Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Norweskie Fiordy
#301 PostWysłany: 26 Lip 2012 12:31 
Awatar użytkownika

Loty: 47
Kilometry: 58 916
northcarolina napisał(a):
2) Z którego punktu odpływają promy do Tau? czy są one skorelowane z autobusami, które później jadą do Preikestolen ?
Promy odpływają z Fiskepirterminalen:

https://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=pl&geocode=&q=fiskepirterminalen,+stavanger,+norway&aq=&sll=58.972037,5.740362&sspn=0.001045,0.003484&vpsrc=6&ie=UTF8&hq=fiskepirterminalen,&hnear=Stavanger,+Rogaland,+Norwegia&ll=58.972291,5.74261&spn=0.004181,0.013937&t=m&z=17&iwloc=A&cid=7274938235458952997

Tutaj masz mapkę Stavanger:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d9/Stavanger_city_map_cut.jpg

Autobusy są jak najbardziej skorelowane z promem, odjeżdżają jakieś 10 minut po jego przypłynięciu do Tau. W drogę powrotną jest tak samo.

Gruzja z weekendem 😍🇬🇪 Loty, transfery i noclegi w Tbilisi za 498 PLN 😎 Gruzja z weekendem 😍🇬🇪 Loty, transfery i noclegi w Tbilisi za 498 PLN 😎
Leć na Karaiby od 1769 PLN 😍🌴 Tanie bilety na Barbados 🇧🇧 Leć na Karaiby od 1769 PLN 😍🌴 Tanie bilety na Barbados 🇧🇧
#302 PostWysłany: 26 Lip 2012 19:08 

Cytuj:
Raczej nie dasz rady zrobić Preikestolen i Kjerag tego samego dnia. To są miejsca oddalone od siebie o jakieś 90-100 km, a po drodze jest między nimi istotna przeszkoda w postaci fiordu :)

Cytuj:
Bedzie ciezko w 11h. 3h na P, dojazd do K 2h, wejscie i powrów z K 5h, powrot kolejne 2h.

Dzięki, o takie konkrety mi chodziło :)

W takim razie gdyby tak pierwszego dnia wejść na Prejkestolen, a drugiego na Kjerag?

Jak prosto z lotniska dostać się do Prejkestolen? Do Stavanger, później do Tau i stamtąd Prejkestolen [tak,jak opisywaliście w tym wątku]?
I jak dostać się ze Stavanger na Kjerag?
 Profil Relacje PM off  

#303 PostWysłany: 26 Lip 2012 19:24 

tak jak już wcześniej pisałam:
Możesz zrobić Preikestolen pierwszego dnia (stop lub autobus do Stavanger, potem prom do Tau, a następnie autobus lub stop do Preikestolen), i wieczorem próbować się dostać jak najbliżej Kjerag, drugiego dnia z samego rana wystartować na Kjerag i wieczorem dostać się w okolice lotniska, tak, żeby być skoro świt na lotnisku, ale to jest opcja tylko dla tych co nie boją się "spać po krzakach" :)
Jeśli spędzasz 48 godzin w Stavanger, to radzę wybrać tylko jedną z atrakcji (P lub K).
W okolicy Stavanger jest wiele "mniejszych" atrakcji, które też są godne uwagi.

Myślę, że zrobienie Preikestolen i Kjerag w ciągu 48 godzin jest możliwe, choć na pewno nie będzie łatwo - niestety trasa między P i K wiedzie przez większość trasy przez góry i trzeba mieć szczęście, żeby schodząc z Preikestolen załapać się na jakiś transport pod Kjerag - choć nie mówię, że się nie da.
Z drugiej strony gonienie z językiem na brodzie i "odhaczanie" kolejnych punktów podróży bez możliwości kontemplowania choć przez chwilę tego co oferują nam tamte miejsca mija się z celem. Myślę, że lepiej obrać sobie 1 punkt, a najwyżej drugiego dnia pochodzić po okolicznych górkach. Zawsze to jakiś pretekst do powrotu w te piękne rejony.
 Profil Relacje PM off  

#304 PostWysłany: 26 Lip 2012 19:31 

No właśnie, też uważam, że nie ma sensu gonić.
Jeżeli dostanie się ze Stavanger do podejścia na Kjerag jest trudne to będę musiała chyba odpuścić.
Z drugiej strony, jak piszecie, że Kjerag jest oddalony o 100km, to w sumie, jeżeli i tak muszę pokonać jakiś dystans, to mogę równie dobrze wybrać inne miejsce.
Nocleg już mam zaklepany u couchsurfera w Stavanger, wolałabym nie odwoływać, bo głupio tak na ostatnią chwilę odkręcać wszystko.
 Profil Relacje PM off  

#305 PostWysłany: 27 Lip 2012 02:02 
Awatar użytkownika

W 48h to Preikelosten i Kjerag jest spokojnie do zrobienia. Co prawda wyczerpujące ale da się zaliczyć jedno i drugie.

Ja byłem tam z ekipą w terminie 12-14 lipca.

1 dnia po przylocie (8:10) od razu w autobus lotniskowy do Stavanger. Zostawiliśmy bagaże w hotelu i na prom (ten o 11). Później przesiadka w autobus i wejście na Preikestolen. Do Stavanger wróciliśmy około 18. Wieczorne zwiedzanie miasteczka i spać.

2 dnia autobus do Kjerag o 7:30 z portu. Na miejscu był po 10. Wejście na Kjerag i z powrotem zajęło niewiele ponad 5 godzin, mimo kiepskiej pogody (ślisko jak cholera). Przed 16 wróciliśmy w okolice schroniska. Autobus powrotny o 16:45 dojechał do Stavanger po 19. Jedyny minus to koszt tego przejazdu - 490 NOK ale jest idealnie dopasowany aby tam dojechać, wejść na Kjerag, spokojnie zejść i wrócić do Stavanger. Z drugiej strony to jak na norweskie warunki raczej normalne ceny... Alternatywa to albo stop, albo wynajęcie auta.

3 dnia pobudka rano i przejazd na lotnisko

Ostatnio edytowany przez Hubik, 27 Lip 2012 10:20, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#306 PostWysłany: 27 Lip 2012 09:40 

Dzięki Hubik za post.
Jeden z moich planów jest bardzo podobny do Twojego: pierwszego dnia Prejkestolen od rana, później zwiedzanie Stavanger, drugiego dnia Kjerag.
Tylko, o ile na forum mogę znaleźć info o tym, jak ze Stavanger dostać się na Prejkestolen, o tyle nie mam pojęcia, jak ze Stavanger dostać się na Kjerag [nie wiem, czy powinnam mówić na P i na K, czy do P i do K?].
goskatwo jest specjalistką od Norwegii i pomoże mi ogarnąć temat, więc może być tak, że wybiorę zupełnie inną trasę i inaczej zaplanuję te dwa dni; ale póki co jeden z moich planów jest podobny.
Jakbyś znalazł chwilę na napisanie, jak zamierzasz dostać się na Kjerag ze Stavanger, będę wdzięczna.
Rozumiem, że zawsze alternatywą jest złapanie stopa, ale jeśli możliwe jest dojechanie jakimś autobusem, to chętnie poznam szczegóły [na wszelki wypadek] ;)
Będę spać u couchsurfera w dzielnicy Hafrsfjord, więc jeszcze stamtąd jakoś rano będę musiała się dostać do portu :|
Zawsze się martwię przed wyjazdem o [dosłownie] wszystko i planowanie mnie przeraża, a później okazuje się, że nie było się czym przejmować.. 8-)
 Profil Relacje PM off  

#307 PostWysłany: 27 Lip 2012 10:22 
Awatar użytkownika

micca napisał(a):
nie mam pojęcia, jak ze Stavanger dostać się na Kjerag
Ja korzystałem z tego autokaru: http://www.tidereiser.com/Hikingtour-Kjerag

Po drodze ma jeszcze przystanek w Sandnes i Ålgård (podróż można zacząć również z tych miejsc)

#308 PostWysłany: 27 Lip 2012 10:26 

micca napisał(a):
Tylko, o ile na forum mogę znaleźć info o tym, jak ze Stavanger dostać się na Prejkestolen, o tyle nie mam pojęcia, jak ze Stavanger dostać się na Kjerag [nie wiem, czy powinnam mówić na P i na K, czy do P i do K?].

Autobus na Kjerag tylko, że to jest "droga impreza" 490 NOK
 Profil Relacje PM off  

#309 PostWysłany: 27 Lip 2012 11:03 

goskatwo pogadamy jeszcze OK? :)

Jak nazywa się przystanek autobusu nr 9 na lotnisku? I czy to jest rozkład tego autobusu?

Cytuj:
"droga impreza" 490 NOK

oho.. :shock:
 Profil Relacje PM off  

#310 PostWysłany: 27 Lip 2012 11:20 

Przystanek nazywa się: uwaga uwaga ...... Stavanger Lufthavn :) Czyli po prostu LOTNISKO STAVANGER
Link do rozkładów wszystkich linii
Mapka z trasami autobusów
Rozkład autobusu nr 9
Zrozumienie rozkładu wymaga troszkę czasu, ale wszystko jest ładnie wypisane :)
 Profil Relacje PM off  

#311 PostWysłany: 27 Lip 2012 12:30 

Aha, przyszła mi ta nazwa do głowy ;) Ale nie widziałam nazwy Lufthavn na podanym wcześniej rozkładzie, więc stwierdziłam, że może nazywa się inaczej 8-) A wychodzi na to, ze po prostu miałam niewłaściwy rozkład :P
 Profil Relacje PM off  

#312 PostWysłany: 27 Lip 2012 12:55 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
Jest prom chyba ze stavanger do Lysebotn i z Lysebotn to już rzut kamieniem 1000m do góry na kjerag
 Profil Relacje PM off  

#313 PostWysłany: 27 Lip 2012 13:10 

Jest jest

Tutaj jest rozkład

Cena 220 NOK w jedną stronę
 Profil Relacje PM off  

#314 PostWysłany: 27 Lip 2012 13:17 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
A ktoś wchodził tymi serpentynami nad Lysebotn do góry? Chodzi mi głównie o ten tunel który tam jest. Czy jest może jakaś alternatywna trasa dla pieszych
 Profil Relacje PM off  

#315 PostWysłany: 27 Lip 2012 14:19 
Awatar użytkownika

niebieski
jeśli ktoś leci jutro (28.07) i/lub wraca 02.08 na trasie modlin - stavanger, bierzemy bagaż rejestrowany i możemy kogoś dopakować.
 Profil Relacje PM off  

#316 PostWysłany: 29 Lip 2012 12:58 
Awatar użytkownika

Wstępna wersja, może się komuś przyda :)

a ja jeśli znajdę ciekawostki zrobię update!

>> http://www.sendspace.com/file/jmxa44
 Profil Relacje PM off  

#317 PostWysłany: 29 Lip 2012 13:13 

Dzięki northcarolina! Przyda się :)

Image
Uploaded with ImageShack.us

Autobusy do Fiskepiren odjeżdżają skąd?
Mój couchsurfer powiedział, że nie ma pojęcia gdzie jest Fiskepiren :roll:
Bo ja będę mieszkać w okolicach przystanku Ragbakken - jakby stamtąd coś jechało, to byłoby super.

Image
Uploaded with ImageShack.us

Szkoda, że tylko w niedziele są łączone bilety :(
 Profil Relacje PM off  

#318 PostWysłany: 29 Lip 2012 15:00 
Awatar użytkownika

Tylko w niedzielę?

ja tutaj wkleiłam to przypadkowo, nigdzie na stronie nie ma inf., że obowiązuje to tylko w sunday :)
http://www.boreal.no/pulpit-rock-rogala ... ry845.html

wiesz co.. tak naprawdę wszystkie trasy i nawet rozkłady masz na google.maps
 Profil Relacje PM off  

#319 PostWysłany: 29 Lip 2012 15:07 
Awatar użytkownika

1 i 4 jeżdżą ze Stavanger hlp 9 to jest chyba przy stacji kolejowej,
spod katedry jedzie 1, 38, X30.
Jedynka też z Gamle Stavanger

a od Twojej "lokalizacji" Google prowadzi tak: https://maps.google.com/maps?saddr=Fisk ... 13&start=0
 Profil Relacje PM off  

#320 PostWysłany: 29 Lip 2012 16:02 

Dzięki :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości