jeszcze. 10:30 już zostały 2 osoby.
Ja zostawiłem 3x wniosek, zaproszenie, ubezpieczenie, potwierdzenie opłaty, dla 5latki kopię aktu urodzenia oraz paszport i za 2 godziny przyszedłem po odbiór naszych paszportów. Nikogo innego nie było już.

Gdyby nie był mi potrzebny paszport wysłałbym komplet kurierem i potem kuriera po odbiór, tylko wcześniej zgłosił to telefonicznie, a do przesyłki dorzucając "pismo przewodnie". Pani mówiła że da radę tak zrobić.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#97 PostWysłany: 14 Gru 2023 13:20 

Loty: 82
Kilometry: 195 392
niebieski
A jeszcze mi się przypomniało, że wnioskowałem o wizę na 6 dni, zgodnie z harmonogramem ustalonym wcześniej z FancyYellow, a dostałem na 10 dni, więc gdybym nie miał biletów, a do tego kilka dni więcej wolnego, to bym przedłużył swój pobyt.

Za mną w kolejce stał człowiek, który miał tylko rezerwację w hotelu zrobioną, bez zaproszenia. Został odesłany z kwitkiem.
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 14 Gru 2023 13:58 
Awatar użytkownika

niebieski
@dzidzi Twój przykład i moja sytuacja jasno pokazuje jak różni się proces wizowy w przypadku zaproszenia z agencji z opcją pustyni i bez (oczywiście uwzględniając tylko opcję płatnej wizy).

#99 PostWysłany: 14 Gru 2023 14:15 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Zgadza się. Ja miałem program pobytu i bilety na 5 dni, a wizę dostałem na 20.

#100 PostWysłany: 31 Gru 2023 00:05 

niebieski
Czy dobrze rozumiem dyskusję w wątku, że najtańszy sposób uzyskania wizy to 180 euro? (100 zaproszenie z Fancy Algeria + 80 opłata wizowa w ambasadzie)?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 215 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości