Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 505 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 26  Następna
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 04 Wrz 2017 13:50 
Awatar użytkownika

Loty: 90
Kilometry: 139 765
niebieski
"Wyspy Kanaryjskie" Lonely Planet.
 Profil Relacje PM off  

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#222 PostWysłany: 04 Wrz 2017 16:22 
Awatar użytkownika

Czy macie jakieś doświadczenie z wypożyczeniem roweru na wyspie?

Jak googluję to widzę niemieckie wypożyczalnie albo super szosówek albo dobrych górali najlepiej w pakiecie z przewodnikiem itp ;-) A ja po prostu chciałbym wypożyczyć "zwykły" rower by wygodnie pośmigać około 3-6h.

Bazy wypadowe mamy w Pt de la Cruz jak i Costa Adeje.

Przy okazji pytanie o ewentualne trasy które ktoś sprawdził i nie wyszło to ponad 1000m przewyższeń w ciągu dnia ;-)
 Profil Relacje PM off  

#223 PostWysłany: 07 Wrz 2017 13:42 
Awatar użytkownika

[quote="piotr900610"]
1 dzień był dość intensywny: Ruszyliśmy ok. 9 do Santiago del Teide, gdzie zostawiliśmy samochód i podjechaliśmy autobusikiem do Masci. W Santiago del Teide kupiliśmy już bilety na water taxi do Los Gigantes. Do wąwozu wchodziliśmy ok. 11:30, a na plażę doszliśmy ok. 13:50. Tempo mieliśmy trochę szybsze niż spokojne, ale bez sprintu, z 2-3 przerwami na wodę i kilkunastoma przerwami na zdjęcia. Na plaży spędziliśmy 40minut i popłynęliśmy wodną taksówką do Los Gigantes. Przepłynięcie łódką, myślę że warto, fajne widoki na klify od oceanu. Z Los Gigantes podjechaliśmy do Santiago del Teide po samochód i ruszyliśmy dalej[\quote]

Polecasz rozwiązanie z zotawieniem auta w Santiago? Ja myślałem o pojechaniu do Los Gigantes i stamtąd busikiem do Masci ale już na 2 raty chyba... W wąwozu powrót łódką oczywiście.
 Profil Relacje PM off  

#224 PostWysłany: 09 Wrz 2017 08:58 

niebieski
Jako, że to dział atrakcje, więc będę tu pisał i oceniał na gorąco swoje bardzo subiektywne wrażenia z kolejnych dni 14-dnowego pobytu na wyspie. Baza Puerto de la Cruz. Post będę w miarę możliwości,czasu i chęci edytował :).

1. Plaża El Bollulo - 8/10
Bardzo ładna,kameralna czarna plaża, około 3 km. od Puerto de la Cruz. Pięknie położona, otoczona z trzech stron skałami. Ciekawy dojazd (lub dojście) pomiędzy plantacjami bananów. Na górze parking 2e/dzień. Zejście na plażę około 5/10/15 minut, zależnie od tempa i postoju na "foto". Na dole, przy plaży mala restauracja, ceny przystępne. Możliwe wypożyczenie leżaków i parasoli 3e/szt. Kąpiel - tak, pływanie na dalsze odległości, raczej dla "profesjonalistów" - silne fale. Wskazane obuwie do wody.
Zdecydowanie polecam.

2. La Orotava - 3/10
Miasteczko opisywane w sieci jako najpiękniejsze na Teneryfie ! Zdecydowanie jestem odmiennego zdania. Gdybym przyleciał na 7 dni, uznałbym ten dzień za stracony. Zwiedzanie max 2/h. Ze wszystkich opisywanych atrakcji miasteczka zapamiętam jedynie ogrody Victorii.
Pozostałe "atrakcje turystyczne" pominę milczeniem.
Nie polecam.

3. Loro Park - 7/10
https://goo.gl/fppDvA
Mini (w porównaniu do Wrocławia) ogród zoologiczny. Wstęp dla dorosłych 35e/os. Parking 4e. W ofercie cztery pokazy: lwy morskie 5/10; papugi 3/10; delfiny 6/10; orki 7/10. Park bardzo ładny, przemieszczamy się między kolejnymi atrakcjami wśród pięknej roślinności obserwując faunę i florę, nie ma czasu na nudę. Czas pobytu około 6h.
Na mnie największe wrażenie zrobiła planeta pingwinów 9/10 ! Bardzo ciekawa scenografia i wyeksponowanie ptaków w niby "naturalnym" środowisku. Ogólnie park typowo komercyjny ale... business is business i trzeba się z tym liczyć.
Zdecydowanie warto.

4. Plaża Jardin - 7/10
Najładniejsza plaża publiczna w Puerto de la Cruz. Czarny (gorący) piasek, palmy i ocean. Leżak 3e, parasol 2,5e. Na miejscu restauracja. W pobliżu sklepy i gastronomia. Wskazane obuwie do wody.
Warto.

cdn.
 Profil Relacje PM off
dworkam lubi ten post.
dworkam uważa post za pomocny.

#225 PostWysłany: 10 Wrz 2017 23:52 

JakubK napisał(a):
piotr900610 napisał(a):
1 dzień był dość intensywny: Ruszyliśmy ok. 9 do Santiago del Teide, gdzie zostawiliśmy samochód i podjechaliśmy autobusikiem do Masci. W Santiago del Teide kupiliśmy już bilety na water taxi do Los Gigantes. Do wąwozu wchodziliśmy ok. 11:30, a na plażę doszliśmy ok. 13:50. Tempo mieliśmy trochę szybsze niż spokojne, ale bez sprintu, z 2-3 przerwami na wodę i kilkunastoma przerwami na zdjęcia. Na plaży spędziliśmy 40minut i popłynęliśmy wodną taksówką do Los Gigantes. Przepłynięcie łódką, myślę że warto, fajne widoki na klify od oceanu. Z Los Gigantes podjechaliśmy do Santiago del Teide po samochód i ruszyliśmy dalej[\quote]

Polecasz rozwiązanie z zotawieniem auta w Santiago? Ja myślałem o pojechaniu do Los Gigantes i stamtąd busikiem do Masci ale już na 2 raty chyba... W wąwozu powrót łódką oczywiście.

Jeżeli zostawisz auto w Los Gigantes to do Masci dojeżdzasz z przesiadką, nie pamiętam już jak planowałem zwiedzanie, ale coś mi nie grało w godzinach autobusów, więc wybrałem opcję którą napisałem. (Wydaję mi się, że chodziło mi o to, że częściej są autobusy popołudniu z Los Gigantes do Santiago niż z rana). Ja moją opcję polecam - busy z Santiago do Masci są o pełnych godzinach, a z Los Gigantes do Santiago po przyjeździe łódką (ok. 15:30) miałem sporo opcji powrotu do Santiago.
 Profil Relacje PM off  

#226 PostWysłany: 11 Wrz 2017 12:20 

Loty: 48
Kilometry: 98 366
Mam od Was pytanie o powrót z plaży łodzią do Los Gigantes - czytałem, że ponoć trzeba bilet rezerwować/kupić dzień wcześniej, to prawda? Jest problem, żeby w Los Gigantes znaleźć punkty, gdzie można kupić bilety czy po prostu w porcie?

Dodatkowe pytanie - znajomi polecali nam, żeby z Los Gigantes wziąć po prostu taksówkę do Masci, ktoś się orientuje jaki to koszt?
 Profil Relacje PM off  

#227 PostWysłany: 11 Wrz 2017 13:21 
Awatar użytkownika

Loty: 90
Kilometry: 139 765
niebieski
Za wyspy-szczesliwe.pl taxi 25 EUR. Rezerwacja: http://www.mascalosgigantes.com/reservas/?lang=en z 20% zniżką.
 Profil Relacje PM off  

#228 PostWysłany: 13 Wrz 2017 21:05 
Awatar użytkownika

Loty: 220
Kilometry: 384 906
dAde napisał(a):
Mam od Was pytanie o powrót z plaży łodzią do Los Gigantes - czytałem, że ponoć trzeba bilet rezerwować/kupić dzień wcześniej, to prawda? Jest problem, żeby w Los Gigantes znaleźć punkty, gdzie można kupić bilety czy po prostu w porcie?

Dodatkowe pytanie - znajomi polecali nam, żeby z Los Gigantes wziąć po prostu taksówkę do Masci, ktoś się orientuje jaki to koszt?

Nie trzeba. My zarezerwowaliśmy w południe w dzień który się wybieraliśmy na szlak w siedzibie w Los Gigantes.
Taksówka z Los Gigantes do Maski kosztowała 22E zamówił nam gość od firmy Mascsa Expres.
Ostatnia łódź jest o 18:30. Na plaży jest Pani i czeka/dzwoni jeśli się nie będziecie na czas.
Sam szlak gorąco polecam jedna z ładniejszych tras jaką w życiu pokonałem.
Info z 1 września.
 Profil Relacje PM off
dAde uważa post za pomocny.

#229 PostWysłany: 14 Wrz 2017 11:19 

Dzięki, dokładnie takiej informacji potrzebowałem! :)
 Profil Relacje PM off  

#230 PostWysłany: 14 Wrz 2017 23:48 

Jakby było szkoda Ci kasy to z Los Gigantes można też dojechać autobusem za około 3,5 euro od osoby z przesiadką, przy czym nie zgrywają się one dobrze. Ja wybrałem taką opcje a później Łódź za 8 EUR z plaży, jak masz rezerwacje - jest dwóch przewoźników. Nie ma się co sugerować informacjami na stronie dot godzin odpłynięcia z plaży, bo lodzie są co chwile i bez problemu o dowolnej godzinie można się dostać do Los Gigantes. Kolejnego dnia jeszcze raz przejechałem ta trasę wypożyczonym samochodem, aż do Punta de Teno - warto! Jak mija się Mascę w stronę punta de teno to wjeżdża się samochodem coraz wyżej. Widoki na mascę, góry i ocean są niesamowite. Polecam jednak tą trasę tylko dobrym i doświadczonym kierowcom.
 Profil Relacje PM off  

#231 PostWysłany: 15 Wrz 2017 11:07 
Awatar użytkownika

@kogi
Bilet na łódź kupię gdzieś w Los Gigantes? Tam chciałbym zostawić auto na jakimś parkingu.
Dokąd dojeżdża pierwszy autobus tj. gdzie przesiadka? Zielone autobusy titsa czy coś innego?
 Profil Relacje PM off  

#232 PostWysłany: 15 Wrz 2017 12:01 

@JakubK Przesiadki są chyba w Santiago del Teide, google maps pokazuje kilka możliwości autobusowych. Ale faktycznie ponoć rozkłady jazdy niezbyt się zgrywają ze sobą.

@kogi do Punta de Teno planuję pojechać, nie wiem tylko czy z Masci czy po prostu wzdłuż północnego wybrzeża, bo bazę wypadową mam w Puerto de la Cruz. Trasa przez Mascę i góry na północ o ile widzę dosyć dobra i asfaltowa, jeździłem po podobnych górskich na Fuertaventurze i było w porządku :)
 Profil Relacje PM off  

#233 PostWysłany: 15 Wrz 2017 13:43 

Loty: 81
Kilometry: 161 046
@dAde Jeśli chcesz dojechać do Punta de Teno autem to nie jest to możliwe w każdy dzień. Nie zrobiłem zdjęcia tablicy ale chyba od czwartku do niedzieli droga jest zamknięta i przy szlabanie stoi człowiek i nie przepuszcza dalej. Ale możesz poczekać ok. 30 min. i dojechać autobusem za podobno 1 EUR. Ja po raz kolejny wybrałem się tam w poniedziałek i wszystko było w porządku, droga otwarta i dość dużo samochodów na parkingu przy latarni.
 Profil Relacje PM off  

#234 PostWysłany: 15 Wrz 2017 13:54 

Dzięki! Czytałem o tym, że jest otwarta tylko dla mieszkańców w niektóre dni, ale czytałem, że chodzi o sobotę, niedzielę i święta.
Wezmę to pod uwagę podczas planowanie czasu :)
 Profil Relacje PM off  

#235 PostWysłany: 15 Wrz 2017 21:40 

Ja jechałem tydzień temu we środę to była otwarta. Polecam przejechanie się tymi trasami, bo to atrakcja sama w sobie :) Drogi są bardzo dobre. Trudność polega na tym, że są kręte, strome i wąskie, a przy tym pojawiają się tam często autobusy.
Nie patrz za bardzo na rozkład podany na google maps, bo w rzeczywistości może być inny. Ja w santiago del teide prawie godzinę czekałem na autobus - google maps pokazywało, że jest o 10:10, a był dopiero o 11... To była w sumie moja jedyna podróż autobusem :D Nie wyobrażam sobie zwiedzania tej wyspy bez samochodu.
Puerto de la cruz nie polecam, bo pogoda jest tam zwykle gorsza. Podczas mojego pobytu na wyspie byłem tam dwa dni i ciągle chmury, wcześniej w Los Gigantes słonecznie i cieplutko. Teraz przynajmniej wiem skąd takie różnice w cenach.
 Profil Relacje PM off  

#236 PostWysłany: 16 Wrz 2017 12:07 
Awatar użytkownika

Wczoraj było lekko deszczowo i do Punta nie dało się dojechać. Parę kilometrów za Buenavista szlaban i nie puszczano aut.
 Profil Relacje PM off  

#237 PostWysłany: 16 Wrz 2017 12:51 

JakubK napisał(a):
@kogi
Bilet na łódź kupię gdzieś w Los Gigantes? Tam chciałbym zostawić auto na jakimś parkingu.
Dokąd dojeżdża pierwszy autobus tj. gdzie przesiadka? Zielone autobusy titsa czy coś innego?

Bilety na łódź można kupić zarówno w Los Gigantes jak i na plaży po przejściu wąwozu. Należy dokonać rezerwacji u któregoś z przewoźników, bo tylko wtedy jest 20% taniej - nie warto sugerować się godzinami na stronie:
http://www.mascalosgigantes.com/
http://www.trekkingmasca.com/

Pierwszy autobus Titsa dojeżdża do Santiago del Teide i tam jest przesiadka na Mascę, ale nie zgrywają się one dobrze
 Profil Relacje PM off  

#238 PostWysłany: 22 Wrz 2017 12:02 

Hej, za tydzień o tej porze będę w samolocie na Tene i zbieram informacje o wyspie. Będziemy mieszkać 2 tygodnie w Los Gigantes, auto na tydzień.

Chciałbym Was spytać o kilka rzeczy:

1.Czy w okolicach Los Gigantes znajdę jakąś totalnie dziką plażę bez ludzi?
2.Wiem, że jest polskie biuro podróży w Los Gigants gdzie można nabyć wycieczki w rozsądnych cenach, polecicie coś jeszcze?
3.Chcemy skosztować dużo tropikalnych owoców. Gdzie najlepiej i najtaniej się w nie zaopatrywać?
4. Rejsy na oglądanie żółwi, wielorybów i delfinów - skąd najlepiej pływać?

Na razie chyba tyle ;)
 Profil Relacje PM off  

#239 PostWysłany: 26 Wrz 2017 10:58 

Loty: 19
Kilometry: 46 437
kalet napisał(a):
Hej, za tydzień o tej porze będę w samolocie na Tene i zbieram informacje o wyspie. Będziemy mieszkać 2 tygodnie w Los Gigantes, auto na tydzień.

Chciałbym Was spytać o kilka rzeczy:

1.Czy w okolicach Los Gigantes znajdę jakąś totalnie dziką plażę bez ludzi?
2.Wiem, że jest polskie biuro podróży w Los Gigants gdzie można nabyć wycieczki w rozsądnych cenach, polecicie coś jeszcze?
3.Chcemy skosztować dużo tropikalnych owoców. Gdzie najlepiej i najtaniej się w nie zaopatrywać?
4. Rejsy na oglądanie żółwi, wielorybów i delfinów - skąd najlepiej pływać?

Na razie chyba tyle ;)

Właśnie wrócilem z Los Gigantes więc mogę coś podpowiedzieć. Po pierwsze to w Los Gigantes według mnie nie ma nic do roboty, ładne klify, pare knajpek i średnia plaża, ale jako baza wypadowa do jeżdżenia po wyspie jest super. W okolicy polecam plażę La Arena oraz miejscowości Santiago Del Teide i Tamaimo.

1. Playa Seco - jest dzika, bo trudno się tam dostać. Też lubię dzikie plaże ale nie wybierałem się tam ze względu na to, że we Wrześniu nie ma już takich tłumów na normalnych plażach.
2. Biuro faktycznie jest ale nie korzystałem, bo wszędzie jeździłem autem.
3. Nie znalazłem typowego Targu ale w marketach można znaleźć ciekawe rzeczy. Najbardziej polecam Cherimoyę, bo jak narazie tylko na teneryfie zjadłem taką, która nie smakowała jak tanie wino. Dobra ciekawostka (choć nie owoc) to patatas negras.
4. Rejsy są z Los Gigantes, dużo biur oferuje, w różnych konfiguracjach. Niektórzy gwarantują 90% szans na zobaczenie zwierzaków.

Pozdrawiam i udanego wyjazdu.
 Profil Relacje PM off  

#240 PostWysłany: 26 Wrz 2017 11:21 

niebieski
O targowiska z lokalnymi produktami warto zapytać w jakiejś informacji tur.. Podadzą dni i miejsca. Ja byłam w La Orotava-fajnie położone i pamiętam masę róznych owoców. Tylko do południa. Ale nie pamiętam, czy codziennie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 505 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 26  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości