Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Taipei vs Kaohsiung
#1 PostWysłany: 26 Sie 2015 08:12 

niebieski
W marcu 2016 lecimy do Japonii (po raz kolejny, kraj znamy, więc będzie to spokojna wizyta bez konieczności biegania i zwiedzania wszystkiego co możliwe) i chciałbym z Tokio gdzieś polecieć tanimi liniami na 2-3 dni. Chyba najciekawszym połączeniem są loty na Tajwan...
pytanie, czy warto tam lecieć- z tego co czytam, to w Tajpej wielu atrakcji turystycznych nie ma- a może się mylę?... a może ktoś był w Kaohsiung na południu Tajwanu?
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#2 PostWysłany: 26 Sie 2015 08:34 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 227 790
niebieski
@Pado - to zależy, co lubisz. Jedni wolą naturę, piękną przyrodę... inni wieżowce i centra miast. Dla mnie numerem jeden był Taipei 101. Jeżeli zdecydowaliście się na 100% na Tajwan, aktualnie w promocji są przewodniki LonelyPlanet (za 50% ceny - jest na głównej). Może po prostu kup eBooka za kilka funciaków (i tak się przyda) właśnie z całym Tajwanem i wybierzesz, co dla Ciebie najfajniejsze. Co człowiek, to opinia. Ja lecę w listopadzie, jedni znajomi namawiali na Seul (przy okazji), inni "absolutnie tylko nie Seul. Kolejni Singapur, jeszcze inni "nudno! Nie leć tam!". Najlepiej zdać się na swoje zapatrywania w tej kwestii.
 Profil Relacje PM off
Pado lubi ten post.

#3 PostWysłany: 26 Sie 2015 08:51 

Loty: 350
Kilometry: 659 055
niebieski
mieszkałem w Kaohsiung przez kilka miesięcy i szczere to jest to spore miasto ale nie ma tam za dużo ciekawych rzeczy. Dużo bardziej polecam Tainan, nieco na północ od Kaohsiung. To taki "mały Kraków" ;)
jeśli lubisz góry to jest Alishan (w połowie drogi między Tajpej a Tainan) lub kanion Taroko George na wschodzie wyspy.
W samym Tajpej na jeden cały dzień jest spokojnie co robić, w okolicach miasta też kilka rzeczy jest. Tajwan nie jest duża wyspą i ma dobrze rozwiniętą komunikację (szybkie pociągi i autobusy bardzo wygodne -> szczególnie po zachodniej stronie wyspy)
 Profil Relacje PM off
Pado uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 26 Sie 2015 09:09 

niebieski
dzięki, widzę, że między Taipei a Tainan jeździ szybka kolej i trwa to całe 1:40h, aby tam dotrzeć...koszt OW 44 USD. Powoli rysuje mi się wstepny plan- 1 dzinn Taipei, 1-2 dni Tainan...ale muszę poczytać i poukładać to sensownie.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 26 Sie 2015 20:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Cześć,

W moim przekonaniu w Tajpej jest dostatecznie dużo do zobaczenia, żeby się tam nie nudzić przez te 2-3 dni. A jeżeli chodzi o wyjazd gdzieś poza Tajpej to właśnie Kaohsiung wydaje mi się najbardziej naturalnym wyborem na jednodniowy wypad. Jeżeli macie nieco więcej czasu, to polecam też wspomniany już Wąwóz Taroko - największą atrakcję przyrodniczą Tajwanu.

Nie byłem w Tainan, ale pod względem liczby atrakcji, Kaohsiung ma chyba jednak więcej do zaoferowania. Ja odwiedzałem Jezioro Lotosu (Świątynia konfucjańska, Pawilony Wiosny i Jesieni), centrum (ciekawe architektonicznie stacje metra, Tuntex Sky Tower, nocny spacer nabrzeżem Rzeki Miłości) i klasztor Foguangshan. Wystarczyło na cały intensywny dzień i jestem bardzo zadowolony. Dojazd pociągiem THSR z Tajpej.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off

#6 PostWysłany: 26 Sie 2015 20:43 

Loty: 183
Kilometry: 340 201
niebieski
ze swojego doświadzczenia zdecydowanie polecam Tajpej plus Taroko. Na 3 dni plan idealny. Sama droga wzdłuż wybrzeża w stronę Hualien jest piękna z licznymi klifami, a z Tajpej w dzień komunikacją miejską można szybko dojechać w góry, czy na plaże. Wieczorami wejść na wzgórza i zobaczyć całą panoramę miasto z Taipei 101. Nad Kaohsiung bym nawet się nie zastanawiał, no chyba, że wynająć tam skuter i jeździć po okolicy, w stronę np. Kenting. W tym przypadku rozważyłbym to jedynie ze względu na porę roku, na południu będzie już naprawdę ciepło. Tainan jest ok, ale wg mnie Tajpej dużo lepsze.
 Profil Relacje PM off

#7 PostWysłany: 26 Sie 2015 21:04 

niebieski
Na 3 dni nie ruszalbym sie z okolic Taipei. Samo miasto ma sporo ciekawych swiatyn i fantastyczne nocne targi z jedzeniem. Do tego dzienna wycieczka do Pingxi gdzie mozna obserwowac puszczanie lampionow przez miejscowych i chinskich turystow - ciekawe tez z socjologicznego punktu widzenia jak sie popatrzy na zyczenia wypisywane na tych lampionach. Mozna skoczyc na plantacje herbaty w okolicach Maokong albo do goracych zrodel w Beitou.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off

#8 PostWysłany: 27 Sie 2015 14:53 

niebieski
ale mi teraz tu wszystko ładnie opisaliście... teraz będę miał co planować i rozmyślać.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 12 Wrz 2015 22:35 

Ja również uważam, że najkorzystniej byłoby spędzić całe 3 dni w Tajpej - jest tutaj mnóstwo do zobaczenia.
Zamiast jechać do Pinxi, można też rozważyć Schiffen (jakieś 5-10min bliżej Tajpej, na tej samej trasie), które jest większe, a ponadto można sobie z niego zrobić jakiś 20-minutowy spacer do bardzo ładnego wodospadu.
Jeśli chodzi o Tainan, to o ile dojazd z Tajpej nie stanowi tam problemu, to atrakcje tamtejsze są rozsiane po mieście, a najważniejsze z nich - jak Anping i namorzyny są położone na obrzeżach, czy nawet nieco poza miastem. A z tego, co zaobserwowałam, to komunikacja miejska działa tam znacznie gorzej niż w Tajpej.
W Kaohsiung polecam Staw Lotosowy, reszta atrakcji nie zrobiła na mnie specjalnego wrażenia.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 15 Wrz 2015 09:50 

niebieski
Lot kupiony do Taipei z Tokio. Niestety będziemy mieli na Taipei tylko 2,5 dnia, więc raczej skoncentrujemy się na tym mieście...
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 15 Wrz 2015 10:12 

Loty: 312
Kilometry: 479 773
niebieski
lece na 6 dni za tydzien obiecuje relacje wiec moze pomorze ci w decyzji co zwiedzic

#12 PostWysłany: 14 Paź 2015 12:23 

niebieski
i jak tam z tą relacją? :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 14 Paź 2015 12:32 

złoty
Przyłączam się do opinii,że w Kaohsiung nie ma zbyt wiele ciekawych miejsc (byłem w celach biznesowych). Miasto jest czyste i nowoczesne, ale atrakcji turystycznych nie ma za wiele. Więc dobrze, że zdecydowałeś się na samo Taipei.

A poniżej Art Center - moim zdaniem najfajniejsze miejsce w Kaohsiung:

Załączniki:
kaoshiung.jpg
kaoshiung.jpg [ 70.53 KiB | Obejrzany 5204 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 14 Paź 2015 18:32 

Loty: 312
Kilometry: 479 773
niebieski
zerknij sobie na moją relacje resztę tajwanu dopisze może w ciągu tygodnia
hong-kong-macau-tajwan-tokyo-okinawa,215,80158

#15 PostWysłany: 08 Cze 2017 16:04 

Koleżanki i Koledzy,

chciałbym polecieć multi-city Warszawa-Tokio-Tajpei-Warszawa, ale bilety nie są najtańsze, więc wymyśliłem, że polecę Warszawa-Tokio-Tajpei-Tokio-Warszawa. Trzy pytania do Was:
1) Czy nie będzie problemu, żebym zrobił to Warszawa-Tokio-Warszawa przykładowo 1.06-11.06 i do tego u innego przewoźnika Tokio-Tajpei-Tokio np.4.06-8.06, czy nie będę miał problemów na lotnisku?
2) Co o tym myślicie? Lepsze rozwiązanie logistyczne?
3) Mam misję: jezioro SUN MOON LAKE na Tajwanie, ale przy okazji chciałbym zachaczyć o Tokio. Stąd całe zamieszanie. Może podpowiedziecie lekko jak widzicie ten przelot?

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 08 Cze 2017 19:51 
Awatar użytkownika

niebieski
@‌kk666‌

1. Jeżeli chodzi o to, czy możliwość lotu na Tajwan jest w jakiś sposób ograniczana z powodów politycznych - to nie jest. W Japonii będziesz odprawiany podobnie jak udając się do innych państw.

2. Moim skromnym zdaniem, taka daleka i kosztowna podróż ma uzasadnienie jeżeli plan zwiedzania jest bardziej rozbudowany niż tylko Tokio, Tajpej oraz Jezioro Słońca i Księżyca. Sugeruję najpierw dokładniej przebadać czy aby na pewno w tym rejonie świata nie ma już niczego co chciałbyś także zobaczyć, a dopiero potem planować loty. Zwróć także uwagę na pory roku - porę deszczową oraz mało komfortowe nieznośnie upalne lato.

3. Na Tajwanie jest kilka miejsc wartych zobaczenia, ale mam wątpliwości czy Jezioro Słońca i Księżyca można uznać za główną atrakcję. Kiedy sam zwiedzałem Tajwan, to odradzano mi jezioro, dlatego że krajobraz jest silnie zeszpecony niezliczonymi mało wyszukanymi architektonicznie hotelami. Ostatecznie rzeczywiście zrezygnowałem z jeziora.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 09 Cze 2017 14:23 

@‌Aso‌

Dziękuję za porady i wskazówki, uwzględnię je przy planowaniu podróży.

1. Chodziło mi o to czy lepiej wziąć jeden łączony lot Warszawa-Tajwan-Tokio-Warszawa czy dwa Warszawa-Tokio-Warszawa i niezależny Tokio-Tajpej-Tokio w między czasie pierwszego. Czy nie będzie problemu, że bez wizy lecę sobie z Japonii do Chin i spowrotem. Ale jak rozumiem nie.

2. Byłem już w okolicach 2 lata temu i zwiedzałem różne zakątki Chin przez 3 tygodnie. Teraz interesuje mnie konkretnie Tajwan i chciałbym zachaczyć o Japonię. Napisałem tylko o 3 miejscach, bo to moje główne bazy noclegowe, ale oczywiście zwiedzać będę też okolice.

3. Jeśli chodzi o Jezioro Słońca i Księżyca to jest to główny cel podróży ze względu na symboliczny i sentymentalny powód. Natomiast mam zamiar zwiedzić też inne zakątki Tajwanu. Pozwolę sobie nie wypisywać, bo jest ich multum.

Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie tematem. Gdyby coś jeszcze przyszło Ci do głowy to jestem otwarty na wszelkie porady i konstruktywne komentarze odnośnie tego tematu.
Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 09 Cze 2017 18:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Chiny kontynentalne i Tajwan mają niezależne odrębne przepisy wjazdowe. Standardową procedurą dla Europejczyków, którzy wyjeżdżają do Japonii i na Tajwan w celach turystycznych jest wydawanie na lotnisku wpisu do paszportu z pozwoleniem na pobyt przez okres 90 dni (takie same przepisy w przypadku Japonii i Tajwanu), wizy na mniej niż 90 dni nie są potrzebne. Kiedy ja leciałem z Japonii na Tajwan, zapytano mnie tylko przy odprawie gdzie zamierzam się udać po pobycie na Tajwanie (też wracałem potem do Japonii) i przepuszczono mnie bez dodatkowych formalności.

Na pytanie o to czy kupować odrębne bilety do Japonii i na Tajwan czy całą trasę na jednym bilecie nie da się jednoznacznie odpowiedzieć bez bardzo szczegółowej analizy ofert linii lotniczych, możliwych terminów i ich dopasowania pod kątem Twojej trasy. Jakkolwiek sugerowałbym zacząć od przestudiowania możliwości zakupu biletów z Japonii na Tajwan niezależnie. Zwróć uwagę, że wyszukiwarki lotów mogą nie pokazywać niektórych azjatyckich linii lotniczych (zwłaszcza tanich) albo wyświetlać tylko podstawową cenę nawet wówczas, gdy przewoźnik oferuje zniżki dla kupujących bilety innymi kanałami dystrybucji. Wyszukaj sobie linie, które oferują loty z Japonii na Tajwan (najlepiej przez strony lotnisk) i przestudiuj oferty na stronach własnych przewoźników. Warto szukać lotów nie tylko z Tokio, ale także z Osaki, która często ma lepsze ceny - nawiasem mówiąc, okolice Osaki są również bardzo atrakcyjnym regionem Japonii.
 Profil Relacje PM off
kk666 uważa post za pomocny.

#19 PostWysłany: 10 Cze 2017 10:06 

@‌Aso‌

dokładnie o te informacje mi chodziło. Różnica w cenie jest prawie o 30% mniejsza w przypadku kupna dwóch oddzielnych lotów (WAWA-TOKIO-WAWA + TOKIO-TAJPEJ-TOKIO), ale w przypadku 3 pojedynczych u trzech różnych przewoźników (WAWA-TOKIO + TOKIO-TAJPEJ + TAJPEJ-WAWA) i to ceny w wyszukiwarkach. Jeśli poszukam wg Twojego schematu to będzie pewnie jeszcze taniej.

Wielkie dzięki
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 26 Gru 2018 16:33 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Aso napisał(a):
3. Na Tajwanie jest kilka miejsc wartych zobaczenia, ale mam wątpliwości czy Jezioro Słońca i Księżyca można uznać za główną atrakcję. Kiedy sam zwiedzałem Tajwan, to odradzano mi jezioro, dlatego że krajobraz jest silnie zeszpecony niezliczonymi mało wyszukanymi architektonicznie hotelami. Ostatecznie rzeczywiście zrezygnowałem z jeziora.

Moim skromnym zdaniem warto. :)
Mistyczne miejsce, szczegolnie rano, jak unosi sie lekka mgla.
Mozna poczekac na wschod slonca albo spotkac egzotyczna syrenke. :D

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość