Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 21 Wrz 2018 18:06 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
Oczywiście nie jest tanio, ale my np. weszliśmy do jakiejś knajpki niedaleko miejsca, gdzie mieszkaliśmy. Odległość od plaży 200-300 metrów, zjedliśmy całkiem fajne jedzenie z napojami (w tym piwko) i zapłaciliśmy 70 szekli za dwie osoby.

Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę) TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę)
#22 PostWysłany: 21 Wrz 2018 21:26 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
fredbb napisał(a):
Trochę z innej beczki, ale kurcze faktycznie jest tak z cenami w Tel Awiwie że obiad dla 1 osoby to koszt ok 100zł, piwa w barze 30zł, czy falafel/street food 25zł ;/ ?

Rzeczywiscie nie jest tanio, za 2 swieze rybki gryllowane oraz 2 browarki wyszlo ok. 300 zeta ze zwyczajowym napiwkiem minimum 12%, w przecietnej restauracji z obsluga przy samej plazy. :D
Ceny na pierwszy rzut oka przypominaja Norwegie, ale rybki byly pyszne. :)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 22 Wrz 2018 03:09 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
Nie ma zwyczajowego napiwku w Izraelu :P
cccc uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 22 Wrz 2018 05:35 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Zaokraglilem sume o 20 kilka Szekli do pelnej kwoty, ale kelner pouczyl, ze powinno byc przynajmniej 12% (niby taki zwyczaj w Izraelu) czyli 30 kilka Szekli i doplacilem. :D

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 22 Wrz 2018 12:05 

złoty
Ja też miałem taką sytuację w knajpie na plaży w Tel Awiwie - rachunek wyniósł 415 (za 4 osoby), dałem 450 i kelnerka, zresztą dość na luzie i bez napinki, powiedziała, że zwyczajowo daje się 10%. Dołożyłem jeszcze 20 szekli i było OK. Chyba prawie wszędzie indziej, gdzie jedliśmy w TLV i w Jerozolimie, na rachunkach było wyraźnie napisane "service not included" albo coś w tym stylu.
A co do cen - w co tańszych knajpach można zjeść za 30-40 szekli od osoby za danie główne, ale piwo rzadko jest poniżej 25 szekli za duże. Jeżeli w karcie jest piwo za kilkanaście szekli, to na pewno jest małe (dla porównania duże piwo Goldstar w sklepie kosztuje 10-14 szekli). Wyjątkiem są czasem miejsca "w połowie drogi" między restauracją a fast foodem, gdzie może być trochę taniej.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 23 Wrz 2018 16:40 

Hmm 70 czy 100zł za obiad dla 2 osób to jeszcze całkiem spoko, ale te 300 to jakiś kosmos. Ogólnie miasto warte odwiedzenia i tych cen?
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 26 Wrz 2018 02:19 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@fredbb, mozna zjesc rowniez za 40 Nis w ulicznych kafejkach, rozbieznosc cenowa jest spora. ;)
Trafilem przez przypadek do rosyjskiej kafejki, gdzie ceny byly mocno wygorowane, 1 kieliszek wina 50 Nis i doliczono jedna pozycje nie wiadomo za co -> 28 Nis? :mrgreen:
Załącznik:
Rech.JPG
Rech.JPG [ 86.86 KiB | Obejrzany 1179 razy ]

Przelicznik z 310 Nis na 94 USD tez jest mocno ciekawy. :o

BTW lubie jesc u Arabow, nie oszukali mnie na centa, a ceny jakie u nich place moga odbiegac od cen, ktore wyciagaja od turystow. Przykladowo za kieliszek wina czy browarka placilem tylko 15 Nis. :D
Kawa z kardamonem i pyszne daktyle czesto gratis.
Przyznam, ze mama byla lekko zszokowana.
Wracajac do tematu, Tel Aviv na pierwszy rzut oka nie powalil mnie z nog, slyszalem ze rozrywkowe miasto ale tym razem nie wloczylem sie po barach do pozna w nocy.
Dla mnie najwieksza atrakcja bylo, nie wspominajac co tam chodzi po ulicach, ze mozna sie porozumiec w j. rosyjskim, nawet menu po rosyjsku w niektorych restauracjach. :D
Moge sie mylic, ale mialem wrazenie, ze spolecznosc Zydowska nie przepada za Polakami. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 26 Wrz 2018 03:58 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Del

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off
siGGe lubi ten post.

#29 PostWysłany: 30 Wrz 2018 11:28 

Hmm w takim razie trzeba u Arabów jeść :D szczerze ceny trochę mnie przerażają :) 40 to cena do zniesienia. A to u Arabów kupowałeś browara/wino za 15? :)
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 30 Wrz 2018 23:05 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@fredbb yep, ale do konca nie jestem pewny czy tylko mi tak liczyli, gdyz nie widzialem karty menu z cenami. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off
fredbb lubi ten post.

#31 PostWysłany: 15 Lis 2018 09:27 

Słuchajcie a czy na plaży lub gdzieś są jakieś przechowalnie bagażów, czy ktoś się orientuje? :)
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 15 Lis 2018 09:30 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 579 248
niebieski
Na głównym dworcu autobusowym są szafki na bagaż.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 15 Lis 2018 14:06 
Awatar użytkownika

srebrny
fredbb napisał(a):
Trochę z innej beczki, ale kurcze faktycznie jest tak z cenami w Tel Awiwie że obiad dla 1 osoby to koszt ok 100zł, piwa w barze 30zł, czy falafel/street food 25zł ;/ ?

Dobrego falafela zjesz za 6 zł (6 NIS). Cały czas jest tam kolejka lokalsów, więc jedzenie jest swieże. Ja polecam..

Załączniki:
Falafel_6NIS.png
Falafel_6NIS.png [ 205.11 KiB | Obejrzany 950 razy ]
 Profil Relacje PM off
vkasz lubi ten post.
fredbb uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości