Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2122 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 ... 107  Następna
Autor Wiadomość
#1941 PostWysłany: 14 Sty 2025 13:21 

Loty: 88
Kilometry: 179 929
srebrny
Ja czaję się na Mein Schiff 1 na Meksyk i Amerykę środkową na ferie 2026. Po długich poszukiwaniach uznaliśmy, że zdecydowanie mają najfajniejszą trasę. Koszt porównywalny z operatorami amerykańskimi a wszystko wliczone. Na razie musimy ogarnąć bieżące plany, a później pomyślimy o roku 2026 ale to jest w tej chwili opcja A.
 Profil Relacje PM off  

Dubaj, Hongkong i Wietnam za 2605 PLN 😲 Do Polski wrócisz bezpośrednio z Phu Quoc❗ Dubaj, Hongkong i Wietnam za 2605 PLN 😲 Do Polski wrócisz bezpośrednio z Phu Quoc❗
🏝️ Egipt na wyciągnięcie ręki 😎 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem za 2575 PLN 🏝️ Egipt na wyciągnięcie ręki 😎 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem za 2575 PLN
#1942 PostWysłany: 14 Sty 2025 18:24 

srebrny
@WuWa - ja płynę "piątką"
Wrzucę coś na pewno po powrocie to będzie można porównać z innymi. Po pandemii wielu operatorów sporo pozmieniało swój produkt więc relacje sprzed kilku lat dzisiaj mają niewielką wartość jeśli chodzi o statek, jedzenie itp. Mam nadzieję, że chociaż informacje o portach i atrakcjach pozostaną aktualne i przydatne.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
JIK uważa post za pomocny.

#1943 PostWysłany: 16 Sty 2025 21:00 

niebieski
greg2014 napisał(a):
Pojawiła się informacja o zmianie pakietów napojów w MSC.
Od kwietnia będzie on zawierał dzienny limit 15-u drinków, nadwyżka płatna wg normalnej ceny.
O ile nic się nie zmieniło to podobnie było dotychczas na statkach Holland America.

Więcej szczegółów: https://cruiseindustrynews.com/cruise-n ... nk-limits/

no to słaba wiadomość, chyba chcą ukrócić też dzielenie się pakietami, nie będę ukrywał ze przyjanuszyłem bo nie pije alkoholi, żona może 1-2 drinki, ale będąc grupą 10 osobową (z 2 nastolatkami
) stawiałem im wszystko ;)
na statku nie było ogólnie z tym problemu raz coś tam jedna pani mamrotała jak perfidnie zapytałem co się napiją inni ale finalnie i tak, przyniosła ;)
oczywiście jednorazowo można było (było nas 2+1) 2 driniki i 3 np cole ;)
Jak kupowałem rejs pakiet na 3 wyniósł easy plus wyniósł ok 2k, a normalnie pakiet ten kosztował 380 € osoba +280€ młody

@crazyfan
odnośnie dres code na MSC w restauracji ala carte, nikt nic mi nie powiedział jak pierwszego dnia poszedłem w spodenkach do kolan i t-shirt (późne wejście bo korki w Miami a walizek nie było jeszcze pod kajutą) czułem się jak żul pod biedronką, wszyscy tak ładnie ubrani, kobiety kreacje, niektórzy panowie to nawet smokingi mieli, oczywiście spodnie i koszule miałem ze sobą. Wiec polecam jednak coś zabrać, po kolacji leciałem się przebrać bo było mi za gorąco ;)

#1944 PostWysłany: 23 Sty 2025 13:19 
Site Admin
Awatar użytkownika

Na jakich statkach da się kupić 1 kajutę niekoniecznie suite dla rodziny 2+3 (5 lat, 3 lata, 6m)? Czy tylko opcja z dwiema kajutami jest możliwa dla takiej rodziny?
 Profil Relacje PM off  

#1945 PostWysłany: 23 Sty 2025 13:34 

srebrny
Ktoś spotkany na AIDA był w układzie 2+3 ale nie pamiętam czy to był Suit, wydaje mi się, że duża kabina z balkonem (Aida Perla)
 Profil Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.

#1946 PostWysłany: 24 Sty 2025 19:16 

niebieski
Mam rejsowe emergency. Ma ktoś może numer telefonu do Seascanner?
 Profil Relacje PM off  

#1947 PostWysłany: 24 Sty 2025 21:09 

złoty
Odpowiadają na maila w ciągu kilku minut.

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#1948 PostWysłany: 24 Sty 2025 21:26 

srebrny
Tak z ciekawości: Pływa ktoś teraz z okolic Miami, czy ogólnie z Florydy? Ponoć straszne załamanie pogody było. Na przyszłość rozważam zmianę nastawienia i rejsy z USA gdzieś bardziej na przełomie sezonu, a nie na ferie, bo ostatnio trafiliśmy też jeden kiepski weekend.
 Profil Relacje PM off  

#1949 PostWysłany: 24 Sty 2025 21:43 

złoty
Pogoda wariuje wszędzie.
I nie nie jest to szpilka do teoretyków klimatu spod znaku "babcia paliła oponami i bylo ok"

Profil Relacje PM off  

#1950 PostWysłany: 24 Sty 2025 22:58 

niebieski
brzemia napisał(a):
Odpowiadają na maila w ciągu kilku minut.

Tak, ale tylko do 19.00…
 Profil Relacje PM off  

#1951 PostWysłany: 04 Lut 2025 18:41 

niebieski
bruce09lili napisał(a):
Tak z ciekawości: Pływa ktoś teraz z okolic Miami, czy ogólnie z Florydy? Ponoć straszne załamanie pogody było. Na przyszłość rozważam zmianę nastawienia i rejsy z USA gdzieś bardziej na przełomie sezonu, a nie na ferie, bo ostatnio trafiliśmy też jeden kiepski weekend.

byłem 2 lata z rzędu w tym okresie(ferii) w Miami i na rejsach po karaibach pogoda była idealna, zjarałem się strasznie, ale jak to pogoda, już chyba nie ma nigdzie pewniaków,
znajoma była na rejsie weekend majowy Miami i trafily jej sie takie ulewy i w samym miami i na karaibach :roll:

#1952 PostWysłany: 05 Lut 2025 12:05 

niebieski
Można już rezerwować rejsy na pokładzie MSC World Asia, trzeciego statku MSC klasy World. W swój dziewiczy rejs Asia ma wybrać się 11 grudnia 2026 r. z Barcelony. Trasa to klasyczna pętla po zachodnim Śródziemnym. Właściwie identyczna, jak aktualna trasa MSC World Europa. Zastanawiam się, dokąd skierują Europę, bo chyba dwa statki klasy World nie będą pływały równolegle na tej samej trasie?

Jeśli ktoś zbiera punkty MSC Voyagers Club, to rezerwując ten rejs do 13 lutego 2025 r. otrzyma dodatkowo 1000 pkt, do tego tradycyjne podwójne punkty za rezerwację na min. 12 miesięcy przed rejsem (nie jest dostępna Bella, a Fantastica jest bez dodatkowych dopłat, zatem wpada 2x700 punktów). Do tego punkty za ew. pakiety (drinków, netu itp.), bonus urodzinowy i można z jednego rejsu wyciągnąć 3000 pkt.

Jako, że i tak planowałem w przyszłości powtórzenie rejsu na MSC World Europa, zdecydowałem się na rezerwację rejsu na MSC World Asia w styczniu 2027 r.

I jeszcze kilka zdań o agencji przez którą rezerwuję. Po ostatnich problemach z rozmową po angielsku ze Seascannerem, postanowiłem nie robić już rezerwacji u Niemców. Podobne, a często niższe ceny (bo dają własne rabaty) ma hiszpański oddział Logitravel. Co ważne, często mają w ofercie rezerwacje z depozytem w wysokości zaledwie 50 EUR za osobę. I tak też jest w tym przypadku.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#1953 PostWysłany: 11 Lut 2025 02:07 

niebieski
ostatnio w październiku a teraz znowy, coś RC robi chyba źle :?: :roll:
Epidemia na pokładzie wycieczkowca. Choruje prawie 100 osób

#1954 PostWysłany: 11 Lut 2025 07:56 

srebrny
Zima to akurat szczyt sezonu na tego dziadowskiego norowirusa. Sam miałem dwa tygodnie temu i to jest jedno z koszmarniejszych przeżyć. Cieszyłem się tylko, że nie pojechaliśmy na wakacje w nasze ferie tylko dopiero za tydzień. Cierpi się kilka dni, więc cały rejs jest na zmarnowanie. Zaraźliwość jest duża, więc jeśli udało im się zatrzymać to na 100 osobach to chyba można uznać za sukces.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1955 PostWysłany: 19 Lut 2025 13:24 

niebieski
Znowu cisza na forum, więc chciałbym zaproponować dywagacje na następujący temat: czy doczekamy się rejsów z Polski?

Jak powszechnie wiadomo, do terminala w Gdyni zawija rocznie kilkadziesiąt statków wycieczkowych. W 2024 r. było tych zawinięć łącznie 42. Głównie AIDA, ale też Mein Schiff, MSC, Norwegian, czy Celebrity.

Nie ma jednak możliwości zaokrętowania się w Gdyni.

Czego brakuje Gdyni, by z "port of call" stać się "embarkation port"? Wiadomo, że musi być wola ze strony linii oraz infrastruktura po stronie portu. Czy ktokolwiek dysponuje wiedzą w tych dwóch obszarach?
 Profil Relacje PM off  

#1956 PostWysłany: 19 Lut 2025 13:30 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Tak naprawdę niewiele rejsów pozwala wsiadać po drodze. Niektóre po morzu śródziemnym mają taką możliwość.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1957 PostWysłany: 19 Lut 2025 13:33 

złoty
Tez tak myśle. Rejsy bałtyckie nie mają multi portów start/koniec, a na rozpoczęcie całego statku z Gdyni mamy za maly rynek

Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1958 PostWysłany: 19 Lut 2025 19:27 

srebrny
Zgadzam się z przedmówcami. Generalnie rejsy wycieczkowe funkcjonują wg modelu z miejsca X do miejsca Y lub z miejsca X do miejsca X. Możliwość rozpoczynania rejsu w dowolnym porcie po drodze jest wyjątkiem i poza Morzem Śródziemnym (szczególnie jego zachodnią częścią) można coś takiego spotkać chyba tylko w Emiratach, gdzie ten sam statek w ramach jednego rejsu przyjmuje pasażerów w Dubaju i Abu Dhabi. Na północy Europy przed pandemią były czasy kiedy łączono w ramach jednego rejsu Amsterdam i jakiś port niemiecki - ale teraz też dzieje się to dużo rzadziej albo wcale. Nie kojarzę podobnych praktyk na większą skalę w innych miejscach ale pewnie gdzieś coś by się jeszcze znalazło. Tak czy inaczej będzie to wyjątek a nie reguła.

Na rejsy z Polski póki co nie widzę wielkich szans. Trudno mi sobie wyobrazić, żeby Polacy plus ewentualnie pasażerowie z Czech, Słowacji, Ukrainy lub krajów nadbałtyckich wypełnili statek, a Niemcy tu nie przyjdą bo mają zbyt wiele opcji, aby płynąć od siebie. Może jakaś wersja łączona z portem niemieckim - ale to też musiałoby mieć jakieś uzasadnienie w skali.

Od strony infrastruktury to kwestia przede wszystkim obsługi bagażu i check-in. W dużych portach zajmują się tym firmy handlingowe działające na zlecenie operatora z jakimś wsparciem osób ze statku jak już ten jest w porcie. Ale w takiej Barcelonie taka firma ma codziennie coś do roboty bo statków nie brakuje, pytanie czy gdyby raz w tygodniu płynął statek z Gdyni udałoby się to jakoś sensownie (również kosztowo) zorganizować. Tego już nie wiem.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#1959 PostWysłany: 20 Lut 2025 12:56 

-- 20 Lut 2025 11:50 --

Potwierdzam powyższe. Poza Morzem Śródziemnym a dokładnie jego częścią zachodnią gdzie w prawie wszystkich portach jest możliwość rozpoczęcia /zakończenia rejsu to w innych rejonach świata jest to mocno ograniczone. Z kronikarskiego obowiązku poniżej porty gdzie można się zaokrętować (rozpocząć/zakończyć rejs) na popularnych europejskich trasach.

Morze Śródziemne zachodnie: Ajaccio, Alicante, Barcelona, Cagliari, Cannes, Civitavecchia, Catania, Genua, Ibiza, Korfu, La Seyne Sur Mer, La Spezia, Livorno, Malaga, Marsylia, Messina, Neapol, Olbia, Palermo, Palma de Mallorca, Savona, Tarragona, Valencia, Valletta, Tunis (La Goulette)
Dodatkowo: Bilbao, Lizbona, Le Havre,

Morze Śródziemne wschodnie: Ancona, Antalya, Ateny (Pireus), Bari, Brindisi, Istambuł, Izmir, Kusadasi, Monfalcone, Pireus, Split, Tarent, Triest, Wenecja (Marghera)

Europa północna: Hamburg, Kilonia, Kopenhaga, Oslo, Rotterdam, Sztokholm, Warnemunde

Z ciekawostek. 15 lutego byłem jednym z pierwszych stu turystów którzy zeszli do nowo oddanego terminala „H” w Barcelonie. Wybudował go dla siebie MSC. Bardzo fajny, kompaktowy terminal. Widać, że MSC cierpi na nadmiar kasy bo równolegle w Miami też oddał nowy swój własny terminal.

-- 20 Lut 2025 11:56 --

Oczywiście Korfu towWschodnie a nie zachodnie. Przy Ajaccio powinien być znak zapytania bo nie wiem czy nie wypadł ostatnio z tej listy.
 Profil Relacje PM off
Miguelito lubi ten post.

#1960 PostWysłany: 20 Lut 2025 14:54 

niebieski
Możliwość zaokrętowania w Oslo i Sztokholmie moim zdaniem zbija argument o Gdyni, jako małym rynku. Myślę, że linia, która jako pierwsza uruchomi rejs-pętlę z multiportami po Bałtyku (z pominięciem Niemiec, a z uwzględnieniem min. Gdyni) zrobi niezły interes. Zwłaszcza, że starszych i mniejszych statków w dobrym stanie na rynku jest sporo.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2122 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 ... 107  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: barka oraz 2 gości