Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
podsumowanie (c) Pacjonek
Rome Ciampino

Dojazd do/z centrum Rzymu (najkorzystniejsze warianty)

a) Wersja najtańsza /jedna przesiadka/
autobus 720 + metro
Cena:
1,50€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

bus 520 + metro A. --> Przesiadka na metro na stacji Cinecitta.
Koszt 1,50e (bilet 100 minutowy). Można też jechać na bilecie dłuższym (24h, 3-dniowym, 7-dniowym, RomaPasS

Wsiadamy w autobus nr 720 do stacji metra Laurentina, a więc początkowej stacji niebieskiej linii metra. Autobus jedzie ok. 25 minut w jedną stronę.
Podróż odbywamy na pojedynczym bilecie ważnym 100 minut (metro i autobus oklejone tą samą nazwą przewoźnika - ATAC), niestety niedostępnym u kierowcy autobusu. Na lotnisku bilety miejskie można kupić w informacji turystycznej (choć zachęcają do zakupu Roma Pass)
Autobusy nr 720 odjeżdżają z terminala autobusowego obok stacji metra Laurentina w dni powszednie co ok.40 minut, w soboty co godzinę, w niedziele wcale.

a) Wersja low-cost /jedna przesiadka/
autobus podmiejski + metro
Cena:
2,70€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

Przy wyjściu z lotniska (z hali odlotów), szukamy wiaty przystanku autobusowego numer 2,
skąd odjeżdża autobus do/z stacji metra Anagnina, rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 97&lang=en
Bilet kupujemy u kierowcy, kosztuje on 1,20€
Po przyjeździe do Anagniny kierujemy się do bardzo dobrze oznaczonej stacji metra, tam w automacie kupujemy
bilet jednorazowy za 1,50€ lub bilet całodniowy 7€ uprawniający do podróży dowolnym miejskim środkiem transportu
(metro, autobusy, pociąg, kolejka podmiejska itp.) w granicach Rzymu dowolną ilość razy.
Mapka metro: http://www.rome.info/metro/rome_metro.gif
Metrem jedziemy do przystanku Termini.
Metro A i B czynne są od godziny 5.30 do godz. 23.30; w piątek i sobotę do godziny 01.30.
Powrót w dokładnie taki sam sposób - metrem do stacji Anagnina, a następnie autobus ze stanowiska 1 znajdującego się przy stacji metra.

b) Autobus Podmiejski /bezpośrednio/
Cena:3,90€ o.w. lub 6,90€ RT online / 4,50€ o.w. lub 9,00€ RT w autobusie
Czas podróży: około 40 minut

Rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 95&lang=en
wraz z ewentualną opcją zakupu online poniżej (Ticket Purchase: Online).
W rozkładzie jest błąd mówiący jakoby bilet kosztował 4,50€ OT, co nie jest prawdą w przypadku zakupu Online.

c) Autokar /bezpośrednio/
Cena:4,00€ o.w. lub 8,00€ RT online / 6,00€ o.w. 12,00€ RT w autobusie
Czas podróży: mniej niż 40 minut[i] (teoretycznie)
Rozkład jazdy i formularz zakupu dostępny tu http://www.terravision.eu/rome_ciampino.html
Warto przed zakupem przejrzeć ostatnie strony tego wątku (znaczne opóźnienia autobusów)

Lotnisko na noc jest zamykane i nie ma możliwości przenocowania

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 60  Następna
Autor Wiadomość
#461 PostWysłany: 03 Wrz 2014 15:45 

Wiele tutaj zostało zadanych pytań a ja ciągle mam wątpliwości... po pierwsze dlaczego wszyscy rozpatrują tylko autobusy bezpośrednie (Terravision, Sitbus itp) lub Atral/Cotral do Anagniny a nie dojazd Atralem/Cotral do stacyjki Ciampino i stamtąd podobno 15minut pociągiem za 1,30 EUR jest do Termini... spowrotem też wydaje się to proste - w czym problem, że nikt praktycznie nie omawia tego sposobu dojazdu???

Załóżmy, że jakiś problem jest zatem od razu pytam o dwa pozostałe sposoby:

a) w stronę Rzymu to raczej luzik - wleziemy do pierwszego lepszego wolnego autobusu i cześć. Pytanie tylko czy wszystkie odjeżdżają mniej więcej z tego samego parkingu?

b) Rzym-Ciampino - tu jest problem żeby zdążyć
wylot mamy we wtorek o 17:15 czyli około 15:00 trzeba być na lotnisku... i powiedzmy, że pasuje Terravision o 14:00 spod Termini lub Sitbus też o 14:00 z Via Marsala (nawet lepiej bo bliżej hotelu). Terravision z tymi karatmi pokładowymi - naczytałem się, że często mają to w dupie, że przychodzi się rano to nie sprzedają a pół godziny przed autobusem jużtych kart nie ma, że tłumy ludzi, przepychanki, awantury itp - kto potwierdzi? zaprzeczy? Może o niektórych godzinach, w niektóre dni jest więcej lub mnie ludzi? A może ktoś korzystał z tego Sitbusa, może tam mniejszy tłok?

No i najważniejsze - ile faktycznie o tej porze w dzień powszedni jedzie ten autobus? jak często okazuje się, że jedzie nie 45 min a godzinę albo i dłużej itp?

b1) do Anagniny metro podobno jedzie aż 40 minut, a autobus nie tak łatwo znaleźć pod dworcem, do tego jak jedzie przez wioskę to aż 35 minut dodatkowo - niezależnie od wszystkiego, czy na trasie anagnina-ciampino też są korki i są problemy czy raczej luzik... no i czy jest problem z dostaniem się do autobusu - nie jeżdżą zbyt często więc jeśli tam są tłumy to też nie najlepiej...

wracając do początku - najrozsądniejszy wydaje się pociąg, ale... no właśnie, dlaczego jest tak mało omawiany? I mało kto cokolwiek o nim wie?

Luksus na Lofotach za 2309 PLN 🌌🌠⛰️ Loty Lufthansą, domek z sauną i elektryk na pobyt Luksus na Lofotach za 2309 PLN 🌌🌠⛰️ Loty Lufthansą, domek z sauną i elektryk na pobyt
⭐⭐⭐⭐ all inclusive na Zakintos za 2497 PLN 👙👣🌊🏖️ ⭐⭐⭐⭐ all inclusive na Zakintos za 2497 PLN 👙👣🌊🏖️
#462 PostWysłany: 03 Wrz 2014 15:48 

niebieski
Ja jechałem pociągiem w styczniu. Sposób ten był już kilkakrotnie omawiany. Szybki, najtańszy:-)

Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2

#463 PostWysłany: 03 Wrz 2014 15:54 

Mlody napisał(a):
Ja jechałem pociągiem w styczniu. Sposób ten był już kilkakrotnie omawiany. Szybki, najtańszy:-)

a mógłbyś podpowiedzieć kilka rzeczy?
- autobus na dworzec i z dworca - załadowany czy nie? łatwo się dostać?
- gdzie stoi pod lotniskiem? pod dworcem chyba zaraz przed wyjściem?
- co jak np. nie zabierze spod dworca, jest inny sposób dostania się na lotnisko?

- pociągi - jakie to pociągi trzeba łapać? gdzie kupić bilet? czy to specjalnie na ten pociąg czy już obowiązuje ten rzymski np całodniowy albo 3 dniowy? Wiesz jak często te pociągi jeżdżą? Za cholerę nie mogę znaleźć jakichś rozkładów jazdy...

#464 PostWysłany: 03 Wrz 2014 16:12 

niebieski
Autobus z lotniska pełny, w drugą stronę pusty, może dlatego, iż to był niedzielny poranek. Rozkład pociągów jest na stronie włoskich kolei, ale jeżdżą, jak dobrze pamiętam, co 15 minut. Ceny ma stronie znajdziesz. Bilet kupisz w automacie na dworcu. Obserwuj monitory. Z nich odczytasz peron, na który wjedzie pociąg.

Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2

#465 PostWysłany: 03 Wrz 2014 22:07 

już znalazłem rozkłady, faktycznie, co 15 minut.... gorzej z tym autobusem... co dziwne, i Terravision i Sitbus zaczynają i kończą w samym CIampino, blisko stacji, ale nie podają opcji kupna biletów Ciampino-Ciampino Airport i odwrotnie...dziwne

#466 PostWysłany: 04 Wrz 2014 12:55 

i jeszcze co do przejazdu Anagnina-Termini... gość z informacji turystycznej napisał mi, że to około 30 minut... tutaj niektórzy nawet 15 minut... to ja nie wiem gdzie metro 15 stacji pokonuje w 15 minut z przystankami... poza tym w końcu znalazłem i taką informację:
http://www.agenziamobilita.roma.it/it/c ... &a=termini

23 minuty samej jazdy ;)

wracając do autobusu - kto wie czy autobusy, które jadą przez centrum Ciampino z Anagniny są zapchane? chodzi o to, że jak pojadę pociągiem z Termini do Ciampino to czy tam wsiądę do autobusu na lotnisko, który już zabrał ludzi z Anagniny?

#467 PostWysłany: 04 Wrz 2014 18:05 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
u99artur napisał(a):
i jeszcze co do przejazdu Anagnina-Termini... gość z informacji turystycznej napisał mi, że to około 30 minut... tutaj niektórzy nawet 15 minut... to ja nie wiem gdzie metro 15 stacji pokonuje w 15 minut z przystankami... poza tym w końcu znalazłem i taką informację:
http://www.agenziamobilita.roma.it/it/c ... &a=termini

23 minuty samej jazdy ;)

wracając do autobusu - kto wie czy autobusy, które jadą przez centrum Ciampino z Anagniny są zapchane? chodzi o to, że jak pojadę pociągiem z Termini do Ciampino to czy tam wsiądę do autobusu na lotnisko, który już zabrał ludzi z Anagniny?

Autobusy zazwyczaj są zapchane, ale zabrać jakoś się zabierzesz. Tylko nie licz na miejsca siedzące :)
A co do metra Anagnina - Termini trzeba liczyć ok. 30 minut.
 Profil Relacje PM off  

#468 PostWysłany: 04 Wrz 2014 18:34 

eee, miejsca siedzące na 10 minut między stacyjką a lotniskiem to mam w nosie ;)

mam po prostu duuuuże wątpliwości co do tego Terravision, naczytałem się, że dantejskie sceny się tam dzieją, że były przypadki że tego boarding pass, którego nie dają rano tylko niby 20min przed autobusem nie było jak ktoś przyszedł 30 minut przed autobusem, że lenie tam siedzą, że nagle kolejki się robią itp... wolałbym bezstresowo wiedzieć, że mam bilet na daną godzinę i jadę na lotnicho...

Ten autobus z Anagniny też dla mnie jest niepewny - jak wysiądzie cały pociąg chętnych na 3 samoloty a jest jeden autobus i następny za godzinę... ? według mnie to też może słabo wyglądać...

Włosi to musi być naprawdę DZIWNY naród! Mają stację po drugiej stronie lotniska, 10 minut jazdy autobusem (albo i mniej) i operuje tam tylko jedna linia, jeżdżąca z rzadka! Pociąg jedzie 15 minut i kosztuje 1,50EUR i do tego pociągi są co kwadrans! W Londynie np. Luton, też są Terravisiony i inne wynalazki do miasta ale poza tym główny ruch autobusowy jest na stację tak samo oddaloną - autobusy jeżdżą co 10 minut i nie ma stresu, a tutaj jakieś hece... Nie kumam, naprawdę, przecież jakby ktoś odpalił shuttle co 10 minut do stacji i nawet brał za to te 4 EUR to nawet bym nie spojrzał na jakiś shuttle przez zatłoczone miasto!

A tu kombinuj co wybrać żeby cały pobyt nie myśleć jak wrócić ... oczywiście można jechać 5 godzin wcześniej i kwitnąć na lotnisku, ale nie w tym rzecz

#469 PostWysłany: 04 Wrz 2014 19:31 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
To że Włosi to dziwny naród to już wiemy. Dodałabym jeszcze, że rzymianie to w ogóle bardzo dziwni ludzie, biorąc pod uwagę, że dokładnie za ogrodzeniem lotniska przejeżdża ten pociąg, który wcześniej zatrzymuje się w Ciampino. Wystarczyłoby zrobić dodatkową stację Ciampino /Lotnisko i byłoby dużo przyjemniej.

W każdym razie dojazd do Ciampino jest dla mnie tak niewygodny, że za każdym razem kiedy stamtąd mam odlot, to po prostu jadę taksówką/transportem NCC.
 Profil Relacje PM off  

#470 PostWysłany: 04 Wrz 2014 20:13 

Sam jestem ciekaw, jak to będzie wyglądać. Kupiłem bilet dla 5 osób na przejazd po trasie Lotnisko Ciampino - Termini, oczywiście Terravisionem. Z tego co przeczytałem na stronie www wystarczy podejść bezpośrednio z wydrukowanym biletem do kierowcy i Cię wpuszcza na pokład autobusu. Nie chciałem się bawić w problematyczne przesiadki etc. Zdziwiło mnie to, że mam do wydruku tylko jedną kartkę A4, na której jest 5 kodów (jakoby 5 osób...). Podejrzane....

Natomiast w drugą stronę postanowiłem kupić bilet na miejscu. Raptem 2 euro więcej, ale zobaczę najpierw jak ten Terravision działa. Jeżeli potwierdzą się opowieści z tripadvisora, że ludzie stali 30-40 min przed odjazdem po boarding passy i ich nie dostawali, mimo że kupili bilet na konkretny kurs to nie wiem jakie są alternatywy.
 Profil Relacje PM off  

#471 PostWysłany: 04 Wrz 2014 20:51 

patryk.stelmach napisał(a):
Natomiast w drugą stronę postanowiłem kupić bilet na miejscu. Raptem 2 euro więcej, ale zobaczę najpierw jak ten Terravision działa. Jeżeli potwierdzą się opowieści z tripadvisora, że ludzie stali 30-40 min przed odjazdem po boarding passy i ich nie dostawali, mimo że kupili bilet na konkretny kurs to nie wiem jakie są alternatywy.

w tamtą stronę to pikuś- wsiadasz w cokolwiek i czy będziesz na miejscu pół godziny wcześniej czy później to olać... ale powrót właśnie spędza mi sen z oczu :(

kiedy lecisz i wracasz, o której masz wylot?

#472 PostWysłany: 04 Wrz 2014 21:02 
Awatar użytkownika

Loty: 64
Kilometry: 89 673
niebieski
Po tym co tutaj czytam to sam zaczynam się obawiać czy kupować bilety na Terravision... chcę jechac pierwszym kursem (około 4-5 rano), a wracać tego samego dnia o godzinie 23.59 (lub ciut później), bo wylot mam dopiero o 8.30 rano :)
Z Fiumicino do centrum - czym najtaniej i najlepiej?
Z centrum na Ciampino - czym najtaniej i najlepiej (ważne, aby było późno)

Dziękuję wszystkim i Pozdrawiam :)

#473 PostWysłany: 04 Wrz 2014 21:46 

u99artur napisał(a):
w tamtą stronę to pikuś- wsiadasz w cokolwiek i czy będziesz na miejscu pół godziny wcześniej czy później to olać... ale powrót właśnie spędza mi sen z oczu :(

kiedy lecisz i wracasz, o której masz wylot?

22.10 mam wylot 15.45 CIA-KRK. Planowałem jechać Terravisionem z Termini o 12:45, bo następny jest dopiero o 13:40....
 Profil Relacje PM off  

#474 PostWysłany: 04 Wrz 2014 21:46 

Z Fiumicino jest jakiś pociąg - drogi ale chrzanić to, pociąg to najpewniejszy dojazd lotnisko-miasto-lotnisko gdziekolwiek jesteś na świecie

#475 PostWysłany: 04 Wrz 2014 22:21 

Loty: 105
Kilometry: 141 758
niebieski
Sam jestem ciekaw, jak to będzie wyglądać. Kupiłem bilet dla 5 osób na przejazd po trasie Lotnisko Ciampino - Termini, oczywiście Terravisionem. Z tego co przeczytałem na stronie www wystarczy podejść bezpośrednio z wydrukowanym biletem do kierowcy i Cię wpuszcza na pokład autobusu. Nie chciałem się bawić w problematyczne przesiadki etc. Zdziwiło mnie to, że mam do wydruku tylko jedną kartkę A4, na której jest 5 kodów (jakoby 5 osób...). Podejrzane....

Hej,
Jeśli jest was piątka to możecie też pociągiem z termini do ciampino za grosze a dalej jeśli wam bus nie spasuje to brać taxi. Trasa krótka więc drogo nie powinno być a najpewniej. Co do tego czy taksiarz zabierze całą piątkę razem to wg mnie na 99% tak - kilka razy już tak jechałem w Italii.
Może ktoś ćwiczył opcję z taxi z ciampino i Ci podpowie jaki koszt. Suma sumarum może na łebka wyjść taniej niż bus z termini.

#476 PostWysłany: 04 Wrz 2014 22:58 
Awatar użytkownika

Loty: 64
Kilometry: 89 673
niebieski
Znalazłem coś takiego:

1. Z centrum do CIA (pociąg+bus): pociąg z Termini o godzinie 22.28 za 1.5E, a potem bus z tej stacji pod terminal za 1E (suma: 2.5E/os)
2. Terrvision o godzinie 21.20 z Termini pod terminal za 4E/os

Jednak szukam czegoś późniejszego, w granicach 24 :) Pomożecie drodzy forumowicze? Chciałbym się w tym przejeździe zamknąć w 6E jeśli jest możliwość.

EDIT: Znalazłem przewoźnika ATRAL o godzinie 00.00 :) Niestety nie znalazłem informacji czy jedzie on do miasteczka Ciampino, czy na lotnisko w Ciampino :( jechał ktoś? jakie opinie?

Dzięki i Podzdrawiam :)

#477 PostWysłany: 04 Wrz 2014 23:57 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
srebrny
Jeśli chodzi o tłumy w drodze na lotnisko autobusem to nie ma się czym martwić. Jechałem kilkukrotnie pociągiem i dalej autobusem i za każdym razem wewnątrz było kilka osób. Podobnie wyglądało to jadąc z Ananginy do Ciampino.

Jechałem kiedyś ostatnim kursem Atrala, ok. 23:00, nie pamiętam dokładnie. Lepeij być chyba minimalnie wcześniej, bo w CIA do spania jest dostępny jedynie mały terminal przylotów, i szybko robi się ciasno, może zostać jedynie środek terminala do spania ;) Śpiwór i karimata obowiązkowe ;)
 Profil Relacje PM off  

#478 PostWysłany: 05 Wrz 2014 08:22 

lukket napisał(a):
Jeśli chodzi o tłumy w drodze na lotnisko autobusem to nie ma się czym martwić. Jechałem kilkukrotnie pociągiem i dalej autobusem i za każdym razem wewnątrz było kilka osób. Podobnie wyglądało to jadąc z Ananginy do Ciampino.

O widzisz, i to jest ciekawa odpowiedź - jechałeś też w środku dnia? Ja mam wylot o 17:15 w dniu roboczym więc chciałbym złapać ze stacyjki autobus o 15:00 (jechać na ten 14:20 będzie ciut za wcześnie chyba)... ciekawe czy o tej porze nie ma problemu żeby się zabrać w 2 osoby ze stacji Ciampino. I jeszcze powiedz gdzie ten autobus staje, jest opisany Cotral/Atral czy jakoś tak?

I jeszcze jedno pytanie - oni piszą o jakimś bagażu z overage size - co to u nich znaczy? Większy niż torebka czy większy niż samolotowy podręczny?

z góry dzięki za info :)

Pisałem też do firmy Sitbus, która przystanek ma przy Via Marsala 5 (też obok termini) - odpisali, że nie ma żadnych boarding pass, że jak masz kupiony bilet to wsiadasz i jedziesz tylko trzeba być z 15 minut przed odjazdem autobusu.

-- 05 Wrz 2014 08:24 --

u99artur napisał(a):
22.10 mam wylot 15.45 CIA-KRK. Planowałem jechać Terravisionem z Termini o 12:45, bo następny jest dopiero o 13:40....

To ja lecę w takim razie wcześniej bo 4.10 w tamtą stronę (ląduję o 15:00) a 7.10 wracam (wylot 17:15), powiem jak było ;)

#479 PostWysłany: 05 Wrz 2014 09:44 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
srebrny
Hmm, tłumy zazwyczaj są tylko rano w drodze Z lotniska, ale wiesz, nie jeżdżę tam co tydzień. Z tego co ja widziałem, to chyba nikt nie przesiadał się z pociągu na autobus na lotnisko. Na przystanku czekałem ja i stewki z FR ;)

Przystanek znajduje się jakieś 30 metrów od wyjścia z budynku dworca. Przed wejściem jest mały placyk, i potem ulica. Stojąc przy wyjściu przystanek masz lekko w lewo, mniej więcej "na dziesiątej" ;) Jak spojrzysz na zdjęcie satelitarne na google maps widać wiatę.
 Profil Relacje PM off  

#480 PostWysłany: 05 Wrz 2014 10:10 

lukket napisał(a):
Hmm, tłumy zazwyczaj są tylko rano w drodze Z lotniska, ale wiesz, nie jeżdżę tam co tydzień. Z tego co ja widziałem, to chyba nikt nie przesiadał się z pociągu na autobus na lotnisko. Na przystanku czekałem ja i stewki z FR ;)

Przystanek znajduje się jakieś 30 metrów od wyjścia z budynku dworca. Przed wejściem jest mały placyk, i potem ulica. Stojąc przy wyjściu przystanek masz lekko w lewo, mniej więcej "na dziesiątej" ;) Jak spojrzysz na zdjęcie satelitarne na google maps widać wiatę.

Jak rozumiem, mówisz o tłumach w autobusach Terravision i Sitbus?

Jak to jest, jadąc pociągiem z Termini do lotniska Ciampino gdzie należy wysiąść i w co wsiąść? Jest gdzieś rozkład jazdy pociągów (z termini do Ciampino) i autobusu z Ciampino do lotniska?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 60  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości