Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1643 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#21 PostWysłany: 09 Lip 2011 15:18 

Czy ktoś się orientuje ile kosztuje przejazd pociagiem regionalnym z Rzymu do Ancony. Na stronie są tylko ceny IC. Ok. 300 km.

Jarmark świąteczny w stolicy Chorwacji za 673 PLN 🎄🇭🇷 Bezpośrednio PLL LOT i noclegi w Zagrzebiu 🎅 Jarmark świąteczny w stolicy Chorwacji za 673 PLN 🎄🇭🇷 Bezpośrednio PLL LOT i noclegi w Zagrzebiu 🎅
Tydzień na Riwierze Tureckiej 🌴 All inclusive w 4* hotelu przy plaży Kleopatry za 2618 PLN Tydzień na Riwierze Tureckiej 🌴 All inclusive w 4* hotelu przy plaży Kleopatry za 2618 PLN
#22 PostWysłany: 09 Lip 2011 15:29 
Awatar użytkownika

srebrny
2 klasa pociagu regionalnego 14.95 Euro, czas przejazdu okolo 4h. Jezeli chcesz sobie sprawdzac ceny wybierz bliską date.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 09 Lip 2011 19:20 

Jak wygląda sprawa kupna biletu przez internet? Gdzie się je odbiera? Bo w dalszej fazie ładuje mi sie tylko po włosku.

#24 PostWysłany: 14 Lip 2011 17:31 

Nie bardzo wiem gdzie zamiescic ten temat, ale jest o pociagach, wiec moze tu bedzie pasowal.

Planuje z dziewczyna tygodniowy wypad do Toskanii. Poczatkowo bylem nastawiony na wynajem samochodu w EuropCar na pierwsze 3 dni - chcialem zrobic koleczko Bolonia-Werona-Padwa-Wenecja-Rawena-Bolonia, a potem pojechac do Florencji, tam samochod oddac i dalej juz siedziec na miejscu do konca wyjazdu (robiac w trakcie jeden wypad do Pizy i Livorno).

Plan byl nieglupi zwlaszcza, ze strona EuropCar powiedziala mi, ze Fiata Pande wynajme na 3 doby za 180 EUR, a obliczylem, ze calosc bym zrobil na jednym baku, wiec doliczylem sobie 400 PLN na benzyne i bylem zadowolony. Ale niestety nie mam jeszcze 25 lat, wiec musialbym doplacic 15 EUR + VAT za kazdy dzien wynajmu z tytulu Young Driver Surcharge. Powoli przestal mi sie podobac pomysl wynajmu samochodu i zaczalem rozwazac pociagi.

W tym poscie Ewelina napisala tak:

"Na miejscu proponujemy na początek wybrzeże Adriatyku i plażowanie. Następnie zwiedzanie po trasie (ok 500 kiolmetrów): Forli (5,1 euro) Bolonia (4 euro) Ferrara (6,25 euro) Wenecja (2,95 euro) Padwa (5 euro) Werona (4,85 euro) Brescia (4,05) Bergamo. Najwygodniej będzie zwiedzać wynajętym autem, ale podróżować można też pociągiem. W nawiasie przy nazwie miasta podalismy cenę pociągów między miastami z proponowanej przez nas trasy. Łącznie na pociągi w takim wariancie wydamy 32,2 euro czyli 120 zł."

Rozumiem, ze kwoty w nawiasach to oplaty za odcinki. Niestety korzystajac ze strony trenitalia.it nie jestem w stanie takich cen znalezc ;( Forli-Bolonia wg tej strony w najtanszej opcji kosztuje 8 EUR (a nie 5,1). Tak samo kolejny odcinek Bolonia-Ferrara kosztuje 7 EUR (a nie 4). Czy to jest liczone z jakiegos rodzaju znizkami? Byc moze trenitalia.it jest dla mnie zbyt skomplikowana ;(

Z gory dziekuje za pomoc ;)

#25 PostWysłany: 14 Lip 2011 18:16 

W maju byłem we Włoszech w Forli, Bolonii, Wenecji, Padwie, Weronie, Bergamo, też chciałem na początku wynająć samochód bo wygodniej i w ogóle. Potem zacząłem się zastanawiać co będzie jak samochód mi zwiną lub stanie się coś innego, więc patrzyłem ile mnie wyniosą parkingi płatne. Razem z benzyną i wynajmem było to strasznie drogo (nie pamiętam dokładnie) więc wybraliśmy podróż koleją. Jestem bardzo zadowolony, bo kolej jest nieporównywalnie lepsza niż w Polsce, odjazdy w każdym kierunku co 30 min lub częściej, opóźnienia na poziomie 30sekund, ceny w granicach 5-8euro za odcinek, więc znacznie taniej niż samochód no i nie myślisz cały pobyt o bezpieczeństwie samochodu:)
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 14 Lip 2011 18:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Ossory napisał(a):
Bolonia-Ferrara kosztuje 7 EUR (a nie 4).

Pociąg Regionale lub Regionale Veloce na trasie Bologna - Ferrara kosztuje 4,40Eur.
Poniżej link do rozkładu:
http://tnij.org/bologna-ferrara

#27 PostWysłany: 14 Lip 2011 21:15 

niebieski
Ossory napisał(a):
... Rozumiem, ze kwoty w nawiasach to oplaty za odcinki. Niestety korzystajac ze strony trenitalia.it nie jestem w stanie takich cen znalezc ;( Forli-Bolonia wg tej strony w najtanszej opcji kosztuje 8 EUR (a nie 5,1). Tak samo kolejny odcinek Bolonia-Ferrara kosztuje 7 EUR (a nie 4). Czy to jest liczone z jakiegos rodzaju znizkami? Byc moze trenitalia.it jest dla mnie zbyt skomplikowana ;( .....

Na stronie ustaw datę podróży nie dalej niż tydzień w przód - najlepiej na dzień jutrzejszy. W ten sposób pokażą Ci się ceny pociągów Regionale. Jeśli dajesz odległy termin to przy cenie pokazuje się "NA". Jak widzisz bilet na trasie Forli - Bolonia obecnie kosztuje 5,60 EUR

Załączniki:
trenitalia.JPG
trenitalia.JPG [ 78.57 KiB | Obejrzany 4778 razy ]

#28 PostWysłany: 15 Lip 2011 00:38 

Ach, faktycznie, ja do tej pory uparcie podawalem mu date sierpniowa i przez to nie widzialem RV.

@wntl, BZG, barrob1 - dzieki wielkie!

maddog napisał(a):
W maju byłem we Włoszech w Forli, Bolonii, Wenecji, Padwie, Weronie, Bergamo, też chciałem na początku wynająć samochód bo wygodniej i w ogóle. Potem zacząłem się zastanawiać co będzie jak samochód mi zwiną lub stanie się coś innego, więc patrzyłem ile mnie wyniosą parkingi płatne. Razem z benzyną i wynajmem było to strasznie drogo (nie pamiętam dokładnie) więc wybraliśmy podróż koleją. Jestem bardzo zadowolony, bo kolej jest nieporównywalnie lepsza niż w Polsce, odjazdy w każdym kierunku co 30 min lub częściej, opóźnienia na poziomie 30sekund, ceny w granicach 5-8euro za odcinek, więc znacznie taniej niż samochód no i nie myślisz cały pobyt o bezpieczeństwie samochodu:)
No wlasnie podobnie kminilem. Oprocz doplaty za "mlodego kierowce" jeszcze dodatkowo zaczela mnie przerazac koniecznosc wykupu miejsc parkingowych pod hostelami. I tez moglbym sie troche dygac nocami, czy aby na pewno samochod wciaz stoi.

Zatem pociagi!

#29 PostWysłany: 12 Sie 2011 22:57 
Awatar użytkownika

srebrny
Chciałbym zarezerowac bilet w taryfie mini via internet, ale zastanawiam się jak jest z odbiorem biletu. Czy coś się drukuje, czy może raczej wpisuje się ten kod w automacie na stacji i ona drukuje bilet? Ktoś ostatnio korzystał z takiego biletu? Druga sprawa czy taki zakup biletów przez internet jest jak najbardziej trafny tzn czy nie stwarzają poźniej na miejscu problemow (nie chciałbym zostac na stacji bo miejsc brak). Czy jak już dostanę potwierdzenie na maila to bedzie znaczyło, że mam miejsce i moge jechac?
Zastanawia mnie też informacja przy wyborze Key of services dla danego pociągu - przy literce R jest zapis - Reservations must be made in Italy - tzn że obowiązuje tylko na terenie Włoch czy też nie da rady online np z Polski?
Sorki za tyle pytan, ale do tej pory podrózowalem po Włoszech Regionale, a taki zakup online robię pierwszy raz więc nie chcialbym popełnic jakiejs gafy ;-)
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 13 Sie 2011 21:37 

Niedawno kupowałem bilety w taryfie Mini. Natychmiast przyszły na maila, wyszczególnione co i jak. Numer wagonu i miejsca. Sprawdzę dopiero pod koniec września :) Jak masz jeszcze jakieś pytania - czekam.

Ostatnio edytowany przez Roku, 13 Lut 2016 00:16, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 26 Sie 2011 21:30 
Awatar użytkownika

srebrny
Robin zmiana planów tak więc zrezygnowałem z kupna tego biletu w taryfie mini. Byc moze kiedys bede kupowal to jeszcze do tematu wróce ;-)
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 27 Sie 2011 17:16 

Witam.

Czy wie ktoś czy we Włoszech, w pociągach Regionale obowiązują zniżki dla studentów?
Na stronie http://www.trenitalia.com przy wyborze taryfy 'studenti' cena jest taka sama jak początkowo, więc nie wiem za bardzo o co w tym chodzi.

#33 PostWysłany: 27 Sie 2011 20:43 

Nie ma zniżek dla studentów

Ostatnio edytowany przez Roku, 13 Lut 2016 00:16, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 27 Sie 2011 20:58 

Mam koleżankę włoszkę i powiedziała mi
że są zniżki dla studentów
ale.... musisz tam studiowac i wykupić za 50-100 euro(nie pamietam dokładnie kasy ale nie wiecej w tym przedziale) odpowiednia legitymację do zniżek na kolej. polecam podróz koleja regionalną, jest ekonomicznie w przeciwieństwie do autobusów

#35 PostWysłany: 27 Sie 2011 21:32 

No to szkoda :? Ale i tak mnie to nie zniechęca do podróży kolejami. Ceny nawet bez zniżek są do zaakceptowania.

Wielkie dzięki za informację ;)

#36 PostWysłany: 30 Sie 2011 13:26 

subway napisał(a):
Andi napisał(a):
Chciałbym zarezerowac bilet w taryfie mini via internet, ale zastanawiam się jak jest z odbiorem biletu. Czy coś się drukuje, czy może raczej wpisuje się ten kod w automacie na stacji i ona drukuje bilet? Ktoś ostatnio korzystał z takiego biletu? Druga sprawa czy taki zakup biletów przez internet jest jak najbardziej trafny tzn czy nie stwarzają poźniej na miejscu problemow (nie chciałbym zostac na stacji bo miejsc brak). Czy jak już dostanę potwierdzenie na maila to bedzie znaczyło, że mam miejsce i moge jechac?
Zastanawia mnie też informacja przy wyborze Key of services dla danego pociągu - przy literce R jest zapis - Reservations must be made in Italy - tzn że obowiązuje tylko na terenie Włoch czy też nie da rady online np z Polski?
Sorki za tyle pytan, ale do tej pory podrózowalem po Włoszech Regionale, a taki zakup online robię pierwszy raz więc nie chcialbym popełnic jakiejs gafy ;-)

Byłam we Włoszech niedawno i jechałam na takim bilecie- wystarczy nr rezerwacji który dostaniesz na maila od razu po zakupie biletu. Ja osobiście wydrukowałam tego maila, ale widziałam że ludzie w pociągu pokazywali bilety na komórce.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 31 Sie 2011 09:50 

Hej :) Czy wloska kolej podobna jest do polskiej pod wzgledem ilosci ludzi w pociagach? Tzn moja podroz bedzie trwac powyzej 5 godzin i chcialam kupic bilety w drugiej klasie, czy mam sie obawiac scisku i braku miejsc do siedzenia? Trasa Bergamo- Rimini? I jeszcze jedno pytanie: jak odszukac pociagi z biletami w taryfie mini? Ja szukam i wpadlam dopiero na dwie takie trasy. Dzieki za odp :)
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 31 Sie 2011 10:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy wloska kolej podobna jest do polskiej pod wzgledem ilosci ludzi w pociagach?

To zależy kiedy jedziesz, w wakacje bardzo dużo ludzi, poza sezonem raczej luźno.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 31 Sie 2011 10:32 

we wloszech bede 4-16 wrzesnia, licze na wszelkie praktyczne rady bo zabieram sie za rezerwacje biletow na pociagi
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 18 Wrz 2011 11:46 

siemka
16-20 listopad lece z ekipą na studencki trip do Bolonii, jakie proponujecie odwiedzić miasta korzystając z tamtejszych kolei i jak to wyglada cenowo?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1643 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości