Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Przed zadanie pytania - przeczytaj poradnik
https://www.fly4free.pl/wakacyjny-porad ... czyc-auto/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 240 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 13 Lis 2024 14:30 
Awatar użytkownika

złoty
Tak, różnica jest 50 vs 83 EUR na korzyść doyouspain z ubezpieczeniem zewnętrznym z tej firmy, więc o ile jest rzetelna, a z tego co przeczytałem z podlinkowanym wątku raczej tak, to chyba się na tę opcję zdecyduję.
 Profil Relacje PM off  

Grudniowy city break na Sycylii 🏛️🌊 Przedświąteczny wypad do słonecznych Włoch za 649 PLN Grudniowy city break na Sycylii 🏛️🌊 Przedświąteczny wypad do słonecznych Włoch za 649 PLN
Tydzień na rajskiej Dżerbie 🏝️😎 All inclusive w 4* hotelu za 1952 PLN Tydzień na rajskiej Dżerbie 🏝️😎 All inclusive w 4* hotelu za 1952 PLN
#182 PostWysłany: 13 Lis 2024 14:35 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
To różnica względem pełnego ubezpieczenia bezpośrednio w wypożyczalni?
 Profil Relacje PM off  

#183 PostWysłany: 13 Lis 2024 15:23 
Awatar użytkownika

złoty
Tak
 Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 13 Lis 2024 15:38 

srebrny
-- 13 Lis 2024 14:38 --

Dla takiej różnicy wybrałbym święty spokój i ubezpieczenie w wypożyczalni.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#185 PostWysłany: 19 Lis 2024 19:53 
Awatar użytkownika

srebrny
-- 19 Lis 2024 17:52 --

Riverside to kiedyś mialo całoroczne ubezp ale jak się mieszkało w Polsce to od pewnego momentu (2019? czy coś koło tego) nie można było z niego korzystać, więc sprawdź sobie jak jest teraz, bo może Ci sprzedadzą ale potem nie będziesz mógł likwidować szkody w razie czego

-- 19 Lis 2024 17:53 --

ncn napisał(a):
Tak, różnica jest 50 vs 83 EUR na korzyść doyouspain z ubezpieczeniem zewnętrznym z tej firmy, więc o ile jest rzetelna, a z tego co przeczytałem z podlinkowanym wątku raczej tak, to chyba się na tę opcję zdecyduję.

oczywiście, po co płacić więcej za coś co można mieć za mniej
 Profil Relacje PM off  

#186 PostWysłany: 19 Lis 2024 21:08 

srebrny
Ale to drugie coś jest czymś innym, niż to pierwsze. I działa inaczej.
 Profil Relacje PM off  

#187 PostWysłany: 02 Sty 2025 22:06 

Mam pytanie odnośnie wypożyczenia auta...czy kaucja która jest blokowana na karcie debetowej podlega przewalutowaniu?
 Profil Relacje PM off  

#188 PostWysłany: 02 Sty 2025 22:12 
Awatar użytkownika

złoty
Upewnij się czy jest to blokada czy pobranie i zwrot. Jeśli to pierwsze, to nie. Jeśli to drugie, to tak.
 Profil Relacje PM off  

#189 PostWysłany: 02 Sty 2025 22:21 

Kaucja zwrotna

Wypożyczalnia samochodów zatrzyma depozyt w wysokości US$ 700.00 (około 2895.00 zł) na karcie w momencie odbioru samochodu.

Depozyt zostanie zablokowany na karcie kredytowej klienta i zostanie uwolniony w ciągu 30 dni po oddaniu pojazdu.

Karta płatnicza

Do pozostawienia depozytu potrzebna będzie karta kredytowa lub debetowa wystawiona na nazwisko głównego kierowcy.

Akceptowane karty
MasterCard Credit
Visa Credit
American Express Credit
MasterCard Debit
Visa Debit
American Express Debit
Nieakceptowane
Karta innej osoby (w tym członka rodziny)

Dowolna płatność wirtualna (np. Google Pay, Apple Pay itd.)

Gotówka

Karty banków internetowych

Z wliczoną ochroną
US$ 700.00 - US$ 1500.00 (~2895.00 zł - 6200.00 zł) nadwyżka / podlegające potrąceniu
 Profil Relacje PM off  

#190 PostWysłany: 04 Sty 2025 04:30 

niebieski
No jest napisane "blokada" i pewnie tak będzie, ale w praktyce niestety może być różnie.
 Profil Relacje PM off  

#191 PostWysłany: 20 Sty 2025 23:35 

Loty: 162
Kilometry: 431 959
srebrny
Podpytam tutaj bo pewnie już ktoś miał podobny przypadek. Ryanair, a właściwie pogoda, sprawiła, że mój lot najpierw został opóźniony (RAK -> KRK), a następnie przekierowany na lotnisko WRO. W związku z powyższym nie jestem w stanie odebrać na dzisiaj na godzinę 20:00 auta w KRK, bo wypożyczania działa tylko do północy. Auto zamówione przez pośrednika EconomyBookings i nie mam już możliwości anulowania na stronie (max do 48h przed). Co w takiej sytuacji lepiej zrobić? Dzwonić do pośrednika, aby to anulował i jest szansa odstąpienia od płatności, którą miałem dopłacić na miejscu, czy może skorzystać z no show? Poniżej dodaje informacje o warunkach z rezerwacji:

Anulowanie
Cytuj:
1. Jeśli Najemca chce anulować rezerwację, to na Najemcy spoczywa odpowiedzialność za rozpoczęcie procesu anulowania i to Najemca jest odpowiedzialny za anulowanie rezerwacji z wyprzedzeniem. Podczas dokonywania rezerwacji, Najemca może znaleźć aktualną politykę anulowania na etapie wyszukiwania samochodu.
2. Anulowanie rezerwacji online jest dostępne w sekcji Rezerwacje w Profilu Użytkownika Najemcy. Aby anulować, Najemca musi zalogować się do Profilu Użytkownika lub zarejestrować się, używając adresu e-mail podanego podczas procesu rezerwacji.
3. Najemca może anulować rezerwację i otrzymać zwrot w formie BookingCredit™ do E-portfela nie później niż 48 godzin przed planowanym czasem odbioru, zarówno poprzez sekcję Moje rezerwacje, jak i w Profilu Użytkownika, jeśli Najemca jest zarejestrowany.
4. Najemca może zażądać wypłaty z E-portfela na kartę kredytową. Aby zażądać wypłaty, prosimy postępować zgodnie z instrukcjami podanymi w naszym Centrum Pomocy na EconomyBookings.com.
5. Jeśli anulowanie nastąpi mniej niż 48 godzin przed planowanym czasem odbioru, zwrot nie zostanie zapewniony.
6. Jeśli wniosek o anulowanie zostanie skierowany do dostawcy wynajmu samochodów, a nie do Firmy, niniejsza Polityka Anulowania i Zwrotu nie będzie miała zastosowania.
7. Opóźnienia i anulowania lotów są poza naszą kontrolą, więc niestety nie możemy wziąć odpowiedzialności za jakiekolwiek problemy lub koszty z nimi związane.

Brak odbioru
Cytuj:
Zwrot nie zostanie wydany w przypadku Braku odbioru, który jest uznawany za:
1. Nieodebranie samochodu bez wcześniejszego anulowania – zwrot nie zostanie wydany.
2. Nieodebranie samochodu w dniu i godzinie podanej w voucherze potwierdzającym.
3. Nieprzyniesienie wszystkich niezbędnych dokumentów (voucher, prawo jazdy, paszport itp.) wymaganych przez Dostawcę (informacje są podane w warunkach wynajmu).
4. Nieprzyniesienie karty kredytowej na nazwisko głównego kierowcy podane w rezerwacji z wystarczającymi dostępnymi środkami na blokadę depozytu zabezpieczającego samochód po przyjeździe.
5. Najemca jest na czarnej liście w systemie Dostawcy.
6. Zwrot nie zostanie zastosowany za niewykorzystane godziny lub dni.
Dostawca ma prawo nie świadczyć usługi dla żadnego Najemcy, który nie odebrał samochodu w zarezerwowanym dniu i godzinie z wszystkimi obowiązkowymi dokumentami i kartą kredytową na pełne nazwisko głównego kierowcy z wystarczającymi dostępnymi środkami na depozyt zabezpieczający samochód lub jeśli Najemca przychodzi po odbiór samochodu pod wpływem alkoholu lub narkotyków.

Oczywiście zdaję sobię sprawę, że kwota którą zapłaciłem przy rezeracji jest już stracona, ale może reszta nie zostanie potrącona + kojarzę, że kiedyś czytałem o dodatkowych karach za no show (tutaj takich nie widzę).
Inna sprawa to muszę doczytać, czy powyższy przypadek uwzględnia moje ubezpieczenie na karcie kredytowej (PKO BP VI), ale to pewnie też zależy od anulowania lub no show.
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 23 Sty 2025 09:31 
Awatar użytkownika

Wiem, że głupie pytanie, ale :
Wypożyczyłem auto z Europcar w Bristolu, w UK. Jutro odbieram. Jakie dokumenty potrzebuję do odbioru? Prawo jazdy, paszport, kartę płatniczą i koniec? Czy muszę coś wydrukować ?
Trywialne, ale nigdy nie brałem aut z dużych firm.
 Profil Relacje PM off  

#193 PostWysłany: 23 Sty 2025 09:41 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Tak. Przy czym karta na 99% kredytowa.
 Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 23 Sty 2025 09:42 
Awatar użytkownika

Dostałem takiego maila od nich :

For a rental with Europcar UK, we would accept the below:

- Credit card issued by a bank under the name of the main driver
- Debit card issued by a bank under the name of the main driver
- Credit card issued by a bank under the name of a different person, who must be present on arrival with necessary documentation and needs to be a resident in the United Kingdom, so we can process a soft credit check.

No other method of payment would be accepted.

Płatności online dokonałem kartą debetową.
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 23 Sty 2025 09:46 
Moderator forum
Awatar użytkownika

No to bardzo liberalnie. To poza tym prawo jazdy i paszport i można śmigać.
 Profil Relacje PM off
L0ko lubi ten post.

#196 PostWysłany: 27 Sty 2025 19:05 
Awatar użytkownika

Zastanawiam się nad wypożyczeniem samochodu w marcu w Miami poprzez aplikację Turo.
O ile znalezienie auta w rozsądnej cenie jest łatwe, o tyle nie potrafię odnaleźć informacji o ubezpieczeniu. Czy ktoś z Was korzystał z tego tworu ? Jak to wygląda ? Opinie ma mega pozytywne
 Profil Relacje PM off  

#197 PostWysłany: 04 Mar 2025 20:52 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 88 567
srebrny
Orientujecie się w jakim kraju Tesla jest popularnym i względnie tanim autem do wypożyczenia? Najlepiej w wersji z pełną obsługą samodzielnej jazdy (FSD) :D

#198 PostWysłany: 30 Mar 2025 23:42 

Witam! jako nowy mam nastepujace pytania:
chce wynajac w Uk ( Newcastle) auto na 4 dni.Rozumiem, ze aby nie blokowac sobie pieniedzy na karcie i ogolnie miec spokoj lepiej wykupic drogie ubezpieczenie w wypozyczalni.
Pytanie czy jest sens wypozyczac auto np przez booking( bo daja jakis rabat) ale ubezpieczenie wykupic dopiero przy odbiorze auta w wypozyczalni? i czy takie kupione na miejscu ubezpieczenie nie bedzie drozsze niz bym kupil od razu wynajem i ubezpieczenie w wypozyczalni przez neta?
rozumiem,ze jak kupie to drogie ubezpieczenie w wypozyczalni to nie potzrebuje karty kredytowej bo nie beda mi nic blokowac?
z ory dziekuje za odp
 Profil Relacje PM off  

#199 PostWysłany: 31 Mar 2025 00:08 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 88 567
srebrny
Wszystko zależy od ubezpieczalni. Twoje pytania są zbyt ogólne. Można na nie odpowiedzieć dwojako. Niestety z fusów nikt nie wywróży ile będzie kosztowało ubezpieczenie w wypożyczalni na miejscu.
Wypożyczalnie nie lubią kart debetowych. Na 99% musisz kupić ubezpieczenie całkowicie znoszące Twój wkład własny, aby w ogóle próbować dyskutować z wypożyczalnią o przyjęciu płatności kartą debetową bez depozytu.
Poszukaj na stronach pośredników np. economycarrentals, vipcars, rentalcars lub doyouspain i poczytaj zasady wynajmu, to będziesz wiedział.
Ubezpieczenie najlepiej mieć z karty kredytowej (najczęściej za darmo) lub wykupić w zewnętrznej firmie np. cover4rentals

#200 PostWysłany: 31 Mar 2025 08:47 

dziekuje za odp.Pytanie po co wypozyczalni moja karta kredytowa kiedy kupie od nich drogie ubezpieczenie znoszace moj wklad? chyba,ze tylko chodzi o samo istnienie kk bo przeciez wtedy nie beda mi blokowac na niej srodkow.
Nie chce brac ubezpieczenia z firmy zewnetrznej bo nie mam sily i czasu na odzyskiwanie potem kasy( bo najpierw mi zabiora z kk a potem oddzdza).Jako,ze bedzie to moje incydentalne wypozyczenie godze sie zaplacic wiecej ale chce miec spokoj i po oddaniu auta zadnych blokad karty itp itd...
chyba wezme auto przez neta ze znanej firmy( np hertz)iprzez neta wykupie od nich ubezpieczenie .Wedlug tego co czytalem tu na forum to rozwiazanie najdrozsze ale najbezpieczniejsze bo wtedy po prostu za nic nie odpowiadam. Czy dobrze kombinuje?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 240 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości