Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Norweskie Fiordy
#281 PostWysłany: 20 Lip 2012 17:00 

A jaki to namiot dwuosobowy mieści się do bagażu podręcznego?
 Profil Relacje PM off  

Weekend na Malcie za 689 PLN 😍 Loty i noc w 4⭐ hotelu dla dorosłych i z krytym basenem 🔞🩱🌊 Weekend na Malcie za 689 PLN 😍 Loty i noc w 4⭐ hotelu dla dorosłych i z krytym basenem 🔞🩱🌊
HIT🔥 Loty do Meksyku za 1398 PLN 😮✈️ Plaże San José del Cabo czekają 🌤️🩱🏖️ HIT🔥 Loty do Meksyku za 1398 PLN 😮✈️ Plaże San José del Cabo czekają 🌤️🩱🏖️
#282 PostWysłany: 20 Lip 2012 17:17 

Dzięki za odpowiedź:)

Ponawiam pytanie o schronisko:

Spał ktoś, jakieś opinie, zdjęcia, ceny posiłków? A może jakieś alternatywy dla schroniska (poza namiotem) dla 2 os. na jedną noc?
 Profil Relacje PM off  

#283 PostWysłany: 20 Lip 2012 17:22 

Loty: 61
Kilometry: 102 896
niebieski
nextanimal napisał(a):

Do Hannah Troll S zmieszczą się nawet 3 osoby, wchodzi bez problemu :)
 Profil Relacje PM off  

#284 PostWysłany: 20 Lip 2012 17:33 

theo napisał(a):
Paradoksalnie największy problem mieliśmy ze złapaniem stopa z Modlina do Wa-wy i w końcu musieliśmy pojechać pociągiem.

normalne :D

my byliśmy w ubiegły weekend znów w Norwegii tym razem na niskich fiordach i znów autostop i tym razem ok ale już nas tak nie podwozili jak w rejonie Stavanger na miejsce ;)

późna wiosną planujemy kolejny lot do Stavanger i podróż autostopem + promy na północ
 Profil Relacje PM off  

#285 PostWysłany: 20 Lip 2012 23:01 

theo napisał(a):
nextanimal napisał(a):

+ karimata + jedzenie + ubrania?:>
 Profil Relacje PM off  

#286 PostWysłany: 21 Lip 2012 17:51 

Tak jak pisałem wcześniej wylatujemy z Modlina 24.07-26.07.
Nasz plan to dotrzeć to TAU promem i po krótkiej podróży autobusem wejść na Pulpit Rock.
Drugi dzień to wyjaz z Fiskepirterminal (Stavanger) do Øygardsstøl (koszt to 480NOK od osoby) i tego dnia zdobyć Kjæragbolten. Lauvvik to opcja nie do zrealizowania.

Oczywiście minimalizacja kosztów jak najbardziej, na tyle na ile się da :)

Nexty
 Profil Relacje PM off  

#287 PostWysłany: 21 Lip 2012 17:59 

Loty: 61
Kilometry: 102 896
niebieski
sunday.driver napisał(a):
theo napisał(a):
nextanimal napisał(a):

+ karimata + jedzenie + ubrania?:>

jak namiot jest na 3 osoby to bez problemu każda weźmie po śpiworze, ubrania i jedzenie na kilka dni, karimaty mieliśmy tylko "klasycznej" wielkości, więc raczej by nie weszły, ale jeszcze trochę miejsca każdemu zostało :>
 Profil Relacje PM off  

#288 PostWysłany: 21 Lip 2012 18:17 

my mieliśmy w 2 osoby namiot dwójkę, śpiwory puchowe ( i to takie na największe mrozy...;)), alumaty, jedzenie na 3 dni
 Profil Relacje PM off  

#289 PostWysłany: 23 Lip 2012 08:23 

Astarte napisał(a):
my mieliśmy w 2 osoby namiot dwójkę, śpiwory puchowe ( i to takie na największe mrozy...;)), alumaty, jedzenie na 3 dni

Wychodzi na to, że muszę zamienić karimatę na coś innego, bo zabiera ponad pół plecaka;/
...albo nie umiem się pakować:P
 Profil Relacje PM off  

#290 PostWysłany: 23 Lip 2012 10:29 

Hej,
czy ktoś się wybiera samochodem na Kjerag ze Stavanger między 26.07. a 30.07??
 Profil Relacje PM off  

#291 PostWysłany: 25 Lip 2012 21:49 
Awatar użytkownika

czy ktoś wybiera się między 1.09 - 6.09 ???

I ma w planach wyprawę na Pulpit Rock, co by wspólnie wynająć samochód.. :>
 Profil Relacje PM off  

#292 PostWysłany: 25 Lip 2012 22:19 

northcarolina napisał(a):
czy ktoś wybiera się między 1.09 - 6.09 ???

I ma w planach wyprawę na Pulpit Rock, co by wspólnie wynająć samochód.. :>

Ja sie wybieram od 1 do 3 :)
 Profil Relacje PM off  

#293 PostWysłany: 25 Lip 2012 22:37 

Kochani znacie może jakieś strony internetowe z opisami szlaków innych, niż Kjerag i Prejkestolen?
Bo obawiam się, że z moją orientacją w terenie+kondycją fizyczną może mi się nie udać tam dotrzeć - będę w Norwegii tylko 2 dni.
Może bliżej Stavanger są fiordy, do których łatwo dojechać i na które warto wejść?
 Profil Relacje PM off  

#294 PostWysłany: 25 Lip 2012 23:18 
Awatar użytkownika

Loty: 47
Kilometry: 58 916
Do Preikestolen spokojnie dasz radę, nie jest jeszcze tak daleko (od promu), zresztą dalej jest autobus albo można złapać stopa. Gorzej z Kjerag bo to ponad 90km od Stavanger, no chyba, że dopłyniesz gdzieś bliżej promem. Dojazd autobusem to koszt 490 NOK w obie strony, no chyba że i tam stopem też się uda ;)

#295 PostWysłany: 26 Lip 2012 00:25 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
micca napisał(a):
Kochani znacie może jakieś strony internetowe z opisami szlaków innych, niż Kjerag i Prejkestolen?
Bo obawiam się, że z moją orientacją w terenie+kondycją fizyczną może mi się nie udać tam dotrzeć - będę w Norwegii tylko 2 dni.
Może bliżej Stavanger są fiordy, do których łatwo dojechać i na które warto wejść?

Nie wiem jak z Twoją kondycją fizyczną ale musiałoby jej chyba nie być, żeby powoli, spokojnie nie wejść na Prejkestolen.
Mijaliśmy na szlaku nie jednych starszych ludków w przedzialek wieku 65+ a może i 70+ i dawali radę! Powoli swoim rytmem ale na pewno wejdziesz! A szlaku nie sposób tam zgubić bo idziesz ciągle za ludźmi :)

#296 PostWysłany: 26 Lip 2012 01:06 
Awatar użytkownika

Loty: 47
Kilometry: 58 916
Gaszpar napisał(a):
micca napisał(a):

Nie wiem jak z Twoją kondycją fizyczną ale musiałoby jej chyba nie być, żeby powoli, spokojnie nie wejść na Prejkestolen.
Mijaliśmy na szlaku nie jednych starszych ludków w przedzialek wieku 65+ a może i 70+ i dawali radę! Powoli swoim rytmem ale na pewno wejdziesz! A szlaku nie sposób tam zgubić bo idziesz ciągle za ludźmi :)
Ja to zrozumiałem, że chodziło o dojście ze Stavanger do tych tras a nie pokonywanie ich samych ;)

Na Preikestolen spokojnie wchodzą 80-letni emeryci z Niemiec, więc nie ma się o co martwić. Wiele osób wchodzi z malutkimi dziećmi na rękach albo z psami na smyczy lub bez :D

Kjerag jest trudniejszy bo podejścia są bardziej strome, co szczególnie doskwiera gdy pada/opada mgła/chmury są nisko. Tam już można złapać miejscami zadyszkę ale wszystko zależy od tempa - w końcu to nie wyścigi ;)

#297 PostWysłany: 26 Lip 2012 10:29 

Cytuj:

Cytuj:
Ja to zrozumiałem, że chodziło o dojście ze Stavanger do tych tras a nie pokonywanie ich samych ;)
Na Preikestolen spokojnie wchodzą 80-letni emeryci z Niemiec, więc nie ma się o co martwić. Wiele osób wchodzi z malutkimi dziećmi na rękach albo z psami na smyczy lub bez :D

Cytuj:
Kjerag jest trudniejszy bo podejścia są bardziej strome, co szczególnie doskwiera gdy pada/opada mgła/chmury są nisko. Tam już można złapać miejscami zadyszkę ale wszystko zależy od tempa - w końcu to nie wyścigi ;)

Miałam na myśli nie tyle kondycję umożliwiającą w ogóle wejście ;) ale właśnie tempo - jeżeli będę tam dwa dni, z czego na Prejkestolen i Kjerag miałabym 1 dzień [a właściwie ~11 godzin], to zastanawiam się, czy możliwe jest wejście na P i na K tego samego dnia, czy będzie to zbyt wyczerpujące fizycznie i zbyt rozciągnięte w czasie, żeby się w ciągu tych 11 godzin zmieścić.
Dlatego rozmyślam nad innymi alternatywami - np. rano Prejkestolen, a po południu zamiast Kjeraga jakiś inny fiord [łatwiejszy? bliższy?].
Chyba, że da się bez problemu wejść i na Prejkestolen i na Kjerag w ciągu ~11 godzin? Jeśli tak, to napiszcie - przestanę się martwić, a zacznę planować ;)
 Profil Relacje PM off  

#298 PostWysłany: 26 Lip 2012 10:39 
Awatar użytkownika

Bedzie ciezko w 11h. 3h na P, dojazd do K 2h, wejscie i powrów z K 5h, powrot kolejne 2h.

#299 PostWysłany: 26 Lip 2012 10:47 

Raczej nie dasz rady zrobić Preikestolen i Kjerag tego samego dnia. To są miejsca oddalone od siebie o jakieś 90-100 km, a po drodze jest między nimi istotna przeszkoda w postaci fiordu :)
Jeśli nie będziesz miała własnego samochodu (lub z wypożyczalni), to będąc skazaną na komunikacje miejską/wiejską i łapanie stopa nie dasz rady oblecieć tych dwóch miejsc w jeden dzień. Wejście i zejście z Preikestolen = 4 godziny, wejście i zejście na Kjerag = 5 godzin. Wychodzi że samego wspinania się jest 9 godzin a gdzie jeszcze czas na oglądanie widoczków i transport z jednego miejsca do drugiego.
Możesz zrobić Preikestolen pierwszego dnia, i wieczorem próbować się dostać jak najbliżej Kjerag, drugiego dnia z samego rana wystartować na Kjerag i wieczorem dostać się w okolice lotniska, tak, żeby być skoro świt na lotnisku, ale to jest opcja tylko dla tych co nie boją się "spać po krzakach" :)
Jeśli spędzasz 48 godzin w Stavanger, to radzę wybrać tylko jedną z atrakcji (P lub K). W okolicach Tau jest kilka ładnych miejsc, gdzie można pooglądać fiordy, plaża w Sandnes tez jest "niczego sobie", trasa z centrum Stavanger wzdłuż jeziora Mosvatnet aż pod pomnik Sverd i Fjell nad fjordem (5 km w 1 stronę) to dobra rozgrzewka dla mięśni w pierwszy dzień (po drodze zwiedzamy miasto).
 Profil Relacje PM off  

#300 PostWysłany: 26 Lip 2012 11:40 
Awatar użytkownika

Mam prośbę ->
1) czy ktoś z "zainteresowanych" mógłby wrzucić rozkłady (godzinowe) autobusu lotnisko-> Stavanger (7 lub 9) bo na stronie nie mogę sie doszukać aktualnego rozkładu... Czy daleko jest z lotniska na przystanek?

2) Z którego punktu odpływają promy do Tau? czy są one skorelowane z autobusami, które później jadą do Preikestolen ?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość