Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 137 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 11 Lip 2014 17:51 

Pytanie, czy sprzedaż jest zablokowana przez DB czy występuje błąd związany z płatnością? Na razie tylko PIC poinformowało, że nie prowadzą jeszcze sprzedaży. Wydaje mi się, że lepiej zadzwonić do jednego z pośredników, dowiedzieć się o co chodzi i czy możliwy jest zakup biletu.
 PM off  

City break w Rzymie 🏛️🍕 3 dni w Wiecznym Mieście za 689 PLN City break w Rzymie 🏛️🍕 3 dni w Wiecznym Mieście za 689 PLN
Relaks w Szarm el-Szejk 🏝️🎄 All inclusive w 4* hotelu za 1799 PLN Relaks w Szarm el-Szejk 🏝️🎄 All inclusive w 4* hotelu za 1799 PLN
#22 PostWysłany: 11 Lip 2014 18:01 

srebrny
A, o to Ci chodzi. To tak, pewności nie mamy. Ale z reguły gdy PIC blokuje sprzedaż, to blokuje miejsca i Niemcy pokazują ofertę, ale siłą rzeczy brak miejsc, bo nie daj Boże jakiś pasażer by miał pretensje, że ma na bilecie godzinę odjazdu o 5 minut późniejszą i nie zdążył. Oczywiście Niemcy takiego problemu nie mają i na swój odcinek sprzedają.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 11 Lip 2014 18:59 

Bo na niemieckim odcinku nic się nie zmienia, tylko na polskim są zmiany o dwie trzy minuty :D Stąd cały ten ambaras. Tak czy siak uważam, że kontakt z którymś z pośredników to najlepsze wyjście, bo być może przez nich uda się bilet kupić.
 PM off  

#24 PostWysłany: 11 Lip 2014 19:04 

srebrny
W sumie to - poza remontami - trudno mi sobie wyobrazić, by na niemieckim odcinku mogło się coś zmienić w trakcie obowiązywania rozkładu rocznego, choć mogę się tu grubo mylić.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 11 Sie 2015 16:19 

niebieski
od paru probuje nabyc bilet Berlin Warszawa 23 pazdziernika
nawet przy probie zakupu za normalna cene mam taki komunikat
Image

jakis najazd na Polske skoro wszystkie bilety wykupione czy tylko Intercity daje ciala?
dzieki za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 11 Sie 2015 16:31 
Awatar użytkownika

Z tego, co wiem, to db sprzedaje swoje bilety na 90 dni przed podróżą, a intercity na 60 dni przed (czyli na stronie db bilet do Warszawy też dopiero na 60 dni przed możesz kupić). Więc chyba po prostu jest za wcześnie...
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 11 Sie 2015 16:42 

niebieski
dzieki za odp
zdziwiony bylem, bo pare dni wczesniej bez problem nabylem bilety na db.de (Kolonia - Berlin) w zblizonym terminie

zatem czekac trzeba
btw
czy intercity.pl da sie kiedys kupowac bilety w relacji miedzynarodowej?
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 11 Sie 2015 16:52 

srebrny
Nawet w tym wątku o tym było. InterCity blokuje do 60 dni, a jak jest prawdopodobieństwo zmian rozkładowych o minutkę, to i dłużej. Pajace i tyle.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 11 Sie 2015 18:23 
Awatar użytkownika

spiggy napisał(a):
btw
czy intercity.pl da sie kiedys kupowac bilety w relacji miedzynarodowej?

na trasę warszawa-berlin da się od dawna. tyle tylko, że możesz kupić tylko bilet warszawa-berlin albo warszawa-berlin-warszawa, ponieważ bilet internetowy musi być po raz pierwszy skasowany w kraju wystawienia (czyli bilet z intercity musi najpierw sprawdzić polski konduktor, a z db - najpierw niemiecki).
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 11 Sie 2015 19:42 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
srebrny
Ciekawe. W sensie co dokładnie się stanie, jak mam bilet Warszawa - Berlin wystawiony przez DB?
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 11 Sie 2015 20:01 
Awatar użytkownika

Po prostu nie ma możliwości kupienia takiego biletu, podobnie jak samego berlin-warszawa na intercity.pl.
Tylko db jest trochę bardziej nastawione na klienta i w takim przypadku oferuje ci wysłanie 'normalnego' biletu (nie-internetowego) pocztą (problem dotyczy tylko biletów internetowych).
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 11 Sie 2015 20:04 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
srebrny
Bilet jest zakupiony w berlińskim punkcie sprzedaży biletów DB. Więc istnieje i jest, nie jest biletem teoretycznym. Rozumiem, że z takim problemu być nie powinno, ale równie dobrze mogłam go kupić przez internet - sprawdzałam możliwość i dostępność biletów przed wycieczką do punktu DB. Pytam, co powiedziałby na niego polski konduktor, jeśli twierdzisz, że musi być najpierw sprawdzony przez niemieckiego.

Edit: Ok, zwracam honor, faktycznie dostępna jest tylko wysyłka pocztą.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 11 Sie 2015 20:14 
Awatar użytkownika

Może się niezbyt jasno wyraziłam - problem dotyczy tylko biletów internetowych, tych które się kupuje przez internet i drukuje (lub nie). Bilety zakupione w kasie (tak samo jak te kupowane przez internet i wysyłane pocztą) działają bez zarzutu. Wydaje mi się, że po prostu przy tych drukowanych 'obcy' konduktor nie jest w stanie sprawdzić ich autentyczności/unikalności.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 11 Sie 2015 22:34 

srebrny
Niva napisał(a):
Pytam, co powiedziałby na niego polski konduktor, jeśli twierdzisz, że musi być najpierw sprawdzony przez niemieckiego.

Ja sprawdzałem. Powiedział "Eeee, Stasiek, to taki miał być ten bilet?". Czyli mieli tylko cynk, że taki będzie. No a potem Niemcy przestali je sprzedawać i tylko wysyłają pocztą. Zawsze sprawnie i szybko dochodzi.
Oczywiście jak się podróżuje np. z Niemiec do Austrii, to takie problemy nie występują.

Ostatnio edytowany przez obibok, 12 Sie 2015 10:35, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Niva lubi ten post.

#35 PostWysłany: 12 Sie 2015 08:24 
Awatar użytkownika

A tak sprawnie i szybko to dochodzi tylko do Niemiec, czy do Polski też?

Bo ja się jakoś zawsze bałam zamawiać do Polski, że zaginie albo przyjdzie po planowanej dacie podróży. Ach, to zaufanie do naszej drogiej poczty...
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 12 Sie 2015 09:57 

srebrny
Do Polski; wszak do Niemiec zamawiać nie trzeba. Też nie mam zaufania do poczty, a jednak zawsze mi przychodzą.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 13 Sie 2016 12:30 

niebieski
Coby nie zakładać nowego tematu. Ktoś z Was wie, ile w praktyce kosztuje bilet kolejowy z Dortmundu do Gelsenkirchen? Według rome2rio.com to koszt rzędu 3-6 euro, tymczasem na bahn.de połączenia z przesiadką w Essen kosztują 17 euro, a bezpośrednie (oznaczone literką S) są nie do kupienia, w związku z czym nie wiem, po ile chodzą? Może akurat 3-6 euro? A jeśli tak, to kupię je w takiej cenie na miejscu?
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 13 Sie 2016 13:35 

niebieski
Pomiędzy Dortmundem i Gelsenkirchen kursuje linia S2. Bilet na S-bahn kosztuje 5,70€, czas przejazdu 35 min.
 Profil Relacje PM off
dajkamienia lubi ten post.
dajkamienia uważa post za pomocny.

#39 PostWysłany: 13 Sie 2016 13:45 

Loty: 7
Kilometry: 31 319
niebieski
Oprócz S2, bezpośrednio jeździ jeszcze RE3. Cena ta sama.
W tych pociągach, na tym odcinku obowiązuje taryfa VRR (strefa B).

Tutaj planer podróży dla interesujących Cię połączeń, cennik biletów jednorazowych oraz katalog dostępnych biletów w tej taryfie.
 Profil Relacje PM off
dajkamienia lubi ten post.
dajkamienia uważa post za pomocny.

#40 PostWysłany: 14 Sie 2016 19:30 

srebrny
dajkamienia napisał(a):
a bezpośrednie (oznaczone literką S) są nie do kupienia,

DB lubi się demonstracyjnie "wypinać" na odcinki z taryfą związkową i nawet na połączenia realizowane w całości ich pociągiem potrafią wyświetlić, że taryfa obca. A potem kupujesz w automacie, bazującym na tym samym Hafasie i już się da.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 137 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość