Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Uwaga na na rodzaj maseczek przed lotem. Z relacji forumowiczów oraz informacji przesyłanych przez linie lotnicze wynika, że na włoskich lotniskach akceptowane są jedynie maseczki chirurgicznej lub takie z filtrem (brak akceptacji przyłbic, kominow oraz bawełnianych maseczcek)

Link do formularza, który należy wypełnić przed wjazdem do Włoch (tzw. DPLF - Digital Passenger Locator Form): https://app.euplf.eu/#/

Informacje na polskiej stronie rządowej o zasadach wjazdu do Włoch: https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch

Przyjęcie dawki przypominającej automatycznie, już od kolejnego dnia, wydłuża we Włoszech ważność certyfikatu na czas nieokreślony. Podobnie bezterminowo ważne są certyfikaty ozdrowieńców wydane już po ukończeniu pełnego cyklu szczepień - informacja ze strony https://www.gov.pl/web/wlochy/informacj ... h-do-wloch, proszę za każdym razem potwierdzać tą informacje u źródła

Sardynia i covid:
sardynia-post-covid,1452,153093?start=20

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 90  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Italia post-covid
#1101 PostWysłany: 01 Paź 2021 19:25 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 546 135
srebrny
Lecąc z dziećmi 8,10,12 muszę mieć dla wszystkich testy żeby wpuścili do Wloch i tak samo żeby wpuścili na powrotny samolot na lotnisku. Dobrze czytam zapisy gov.pl?
Po ile chodzą najtańsze antygeny tak mniej więcej (Bolonia), nie wiem czy mi się kalkuluje wyjazd :(

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

Zimowy odpoczynek w Egipcie 🌴👙 All inclusive w 4* hotelu za 1961 PLN ☀️ Zimowy odpoczynek w Egipcie 🌴👙 All inclusive w 4* hotelu za 1961 PLN ☀️
Słoneczna Andaluzja na weekend za 861 PLN 😍 Loty do Sewilli z Warszawy i noclegi w hotelu 😎 Słoneczna Andaluzja na weekend za 861 PLN 😍 Loty do Sewilli z Warszawy i noclegi w hotelu 😎
#1102 PostWysłany: 01 Paź 2021 21:16 
Awatar użytkownika

Loty: 374
Kilometry: 650 963
HON fly4free
Do Włoch teoretycznie dzieci będą musiały mieć testy. Praktycznie na 99% nikt tego nie sprawdzi. Do Polski dzieci do 12 lat nie potrzebują, jeśli lecą z zaszczepionym rodzicem. We Włoszech testy antygenowe w aptekach kosztują max. 15 EUR ( dla dzieci chyba nawet mniej). Na dworcach w dużych miastach ( domyślam się, że w Bolonii również) można zrobić test za darmo.
 Profil Relacje PM off  

#1103 PostWysłany: 02 Paź 2021 08:46 

złoty
Dokładnie tak, na stacji Bologna Centrale można zrobić test za darmo.
 Profil Relacje PM off  

#1104 PostWysłany: 02 Paź 2021 08:54 

niebieski
wbrew wcześniejszym zapowiedziom Sycylia nie zmieni koloru na biały 4 października, nie spełnia jeszcze wszystkich warunków, ale jest duża szansa że stanie się białą strefą od kolejnego weekendu...

https://palermo.repubblica.it/cronaca/2 ... 320280937/
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.

#1105 PostWysłany: 02 Paź 2021 09:49 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Żółta czy biala- nie wiem czy dla przeciętnego turysty ma to jakiekolwiek znaczenie. Ważne, że Sycylia piękna jak zawsze
Załącznik:
IMG_20211002_093300.jpg
IMG_20211002_093300.jpg [ 41.49 KiB | Obejrzany 1144 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1106 PostWysłany: 02 Paź 2021 21:41 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 546 135
srebrny
@igore - dzięki!
sprawdzi czy nie sprawdzi, wolę nie mieć sytuacji że mnie na gate we Wro cofną bo nie ma testu i nie polecisz, skoro wjazdowe przepisy wymagają testu albo paszportu polsatu :)
Na powrót zasada <12 jest mi znana, ale ona obowiązuje w PL, a jak tu wcześniej w wątku napisali, na lotnisku na security bez testu/paszportu dalej nie puszczą i nie będzie ich interesowało czy w PL potrzebny jest nam test czy nie.

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#1107 PostWysłany: 02 Paź 2021 21:48 

niebieski
Dokładnie tak! Ja również jestem tego zdania - jak są takie wymogi, to trzeba je spełnić. A czy ktoś sprawdzi czy nie - to sprawa drugorzędna. Bo jak sprawdzi i nie będzie, to... nic nie będzie: tylko stracona kasa i nerwy!
Z tego powodu rady, że "trzeba, ale nikt nie sprawdza - jedź", to można sobie... no. :twisted: Tym bardziej z dzieciakami i całą rodziną - widać ktoś bez wyobraźni i rodziny to pisze. :o
 Profil Relacje PM off  

#1108 PostWysłany: 02 Paź 2021 22:31 

złoty
Wczoraj WRO--->NAP i zero kontroli ani tam ani tu. Na miejscu, w B&B, kontrola paszportów COVID'owych i temperatury.
 Profil Relacje PM off  

#1109 PostWysłany: 02 Paź 2021 22:59 
Awatar użytkownika

HON fly4free
zawiert napisał(a):
Na powrót zasada <12 jest mi znana, ale ona obowiązuje w PL, a jak tu wcześniej w wątku napisali, na lotnisku na security bez testu/paszportu dalej nie puszczą i nie będzie ich interesowało czy w PL potrzebny jest nam test czy nie.

Zgadza się. By móc polecieć z Włoch, jest wymagany green pass ale dzieci do lat 12 go nie potrzebują.
 Profil Relacje PM off  

#1110 PostWysłany: 03 Paź 2021 07:37 

złoty
@igore skąd masz taką informację?

Bo tu jest napisane, że dotyczy to dzieci <6 lat.

https://www.salute.gov.it/portale/nuovocoronavirus/dettaglioContenutiNuovoCoronavirus.jsp?lingua=english&id=5412&area=nuovoCoronavirus&menu=vuoto&tab=3
 Profil Relacje PM off  

#1111 PostWysłany: 03 Paź 2021 09:14 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@Chupacabra Ja się odniosłem do wyjazdu z Włoch. By wejść do airside trzeba mieć Green Pass, który nie obowiązuje dzieci do lat 12 (do tego wieku nie są szczepione).
 Profil Relacje PM off
Chupacabra uważa post za pomocny.

#1112 PostWysłany: 03 Paź 2021 17:23 

niebieski
Wczoraj WAW--->CTA zero kontroli ani tu ani tam.Samolot prawie full.Na miejscu, w B&B również luz.
O EU PLF również nikt nie pytał.
 Profil Relacje PM off  

#1113 PostWysłany: 04 Paź 2021 04:20 

Trzeba gdzies cos wczesniej wypelnic jesli lece 15 pazdziernika do Bergamo czy wystarczy miec paszport covidowy i to zalatwia wszelkie sprawy?
 Profil Relacje PM off  

#1114 PostWysłany: 04 Paź 2021 08:51 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 574
Kilometry: 883 911
A wikipost przeczytaliśmy?
3 ludzi lubi ten post.

#1115 PostWysłany: 04 Paź 2021 09:38 

złoty
Tu wrzuciłem moje pozytywne doświadczenie jak dla dzieci 6-12 zrobić wygodnie (i bezpłatnie) testy w Warszawie -> test-pcr-lub-antygenowy-i-in-przed-wylotem-gdzie-zrobic,15,153771&p=1471756#p1471756

PS. Co do samych Włoch (Rzym/Ciampino): podobnie jak wszyscy wcześniej - na przylocie nikt zupełnie nic nie sprawdzał. W Modlinie tylko pytanie czy mamy szczepienie/test. Green pass musiałem pokazać tylko przy wejściach do muzeów (w Muzeach Watykańskich strażnik zapytał mnie ile syn ma lat, ale w żaden sposób nie weryfikował) i przed powrotem na security w Ciampino. .
 Profil Relacje PM off  

#1116 PostWysłany: 04 Paź 2021 13:34 

srebrny
Z zeszłego tygodnia:
W6 WAW-NAP w Warszawie nikt nic nie sprawdzał (poza kartą pokładową). W Neapolu kamerka mierząca temperaturę i tyle.
W6 NAP-MXP przed wejściem na security w Neapolu kontrola Green Pass, potem już tylko karta pokładowa.
FR BGY-WMI tylko karta pokładowa a w Modlinie kontrola szczepienia/testu.
W Neapolu przy płatnych atrakcjach sprawdzali Green Pass (katakumby, Sotterranea) poza tym nikogo nic nie interesuje.
W hotelach sprawdzany Green Pass.
W komunikacji i sklepach zdecydowana większość ludzi w maseczkach. Poza tym sporo turystów, którzy nijak nie trzymają "social distance" :)
2 ludzi lubi ten post.

#1117 PostWysłany: 04 Paź 2021 18:29 
Awatar użytkownika

Loty: 274
Kilometry: 589 892
niebieski
Witam,
mam pytanie bo się trochę pogubiłem i nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Jak wygląda i czy jest możliwy wjazd do Włoch z krajów KATEGORII E (chodzi mi o Egipt) dla w pełni zaszczepionych i posiadających certyfikat?
Są jakieś problemy? Wolałbym nie zostać na lotnisku w Alexandrii (lot Wizzem).
Osoby, które przebywały lub przejeżdżały przez terytorium tych państw w ciągu ostatnich 14 dni nie mogą wjechać na terytorium Włoch. Wjazd do Włoch możliwy jest tylko w celach zawodowych, zdrowotnych, naukowych, w sytuacjach nagłych, lub konieczności powrotu do miejsca zamieszkania.
Wie ktoś jak to będzie wyglądało z Egiptu do Włoch i dalej do Polski?
pozdrawiam i dziekuję

#1118 PostWysłany: 04 Paź 2021 18:53 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Widzę na rządowych włoskich stronach, że jest możliwość przylotów turystycznych, w tym z Egiptu, ale tylko dla lotniski z Sharm El Sheikt i Marsa Alam.
COVID-free tourist travel corridors
Health Minister Roberto Speranza has signed an ordinance that establishes - on an experimental basis and with precise safety protocols - COVID-free travel corridors for non-EU tourist destinations. The tourist travel corridors are operating to Aruba, Maldives, Mauritius, Seychelles, Dominican Republic, Egypt (limited to the tourist areas of Sharm El Sheikh and Marsa Alam). Read the ordinance of 28 September 2021 (in Italian only).

Poszukaj może możliwości traktowania swojego lotu jako tranzyt.
kojot_lubin lubi ten post.
kojot_lubin uważa post za pomocny.

#1119 PostWysłany: 04 Paź 2021 19:12 
Awatar użytkownika

Loty: 274
Kilometry: 589 892
niebieski
Chyba ciężko podpiąć to pod tranzyt. Nie mam pomysłu jak to zrobić Znalazłem takie coś:
osoby wjeżdżające do Włoch własnym środkiem transportu, pod warunkiem, że opuszczą terytorium Włoch w ciągu 36 godzin od wjazdu. Za taki „tranzyt”, w myśl obecnych przepisów epidemicznych, uznaje się wyłącznie przejazd przez terytorium Włoch bez postojów. Zatrzymanie się np. na nocleg skutkowałoby natomiast uznaniem podróży za „krótki pobyt”, a to z kolei wiązałoby się z koniecznością przedstawienia aktualnych wyników testów w kierunku covid-19;
osoby przesiadające się na lotniskach we Włoszech w podróży do innych państw (bez opuszczania strefy tranzytowej); jeśli jednak opuściłyby strefę tranzytową na lotnisku – podlegają ogólnym przepisom i obostrzeniom;
Ja musiałbym zmienić lotniska Melpansa-Bergamo.
Przerabiał ktoś wjazd do Włoch z krajów KATEGORII E np. Egipt? Jak rozumieć "konieczności powrotu do miejsca zamieszkania."
pozdrawiam i dziękuję

#1120 PostWysłany: 05 Paź 2021 08:53 

Lecę w piątek do Bolonii, pierwszy raz w koronaczasach. Wylot z Katowic.

Dostałem maila od ryanair cyt. "Nieprzedstawienie wymaganych formularzy/negatywnych wyników testu na Covid może spowodować odmowę wpuszczenia na pokład / wjazdu do miejsca docelowego, jak również może skutkować bardzo kosztownymi mandatami na miejscu."

Nie posiadam testu, jestem szczepiony (w czerwcu), mam certyfikat.

Mam dokumenty na odprawę tj. karta pokładowa, certyfikat szczepień, dPLF ... coś jeszcze ?

Na powrót mam polski KLP...

Czy rzeczywiście mam być 2,5 godziny przed odlotem? Chciałem być 1,5 godziny przed ...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1800 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 90  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości