Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 62 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 19 Kwi 2017 22:52 

srebrny
Chile - obłędna przyroda, niesamowita krajobrazy oraz przyjaźni uśmiechnięci ludzie.

Indie - różnorodność, sprzeczność na sprzeczności! Nie byłem w drugim takim kraju. Magia i magnes, który przyciąga.

Kirgistan - piękne widoki, kraj niezbyt mocno skażony turystyką, świetni ludzie. :)

Bośnia i Hercegowina - tutaj nie da się nudzić! Cudowna przyroda, zróżnicowanie etniczne, narodowościowe, niejednoznaczność, prawdziwy tygiel kulturowy, "czuć" historię w powietrzu. Do tego wspomniane już Sarajewo z unikalnym fantastycznym klimatem.
PawelGa lubi ten post.

❗Bali w sezonie na DWA tygodnie 😱 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2671 PLN 🤩 ❗Bali w sezonie na DWA tygodnie 😱 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2671 PLN 🤩
🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍 🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍
#42 PostWysłany: 20 Kwi 2017 05:48 

Loty: 107
Kilometry: 169 151
Włochy-za krajobrazy i klimat
Holandia-za mentalność mieszkańców. W Europie nie spotkałam się z takim spokojem, luzem i życzliwością jak tam. Jak na razie mój faworyt do życia na emeryturze- bycie babcią Gandzią w jesieni życia sprawiałoby mi chyba niezłą frajdę :)
cccc lubi ten post.

#43 PostWysłany: 20 Kwi 2017 08:01 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 61 615
niebieski
Filipiny-za całokształt i piękne wspomnienia związane z moimi 40stymi urodzinami(zabieram się za relację i zebrać nie mogę...)
Bangkok-za chaos i jedzenie.
Australia-za uśmiechnięte twarze mijające na ulicy...
cccc lubi ten post.

#44 PostWysłany: 23 Kwi 2017 05:01 

Szwajcaria i Liechtenstein - za krajobrazy i połączenie tradycji z nowoczesnością
 Profil Relacje PM off
cccc lubi ten post.

#45 PostWysłany: 23 Kwi 2017 20:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak mi przyszło do głowy, że temat jest na tyle fajny, iż warto go szerszej publiczności udostępnić ;)

@‌grzesiekc‌ , @‌miriam‌ , @‌BrunoJ‌ , @‌tunczaj‌ , @‌Arekkk‌ , @‌marttynna‌ , @‌cccc‌ , @‌michcioj‌ , @‌BusinessClass‌ - wasze wypowiedzi pozwoliłem sobie sformatować i poszły na stronę główną, dziękuję 8-)

http://www.fly4free.pl/jezeli-nie-polsk ... one-kraje/

Mój ulubiony rejon świata / państwo? Niektóre miejsca, gdzie aktualnie mnie nie ma. A nie ma mnie aktualnie na Grenlandii, na Islandii, w Kirgistanie, w Czarnogórze, Norwegii i Szkocji. Nie ma mnie też w Nowej Zelandii i w pewnych greckich oraz toskańskich mieścinach. :roll:
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.

#46 PostWysłany: 23 Kwi 2017 21:41 
Awatar użytkownika

Loty: 380
Kilometry: 672 334
HON fly4free
Szkocja: za "klimat", za widoki i za whisky.
Włochy: za ludzi, którzy potrafią cieszyć się życiem, za to że właściwie wszędzie jest ciekawie i - rzecz jasna - za jedzenie i wino.
Meksyk: za różnorodność.
A poza tym, każdy kraj Ameryki Południowej, w którym byłem. ;)

E: Aaaa, jeszcze Jordania i Bośnia (a właściwie to całe Bałkany) za to, że chce się tam wracać.
 Profil Relacje PM off
cccc lubi ten post.

#47 PostWysłany: 25 Kwi 2017 09:27 
Awatar użytkownika

srebrny
Maroko - za piękną przyrodę gdzie ośnieżone szczyty Atlasu kontrastują z zielonymi gajami palmowymi i ochrową ziemią, za dzikie uedy, za wietrzną pustynię, za oazy, za przepiękne kasby i medyny, za chaotyczne suki, za zgiełk i smród Marrakeszu, za koktajle z awokado i soki ze świeżo wyciskanych pomarańczy, no i najlepszą na świecie herbatę miętową.

Portugalia - w zasadzie to bardziej archipelag Azorów albo Madera niż kontynent. Za przyrodę, całoroczną zieleń, niebywałe hortensje i magnolie, za wino i znakomitą kawę, za sardynki i steki azorskie, za azulejo, za własny styl (charakterystyczne marynarki, swetry, koszule, obuwie), za spokój Portugalczyków, niby południowcy, ale jakże inni od hałaśliwych Italiańców czy Hiszpanów.

Gruzja - za przepiękne góry, przepyszną kuchnię i winorośl Saperavi.
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.

#48 PostWysłany: 01 Maj 2017 21:52 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Odwiedziłem prawie wszystkie europejskie kraje z wyjątkiem dwóch. I mimo wszystko moim ulubionym pozostaną Czechy. Spędziłem tam łącznie kilkanaście miesięcy, studiowałem, do dziś utrzymuję kontakty ze znajomymi, a obecnie cały czas współpracuję z Czechami zawodowo. Uwielbiam ich za genialne czeskie piwa, kocham czeską prowincję - kręte szosy, małe miasteczka i wioski, gdzie w każdej z nich, często tej najmniejszej, można znaleźć hospodę. Skalne miasta w Czeskiej Szwajcarii, winnice Moraw, mokradła Palavy. Hokej który jest religią, do tego prosta, a jednak smaczna kuchnia - jak vepřo-knedlo-zelo, a nie jakiś smažák...

Spoza Europy, chyba również wybrałbym Maroko. Niektórzy z was powiedzą, że to pułapka na turystów. Za pierwszym razem może tak, za drugim, kiedy już zobaczyłeś co miałeś zobaczyć, dopiero odkrywa się ten kraj na nowo. Kiedy mierzysz się wzrokiem z miejscowym, i jego wzrok mówi - "Panie, kup ten badziew oryginalny talizman" albo "dziś już tam nie jedzie żaden autobus, tylko taxi", a ty takim samym wzrokiem odpowiadasz "nie ze mną takie numery". Poza tym Maroko to jednak Afryka, może mało afrykańska sensu stricto, ale jednak to słowo działa na zmysły, np. mnie wychowanego na "Tomkach" Szklarskiego. Do tego genialna kuchnia, kiszone cytryny, tażin w dziesiątkach odmian. No i dostać się tam można stosunkowo łatwo i chyba najtaniej spośród wszystkich afrykańskich państw.
 Profil Relacje PM off
11 ludzi lubi ten post.

#49 PostWysłany: 02 Maj 2017 21:21 
Awatar użytkownika

srebrny
Portugalia. Mała, klimatyczna, bardzo ładna, blisko, tanio, sympatyczni ludzie.

Katalonia też jest fajna, miejscowi bez szału ale mieszka się dobrze. Dobra organizacja, w miarę dobry rynek pracy. Wspaniała natura, w odległości 100-150km świetne stacje narciarskie [takie z prawdziwego zdażenia, nie że jakieś ośle łączki] i spoty kite/windsurfingowe.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#50 PostWysłany: 03 Maj 2017 15:43 

Jak dla mnie RPA, fascynująca przyroda, piękne krajobrazy i przyjazny klimat. Niesamowite połączenie dwóch kontynentów Europy i Afryki. Eleganckie wiktoriańskie wille z winnicami. Gdybym tam mieszkał pewnie w weekendy spędzałbym czas na safari. Z resztą sam kraj reklamuje się hasłem "cały świat w jednym kraju" i tu mają racje bo różnorodność krajobrazu od pustyni po sawanny, góry, dwa Oceany i nawet rafa koralowa. Niestety obecnie nieco raj utracony, straszne rozwarstwienie społeczne i duża przestępczość powoduje ze raczej nie chciałbym tam mieszkać na stałe. Mimo wszystko mam same dobre wspomnienia.

Australia, ogrom przestrzeni, praktycznie kraj i kontynent zarazem. Wspaniała zarówno do podróży jak i osiedlenia się na stałe.Również zróżnicowany przyrodniczo i krajobrazowo. W wielu rankingach w czołówce jakości życia na świecie

Portugalia jak dla mnie najbardziej uroczy kraj w Europie, uwielbiam chodzić wąskimi uliczkami przyglądając się życiu zwykłych ludzi i wpatrywać się w Ocean Atlantycki.

Poza tym mógłbym wymieniać wiele krajów które bardzo mnie urzekły: Gruzja, Tajlandia, Iran, Greckie Cyklady. Naprawdę ciężki wybór :)
 Profil Relacje PM off
cccc lubi ten post.

#51 PostWysłany: 03 Maj 2017 16:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Indie - za egzotykę, różnorodność i wyjątkowość.
Indonezję - bo mi się tam podobało.
Maroko - bo to był mój pierwszy egzotyczny wyjazd.
Iran - bo odmienny od oficjanych przedstawień.
Tajlandię... i jeszcze parę.
 Profil Relacje PM off
cccc lubi ten post.

#52 PostWysłany: 24 Maj 2017 19:04 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Chcialbym dodac Botswane do mojej kolekcji ulubionych krajow, dziwnym przypadkiem rowniez na litere "B".

Wyjasniam dlaczego:

1.) za to, ze mieszkancom nie chce sie strzelac i prowadzic zadnych wojen
2.) za to, ze rzad zabrania bogatym turystom odstrzeliwac dzika zwierzyne :D
3.) za ochrone srodowiska, 40% powierzchni to parki narodowe i rezerwaty dla zwierzat
4.) za dzika hiene ktora przyszla do ogniska powiedziec "dobry wieczor", jak bylem pod namiotami na dziko.
Mam respekt, przewaznie nie boje sie, ale akurat ta sympatyczna hiena napedzila mi troche strachu, byla oddalona ode mnie tylko o 2-3 metry i nie bala sie, nawet wtedy gdy swiecilem jej latarka po oczach, przypuszczam ze musiala znac ludzi. :D
5.) parki narodowe i rezerwaty nie posiadaja ogrodzenia, zwierzeta moga sie wszedzie swobodnie poruszac
6.) camps i lodges oraz campingi w parkach narodowych rowniez nie byly ogrodzone, zwierzeta moga spokojnie, bez sztressu wedrowac
7.) za niska korupcje, podobno nizsza niz w Portugalii, Hiszpanii czy Polsce
8.) za to, ze widzialem wiele zwierzat, nigdzie w Afryce nie widzialem wiecej sloni i pierwszy raz widzialem, jak slonie z malymi przeplywaja przez gleboka rzeke. :D

Załącznik:
slonie.JPG

Poza tym mieszkancy sa dosc sympatyczni, przypadkowo spotkany mieszkanic Botswany o nocnej karnacji, kupil mi cole, jak szukalem w sklepie drobnych i nie przyjal zaplaty. :D
Przypuszczam, ze rzadko zdarza sie w Afryce. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.

#53 PostWysłany: 25 Maj 2017 09:22 

Niestety nigdy nie byłem poza Europą, więc tylko w jej obrębie: najbardziej do tej pory podobało mi się na Węgrzech. Byłem tam parokrotnie i za każdym razem czuję się świetnie. Jakoś tak pasuje mi ten kraj. Cieplejszy, przyjemniejszy klimat od polskiego, cudowny Budapeszt po którym można całymi dniami spacerować, Pecz z jego starożytnymi zabytkami no i Balaton - ceny jak nad polskim morzem a czasem nawet i niższe (w zeszłym roku nocowaliśmy za 30 złotych za noc w pensjonacie kempingowym z dostępem do własnej plaży - niestety ośrodek sprzedano), a jezioro ma cudowny, turkusowy kolor i jest niesamowicie ciepłe i przyjemnie płytkie, takie na godziny kąpieli. A półwysep Tihany z jego porastającymi wzgórza winnicami, wszechobecną lawendą i kalderami wulkanów to jedno z najfajniejszych miejsc, w których byłem.

No i ten ich cudowny język!
 Profil Relacje PM off
cccc lubi ten post.

#54 PostWysłany: 25 Maj 2017 09:32 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@‌Kardasz‌, Budapeszt byl moja pierewsza destynacja, jakie zwiedzilem, mam duzy sentyment, no i takze na litere "B". ?

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 31 Lip 2017 10:06 

Zbanowany
Chorwacja i Włochy. Może to niezbyt wyszukane kierunki, ale mają w sobie ten klimat, który lubię.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 02 Sie 2017 23:17 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Zapomnialem wspomniec o Biegunach, moje ulubione klimaty i de facto na litere "B". :D

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 03 Sie 2017 00:13 
Awatar użytkownika

Loty: 243
Kilometry: 491 464
niebieski
Tadżykistan za najgościnniejszych mieszkańców na świecie, Malawi za przyrodniczy ewenement jakim jest jezioro Malawi, Argentyna za zapierające dech w piersiach szlaki trekkingowe :D

Image

Image

Image
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#58 PostWysłany: 21 Sie 2017 00:59 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
krasnal napisał(a):
Witaj cccc,

Otrzymałeś to powiadomienie, ponieważ twój post "Jakie nacje lubicie, a jakich nie darzycie sympatia?", został usunięty do kosza przez moderatora lub administratora krasnal.

Powód usunięcia:
Temat ksenofobiczny, poza tym podobny temat (twój ulubiony kraj) na forum już jest, również założony przez cccc - tam cały czas można się dopisywać.

W przypadku pytań lub wątpliwości zwróć się do odpowiedniego moderatora lub administratora.

pozdrawiamy
Zespół moderatorów forum Fly4free

@krasnal, wg. mnie kraj, a nacja to 2 osobne tematy. 8-)
Przykladem moze byc Tanzania, zamieszkala przez ponad 120 roznych narodowosci, ktore roznia sie od siebie mentalnoscia jak np. Szkoci i Rosjanie. ;)
Co z tego, ze lubie pojechac do Niemiec na zakupy, czy kolacje, ale Niemcow jako narod moge nie lubiec.
A wiec zamieszczam tutaj na Twoje specjalne polecenie.
Badz chociaz konsekwentny w tym co napisales, nie zamykaj i nie wywalaj do Kosza tego watku, inaczej mozna pomyslec, ze chciales tylko sprowokowac, aby ten watek rowniez polecial. :mrgreen:

Podrozujac po swiecie poznajemy rozne narodowowsci, dlatego chcialem zapytac, jakie nacje lubicie, a jakich nie darzycie sympatia i przede wszystkim dlaczego?
Zostawmy prosze polityke, chodzi tylko i wylacznie o osobiste odczucia i doswiadczenia, wiadomo kazdy moze i ma prawo postrzegac inaczej. 8-)
Moze zaczne od siebie.

Kod:
Lubie:

1.) Szwajcarow, za to ze nie sa zaklamani, nie kradna, sa uczciwi i generalnie nie lubia odstawiac walkow
2.) Bahrajnczykow, nauczyli troche jezyka, gotowac tamtejsza kuchnie, spedzilem najfajniejszy czas i mam niesamowity sentyment
3.) nalezy wspomniec o Bhutanie, trudno znalezc sympatyczniejszy i tak pozytywnie nakrecony narod
5.) Rosjan: wesoly, spontaniczny i przyjazny narod oraz dali pokierowac lodolama.... :D
4.) Burundyjczykow, za ten ich totalny luzik, jak np. w parku ze zwierzetami mozna sobie siasc i poglaskac po grzbiecie doroslego krokodyla, czy robic zdjecia jadowitej kobry plujacej przez otwarta klatke. :lol:

Pozdrawiam.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle

Ostatnio edytowany przez Washington 21 Sie 2017 13:56, edytowano w sumie 4 razy
wykasowano fragment wypowiedzi - na forum nie ma miejsca na tematy/wypowiedzi dotyczące niechęci do konkretnych narodów, ksenofobii czy stereotypów; przy trzeciej próbie powrotu do tematu zostanie wręczone ostrzeżenie
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 21 Sie 2017 01:44 

@gecko Głupio zapytam. Na zdjęciach Argentyna?
 PM off  

#60 PostWysłany: 21 Sie 2017 02:06 

srebrny
tylko na ostatnim, Fitz Roy
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 62 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 62 gości