Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 286 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 20 Mar 2013 23:57 
Awatar użytkownika

Loty: 105
Kilometry: 146 485
niebieski
głównie da sie zauważyć ze wymieniają USD a potem EUR. o GBP nie mam pojecia, lepiej wez USD

Odkryj stolicę Grecji 🏛️🇬🇷 Loty do Aten i hotel za 609 PLN 😍 Odkryj stolicę Grecji 🏛️🇬🇷 Loty do Aten i hotel za 609 PLN 😍
Zimowe wczasy na Malcie 🌞🏝️ 7 dni w 4* hotelu z wyżywieniem za 1531 PLN Zimowe wczasy na Malcie 🌞🏝️ 7 dni w 4* hotelu z wyżywieniem za 1531 PLN
#102 PostWysłany: 21 Mar 2013 00:40 

@pawelyop

Mógłbyś podać maila do siebie na skibbba@wp.pl gdyż jeszcze PW nie mogę pisać tutaj:) a kilka pytań odnosnie Peru mammm:)
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 21 Mar 2013 15:34 

@pawelyop mógłbyś coś napisać więcej o tym transporcie lądowym, czasy, jak to cenowo wygląda, czy bilety trzeba kupowac z wyprzedzeniem?
jak w drodze powrotnej leciałeś przez Brazylię to wymagali tych szczepionek na żółtą febrę? jak tak to jak to ogarnąłeś?

@niefko masz za mało postów napisanych a zadawaj pytania tutaj, ( o ile nie za prywatne - żarcik) to może więcej osób skorzysta
 Profil Relacje PM off
ansiaa uważa post za pomocny.

#104 PostWysłany: 21 Mar 2013 17:12 
Awatar użytkownika

niebieski
1 > transport lądowy sprzed komputera jest bardzo ciężko ogarnąć, bo niewielu przewoźników ma swoje strony www, a jeszcze mniej udostępnia możliwość zakupu biletu online. Kupić można bilety na Cruz del Sur i Peru Bus, nie wiem na jakie jeszcze. Co do Cruz del Sur to taka uwaga, że do 2 dni przed odjazdem przez neta są bilety w dwóch tanich taryfach, których nie ma normalnie w sprzedaży. Przykładowo za bilet Arequipa-Lima Cruzem, na piętrze autobusu płaciłem S./59, gdzie normalna cena to 104 jakoś. Jeśli nie zależy Ci na komforcie to najlepiej iść na dworzec (a w praktyce dworce) w danym mieście i pytać od okienka do okienka. Ja tak kupowałem jeden bilet. Jak pytałem dzień przed wyjazdem kosztował S./50, a w dzień wyjazdu na jakieś 6 gdzie przed odjazdem cena spadła do S./40

Przykładowo dworzec w Arequipa tak wygląda:
Image
więc można od okienka do okienka chodzić i pytać, a wręcz przed samym odjazdem to panie przy kasach same krzyczą "komu bilety, komu...". Ale tu mówię o Arequipie, gdzie dworzec jest duży i autobusów sporo. Przy wyjeździe płaci się S./2 za skorzystanie z dworca, taki mały szczegół.

2 > nie leciałem przez Brazylię

Ostatnio edytowany przez lahcimmm2, 04 Paź 2016 22:51, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 22 Mar 2013 09:04 

pawelyop napisał(a):
Dziś właśnie wróciłem z Peru.
Plan zwiedzania nie był obszerny z uwagi na niedużo czasu: Lima-Ica-Huacachina-Paracas-Arequipa-Colca Canyon-Lima. Wszystkie połączenia autobusami (Flores, Cruz del Sur, Civa). Gdyby ktoś miał pytania, to w miarę wiedzy odpowiem.

Dla lecących liniami Air Europa mogę potwierdzić, że opłata TUUA zawarta jest w cenie biletu, więc w kieszeni zostaje troche ponad 30USD

Kurs wymiany USD>SOL to 2,57 do 2,60 max

Za wycieczkę 1-dniową na Colcę płaciłem S./45 + 70 bilet wstępu

Taxi w Limie Milaflores-Lotnisko płaciłem S./32, czas jazdy 50 minut przy zwinnym kierowcy :D

Witam!Paweł powiedz proszę ile czasu miałeś na realizacje tej trasy?czy możesz polecieć jakiś fajny tzn tani hotel w limie?Dzieki za odpowiedź
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 22 Mar 2013 09:46 
Awatar użytkownika

niebieski
nika71 napisał(a):
Witam!Paweł powiedz proszę ile czasu miałeś na realizacje tej trasy?czy możesz polecieć jakiś fajny tzn tani hotel w limie?Dzieki za odpowiedź

Hej.

Byłem tam niespełna dwa tygodnie. Niestety z uwagi na pracę nie dało się dłużej, dlatego w planie nie było MP.

W Limie spałem w hostelu Flying Dog, przy Parku Kennedy'ego w Milaflores. Pokój 2-osobowy ze śniadaniem 50zł/os. Jednak tam jest mały remont, a druga rzecz, że obok siebie są trzy hostele Flying Dog, wiec rezerwując przez neta nie wiesz do którego trafisz. Generalnie polecam znaleźć coś w okolicy Parku Kennedy'ego, bo jest to dobra lokalizacja, blisko nad ocean, całkiem przyjemna okolica, market METRO pod ręką.

#107 PostWysłany: 22 Mar 2013 10:49 
Awatar użytkownika

Loty: 985
Kilometry: 2 186 000
niebieski
hejka

Kto sie wybiera w terminie 7-18 kwietnia do Peru i szuka towarzystwa do wspolnego zwiedzania?

Same fotki, czyli https://www.instagram.com/atamancia/
Blog o moich podróżach http://atamanka.pl uwaga, dużo zdjęć ;)
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 22 Mar 2013 20:47 

pawelyop napisał(a):
Dziś właśnie wróciłem z Peru. [...]

Hej
Orientujesz się czy do najniższych taryf (BASIC) w StarPeru lub LAN doliczany jest jakaś dodatkowa opłata od turystów?
Możesz coś więcej napisać o opłacie TUUA?
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 22 Mar 2013 21:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Z krajowych połączeń lotniczy nie korzystałem. To co piszą odnośnie TUUA w zakresie lotów krajowych to:

"After airline check-in and before entering the boarding area, passengers must go to the airport payment teller windows, located on the second level, to pay the fee for using the airport (TUUA). For domestic flights, the fee is US$ 6.82 (taxes included)."http://www.lap.com.pe/lap_portal/ingles/tvuelonac.html

Ale czy zapłacisz czy nie, tego nie wiem. Ja przy wylocie z kraju nie płaciłem TUUA USD$ 30.74

Co do lotów krajowych to te 7 USD nie jest naprawdę dużym obciążeniem budżetu.

Jedyna uwaga, to że warto pilnować tej karteczki, którą dostaje się przy wjeździe do kraju, bo potem jak przy wylocie z Peru się jej nie ma, to się płaci :D Słyszałem, że 6 USD, ale nie jestem pewien.

#110 PostWysłany: 24 Mar 2013 04:10 

Na jednym z blogów znalazłem takie oto zdjęcie i opis z cenami na MP.

Każdego dnia dostępnych jest maksymalnie 2.500 tys. wejściówek, które zostały podzielone na trzy rodzaje:
1. SAMO MACHU PICCHU- bilety najtańsze i najłatwiej dostępne
2. MACHU PICCHU MIASTO z WEJŚCIEM NA SŁYNNĄ GÓRĘ W TLE- średnia cena
3. MACHU PICCHU I WAYNA PICCHU- najdroższe i najtrudniej dostępne, tylko 400 wejściówek każdego dnia.
Nie ma żadnych ulg, studenci zagraniczni mogą liczyć na małą zniżkę posługując się kartą ISIC
.

Mam takie pytanie:
To zdjęcie co wrzucam jest robione z Machu czy Wayna?

Załączniki:
Sector_p_blico_tendr_seis_feriados_largos_en_2013.jpg
Sector_p_blico_tendr_seis_feriados_largos_en_2013.jpg [ 107.18 KiB | Obejrzany 560 razy ]
blog_xi_4910629_7588936_tr_cennik_mp.jpg
blog_xi_4910629_7588936_tr_cennik_mp.jpg [ 59.9 KiB | Obejrzany 560 razy ]
 Profil Relacje PM off
ansiaa uważa post za pomocny.

#111 PostWysłany: 24 Mar 2013 14:02 

Loty: 20
Kilometry: 67 605
niebieski
Wayna to ta gora w tle
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 25 Mar 2013 13:58 

Mam pytanie jeszcze do osób lecących/jadących z Limy do Cuzco bezpośrednio. Miał ktoś objawy choroby wysokościowej? Czy aklimatyzowaliście się po woli? Ja chciałbym właśnie z Limy ruszyć od razu praktycznie do Cuzco i nie będę miał czasu na aklimatyzację, a nie chciałbym żeby mnie coś złapało.
Wiem że robię offtopica, ale w tym dziale w sumie większość jest nie na temat. Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 25 Mar 2013 14:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Kozi napisał(a):
chciałbym właśnie z Limy ruszyć od razu praktycznie do Cuzco i nie będę miał czasu na aklimatyzację, a nie chciałbym żeby mnie coś złapało.

Z mojego doświadczenia powiem, że z wyprawą na MP tak z marszu może być problem....
Ja co prawda byłem na Colca Canyon (jakieś 3800m) i niestety łatwo nie było. Przeszło po zjechaniu niżej.

#114 PostWysłany: 25 Mar 2013 17:23 

srebrny
Kozi napisał(a):
Mam pytanie jeszcze do osób lecących/jadących z Limy do Cuzco bezpośrednio. Miał ktoś objawy choroby wysokościowej? Czy aklimatyzowaliście się po woli? Ja chciałbym właśnie z Limy ruszyć od razu praktycznie do Cuzco i nie będę miał czasu na aklimatyzację, a nie chciałbym żeby mnie coś złapało.
Wiem że robię offtopica, ale w tym dziale w sumie większość jest nie na temat. Pozdrawiam

kurde chyba to jednak zbyt ambitne, lima jest na poziomie morza,cusco bodajze na ok 3000 metrach powyzej... moze ci sie w glowie
krecic... polecam herbate z lisci koki...
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 25 Mar 2013 22:39 

Loty: 20
Kilometry: 67 605
niebieski
my jedziemy najpierw do Ollantaytambo na 3 dni. Potem do Cusco.
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 25 Mar 2013 23:16 

Zbanowany
Kozi napisał(a):
Miał ktoś objawy choroby wysokościowej?

Samo Machu Picchu jest niewiele powyżej 2000 metrów, tyle że masz po drodze jeszcze Cuzco na ponad 3000. Jeśli jesteś wrażliwy na zmiany wysokości może być ciężko, z drugiej strony jednak możesz też nic nie poczuć, ale o tym jak będzie dowiesz się dopiero na miejscu ;)
Jeśli możesz, to poświęć chociaż jeden dzień na aklimatyzację po drodze, a jeśli nie to faktycznie zostają Ci tylko liście koki. Kup wcześciej, w Aguas Calientes drogo ;)
Pozdrowienia
Bartek
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 26 Mar 2013 12:28 

My też lecimy bezpośrednio z Limy do Cusco. A gdyby wybrać opcję, że od razu po przylocie udać się np do Ollantaytambo? Jest to jakaś szansa na ominięcie skutków choroby i zaaklimatyzowanie się na mniejszej wysokości ? :b
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 26 Mar 2013 12:47 

srebrny
teoretycznie mialoby to sens, ale... naprawde nie znajdziecie jednego dnia na cusco ? meczyc sie bedziesz przy takich skokach wysokosci.

Ostatnio edytowany przez lahcimmm2, 04 Paź 2016 22:52, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 26 Mar 2013 15:52 

michcioj napisał(a):
sadinho napisał(a):
My też lecimy bezpośrednio z Limy do Cusco. A gdyby wybrać opcję, że od razu po przylocie udać się np do Ollantaytambo? Jest to jakaś szansa na ominięcie skutków choroby i zaaklimatyzowanie się na mniejszej wysokości ? :b

teoretycznie mialoby to sens, ale... naprawde nie znajdziecie jednego dnia na cusco ? meczyc sie bedziesz przy takich skokach wysokosci.

W planach mieliśmy nawet 2 dni w Cusco przed pójściem na Machu ale po to ten wybieg, żeby ucieć z tej wysokości zanim nas dopadną skutki choroby i szybko przemieścić się w niższe miejsca np Ollantaytambo, tam w sumie 2 dni spędzić wraz z wejściem na Machu i potem powrót na kilka dni do Cusco kiedy to już będziemy zaaklimatyzowani!
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 26 Mar 2013 15:55 

Kozi napisał(a):
Na jednym z blogów znalazłem takie oto zdjęcie i opis z cenami na MP.

Każdego dnia dostępnych jest maksymalnie 2.500 tys. wejściówek, które zostały podzielone na trzy rodzaje:
1. SAMO MACHU PICCHU- bilety najtańsze i najłatwiej dostępne
2. MACHU PICCHU MIASTO z WEJŚCIEM NA SŁYNNĄ GÓRĘ W TLE- średnia cena
3. MACHU PICCHU I WAYNA PICCHU- najdroższe i najtrudniej dostępne, tylko 400 wejściówek każdego dnia.
Nie ma żadnych ulg, studenci zagraniczni mogą liczyć na małą zniżkę posługując się kartą ISIC
.
Mam takie pytanie:
To zdjęcie co wrzucam jest robione z Machu czy Wayna?

Image
Info z strony zajmującej się sprzedażą biletów na Machu :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 286 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość