Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 72 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 07 Maj 2012 13:25 

Dzień dobry wszystkim :)
Wydaje mi się, że przeczytałam już wszystkie możliwe artykuły i biblie, ale mam ciągle wątpliwości dotyczące przechodzenia przez kontrolę bezpieczeństwa. Rozumiem, że kładę swój bagaż na takiej taśmie i on przejeżdża, odbieram go z drugiej strony. Czy pokazuję komuś jakieś dokumenty?
I czy mam coś wyciągać z walizki? Np. jedzenie albo kosmetyki?
I czasami na lotnisku jest kilka lotów do danej miejscowości. Skąd wiadomo który jest mój? Tylko po numerze lotu?
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#42 PostWysłany: 07 Maj 2012 13:33 
Awatar użytkownika

srebrny
Ory napisał(a):
Rozumiem, że kładę swój bagaż na takiej taśmie i on przejeżdża, odbieram go z drugiej strony.

Tak.

Ory napisał(a):
Czy pokazuję komuś jakieś dokumenty?

Nie.

Ory napisał(a):

Z bagażu należy wyciągnąć tylko laptopa jeżeli masz. Reszty nie ruszasz. Opróżniasz natomiast swoje kieszenie z metalowych przedmiotów + ew. pasek, zegarek itp.

Nie ma się czym przejmować. Wykonuj tylko polecenia obsługi i patrz co robią inni ;)

Z pozdrowieniami!
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 07 Maj 2012 13:39 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 57 793
niebieski
Ory napisał(a):
I czasami na lotnisku jest kilka lotów do danej miejscowości. Skąd wiadomo który jest mój? Tylko po numerze lotu?

To jest dziwne pytanie ;)
Nie ma jednocześnie kilku w to samo miejsce tego samego przewoźnika ;) Trudno się pomylić ;)

#44 PostWysłany: 07 Maj 2012 14:35 
Awatar użytkownika

Cytuj:

Oprócz laptopa to nic nie trzeba wyjmować,chyba,że poproszą.
Pasek od spodni trzeba zdjąć,czasem buty.
Najlepiej przyglądać się innym pasażerom.

Cytuj:

Przed kontrolą bezpieczeństwa czasem jest punk kontrolny,trzeba pokazać kartę pokładową i paszport.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 07 Maj 2012 15:19 

Ory napisał(a):
Dzień dobry wszystkim :)
Wydaje mi się, że przeczytałam już wszystkie możliwe artykuły i biblie, ale mam ciągle wątpliwości dotyczące przechodzenia przez kontrolę bezpieczeństwa. Rozumiem, że kładę swój bagaż na takiej taśmie i on przejeżdża, odbieram go z drugiej strony. Czy pokazuję komuś jakieś dokumenty?

1. często proszą o wyjęcie sprzętu elektronicznego [czyli nie tylko lapek].
2. zawsze pokazuje pani/panu karte pokładową [zanim podejdzie się do security to rzucają okiem].

jeśli coś zrobisz nie tak, na pewno ktoś każe ci poprawić [wystarczy znać bardzo podstawowy angielski].

3. kontrole bezpieczeństwa przechodzą wszyscy pasażerowie wylatujący danego dnia, dopiero po jej przejściu każdy udaje się do odpowiedniego gate. Który gate jest dla twojego lotu - musisz obesrwować wyświetlacze. Będą tam wszystkie loty i co jakiś czase będą pojawiać się numery kontretnych gatów.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 07 Maj 2012 21:52 

Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi, jestem trochę zestresowana :)
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 07 Maj 2012 22:08 

Ory, nie przejmuj się, zawsze musi być ten pierwszy raz! Jak już sporo latałam, a i tak zawsze zapominam, gdzie mam pokazać dokumenty.;)
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 07 Maj 2012 23:10 

koncentrator napisał(a):
Ory napisał(a):
Rozumiem, że kładę swój bagaż na takiej taśmie i on przejeżdża, odbieram go z drugiej strony.

Tak.

Ory napisał(a):

Nie.

Ory napisał(a):

Z bagażu należy wyciągnąć tylko laptopa jeżeli masz. Reszty nie ruszasz. Opróżniasz natomiast swoje kieszenie z metalowych przedmiotów + ew. pasek, zegarek itp.

Nie ma się czym przejmować. Wykonuj tylko polecenia obsługi i patrz co robią inni ;)

Z pozdrowieniami!

z bagazu wyciagasz tez kosmetyki o konsystencji cieklej badz galaretowatej o pojemnosci nie przekraczajacej 100ml, ktore musza byc zapakowane w torebke zamykana 20cmx20cm kladziesz je na tacke razem z ubraniami
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 07 Maj 2012 23:23 
Awatar użytkownika

niebieski
nie martw sie i nie wybiegaj przed szereg. to nie klasowka - beda chcieli cos to ci powiedza. nie ma czym sie przejmowac i denerwowac.

sluzbisci z londynu chcieli abym... sciagnal buty.. ;d tak mnie to zdumialo ze poprosilem o powtorzenie o co chodzi ;)

#50 PostWysłany: 07 Maj 2012 23:40 

Cytuj:
z bagazu wyciagasz tez kosmetyki o konsystencji cieklej badz galaretowatej o pojemnosci nie przekraczajacej 100ml, ktore musza byc zapakowane w torebke zamykana 20cmx20cm kladziesz je na tacke razem z ubraniami

A czy to znaczy, że muszę gdzieś taką kupić? Czy na lotnisku takie sprzedają? Bo jakoś nie kojarzę gdzie bym mogła takie dostać.

nrm napisał(a):
sluzbisci z londynu chcieli abym... sciagnal buty.. ;d

To w takim razie zawsze trzeba mieć wyjściowe skarpetki do samolotu :D
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 07 Maj 2012 23:42 

nrm napisał(a):

sluzbisci z londynu chcieli abym... sciagnal buty.. ;d tak mnie to zdumialo ze poprosilem o powtorzenie o co chodzi ;)

Miałam taką samą sytuację we Francji, myślałam, że źle zrozumiałam! To już jakiś absurd.;)
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 07 Maj 2012 23:55 
Awatar użytkownika

niebieski
takie torebki masz czesto w:
- rosmanie
- czasami w automatach na lotniskach
- na allegro

skarpetki:
nie da sie ukryc ze trzeba przypilnowac (szczegolnie faceci) ;) aby ubrac jakies przyzwoite ;) gorzej jak sie jest juz troche w drodze ;)

#53 PostWysłany: 08 Maj 2012 00:06 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Ściąganie butów to akurat dość częste zjawisko, można się go spodziewać na 100% jeśli nasze obuwie to kozaki, martensy lub inne "cięższe" buty.
W mokasynach, balerinach, lekkich sportowych taka sytuacja zdarza się rzadziej.
Na tę właśnie okoliczność straż daje (a przynajmniej powinna, bo niestety zdarza się, że brakuje) jednorazowe "skarpetki", coś w stylu szpitalnych ochraniaczy na nogi, aby nie trzeba było na boso przechodzić.
W przezroczyste woreczki można się zaopatrzyć przed lotem, na nielicznych lotniskach takowe są dostępne za darmo przed podejściem do kontroli (kiedyś było tak w Atenach). Ja przewożę często płyny w przezroczystej kosmetyczce i nikt się nie czepia.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 08 Maj 2012 00:12 
Awatar użytkownika

niebieski
zgadza sie. lecialem w lutym -20 w polandii bylo wiec mialem duze buciory za kostke ;) swoja droga zabawnie wygladalosmy po wyjsciu na kanarach ;d roznica niemal 40 st. ;)

nikt nic na stopy nie dawal, zreszta bylo by to bez sensu: nikt w takich butach nie jest boso a do przejscia byly moze 3-4 metry.

#55 PostWysłany: 08 Maj 2012 00:22 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
nrm napisał(a):
nikt nic na stopy nie dawal, zreszta bylo by to bez sensu: nikt w takich butach nie jest boso a do przejscia byly moze 3-4 metry.

Tak jak pisałam wcześniej - takich ochraniaczy często brakuje. Wiadomo, że do przejścia jest parę metrów, natomiast powinny być dostępne, np. dla kobiet, które są w cienkich rajstopach lub boso i dla wszystkich tych, którzy po prostu nie chcą boso lub w samych skarpetkach iść po betonowej najczęściej powierzchni.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 08 Maj 2012 01:03 

sciaga sie kazde buty z obcasem bo jest w nich metal
czyli meskie pantofle, kozaki itp itd bo to wlasnie piszczy ;)

sportowego obuwia nie trzeba zdjemowac reszte tak.

woreczki w Londynie na lLuton w automacie 4szt 1f.
w Polsce nie zauwazylem na zadnym lotnisku ktorym bylem.
na niektorych lotniskach pilnuja tego i wymiarow torebek a na niektorych nie,
loteria zalezna od celnika ;)
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 08 Maj 2012 08:21 

Loty: 178
Kilometry: 400 854
niebieski
Woreczki sa zawsze za darmo w Krakowie.

Powinno sie wyciagnac plyny spakowane w worek i laptop. Bardzo rzadko ogladaja sprzet fotograficzny - szczegolnie obiektywy, kaza wlaczyc aparat.
Rzucaja tez okiem na karte pokladowa i dokument.
Prosza o zciagniecie butow, kurtek (ostatnio w Budapeszcie poproszono mnie o zdjecie obcislego polaru :shock: ). Oproznienie kieszeni, zciagniecie zegarka i bizuterii.

Zwykle jest pare osob w kolejce wiec spokojnie mozna sie przyjrzec jak to wyglada.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 08 Maj 2012 18:44 

mrowka napisał(a):

Mogę zapytać gdzie dokładnie? :)

Właśnie z tego lotniska będę wylatywać.

Nie wystarczyłaby zwykła reklamówka przezroczysta?
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 08 Maj 2012 19:13 

Loty: 178
Kilometry: 400 854
niebieski
Woreczki leżą w stojaku tuż przed kontrola, na pewno zauważysz. Są nieduże - wchodzą tam 4 aktimele, tak więc nie wyczerpują dozwolonego limitu 1 litra.
Jeśli chcesz coś większego to musisz mieć swoje. Teoretycznie taki worek powinien być zamykany.
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 09 Maj 2012 10:37 

Ory napisał(a):
mrowka napisał(a):

Mogę zapytać gdzie dokładnie? :)

Właśnie z tego lotniska będę wylatywać.

Nie wystarczyłaby zwykła reklamówka przezroczysta?

W terminalu międzynarodowym przed kontrolą bezpieczeństwa po lewej stronie :) Osobiście podczas swoich lotów z Krakowa nigdy nie wyciągałem płynów.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 72 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: robinfen oraz 5 gości