Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
podsumowanie (c) Pacjonek
Rome Ciampino

Dojazd do/z centrum Rzymu (najkorzystniejsze warianty)

a) Wersja najtańsza /jedna przesiadka/
autobus 720 + metro
Cena:
1,50€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

bus 520 + metro A. --> Przesiadka na metro na stacji Cinecitta.
Koszt 1,50e (bilet 100 minutowy). Można też jechać na bilecie dłuższym (24h, 3-dniowym, 7-dniowym, RomaPasS

Wsiadamy w autobus nr 720 do stacji metra Laurentina, a więc początkowej stacji niebieskiej linii metra. Autobus jedzie ok. 25 minut w jedną stronę.
Podróż odbywamy na pojedynczym bilecie ważnym 100 minut (metro i autobus oklejone tą samą nazwą przewoźnika - ATAC), niestety niedostępnym u kierowcy autobusu. Na lotnisku bilety miejskie można kupić w informacji turystycznej (choć zachęcają do zakupu Roma Pass)
Autobusy nr 720 odjeżdżają z terminala autobusowego obok stacji metra Laurentina w dni powszednie co ok.40 minut, w soboty co godzinę, w niedziele wcale.

a) Wersja low-cost /jedna przesiadka/
autobus podmiejski + metro
Cena:
2,70€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

Przy wyjściu z lotniska (z hali odlotów), szukamy wiaty przystanku autobusowego numer 2,
skąd odjeżdża autobus do/z stacji metra Anagnina, rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 97&lang=en
Bilet kupujemy u kierowcy, kosztuje on 1,20€
Po przyjeździe do Anagniny kierujemy się do bardzo dobrze oznaczonej stacji metra, tam w automacie kupujemy
bilet jednorazowy za 1,50€ lub bilet całodniowy 7€ uprawniający do podróży dowolnym miejskim środkiem transportu
(metro, autobusy, pociąg, kolejka podmiejska itp.) w granicach Rzymu dowolną ilość razy.
Mapka metro: http://www.rome.info/metro/rome_metro.gif
Metrem jedziemy do przystanku Termini.
Metro A i B czynne są od godziny 5.30 do godz. 23.30; w piątek i sobotę do godziny 01.30.
Powrót w dokładnie taki sam sposób - metrem do stacji Anagnina, a następnie autobus ze stanowiska 1 znajdującego się przy stacji metra.

b) Autobus Podmiejski /bezpośrednio/
Cena:3,90€ o.w. lub 6,90€ RT online / 4,50€ o.w. lub 9,00€ RT w autobusie
Czas podróży: około 40 minut

Rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 95&lang=en
wraz z ewentualną opcją zakupu online poniżej (Ticket Purchase: Online).
W rozkładzie jest błąd mówiący jakoby bilet kosztował 4,50€ OT, co nie jest prawdą w przypadku zakupu Online.

c) Autokar /bezpośrednio/
Cena:4,00€ o.w. lub 8,00€ RT online / 6,00€ o.w. 12,00€ RT w autobusie
Czas podróży: mniej niż 40 minut[i] (teoretycznie)
Rozkład jazdy i formularz zakupu dostępny tu http://www.terravision.eu/rome_ciampino.html
Warto przed zakupem przejrzeć ostatnie strony tego wątku (znaczne opóźnienia autobusów)

Lotnisko na noc jest zamykane i nie ma możliwości przenocowania

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 60  Następna
Autor Wiadomość
#481 PostWysłany: 05 Wrz 2014 10:14 
Moderator forum
Awatar użytkownika

patryk.stelmach napisał(a):

Jak to jest, jadąc pociągiem z Termini do lotniska Ciampino gdzie należy wysiąść i w co wsiąść? Jest gdzieś rozkład jazdy pociągów (z termini do Ciampino) i autobusu z Ciampino do lotniska?

Wysiadasz w Ciampino.
Rozkład pociągów www.trenitalia.com
Rozkład autobusów http://www.atral-lazio.com/it/ciampino/fsciampino
 Profil Relacje PM off
patryk.stelmach lubi ten post.

Luksus na Lofotach za 2309 PLN 🌌🌠⛰️ Loty Lufthansą, domek z sauną i elektryk na pobyt Luksus na Lofotach za 2309 PLN 🌌🌠⛰️ Loty Lufthansą, domek z sauną i elektryk na pobyt
⭐⭐⭐⭐ all inclusive na Zakintos za 2497 PLN 👙👣🌊🏖️ ⭐⭐⭐⭐ all inclusive na Zakintos za 2497 PLN 👙👣🌊🏖️
#482 PostWysłany: 05 Wrz 2014 10:14 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
srebrny
Nie nie, zapomnialem zacytować odpowiedniego przedmówcę. Chodzi mi tylko o Cotral ze stacji.

Rozkład pociągów na trenitalia.it, rozkład autobusów: atral-lazio.com
 Profil Relacje PM off  

#483 PostWysłany: 05 Wrz 2014 10:17 

Dzięki wielkie Lukket!

Bardzo mnie dziwi też, że na niektórych stronach (angielskojęzycznych) piszą, że te pociągi to problem może być, bo dostosowane są do dojeżdżających Włochów i może to wyjść długo, bla, bla, bla... jak pociąg jest co 15 minut według rozkładu :) kwestia spasowania z autobusem.

TO jeszcze jakby co... gdyby się autobus nie zjawił itp - jest tam jakieś TAXI? I ciekawe ile taki gnojek (słyszałem, że tam złotówy są tak samo gnojkowate jak nasze) może skasować za te parę kilometrów?

I jeszcze jedno - w autobusie atrala bilet u kierowcy się kupuje? Gdzieś na fotce z maps google widać na tym przystanku autobus "schiaffini" to jest to samo?

#484 PostWysłany: 05 Wrz 2014 10:29 

Loty: 105
Kilometry: 141 758
niebieski
u99artur napisał(a):
Dzięki wielkie Lukket!

TO jeszcze jakby co... gdyby się autobus nie zjawił itp - jest tam jakieś TAXI? I ciekawe ile taki gnojek (słyszałem, że tam złotówy są tak samo gnojkowate jak nasze) może skasować za te parę kilometrów?

I jeszcze jedno - w autobusie atrala bilet u kierowcy się kupuje? Gdzieś na fotce z maps google widać na tym przystanku autobus "schiaffini" to jest to samo?

Po wyjściu z dworca kolejowego w Ciampino masz od razu przystanek autobusowy (zdaje mi się, że po lewej stronie) oraz postój taksówek. A pociągi to między innymi te jadące z Termini do Monte Cassino :)

#485 PostWysłany: 05 Wrz 2014 10:36 
Awatar użytkownika

srebrny
Taxi powinny być przed dworcem, bilet na autobus u kierowcy. Schiaffini, to chyba coś innego.
 Profil Relacje PM off  

#486 PostWysłany: 05 Wrz 2014 11:06 

Ok, załóżmy na moment że odjeżdżam pociągiem relacji Termini - Ciampino o 13:14 (w Ciampino o 13:26). Czy jest jakaś informacja pasażerska który przystanek to Ciampino?

Wysiadam i gdzie mam szukać autobusu Atral relacji Ciampino - lotnisko CIA? Mam autobus o 13:40, bilety kupuje się u kierowcy za gotówkę (1.20 euro) czy na przystanku? Są jakieś automaty?

Czy przewóz bagażu jest wliczony w cenę?

Proszę o wszelkie informacje, jadę z osobami które nie mają bladego pojęcia jak się poruszać po Rzymie, i wszystko zeszło na mnie :D
 Profil Relacje PM off  

#487 PostWysłany: 05 Wrz 2014 11:39 
Awatar użytkownika

srebrny
Ok, załóżmy na moment że odjeżdżam pociągiem relacji Termini - Ciampino o 13:14 (w Ciampino o 13:26). Czy jest jakaś informacja pasażerska który przystanek to Ciampino?

Wysiadam i gdzie mam szukać autobusu Atral relacji Ciampino - lotnisko CIA? Mam autobus o 13:40, bilety kupuje się u kierowcy za gotówkę (1.20 euro) czy na przystanku? Są jakieś automaty?

Proszę o wszelkie informacje, jadę z osobami które nie mają bladego pojęcia jak się poruszać po Rzymie, i wszystko zeszło na mnie :D

Napisałem gdzie jest przystanek, gdzie są rozkłady, gdzie kupić bilet, jaki jest adres strony gdzie wszystko jest napisane. Wszystko parę postów wyżej...
 Profil Relacje PM off  

#488 PostWysłany: 05 Wrz 2014 11:41 

No na większość pytań masz odpowiedzi powyżej. Przystanek i bilety opisał Lukket. Ten bagaż to tylko zagadka, ale chyba podręczny darmo a wielkie walizy może z dopłatą.

Pociągi - nie wiem czy doszukałeś się tych relacji - ja poszukałem po numerach pociągów i tak - te, które jadą 15 minut zatrzymują się gdzieś po drodze na jednej stacji... te które jadą 12 minut zatrzymują się dopiero na Ciampino. chwila jazdy to ja bym stał przy drzwiach i tyle

#489 PostWysłany: 05 Wrz 2014 13:08 

Zapytałem ATRALa, jak to z tym bagażem podręcznym 55x40x20 czy to jest uznawane jako "overage size", oto odpowiedź:
Cytuj:
Yes,
you have to pay € 1.20 for your lugguage because you will not pay if you have a handbaggage 50x30x25

best regards.

2.40 euro za 5 minut jazdy... :D
 Profil Relacje PM off  

#490 PostWysłany: 05 Wrz 2014 13:28 

Stary - ja bym i 4EUR zapłacił jakby autobusy tam jeździły co 10 minut!!! Nie byłoby takiego tematu z milionem odpoweidzi a i tak jak widzisz nikt niczego do końca nie wyjaśnił - Terravision i Sitbus - możesz nie wsiąść, możesz utknąć w korkach, Metro Anagnina + autobus - długa jazda plus też możesz nie wsiąść do autobusu, który jeździ raz na godzinę... zatem jakby wszyscy zamiast jeździć bezpośrednio do Rzymu za 4 EUR zrobili cenę 10EUR, a kasowaliby do stacyjki po 4 EUR i jeździli często to mieliby i zarobek i my byśmy nie dyskutowali!

#491 PostWysłany: 05 Wrz 2014 14:02 
Awatar użytkownika

srebrny
Zapytałem ATRALa, jak to z tym bagażem podręcznym 55x40x20 czy to jest uznawane jako "overage size", oto odpowiedź:
Cytuj:
Yes,
you have to pay € 1.20 for your lugguage because you will not pay if you have a handbaggage 50x30x25

best regards.

Ostatnią rzeczą o której włoski kierowca autobusu myśli, to stanie z linijką i sprawdzanie czy twój bagaż jest 10 cm większy czy mniejszy. Swoją drogą, jeśli te dodatkowe 5 zł jest problemem, to może by lepiej do tego Rzymu w ogóle nie jechać... ;)

Włosi na lotnisko jeżdżą albo bezpośrednio z Termini, albo samochodem. Nikt z miejscowych nie będzie kombinował przesiadek po to żeby zaoszczędzić 2-3 euro. Dlatego strzelam, że tłoku raczej w Atralu nie będzie. Tzn. może być, ale raczej nie taki, żeby ktoś nie wsiadł... Ja się z tym nie spotkałem...
 Profil Relacje PM off  

#492 PostWysłany: 05 Wrz 2014 14:08 

lukket napisał(a):

Włosi na lotnisko jeżdżą albo bezpośrednio z Termini, albo samochodem. Nikt z miejscowych nie będzie kombinował przesiadek po to żeby zaoszczędzić 2-3 euro. Dlatego strzelam, że tłoku raczej w Atralu nie będzie. Tzn. może być, ale raczej nie taki, żeby ktoś nie wsiadł... Ja się z tym nie spotkałem...

I tu jest pies pogrzebany - ja, mimo, że nie szastam kasą bo jej nie mam w nadmiarze ;) to nie wybieram przesiadki dla głupich dwóch EUR oszczędności, ale ten bezpośredni autobus jest tak obłożony ryzykiem spóźnienia, nie przyjechania, nie wsiądniecia ;) że wersja z pociągiem wydaje się być pewniejsza :)

#493 PostWysłany: 05 Wrz 2014 14:13 

u99artur napisał(a):
I tu jest pies pogrzebany - ja, mimo, że nie szastam kasą bo jej nie mam w nadmiarze ;) to nie wybieram przesiadki dla głupich dwóch EUR oszczędności, ale ten bezpośredni autobus jest tak obłożony ryzykiem spóźnienia, nie przyjechania, nie wsiądniecia ;) że wersja z pociągiem wydaje się być pewniejsza :)

Dokładnie, dla mnie kilka euro "w tę czy we w tę" to żadna różnica. Tak jak napisał u99artutr, chodzi o ryzyko nie pojechania Terravisionem czy też spóźnienie. Kolej jest najpewniejsza, a to że za bagaż można dopłacić to tylko informacja trzeciorzędna :)
 Profil Relacje PM off  

#494 PostWysłany: 05 Wrz 2014 14:22 

niebieski
Kilka razy jechałem z bagażem tym busem i ani razu mi kierowca nie kazał płacić za bagaż.
Swoją drogą ten autobus w godzinach rannych oraz wieczornych (podczas zmian w pracy) służy głównie miejscowym niezmotoryzowanym jako dojazd do pracy na lotnisko. Reszta to nieduża grupa "zabłąkanych" turystów. Mimo wszystko jeśli już ktoś decyduje się na kombinowany transport to wybiera metro do Anagniny i dopiero bus (trochę się nie dziwię bo mieszkając gdzieś w Rzymie do Termini metrem i tak sporo ludzi dojeżdża).
Ogólnie to - jak wspomniało kilka osób wcześniej - oszczędności względem bezpośrednich busów są tak niewielkie, że względy finansowe są do pominięcia. Zaleta to jedynie większa przewidywalność pociągu/metra.

#495 PostWysłany: 05 Wrz 2014 14:30 

Piccolo napisał(a):
Ogólnie to - jak wspomniało kilka osób wcześniej - oszczędności względem bezpośrednich busów są tak niewielkie, że względy finansowe są do pominięcia. Zaleta to jedynie większa przewidywalność pociągu/metra.

Ja mam hotel niedaleko termini, rano chcę jeszcze pozwiedzać i około 13:00 zabrać paczki i ruszać na spokojnie, i mogę jechać tak żeby trafić na autobus 14:20 spod stacyjki to będę na lotnisku 14:30 - i tak za wcześnie bo wylot 17:15, ale celować na autobus o 15:00 już się boję, bo co jeśli jednak będzie pełny, albo nie przyjedzie itp...

No i w tym przypadku liczę na to, że jeśli jednak nie przyjedzie to jak wezmę Taxi to za ten kawałek będzie może 15 może 20EUR, trudno się mówi, a jak się z tej anginy nie zabiorę to już trochę będzie ;)

#496 PostWysłany: 05 Wrz 2014 14:35 

niebieski
Cytuj:
No i w tym przypadku liczę na to, że jeśli jednak nie przyjedzie to jak wezmę Taxi to za ten kawałek będzie może 15 może 20EUR, trudno się mówi, a jak się z tej anginy nie zabiorę to już trochę będzie ;)

No to akurat powinno max 20eur kosztować biorąc pod uwagę, że "urzędowa" cena za taxi z lotniska do centrum Rzymu to coś chyba 40eur jest.

#497 PostWysłany: 05 Wrz 2014 14:42 

Doczytałem jeszcze, że bagazu trzeba pilnować przy tych autobusach z Termini, że wsiadasz, bagażnik otwarty i złodzieje mogą gwizdnąć ;)

Chyba wybiorę ten pociąg jednak - tylko pytańsko - na Termini kupuję bilet (najlepiej w automacie) na regionale pociąg do Ciampino? I mogę jechać jakimkolwiek w najbliższej np. godzinie na tej trasie czy to będzie FR4 czy FR6? obojętnie? Czy ten z jednym przystankiem czy ten bezpośredni? Wie ktoś?

#498 PostWysłany: 05 Wrz 2014 14:58 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Obojętne. Bilet kasujesz i jest ważny 6h.
 Profil Relacje PM off  

#499 PostWysłany: 05 Wrz 2014 17:36 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Cytuj:
No to akurat powinno max 20eur kosztować biorąc pod uwagę, że "urzędowa" cena za taxi z lotniska do centrum Rzymu to coś chyba 40eur jest.

Między centrum a lotniskiem Ciampino to akurat 30€.
Za centrum uważa się obszar w obrębie murów Aureliańskich http://4.bp.blogspot.com/-Sond1ZVvsP0/T ... eliane.jpg
 Profil Relacje PM off  

#500 PostWysłany: 16 Wrz 2014 13:32 

No to ja mam pytanie, jedziemy bandą 7 osób do Rzymu. 6 października 2014 mamy wylot z Ciampino o 11:40 Rayanem...nasze spanie to okolice Watykanu...co proponujecie dla 7 osobowej ekipy żeby zdążyć na Lot z Ciampino?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 60  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości