Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 116 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 10 Sty 2013 09:39 

niebieski
Nie, na polską.

Cytuj:
703 303033 - Linia polskojezyczna - 2.08 PLN/min incl VAT. Dostawca uslugi jest Ryanair
Koszt polaczenia z telefonu komórkowego lub innych sieci moze byc wyzszy.
Linia czynna od poniedzialku do piatku w godzinach 9:00 - 19:00 CET , Sobota 10:00–17:00 CET
 Profil Relacje PM off  

Sycylia za 143 PLN ❗😲😲 Loty w obie strony Sycylia za 143 PLN ❗😲😲 Loty w obie strony
Ferie w Italii 💚🤍❤️ Przedłużony weekend w Toskanii za 739 PLN ☀️😎 Loty i ⭐⭐⭐⭐ hotel ze ☕🍽️ Ferie w Italii 💚🤍❤️ Przedłużony weekend w Toskanii za 739 PLN ☀️😎 Loty i ⭐⭐⭐⭐ hotel ze ☕🍽️
#102 PostWysłany: 10 Sty 2013 09:45 

Loty: 41
Kilometry: 48 991
niebieski
Ok, dzięki

#103 PostWysłany: 10 Sty 2013 11:53 
Awatar użytkownika

Loty: 59
Kilometry: 74 028
niebieski
Podbijam temat bo zeszło na telefon do ryanaira. Znalazłem na fly4free.pl taki artykuł:

http://www.fly4free.pl/lot-opozniony-al ... z-o-swoje/

Pasażerowie opóźnionych i odowłanych lotów mogą oczekiwać odszkodowania, jeżeli przybędą do ich miejsca docelowego trzy godziny lub więcej po pierwotnie przewidzianej przez przewoźnika lotniczego godzinie przylotu. Niedotyczy to nieprzewidzianych okoliczności, którym nie można było zaradzić.

Okoliczności te, zgodnie z prawem unijnym, to nie tylko warunki meteorologiczne uniemożliwiające dany lot, ale także zagrożenie bezpieczeństwa, destabilizacja polityczna, nieoczekiwane wady mogące wpłynąć na bezpieczeństwo lotu, a także strajki mające wpływ na działalność przewoźnika – czytamy w money.pl.

O jakim odzkodowaniu mowa? Od 250 euro w przypadku lotów do 1500 km, przez 400 euro w przypadku lotów na dystansie 1500-3500 km i 600 euro dla lotów dalszych.

Jest jednak wyjątek, jeśli zaoferowano nam lot alternatywny, którego czas przylotu nie przekracza planowego czasu o 2/3/4h (w zależności od dystansu) linia lotnicza może pomniejszyć odszkodowanie o 50%.

Mógłby mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć o co chodzi w przypadku wytłuszczonego zdania? Czy tyczy się to sytuacji, gdy lot z WMI jest odwołany i przesunięty na ten sam termin i godzinę na WAW, a linia nie poinformowała pasażerów w ciągu ustawowych 14 dni?

Dodaję jeszcze wgląd w maile jakie 9 i 10 stycznia przyszły w sprawie odlotów: daty TE SAME, w przypadku Torp odlot z Modlina w przypadku Fiumincino Warszawa Okęcie. Natomiast na karcie pokładowej, którą można sobie wydrukować stoi WAW. W chwili gdy rezerwowałem (28.12) było WMI.

Załączniki:
emaile.jpg
emaile.jpg [ 148.72 KiB | Obejrzany 543 razy ]

Wish to be on the road again ... next step is ...
don't know yet :)

Wybierasz się do Warszawy i potrzebujesz pomocy? Wal śmiało :)
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 10 Sty 2013 12:18 

HON fly4free
@cieplix: w Twoim przypadku nie masz lotu alternatywnego tylko masz zmiane lotniska obsługującego to samo miasto i do tego zmianę wywołaną przyczynami niezależnymi od przewoźnika. Żadne odszkodwanie z tego tytułu Ci nie przysługuje. Koniec, Kropka. :)
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 10 Sty 2013 12:57 

niebieski
@cieplix
Co do printscreenow - mi ryanair tego samego dnia wyslal 4 maile w kazdym inna godzine lub miejsce wylotu...Oni przew to Okecie maja taki balagan, ze nie dziwi mnie to co zalaczyles. A o o odszkodowaniu zapomnij.

Pisalem juz reklamacje do Ryana gdzie przedstawilem bilet kolejowy z warszawy-okecie do miasta mazowieckiego, do ktorego jedzie sie przez Modlin (zamiast na WMI wyladowalismy na WAW), ale go nie zrefunowali.

A co do formularzy ryana, bilety kupowane w jezyku szwedzkim przychodza mi z linkiem do refundacji ktory dzial (jest indywidualny) a te w jezyku polskim z linkiem ktory (jak zauwazyli juz inni uzytkownicy) nie pozwala na wpisanie danego lotu. mozna pisac reklamacje recznie i wysylac faksem. Jest to tansze i mniej uciazliwe. Przy okazji dodam, ze ryan zawsze odpisywal mi na te faksy nie zawsze poztytywnie, ale przynajmniej odpowiadal (wizair czasami olewal zupelnie moje reklamacje i zeby cos zalatwili, trzeba bylo dzwonic i sie upominac).
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Odszkodowanie (?)
#106 PostWysłany: 10 Sty 2013 14:46 

cieplix napisał(a):
Spoko, myślałem że pijesz do mnie w kwestii odszkodowania, są na forum niektórzy "moralizatorzy", wg których mając bilet za 1 zł chamstwem jest ubieganie się o jakiekolwiek odszkodowania.

Bo jest chamstwem podczas gdy z tytułu zmiany lotniska nie wydałeś dodatkowo prawdopodobnie nawet grosza. Zmiany nie wynikły przecież z np. z chamstwa linii a sama zmiana lotniska jest na "+" bo wylatujesz z centrum miasta.
Cóż, wracając do tematu, jesteś tak leniwy że nie chciało ci się użyć wyszukiwarki, żeby znaleźć, że jest już temat związany z takim odszkodowaniem utworzony przez Maris89 (a któż by inny mógł to zrobić?).
Podsumowując czytaj dyrektywę ze zrozumieniem i przeanalizuj ją całą. W poprzednim temacie wnioski zostały wyciągnięte, więc przytoczę je:
Zgodnie z art.8 p.3 Rozporządzenia UE nr 261/04 jedyne co ci przysługuje z tytułu zmiany lotniska obsługujący jedno miasto region to zwrot kosztów transportu czyli 12zł za pociąg z Modlina i to po okazaniu rachunku. Nic więcej nie należy się. Odszkodowanie nie przysługuje i jest to potwierdzone również przez Wizz Air i stanowisko ULC.
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 10 Sty 2013 14:53 

Witam,
Nie wiecie jak to jest jeśli wylot wypada mi z Chopina a przylot już na Modlin.

Czy wizzair będzie organizował w takim przypadku transport pomiędzy lotniskami żeby można było samochód zostawić np. pod okęciem ? Czy też trzeba się samemu martwić ?
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 10 Sty 2013 14:57 

lolek2 napisał(a):
Witam,
Nie wiecie jak to jest jeśli wylot wypada mi z Chopina a przylot już na Modlin.

Czy wizzair będzie organizował w takim przypadku transport pomiędzy lotniskami żeby można było samochód zostawić np. pod okęciem ? Czy też trzeba się samemu martwić ?

W Grudniu było tak że podstawiali autobusy i kto chciał mógł jechać za free. Nie wiem jak jest/jak będzie teraz ale tak jak mówiłem możesz ubiegać się o zwrot kasy za dojazd we własnym zakresie
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 10 Sty 2013 15:09 

Dzięki za odpowiedź.

Najgorsze w tym wszystkim to to że nic nie wiadomo...
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Odszkodowanie (?)
#110 PostWysłany: 11 Sty 2013 02:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Pacjonek napisał(a):
Bo jest chamstwem podczas gdy z tytułu zmiany lotniska nie wydałeś dodatkowo prawdopodobnie nawet grosza. Zmiany nie wynikły przecież z np. z chamstwa linii a sama zmiana lotniska jest na "+" bo wylatujesz z centrum miasta.

Grunt to Twoja wiedza. Rozumiem, że wiesz co najmniej tyle co Macierewicz o zamachu, ale z teorii zrobić tezę dla Ciebie to tyle co splunąć. Zawsze ludzi którzy bez znajomości wszystkich faktów wydają werdykt miałem jedno zdanie - głupek lub jak wolisz, głuptasek.

Pacjonek napisał(a):
Cóż, wracając do tematu, jesteś tak leniwy że nie chciało ci się użyć wyszukiwarki, żeby znaleźć, że jest już temat związany z takim odszkodowaniem utworzony przez Maris89 (a któż by inny mógł to zrobić?).

Dodatkową cechą pożytecznego forumowego głuptaska jest zakładanie z góry pewnych ustaleń (własnych) jako aksjomatów. No więc panie Pacjonek - znowu pudło.

Pacjonek napisał(a):
Podsumowując czytaj dyrektywę ze zrozumieniem i przeanalizuj ją całą. W poprzednim temacie wnioski zostały wyciągnięte, więc przytoczę je: Zgodnie z art.8 p.3 Rozporządzenia UE nr 261/04 jedyne co ci przysługuje z tytułu zmiany lotniska obsługujący jedno miasto region to zwrot kosztów transportu czyli 12zł za pociąg z Modlina i to po okazaniu rachunku. Nic więcej nie należy się. Odszkodowanie nie przysługuje i jest to potwierdzone również przez Wizz Air i stanowisko ULC.

To bardzo poproszę na piśmie (pewno linków jest bez liku) jakieś potwierdzenie z ULC. Bo wizzair nie jest dla mnie wyznacznikiem, tak jak twoja wielce uczona i szacowna osoba.

A teraz ciut faktów. Do WML lecieliśmy w 4 osoby do Oslo. Wykupiliśmy wcześniej parking na parę dni. Wykupiliśmy bilety PKP. Oczywiście to nie jest 50% ze 250 euro. Nie lubię być stawiany na równi z cwaniakami którzy kupują multum biletów po 1,2-4 zł i szukają odwołanych lotów zeby na tym zarobić. Nie mam ochoty ani obowiązku tłumaczyć komukolwiek czy poniosłem z tytułu zmiany lotniska stratę czy nie. Zrezygnowaliśmy z Oslo i lecimy do FCO. Strata na osobę ok 40 zł. Na grupę 160. Masz na zbyciu? To dawaj, skoro tacy znawcy jak Ty są tak moralni, że mogliby zastąpić święty obraz w Jasnej Górze to 160 zł jałmużny to pikuś.

Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 11 Sty 2013 02:16 

niebieski
@cieplix

pare postów wcześniej kolega marek2011, napisał dokładnie dlaczego odszkodowania nie dostaniesz. I nie napinaj się tak, bo to bez sensu. Odszkodowania i tak nie będzie.

Ty nawet nie będziesz leciał, to za co chcesz to odszkodowanie?

Wizz ma Ci zapłacić za to, że zmieniłeś plany? Ochłoń.
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 11 Sty 2013 10:20 
Awatar użytkownika

niebieski
siGGe napisał(a):
@cieplix

pare postów wcześniej kolega marek2011, napisał dokładnie dlaczego odszkodowania nie dostaniesz. I nie napinaj się tak, bo to bez sensu. Odszkodowania i tak nie będzie.

Ochłonąłem :) Nie lubię jednak być przez kogokolwiek traktowany jak potencjalny cwaniak i oszust + leń. Podobno jaką miarą mierzysz innych taką sam będziesz potraktowany i pewno kolega Pacjonek jeszcze się o tym w życiu nie przekonał, co można zwalić na karb np młodego wieku i braku doświadczenia życiowego. Poza tym, widzisz, nie leciałem sam. Inne osoby z grupy poniosły realne koszty (rezerwacja parkingu i płatność z góry za niego + bilety kolejowe z ich miejsca zamieszkania). Im wyłącznie pasował WMI, mi to tam wsjo rawno.

A tak przy okazji - dziś rano dostałem maila oficjalnego z koniecznością potwierdzenia akceptacji zmian albo przebookowania lotu do Torp. Więc o tyle zmniejszymy koszty, że na moje konto wizz wpłynie 120% zwrotu. I tyle w temacie.

Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 11 Sty 2013 10:49 

niebieski
cieplix napisał(a):
Ochłonąłem :) Nie lubię jednak być przez kogokolwiek traktowany jak potencjalny cwaniak i oszust + leń...

Ale sam to sprowokowałeś. Wystarczy odrobina racjonalnego myślenia - przeniesienie z WMI na WAW odbyło się w 100% niezależnie od linii lotniczej, więc ona w 100% nie odpowiada za powstałe u Ciebie straty finansowe z tym związane.
W tym przypadku już bardziej mógłbyś pisać do Lotniska w Modlinie - oni są winni zamieszania.
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 11 Sty 2013 11:09 

Cytuj:
A tak przy okazji - dziś rano dostałem maila oficjalnego z koniecznością potwierdzenia akceptacji zmian albo przebookowania lotu do Torp. Więc o tyle zmniejszymy koszty, że na moje konto wizz wpłynie 120% zwrotu. I tyle w temacie.

Ja mam podobną sytuację. Jednak z 3 osób, jedna nie może lecieć. Czy można ubiegać się o zwrot (anulację) dla tej jednej osoby ? Jeśli tak to jak - mailem/infolinia/online przez stronę wizz?

pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 11 Sty 2013 11:15 

niebieski
117 napisał(a):
Cytuj:

Ja mam podobną sytuację. Jednak z 3 osób, jedna nie może lecieć. Czy można ubiegać się o zwrot (anulację) dla tej jednej osoby ? Jeśli tak to jak - mailem/infolinia/online przez stronę wizz?

pozdrawiam

JA to wczoraj przerabiałem. Dzwoniłem do Wizz i uzyskałem odpowiedź, że skoro 3 osoby są na jednej rezerwacji i skorzystali z WDC to albo 3 osoby rezygnują albo 3 osoby akceptują zmianę.
Ponoć gdyby nie było WDC każdy bilet mógłby być rozpatrzony indywidualnie i takie zmiany byłyby możliwe.

Ale zamiast pytać - zadzwoń na stacjonarny numer telefonu, który znajdziesz w mailu.
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 11 Sty 2013 17:43 

cieplix napisał(a):
siGGe napisał(a):
@cieplix

Ochłonąłem :) Nie lubię jednak być przez kogokolwiek traktowany jak potencjalny cwaniak i oszust + leń. Podobno jaką miarą mierzysz innych taką sam będziesz potraktowany i pewno kolega Pacjonek jeszcze się o tym w życiu nie przekonał, co można zwalić na karb np młodego wieku i braku doświadczenia życiowego. Poza tym, widzisz, nie leciałem sam. Inne osoby z grupy poniosły realne koszty (rezerwacja parkingu i płatność z góry za niego + bilety kolejowe z ich miejsca zamieszkania). Im wyłącznie pasował WMI, mi to tam wsjo rawno.

Te 20% to jest zadość uczynienie właśnie za koszty transportu o których wspomniałem.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 116 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości