Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 137 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: 1 klasa ICE
#61 PostWysłany: 20 Lut 2023 19:37 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
Nie warto, 5 euro to kupa kasy.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

💥CO ZA CENA💥 Loty na Sycylię dla wszystkich od 128 PLN 😱 🌴 💥CO ZA CENA💥 Loty na Sycylię dla wszystkich od 128 PLN 😱 🌴
Wiosenny relaks na Majorce 🌴 Urlop w 4* hotelu z wyżywieniem na tydzień za 1988 PLN🇪🇸😎 Wiosenny relaks na Majorce 🌴 Urlop w 4* hotelu z wyżywieniem na tydzień za 1988 PLN🇪🇸😎
 Temat postu: Re: 1 klasa ICE
#62 PostWysłany: 20 Lut 2023 20:12 
Awatar użytkownika

srebrny
Warto, tylko 3 miejsca w rzedzie, wiec wiecej miejsca. No i mozna sobie zamowic zimnego pszenicznego Erdingera z serwisem do Twojego miejsca :)
4 ludzi lubi ten post.
luck700 uważa post za pomocny.

#63 PostWysłany: 21 Lut 2023 23:51 

srebrny
No i kiedyś można było wejść gratis do DB Lounge (zdarzyło mi się z biletem za € 19). A teraz podobno wpuszczają tylko jak się ma cenę "niepromocyjną".
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#64 PostWysłany: 22 Lut 2023 00:29 

złoty
@luck700 Warto dopłacić. W jedynce masz wygodniejsze siedzenia i miejscówkę w cenie biletu.
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 22 Lut 2023 01:05 

srebrny
obibok napisał(a):
No i kiedyś można było wejść gratis do DB Lounge (zdarzyło mi się z biletem za € 19). A teraz podobno wpuszczają tylko jak się ma cenę "niepromocyjną".

Ja niedawno wchodzilem z biletami promo, ale w 1 klasie.
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 22 Lut 2023 08:32 

złoty
@jacek96 I to się zgadza, bo salonik jest dla pasażerów pierwszej klasy.
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 22 Lut 2023 11:12 

srebrny
Zawsze był tylko dla pierwszej i właśnie mając taki bilet np. za €19 można było wejść. A teraz słyszałem, że wprowadzili zasadę, że pierwsza klasa owszem, ale bilet nie może być Sparpreis.
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 22 Lut 2023 11:23 

niebieski
A konkretniej musi byc w taryfie flex.

https://www.bahn.de/service/zug/db_lounge

Zutritt in die DB Lounges erhalten

BahnBonus Statuskund:innen und eine Person in ihrer Begleitung
BahnCard 100 Inhaber:innen* und eine Person in ihrer Begleitung
Reisende mit einer gültigen DB-Fernverkehrskarte 1. Klasse im Tarif Flexpreis

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#69 PostWysłany: 22 Lut 2023 12:14 

srebrny
To może pomógł status *A
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 08 Mar 2023 09:54 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 147 838
niebieski
Hej,

Mam pytanie dot. anulacji/zwrotu w DB Bahn.
Mianowicie, dokonałem zakupu biletu na trasie FRA-BER w taryfie umożliwiającej zwrot. No i faktycznie doszło do sytuacji, w której takiego zwrotu chciałbym dokonać. Wszedłem w rezerwację i widzę opcję "ticket cancellation" z dopiskiem, że pobierają opłatę 10 eur za zwrot, a pozostała kwota zostanie mi zwrócona w formie vouchera.

Czy przerabiał z Was ktoś temat zwrotu biletu w DB Bahn, tak aby odzyskać gotówkę?
Jeśli nie jest to możliwe, to wiecie może czy te vouchery można sprzedać/oddać innej osobie?

Będę wdzięczny za pomoc.

#71 PostWysłany: 08 Mar 2023 10:41 

niebieski
A dokladnie to w jakiej taryfie? Strona DB twierdzi, ze przed terminem podrozy np dla taryfy Flex przed rozpoczeciem podrozy zwrot jest darmowy ale pozniejsze odwolanie laczy sie z oplata 19 EUR. Zwrot pieniedzy jest w tej samej formie, w ktorej za nie placono.

https://www.bahn.de/service/buchung/stornierung

Sie können Ihr Flexpreis- oder Normalpreis-Ticket online oder in der App DB Navigator umtauschen oder stornieren, wenn Sie dieses über bahn.de oder über die App gebucht haben.

Sie erhalten den Ticketwert ggf. abzüglich eines Bearbeitungsentgelts auf das Zahlungsmittel zurückerstattet, mit dem Sie gebucht haben.

Kosten
Vor dem 1. Geltungstag:
Umtausch oder Stornierung kostenfrei

Ab dem 1. Geltungstag:

Umtausch oder Stornierung von Flexpreis-Tickets im Fernverkehr (ICE, IC/EC) gegen ein Entgelt von 19 Euro
Umtausch oder Stornierung von Normalpreis-Tickets im Nahverkehr (DB Regio, Verbünde, NE/SEE) gegen ein Entgelt 19 Euro

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Profil Relacje PM off
makdeb uważa post za pomocny.

#72 PostWysłany: 08 Mar 2023 11:02 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 147 838
niebieski
Hej,

Przesyłam screen tego biletu, bo nie jestem w stanie wywnioskować samodzielnie jaka to jest taryfa.
Może po prostu tego nie widzę, albo nie wiem gdzie szukać.

EDIT: Widzę, taryfa to Sparpreis. I ok, widzę również, że jest zwrot będzie w postaci vouchera.
Dalej aktualnym jest pytanie czy taki voucher może zostać wykorzystany przez inną osobę.

#73 PostWysłany: 08 Mar 2023 11:53 

niebieski
Tak.

https://www.bahn.de/service/gutschein/stornogutschein

Ab Ausstellung 3 Jahre gültig
Überall einlösbar: in Reisezentren und DB Agenturen, auf bahn.de, im DB Navigator und am Automaten
Kann angerechnet werden bei der Buchung eines neuen Tickets oder einer BahnCard
Nicht personengebunden, kann an Dritte weitergegeben werden
Weiterverkauf nicht gestattet
Keine Barauszahlung des Gutscheinwerts möglich

Profil Relacje PM off
makdeb lubi ten post.
makdeb uważa post za pomocny.

#74 PostWysłany: 23 Maj 2023 14:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Polecam zarejestrować się w BahnBonus, fajne kody przesyłają.

Ostatnie dwa, z których skorzystałem to darmowy upgrade do 1. klasy oraz -15€ (MWZ 49€).

A od siebie zapytam, czy ktoś korzysta często z "zasady 20 minut" i nikt się nie czepia?

Wg info na stronie, jeśli opóźnienie (wg przyjazdu na stację docelową) wynosi min. 20 minut, to można skorzystać z innego pociągu bez kupowania nowego biletu. Przy czym moje zastrzeżenie budzi, że czasami czas przyjazdu jest opóźniony 20 minut (to zdarza się często w DB), potem pociąg nadrabia powiedzmy 2 minuty i czas przyjazdu zmienia się na 18 minut...

Cytuj:
Ich bin am Bahnhof und mein Zug hat Verspätung – was kann ich tun?
Weiterfahrt mit einem anderen Zug:
Wenn zu erwarten ist, dass Sie Ihren Zielbahnhof (laut Fahrkarte) mit einer Verspätung von mindestens 20 Minuten erreichen, können Sie Ihre Fahrt bei nächster Gelegenheit oder zu einem späteren Zeitpunkt fortsetzen. Dabei müssen Sie nicht zwingend die gleiche Route nehmen wie ursprünglich geplant, lediglich der Zielbahnhof muss übereinstimmen. Sie können auch andere, nicht reservierungspflichtige Züge nutzen. Haben Sie ein Ticket mit Zugbindung, ist diese aufgehoben. Dafür benötigen Sie keine gesonderte Bestätigung des Zugbegleiters.
 Profil Relacje PM off
kacper451 lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#75 PostWysłany: 23 Maj 2023 16:11 

srebrny
Masz na myśli przesiadki? Za moich czasów to było oczywiste, że jak się spóźni, to się jedzie kolejnym. Ja z reguły, pomny polskich doświadczeń, szedłem po stempelek, ale kilka razy powiedzieli, że nie trzeba. Zresztą te stempelki dawał sam z siebie konduktor opóźnionego pociągu. Inna rzecz, że wówczas wynalazek polskiej myśli biznesowej, czyli bilet przypisany do danego pociągu, był u nich czymś niecodziennym (ale dużo tańszym).
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 23 Maj 2023 23:09 
Awatar użytkownika

niebieski
No w DB jest lepiej. Jeśli masz w aplikacji tylko 20 minut opóźnienia (to częste w DB), to możesz sobie jechać dowolnym innym pociągiem. Bez żadnych teoretycznie potwierdzeń. Nie chodzi o przesiadki. Widzisz że masz 20 minut delay, a chcesz dłużej pobyć w miejscówce albo wziąć inny pociąg (który był np. droższy podczas zakupu), to po prostu do niego wsiadasz. Albo (tutaj do potwierdzenia, ale też tak piszą na stronie) jechać wcześniejszym.

Jeszcze kwestia, jakie zmiany trasy są dostępne.

Cytat z DB strony po angielsku:

If the train is expected to arrive at the destination with a delay of at least 20 minutes, you can:

continue the journey at the next opportunity or at a later time on the same or a different route
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 24 Maj 2023 16:57 

srebrny
Nieźle. Dotyczy także zmiany rozkładu jazdy, jeśli nastąpiła po zakupie biletu - tak dla opóźnienia przyjazdu, jak i przyspieszenia odjazdu. U nas jak rozkład ma się zmienić o minutkę, to wolą w ogóle zablokować sprzedaż biletów.

No i piszą, żeby w razie opóźnienia w miarę możliwości iść po potwierdzenie, ale w żadnym razie nie stanowi to obowiązku.
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 10 Lip 2023 23:49 

Orientuje się ktoś jak się ma powyższa zasada 20 minut przy pociągach jadących do Niemiec z Polski? Konkretnie chcę jechać z Poznania do Berlina pociągiem EIC z biletem kupionym na stronie polskiego PKP (ale bilety na te pociągi można też kupować na stronie DB, więc nie wiem jak one są traktowane), po czym miałbym 22 minuty na przesiadkę w kolejny pociąg ICE już obsługiwany przez DB i w całości na terenie Niemiec. Czy jeżeli kupię w taryfie Super Sparpreis i pociąg z Polski się spóźni to mogę jechać późniejszym czy mam problem?
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 20 Mar 2024 13:51 

Loty: 1
Kilometry: 2 389
Podbijam ostatnie pytanie . Czy jeżeli pociąg IC z polski się spóźni ponad 20 min a mam bilet Sparpreis kupiony na DB to mam prawo wsiąść w inny dowolny pociąg bez żadnych tłumaczeń , stempli lub innych formalności??
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 21 Mar 2024 00:50 

srebrny
Zdarzały mi się takie sytuacje milion lat temu, gdy jeszcze nie było gwarancji 20 minut. Szedłem do kasy po dopisek, a potem konduktor mówił, że nie musiałem. Czasem w opóźnionym pociągu konduktor dawał dopiski sam z siebie podczas kontroli.
Podobnie w Austrii, gdy przyjechałem opóźnionym ze Słowenii (wracając ze skoków w Planicy), to najpierw było, że nieważny, a gdy tylko wyjaśniłem, że ten pierwszy się spóźnił, to skończyło się na "Ah ja, natürlich".
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 137 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość