Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Gru 2016 22:09 

Przypuszczam, że niektórzy z Was spędzają lub spędzili Święta Bożego Narodzenia (niekoniecznie tegoroczne) poza Polską, w podróży -jestem ciekawa Waszych doświadczeń z obchodzeniem Świąt z dala od domu. Czy świętowaliście jak tubylcy czy jednak próbowaliście obchodzić je po polsku?

I nie mam tu na myśli, tych którzy na stałe mieszkają poza Polską, chciałabym aby wątek skupił się na doświadczeniach tylko z podróży ;).
 PM off
oskiboski lubi ten post.

Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️ Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️
Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛 Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛
#2 PostWysłany: 24 Gru 2016 22:25 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Ja spędziłem 2 czy 3 lata temu Święta u rodziny w Holandii. Było bardzo po polsku, nawet Kevin w telewizji.
 Profil Relacje PM off
becek lubi ten post.

#3 PostWysłany: 24 Gru 2016 22:50 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
@krasnal u swojej rodziny? ;)
Dlaczego było po polsku w Holandii?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 24 Gru 2016 23:17 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Bo to moja rodzina - Polacy na emigracji. Taniej jest lecieć na Święta z Polski niż do.
 Profil Relacje PM off
cccc lubi ten post.

#5 PostWysłany: 24 Gru 2016 23:43 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
To się nie liczy :P
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 25 Gru 2016 10:35 

niebieski
Mniejsza o to dlaczego- nie, żebym się chciał "tłumaczyć", ale dla mnie osobiście to bardzo nietypowa sytuacja i czułem się z tym nieswojo- ale rok temu Izrael i Jordania. Sama Wigilia w Betlejem.
Pomijając "dziwne" odczucia, to było DOSKONALE. No, ale trudno o bardziej klimatyczne miejsce na Ziemi na Święta niż właśnie to :P

A tak już bardzo dokładnie, to paradoksalnie ciekawie było obserwować jak Święta przeżywane są na styku (co najmniej ;) trzech kultur oraz to, ilu turystów poza nami tam będzie. No i w zasadzie całkiem sporo.
Pogoda udała się chyba znacznie lepiej niż "średnia". Zero deszczu, w zasadzie zero chmur i nawet w Jerozolimie z 15-20oC w ciągu dnia. Inne "praktykalia"- bezproblemowo. Podróżowanie tak, jak w każdym innym okresie roku.

Ciężko było "obchodzić" stricte "po polsku" - raczej zorganizowanie kolacji w pokoju hotelowym nie wchodziło w grę. Wybór potraw stricte wigilijnych też ciężko. Podobnie z obżarstwem ogólnie- raczej szkoda czasu ;) Za to połamanie się opłatkiem- jak najbardziej.
A tak poza totalnym ignoranctwem, żeby nie było, że tylko z tym kojarzą mi się te święta- no, też trudno było jednak odwiedzić rodzinę.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 25 Gru 2016 11:04 

złoty
Ja wszystkie wigilie w Polsce, nie tylko w domu, na roznych wyjazdach tez. Natomiast Wielkanoc 2016 spedzilem w Rzymie. Natomiast spedzenie Bozegonarodzenia w Betlejem to bylo by cos ;)

Wyslane z telefonu.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 25 Gru 2016 11:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Właśnie jestem na Bali

Wczoraj byliśmy w knajpce.
Mieliśmy swój barszcz winiary i zamówiliśmy steki z tuńczyka i merlina.
I po wigili.

Chcieliśmy kupić pierogi w ruskiej knajpce, ale była zamknięta.
Mając warunki , czyli kuchnie mozna by coś więcej przygotować, ale z drugiej strony tutaj jest 31 stopni i nie chce się jeść. Ledwo te steki zmieściliśmy.
A trzeba było przecież zostawić jeszcze miejsce na browar.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 25 Gru 2016 23:40 
Awatar użytkownika

Loty: 144
Kilometry: 194 250
Zbanowany
niebieski
swieta-i-nowy-rok-w-kanadzie,210,104863

Właśnie siedzę w Kanadzie, rodzina raczej nie Polska tylko jedna osoba mówi po Polsku, święta tutaj to inna bajka niż w Polsce. 23 grudnia w sklepach są widoczne pustki, ubrania tylko w rozmiarach najmniej popularnych czyli XS, XL. W sklepach, w miejscach publicznych każdy mówi ci Merry Christmas. Sama kolacja wigilijna to parę potraw i tyle nie ma zwyczaju 12 potraw czy łamania się opłatkiem, jest natomiast tradycja otwierania takiego jak by cukierka, ale w środku jest niespodzianka. Np. Puzzle, otwieracz, korona, karty, węgiel itp. W każdej paczce jest też anegdota dotycząca świąt. Nie spożywa się mięsa tylko ryba (łosoś). Otwieranie prezentów to rytuał na który rodzice nie szczędzą pieniążków bo jednak wydać na prezenty dla 10 latka 2000$ to sporo. Telefonik, Gift Card do xbox'a, najnowsze zabawki, lego muszą być. Tak czy inaczej tutaj święta są obchodzone z pompą i radością, coś innego niż w Polsce.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 26 Gru 2016 00:12 

niebieski
john_doe napisał(a):
Mniejsza o to dlaczego- nie, żebym się chciał "tłumaczyć", ale dla mnie osobiście to bardzo nietypowa sytuacja i czułem się z tym nieswojo- ale rok temu Izrael i Jordania.

(ciach)

Tośmy blisko byli, ja zeszłe święta spędziłem w Palestynie, ale specjalnie nie chciałem zapuszczać się do Betlejem bojąc się troche komercji. W samej Palestynie chrześcijanie są w mniejszości ale w odróżnieniu do Zachodu nie ma tam żadnych poprawnych politycznie Happy Holidays czy Seasonal Greetings.
Załącznik:
ramallah.jpg
ramallah.jpg [ 220.37 KiB | Obejrzany 2825 razy ]

Z potraw wigilijnych udało się tylko pozostać przy jedzeniu bezmięsnym, był humus i oliwki - to pewnie najbardziej tradycyjne jedzenie, o wiele bliższe temu, co jadano 2000 lat temu niż barszcz czy karp :)

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 22 Sty 2017 20:11 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Ja najczesciej spedzam Swieta poza PL, w Boze Narodzenie lecialem akurat do Tanzanii. ;)
Tradycyjni Polacy mieszkajacy za granica staraja sie podtrzymywac polskie tradycje, sa tradycyjne potrawy, lamie sie oplatkiem i chodzi sie na Pasterke.
Mialem nieraz okazje spedzac Swieta w CH.
Szwajcarzy nie przejmuja sie Swietami, jak Polacy, z reguly jest choinka, sa prezenty, ale nie jest to az tak uroczyscie obchodzone, jak w PL.
W CH nie ma tradycyjnych swiatecznych potraw wigilijnych. W Szwajcarii niemiecko-jezycznej podaje sie np. jakas pieczen, czy przygotowuje "Fondue Chinoise", do tego jakas pyszna salatka, deser i winko, ale stoly generalnie nie sa tak zastawione jak u nas.
Jakbym opowiedzial Szwajcarom, ze prawdziwa polska Kolacja Wigilijna sklada sie z 12 potraw, to by mi pewnie nie uwierzyli. ;)
Szwajcarzy lubia przygotowywac na Swieta wlasnoreczne zrobione korzenne, anyzkowe czy cynamonowe ciasteczka tzw. Guetzli.
Nierzadko kolacje przygotowuje Pan, a nie Pani domu. Przecietny Szwajcar potrafi gotowac, tutaj bardzo normalne zjawisko.
Nie spotkalem, zeby po Kolacji Wigilijnej spiewali koledy, ale praktykujacy Szwajcarzy chodza na Pasterke, a niektorzy wybieraja sie na spacer.
Szwajcarzy nie maja az tak mocnych wiezi z rodzicami i nawet niemala grupa Szwajcarow woli spedzac Swieta ze znajomymi, niz z rodzicami.
Niektorzy Szwajcarzy traktuja okres swiateczny jako dodatkowy urlop i albo wybieraja sie do innych krajow, albo w Alpy, pojezdzic na snowboardzie czy nartach.
Ciekaw jestem jak spedzane sa Swieta w innych zakatkach Europy, jak np. Anglia czy Skandynawia?

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 26 Gru 2017 00:17 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Jesli znajdziecie czas, to napiszcie prosze o obchodzeniu Swiat Bozego Narodzenia w innych, mniej lub bardziej egzotycznych krajach. :)
Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 26 Gru 2017 22:22 
Awatar użytkownika

niebieski
To skomplikowane. Gdy obchodzi się Święta z rodziną to bez względu na miejsce przeważa polska tradycja i niespecjalnie się „integrujemy” z lokalsami w tym względzie. Może nie pod kątem samych potraw bo nawet w bardzo rybnych miejscach nikt nie jadą karpia (i trudno się dziwić - jest wiele dużo smaczniejszych ryb).
God Jul :)
cccc lubi ten post.

#14 PostWysłany: 26 Gru 2017 22:38 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Osobiscie nie lubie karpia, kiedys przyrzadzalem w Wigilie steak z rekina, ale od wielu lat zrezygnowalem, ze wzgledu na ochrone tych wspanialych ryb.
Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 27 Gru 2017 02:02 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Boze Narodzenie po chinsku:

Załączniki:
Capture.JPG
Capture.JPG [ 21.38 KiB | Obejrzany 1747 razy ]

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości