Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Maj 2014 13:31 

Loty: 199
Kilometry: 289 509
niebieski
Witam
zamierzam w tym roku odwiedzic Tel Aviv (TLV) i w zwiazku z tym mam kilka pytań:

1. Jak dojechac do miasta z lotniska Ben Gurion - sa taksowki (jaki koszt) i pociag (4EUR), czy sa busy?
2. Czy znacie jakis tani hotel gdzie cena za 1 dzien ze sniadaniem nie przekracza 150-200EUR - chodzi mi o tani hotel a nie hostel
3. Chce zwiedzic/sfotografowac nastepujace obiekty:
- Białe miasto Tel Awiw – zdjecia
- Port w Jafie – zdjecia + zwiedzic
- Meczet Mahamoudia z wieżą XII w. minaretu – zdjecia
- fontanna dla pielgrzymów z 1906 r. przy Meczecie - zdjecia
- Wieża Zegarow – The Clock Tower – zdjecia
- muzeum Ziemi Izraela (Eretz Israel Museum) – zwiedzic
- Tropical Garden – spacer + zdjecia
- Safari – zdjecia + zwiedzic
- ZOO – zdjecia + zwiedzic
- Muzeum Sztuki Tel Aviv - zwiedzic + zdjecia
- wieżowiec Szalom (Shalom Meir Tower) - zdjecie + zdjecia z tarasu widokowego
i tu rodzi sie pytanie - ile na to bede potrzebował czasu - mam 1 - 2 dni. Z czego zrezygnowac?

Za pomoc i wskazówki bede wdzieczny :)

Ostatnio edytowany przez Gregggor, 07 Maj 2014 16:32, edytowano w sumie 1 raz
Temat przeniosłem we właściwe miejsce, z nowym tytułem
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
 Temat postu: Re: Izrael - Tel Aviv
#2 PostWysłany: 07 Maj 2014 13:49 

1.2. są opisane na forum.
co do 3., jak mamy ci napisać co zdążysz zrobić z tych rzeczy? Napisałeś, że masz na to 1-2 dni, pomiędzy dniem a dwoma trochę różnica jest, nie sądzisz? Będziesz się poruszał wynajętym samochodem, busami, stopem?
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Izrael - Tel Aviv
#3 PostWysłany: 07 Maj 2014 16:09 

niebieski
Dudeck napisał(a):
1.2. są opisane na forum.
co do 3., jak mamy ci napisać co zdążysz zrobić z tych rzeczy? Napisałeś, że masz na to 1-2 dni, pomiędzy dniem a dwoma trochę różnica jest, nie sądzisz? Będziesz się poruszał wynajętym samochodem, busami, stopem?

punkt 1 - znalazłem
punkt 2 - nie wiem czy to co znalazłem to akurat to ;)
ad. 3 - bede w Tel Avivie od srody (rano) do piatku (rano) lub soboty (popoludnie). Bede tam przejazdem. Zamierzam sie poruszac komunikacja miejska ze wzgledu na korki czyli pociagami lub busami Dan i Egged wzglednie gdy bedzie taka potrzeba - "Moniyot Sherut" ale nie wiem jakie sa koszty tychze taksówek :)
Tylko czy te 2-3 dni na zwiedzenie tych paru miejsc to w zupelnosci wystarczy?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 07 Maj 2014 20:35 

Powiedziałbym, że w wersji 3dniowej wszystko zobaczysz na spokojnie. Na 2 dni to już taki wyścig miejski trochę, nie wiem ile potrafisz zabawić w 1 miejscu, ale na przykład samo Muzeum Ziemi może być imprezą na conajmniej pół dnia. Podobnie zoo z safari. Z czego wtedy zrezygnować, musiałbyś odpowiedzieć sobie sam, ja na przykład nie łaziłbym za dużo po Białym Mieście czy porcie.
Co do szerutek, często są tańsze od Eggedów, pod warunkiem, że nie będziesz ich łapał w obleganych przez turystów miejscach, zwłaszcza lotnisko.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 08 Maj 2014 13:16 

niebieski
Dudeck napisał(a):
Powiedziałbym, że w wersji 3dniowej wszystko zobaczysz na spokojnie. Na 2 dni to już taki wyścig miejski trochę, nie wiem ile potrafisz zabawić w 1 miejscu, ale na przykład samo Muzeum Ziemi może być imprezą na conajmniej pół dnia. Podobnie zoo z safari. Z czego wtedy zrezygnować, musiałbyś odpowiedzieć sobie sam, ja na przykład nie łaziłbym za dużo po Białym Mieście czy porcie.
Co do szerutek, często są tańsze od Eggedów, pod warunkiem, że nie będziesz ich łapał w obleganych przez turystów miejscach, zwłaszcza lotnisko.

Szczerze to chce tylko porobic pare zdjec bauhausów, zdjecia portu, zdjecia Meczetu Mahamoudia z wieza i fontanna oraz Wieza Zegarów, która jest niedaleko. Do tego pare zdjec wiezowca gdzie siedzibe ma Google oraz zdjecia z tarasu Shalom Meir Tower. ZOO I safari raczej sobie odpuszcam. Raczej wybiore jedno z muzeów: Sztuki albo Ziemi. Poruszac zamierzam sie rowerem po Tel Avivie. Robie przerywnik podczas wakacji w Turcji i Katarze i wpadam na 4-5 dni do Izraela.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 15 Maj 2014 09:28 

Loty: 77
Kilometry: 194 843
Safari-zoo jest super!!!!!!! o np. takie;)
Ale to mówię ja, miłośniczka żyraf ;)

Rower polecam! Tani, szybko i wszędzie wjedziesz!
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 15 Maj 2014 12:00 

niebieski
AJAJ napisał(a):

Czyli safari takie samo jak wszedzie - podobne jest w Czechach. Ale moze sie wybiore.
Dziekuje za zdjecia i pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 15 Maj 2014 12:44 

Loty: 77
Kilometry: 194 843
mathew77 napisał(a):
AJAJ napisał(a):

Czyli safari takie samo jak wszedzie - podobne jest w Czechach. Ale moze sie wybiore.
Dziekuje za zdjecia i pozdrawiam.

To jak byłeś to może aż tak Ci się nie spodoba;) Dla nas to była pierwsza taka przygoda ;)
Ale że lubię takie atrakcje to do Czech się w takim razie tez wybiorę ;)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 15 Maj 2014 13:15 

dorzuciłbym jeszcze karamel market najlepsza hałwa w Izraelu i tanie przekąski serwowane prosto z kotła
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 15 Maj 2014 13:38 

niebieski
Ja polecam okolice dworca autobusowego - gdzie mozna zaobserwowac koczowisko gastarbeiterow a miedzy nimi kicajace szczury wielkosci kotow.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 15 Maj 2014 14:25 

niebieski
digger napisał(a):
Ja polecam okolice dworca autobusowego - gdzie mozna zaobserwowac koczowisko gastarbeiterow a miedzy nimi kicajace szczury wielkosci kotow.

Kicajace szczury wielkosci kotów widzialem po wielkiej powodzi w Pradze. Drugi raz nie chce tego ogladac :)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 15 Maj 2014 15:04 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
michal11 napisał(a):
dorzuciłbym jeszcze karamel market najlepsza hałwa w Izraelu i tanie przekąski serwowane prosto z kotła

Byłem na Carmel Market, ale na mnie osobiście nie wywarł pozytywnego wrażenia. Bardzo zatłoczony, ceny wcale bez rewelacji. Jeśli ktoś nigdy nie był na bliskowschodnim targowisku, to może to być atrakcją samą w sobie. Ale jeśli widywało się takie miejsca, to niczym na plus się nie wyróżnia.

#13 PostWysłany: 15 Maj 2014 15:11 

Sudoku napisał(a):
michal11 napisał(a):

Byłem na Carmel Market, ale na mnie osobiście nie wywarł pozytywnego wrażenia. Bardzo zatłoczony, ceny wcale bez rewelacji. Jeśli ktoś nigdy nie był na bliskowschodnim targowisku, to może to być atrakcją samą w sobie. Ale jeśli widywało się takie miejsca, to niczym na plus się nie wyróżnia.

targowisko jakich wiele ale w telavivie poza wybrzeżem nie ma zbyt wiele ciekawych miejsc więc można zachaczyć np po drodze do Jaffy
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 15 Maj 2014 17:40 

A ja się odniosę tylko do jednego z pytań w pierwszym poście.
Wiadomo, że Izrael jest drogim krajem.Jednak nie aż tak , żeby nie można znaleźć przyzwoitego hotelu za proponowane przez Ciebie 150-200 euro doba. :shock:
Spałem w Telavivie w porządnym hotelu za 80 $ dwójka ze śniadaniem. Dobra lokalizacja 100 metrów od plaży.Nie pamiętam nazwy, ale był na ul. Trumpeldor. Hoteli i hotelików w podobnych cenach jest dużo. A można i taniej, jak standard nie jest najważniejszy.
Przypomniałem sobie . Ten hotel w dobrej cenie to https://www.ebookers.com/book/bookingpath?execution=e1s1
 PM off  

#15 PostWysłany: 29 Lis 2015 00:17 

W niektórych krajach (Meksyk, Dominikana) spotkałem się z Polakami, którzy mieszkają na miejscu i za opłatą świadczą usługi przewodnika po mieście, zabierają na jakieś bliskie wycieczki, etc. Czy ktoś kojarzy może czy/jak mogę znaleźć taką osobę w Tel Awiwie lub okolicach, która może oferuje podobne usługi? Domyślam się, że można znaleźć miejscowe firmy tego typu, ale co krajan, to krajan :)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 11 Lis 2016 10:59 
Awatar użytkownika

niebieski
To na pewno Free Tour of Old Jaffa z SANDEMANs NEW Europe, podobne zwiedzanie jest też dostępne w Jerozolimie. I generalnie jest to jedna z największych tego typu organizacji w Europie z wycieczkami w kilkunastu miastach. Warto:)

#17 PostWysłany: 23 Lis 2017 20:59 

niebieski
Z atrakcji, które miałem w planie ale niestety nie udało mi się zobaczyć jest jeszcze Muzeum Diamentów,
niedaleko dworca kolejowego i autobusowego przy Namir Road.

Wstęp płatny 24 NIS.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 03 Sty 2018 19:41 

Witam forumowiczów!! Pytanie trochę z innej beczki... Czy w Tel Avivie lub Jerozolimie jest może jakaś karta turystyczna pozwalająca na tańsze zwiedzanie atrakcji miasta i np. łączona z biletem na komunikację miejską jak np. Roma Pass, Oslo Pass, Paris Pass, itd. Dajcie znać jak wygląda ten temat bo w internecie nie znalazłem takich kart.... dzięki z apomoc
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 09 Wrz 2018 20:20 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
Gdyby ktos byl/ wybieral sie teraz do IZraela to przypominam o "najfajniejszym" swiecie dla zwyklych ludzi czyli Jom Kipur. Mozna pojezdzic na rowerze/rolkach po autostradach. Ja polecam i bede :) 18-19.09 w tym roku

#20 PostWysłany: 21 Wrz 2018 17:26 

Trochę z innej beczki, ale kurcze faktycznie jest tak z cenami w Tel Awiwie że obiad dla 1 osoby to koszt ok 100zł, piwa w barze 30zł, czy falafel/street food 25zł ;/ ?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość