Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 116 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 27 Gru 2012 23:10 

szumny napisał(a):
Pacjonek napisał(a):
Ha ha. To ślijcie do Wizzaira rachunek na pociąg za 12zł :lol:

Cytuj:
3. Jeżeli w przypadku, gdy miasto lub region jest obsługiwane przez kilka lotnisk,
obsługujący przewoźnik lotniczy oferuje pasażerowi lot na inne lotnisko niż to, do którego
została zrobiona rezerwacja, obsługujący przewoźnik lotniczy ponosi koszt transportu
pasażera z tego innego lotniska na lotnisko, do którego została zrobiona rezerwacja lub na
inne pobliskie miejsce uzgodnione z pasażerem.

Czyli kwestia odszkodowania jednoznacznie została rozwiązana.
NIE NALEŻY SIĘ ŻADNE ODSZODOWANIE
Swoją drogą pod to prawo można by pewnie nawet podciągnąć, że np. Łódź obsługuje ten sam region (Mazowieckie).

Pacjonku:
Czytaj ze zrozumieniem. W zacytowanym przepisie jest NA a nie Z lotniska.

Jakie ma to tu znaczenie? Nie doszukuję się żadnej nieścisłości. Wiadomo jaki ma sens ten paragraf.
Zresztą nie wierzysz zapytaj się ULC. Ja to zrobiłem i jestem w tej chwili pewny swego jak nigdy.
Niczego już tu nie ugrasz, przykro mi wielce.
P.S Jeżeli mówimy o czytaniu ze zrozumieniem kilka postów wcześniej mówiłem że Pacjonek to nieodmienny nick a ty dalej brniesz w to :|
 Profil Relacje PM off  

Zimowa ucieczka na Sycylię 🍋🌊 Palermo i jego skarby za 789 PLN Zimowa ucieczka na Sycylię 🍋🌊 Palermo i jego skarby za 789 PLN
Wycieczka do Rzymu za 749 PLN 🏛️🍕 Loty z Warszawy + hotel blisko centrum 🛵😍 Wycieczka do Rzymu za 749 PLN 🏛️🍕 Loty z Warszawy + hotel blisko centrum 🛵😍
#82 PostWysłany: 27 Gru 2012 23:35 

niebieski
@Pacjonek. OK. Poniał. Nick nieodmienny. Przepraszam.

Prosząc o rzeczowe argumenty, miałem na myśli podpieranie ich konkretnym przepisem mającym zastosowanie w tej sprawie. Dokładnie tak jak to zrobił Pacjonek. Tyle że w tym wypadku "z" a "na" lotnisko czyni jednak istotną różnicę. Gdyby autor rozporządzenia (UE) chciał żeby interpretować to jak Pacjonek to ten zapis tak by sformułował. Skoro sformułował tak jak jest więc zapis dotyczy tylko przylotów na inne niż w rezerwacji lotnisko. Zmiana lotniska w przylocie może wywołać tylko konsekwencje w postaci późniejszego dotarcia pasażera do miejsca docelowego. W przypadku wylotu konsekwencją jest/może być niezdążenie na lot.
W mojej sytuacji było tak że informację o zmianie wysłano do mnie mailem na około 15 godzin przed wylotem. Informację na mailu odczytałem po fakcie.

#83 PostWysłany: 28 Gru 2012 00:31 

Jeżeli dostałeś info mailem 15 godzin przed wylotem to, moim zdaniem, odszkodowanie masz w kieszeni - przecież musi być jakiś rozsądny czas w jakim można poinformować pasażera o odwołaniu lotu. W takiej sytuacji nie powinien być to zawodny mail, a bezpośredni telefon. Ponadto przewoźnik musi Ci udowodnić(na twoją prośbę), że zostałeś poinformowany. Nie wiem jak to może zrobić w przypadku maila.

Odpowiedź jaką dostałeś jest bzdurna. Nigdzie w dot. nas rozporządzeniu nie jest napisane, że brak systemu ILS może być powodem odwołania lotu, jakoś wcześniej latali bez. W odpowiedzi zacytuj odpowiedni fragment rozporządzenia i powiedz, że ich wytłumaczenie nie spełnia tego kryterium i tyle.
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 28 Gru 2012 00:33 

niebieski
Phlox napisał(a):
Nigdzie w dot. nas rozporządzeniu nie jest napisane, że brak systemu ILS może być powodem odwołania lotu, jakoś wcześniej latali bez.

Nawet bracia Wrigth szaleli przy widoczności <100m.
Facepalm jak nic.
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 28 Gru 2012 00:41 

Maciek78 napisał(a):
Phlox napisał(a):
Nigdzie w dot. nas rozporządzeniu nie jest napisane, że brak systemu ILS może być powodem odwołania lotu, jakoś wcześniej latali bez.

Facepalm jak nic.

Lot w przypadku szumny nie został odwołany z powodu kiepskiej widoczności, więc nie rozumiem o co Ci chodzi.
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 28 Gru 2012 01:23 

niebieski
Maciek78 napisał(a):
Phlox napisał(a):

Facepalm jak nic.

Prosiłem o rzeczowe argumenty.
Phlox napisał(a):
Maciek78 napisał(a):
Phlox napisał(a):

Facepalm jak nic.

Lot w przypadku szumny nie został odwołany z powodu kiepskiej widoczności, więc nie rozumiem o co Ci chodzi.

Wydaje się że kluczową sprawą będzie udowodnienie Wizzairowi że lot został odwołany. W oficjalnych komunikatach informują że loty "zostają przeniesione".
Szczerze mówiąc, odpuściłbym całkowicie temat odszkodowania ale po raz drugi w tym roku, przewoźnik swoją postawą utwierdził mnie w przekonaniu że nie należy jednak tego odpuszczać.

Czy zna ktoś podobny precedens zmiany lotniska przez inną linię?

#87 PostWysłany: 28 Gru 2012 03:03 

Ja miałem Alitalie, kiedyś zamiast wylotu z Mediolanu Malpensa wylot był z Mediolan Bergamo bo były strajki.
Był to realny problem dla mnie bo przylatywałem z PL do Malpensy a na przesiadkę miałem niewiele ponad 2h. Udało się taxi (autobusem bym nie zdążył), zwrócili mi za taxi koszty, jak nam zawczasu tłumaczono przysługuje tylko zwrot kosztu dojazdu.

P.S Podaję ci argument - ULC. Nie wierzysz? Napisz/zadzwoń z pytaniem. Zresztą ta odpowiedź Wizzaira dotyczy właśnie wylotu z innego lotniska a ty dalej swoje ciągniesz że to jest coś innego.
Nic ci nie przysługuje po za ew. zwrotem kosztu dojazdu po okazaniu rachunku. Sprawiedliwie.
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 28 Gru 2012 11:54 

@Up

Mi Wizzair przyznał dzisiaj, że było to odwołanie lotu, ale powołał się na paragraf, o którym wcześniej pisałem. Z tego wynika, że albo sami w Wizzie nie wiedzą czy odwołują loty albo mylisz się. W każdym razie mam pomysł na to, wiem, że negatywnie mi odpowiedzą, ale w ULC mam szansę. Jak będę miał wynik postępowania to dam znać, ale pewnie będzie to za wiele miesięcy ;-)
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 28 Gru 2012 14:50 

Trwa to chwilę ale nie kilka miesięcy.
Daj znać co ci odpowiedzą. Jestem bardzo ciekawy.
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 29 Gru 2012 18:56 

niebieski
Wygląda na to że mogą się powołać na artykuł przytoczony przez Phloxa.
Zapytałem W6 o powód odmowy (konkretny zapis). Czekam na odpowiedź.

#91 PostWysłany: 10 Sty 2013 01:23 
Awatar użytkownika

Loty: 59
Kilometry: 74 028
niebieski
Mam wykupiony lot WMI - TRF. Rezerwacja zrobiona 28.12.2012. Do dziś nie dostałem informacji, że lot będzie z WAW, choć z tego miejsca z pewnością będzie bo Wizz zostaje na Okęciu do 18.01.2013.

Czy należy mi się odszkodowanie z tytułu zmiany lotniska (nie będę w stanie skorzystać bo plany były inne)?

Zrezygnowałem z tego lotu i kupiłem sobie jednodniówkę do Rzymu...

Tak wygląda mail od wizzaira w chwili gdy rezerwowałem lot.

Załączniki:
wmi.jpg
wmi.jpg [ 71.04 KiB | Obejrzany 476 razy ]

Wish to be on the road again ... next step is ...
don't know yet :)

Wybierasz się do Warszawy i potrzebujesz pomocy? Wal śmiało :)

Ostatnio edytowany przez cieplix 10 Sty 2013 01:37, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Odszkodowanie (?)
#92 PostWysłany: 10 Sty 2013 01:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie.
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 10 Sty 2013 01:51 

Loty: 98
Kilometry: 142 443
Kupowałeś bilet 28 grudnia, kiedy Wizzair latał już z Okęcia. Z tego co kojarzę, od razu podczas wyszukiwania lotów z Modlina, pojawia się na stronie informacja o przeniesieniu wszystkich operacji na Lotnisko Chopina. Dlatego pewnie maila nie wysyłają, bo uznają, że przeczytałeś informację podczas rezerwacji biletów.
A jak już kiedyś było mówione, za przeniesione loty nie będzie odszkodowania, bo to nie z ich winy i dla dobra pasażerów.
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 10 Sty 2013 02:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Anonymous napisał(a):
Kicha totalna. Odszkodowanie nie przysługuje, zmienić lotniska nie chcą, dat, nic. Nawet nie można przez formularz odzyskać pieniędzy za lot, choć sami w mailu do niego odsyłali. Porażka.

W którym mailu odsyłali? Rezerwacja zrobiona 28.12 i lotniskiem wylotowym jest WMI. Umiesz czytać ze zrozumieniem? Pisałem że żadnego maila nikt mi nie przysłał, poza tym z rezerwacją gdzie stoi jak byk WMI.

kilik napisał(a):
Kupowałeś bilet 28 grudnia, kiedy Wizzair latał już z Okęcia. Z tego co kojarzę, od razu podczas wyszukiwania lotów z Modlina, pojawia się na stronie informacja o przeniesieniu wszystkich operacji na Lotnisko Chopina. Dlatego pewnie maila nie wysyłają, bo uznają, że przeczytałeś informację podczas rezerwacji biletów.
A jak już kiedyś było mówione, za przeniesione loty nie będzie odszkodowania, bo to nie z ich winy i dla dobra pasażerów.

Popatrz co mam w mailowym potwierdzeniu rezerwacji. Jak byk Warszawa - Modlin. Na stronie przy okazji rezerwacji brak było informacji o możliwości przedłużenia latania z 6.01 na 18.01.

Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 10 Sty 2013 02:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Apropo's maili od Wizzaira, to wczoraj przyszedł jeden - z przypomnieniem o locie. W nim też widnieje WMI a nie WAW.

Sami popatrzcie :)

Załączniki:
wmi1.jpg
wmi1.jpg [ 79.75 KiB | Obejrzany 426 razy ]

Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 10 Sty 2013 02:39 

niebieski
cieplix napisał(a):
Apropo's maili od Wizzaira, to wczoraj przyszedł jeden - z przypomnieniem o locie. W nim też widnieje WMI a nie WAW.

Prawdopodobnie za kilka dni dostaniesz nowy mail z informacją o zmianie lotniska. Tam będzie link do wyrażenia akceptacji. Też będzie informacja o możliwości rezygnacji i uzyskania pieniędzy za bilet lub zmiany terminu.
Przynajmniej u mnie tak było.
Z resztą możesz i bez tego maila przez formularz na stronie napisać skargę i poprosić o zwrot.
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 10 Sty 2013 02:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Anonymous napisał(a):
cieplix napisał(a):
Anonymous napisał(a):
Kicha totalna. Odszkodowanie nie przysługuje, zmienić lotniska nie chcą, dat, nic. Nawet nie można przez formularz odzyskać pieniędzy za lot, choć sami w mailu do niego odsyłali. Porażka.

W którym mailu odsyłali? Rezerwacja zrobiona 28.12 i lotniskiem wylotowym jest WMI. Umiesz czytać ze zrozumieniem? Pisałem że żadnego maila nikt mi nie przysłał, poza tym z rezerwacją gdzie stoi jak byk WMI.

Była to uwaga bardziej ogólna odnosząca się również do mojej sytuacji i próby zmiany przez call center lotniska wylotowego - NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI. Co więcej w mailu o ryanair jest info, że można anulować, ale formularza nie da się wypełnić. To jest dla mnie dziadostwo.

Spoko, myślałem że pijesz do mnie w kwestii odszkodowania, są na forum niektórzy "moralizatorzy", wg których mając bilet za 1 zł chamstwem jest ubieganie się o jakiekolwiek odszkodowania.

Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 10 Sty 2013 08:58 

Loty: 41
Kilometry: 48 991
niebieski
Anonymous napisał(a):
cieplix napisał(a):
Anonymous napisał(a):
Co więcej w mailu o ryanair jest info, że można anulować, ale formularza nie da się wypełnić. To jest dla mnie dziadostwo.

No właśnie
Dlaczego nie ma możliwości wysłania w Ryanair tego formularza o zwrot kasy za bilet do którego odnośnik dają w mailu o zmianie lotniska z WMI na WAW? ( bilet kupowałem w listopadzie)

#99 PostWysłany: 10 Sty 2013 09:33 

niebieski
AFC napisał(a):
Dlaczego nie ma możliwości wysłania w Ryanair tego formularza o zwrot kasy za bilet do którego odnośnik dają w mailu o zmianie lotniska z WMI na WAW?

Można zadzwonić. Cała rozmowa trwa kilkadziesiąt sekund, podajesz numer rezerwacji, swoje dane i to wszystko. Po kilku godzinach na maila przychodzi informacja o rozmowie i zwrocie pieniędzy w terminie 5-7 dni.
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 10 Sty 2013 09:36 

Loty: 41
Kilometry: 48 991
niebieski
Ale na irlandzką infolinię?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 116 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: robespierre oraz 11 gości