Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Norweskie Fiordy
#241 PostWysłany: 01 Lip 2012 07:50 

Jak wiele osób piszących w tym wątku mam problem z zaplanowaniem pobytu..
Pierwszego dnia Preikestolen i zwiedzanie Stavanger [gdzie będę nocować]. A na drugi dzień nie mam pomysłu :(
Pomożecie?
 Profil Relacje PM off  

Wypoczynek na Fuerteventurze 🏝️🌴 All inclusive w 4* hotelu za 2799 PLN Wypoczynek na Fuerteventurze 🏝️🌴 All inclusive w 4* hotelu za 2799 PLN
Relaks na Wyspach Zielonego Przylądka 🌴🏝️ ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel z all inclusive za 4049 PLN Relaks na Wyspach Zielonego Przylądka 🌴🏝️ ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel z all inclusive za 4049 PLN
#242 PostWysłany: 01 Lip 2012 09:26 

Loty: 50
Kilometry: 103 695
Polecam jednak zwiedzanie Stavanger 1 dnia i przejazd w okolice schroniska na wieczór, nocleg i startowanie rano na Preikesolen - widoki piękne i pozbawione całej masy turystów, która baaardzo uprzykrza naprawdę, sprawdzony sposób. Fajnie zrobić zdjęcie całkiem pustego Pulpit Rocka ;)
 Profil Relacje PM off  

#243 PostWysłany: 01 Lip 2012 10:44 

Laupinka, będę nocować w Stavanger u couchsurfera. Postaram się wstać wcześnie i jak najwcześniej dotrzeć do Preikestolen, ale domyślam się, że biorąc pod uwagę godziny kursowania promu, autobusów, raczej niemożliwe jest dotarcie tam rano.. To oczywiście moje przypuszczenia, bo nie mam pojęcia, jak to w praktyce wygląda - na razie ta Norwegia to jakaś biała plama w mojej głowie. Zupełnie nie wiem, jak się zabrać za planowanie tej podróży.
A drugi dzień to już całkowicie mam niezaplanowany, a co gorsza żadnego pomysłu nie mam.
 Profil Relacje PM off  

#244 PostWysłany: 01 Lip 2012 14:48 

Loty: 163
Kilometry: 188 335
palomino napisał(a):
PS: a'propos ruchu drogowego - jak nie zobaczę paru rzędów znakow "Uwaga łosie", "Uwaga spadające skały" i "Uwaga niebezpieczeństwo" to normalnie będę niepocieszona ;)

Odnośnie ruchu drogowego, mam kilka uwag:
- skrzyżowania nie odwołują zakazów tak jak u nas, jak jest (50), to aż do momentu gdy nie pojawi się (70) czy inne (40), i jak już jest limit, to trzeba tak jechać :)
- skrzyżowania równorzędne - jest ich na prawdę dużo! nie ma znaku droga z pierwszeństwem/ustąp.. - znak że jest to skrzyżowanie równorzędne, nawet gdy wydaje się Tobie że jedziesz główną
- piesi - wiadomo, świętość :)
- ronda - Norwegowie nie używają kierunkowskazów ;)

#245 PostWysłany: 02 Lip 2012 23:06 

Astarte napisał(a):
wszystko zależy jaką będziecie mieć wtedy pogodę...jeśli będzie fajnie to ja polecam jednak Kjerag

17 lipca to wtorek
gdzieś tu był link do rozkładu promu...tak patrzę i w moim rozkładzie nie ma tego o 13.00 którym my wracaliśmy i na miejscu tez chyba nie było ...mówiła nam o nim obsługa promu dzień wcześniej

prom pływa z Lauvvik popatrz sobie na mapę, do Lauvvik dojazd jest prosty; o godzinie 6.05 rano i 13.55, 16.45 jest tez połączenie ze Stavanger promem na ten o 13.55

z Lysebotn masz 7.20 ( man, ons, fre - ?) do Stavanger i 15.30 oraz 17.45 do Lauvvik. Ale warto pytać jak widać o której pływają :) płynęliśmy w święto, więc tez było inaczej

Da radę przy ładnej pogodzie i dobrym stopie zrobić Preikestolen i Kjerag w dwa dni...nam zabrakło w tym czasie jedynie powrotu na lotnisko, bo mielismy dzień dłużej, ale prom w niedzielę był dopiero popołudniu...przy porannym szansa jest :) najwyżej będziecie mało spali

tylko wtedy udajecie się na prom do Forsand...bądź szlakiem z Pulpitu do Bratteli

@Astarte:
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Sporo opcji jest z tego co widzę, muszę się zastanowić/poszukać która będzie najlepsza. Zdziwiłem się trochę, bo słyszałem (od osoby która była w norwegii nie raz), że o samym Kjeragu w 2 dni mogę zapomnieć (ze względu na trudny dojazd). Hmm... :)

A która wg. Ciebie z tych opcji, które podałeś, jest najlepsza/najtańsza? Zasugerowałeś, aby udać się na prom do Forsand. Trochę sie zamieszałem, bo wcześniej nie padała ta nazwa. Czyli jak powinna wyglądać trasa? Stravanger-Lauvvik (stop), Lauvvik-Forsand (prom), Forsand - Kjerag (prom)?

Napisałeś też: "do Lauvvik dojazd jest prosty; o godzinie 6.05 rano i 13.55, 16.45 jest tez połączenie ze Stavanger promem na ten o 13.55" - ze Stravanger promem do Lauvvik? (?).

"Bądź szlakiem z Pulpitu do bratelli"? Eee...czy mi się wydaje, czy to kilkaset kilometrów?:))

@pierscien:
PW ;) Btw, jeśli udamy się tylko na preikestolen, namiotu nie biorę ;)

@micca:
mam to samo.. mętlik;)

@barrob1:
Dzięki! Na kjerag nie szliście?
 Profil Relacje PM off  

#246 PostWysłany: 03 Lip 2012 00:03 

niebieski
sunday.driver napisał(a):
@barrob1:
Dzięki! Na kjerag nie szliście?
Byliśmy tylko dwa dni. W drugi dzień chcieliśmy wejść na wzgórze w Dale. Wcześniej ktoś pisał, że fajne widoki na Stavanger, Sandnes i okolice. Nie wybraliśmy się z powodu przelotnych opadów deszczu. Alternatywą jest Stavanger, ale tylko co najwyżej na pół dnia.
Do Lauvvik można można dostać się dostać autobusem nr 47. Na stronach http://www.kolumbus.no jest następująca informacja, że bilet jednodniowy na sześć stref (Lauvvik chyba się łapie) kosztuje 75 koron. Niestety nie znalazłem dokładnej informacji o strefach. Jest tylko to, że tym biletem można podróżować autobusami po całym regionie Regoland https://maps.google.com/maps/place?ftid=0x463a353f2adcd70b:0xe0061cba0b0cc0bc&q=Rogaland,+Norwegia&hl=pl&ved=0CA0Q-gswAA&sa=X&ei=jBnyT63YNMSo8AOYye2UBA.

#247 PostWysłany: 03 Lip 2012 12:45 

sunday.driver

nie ... jeśli jedziecie od strony Stravanger prom jest z Lauvvic ( bądź jeden raz dziennie połączenie z Stravanger promem)

o przystani w Forsand pisałam gdybyście jechali z Preikestolen na Kjerag
do Bratteli jest kilka kilometrów, nie wiem gdzie ty patrzysz ;)

do Lysebotn szybkim promem płynie się nieco ponad godzinę...więc nie wiem o co chodzi :?:
wyjście na Kjerag z parkingu i powrót to 5 h

jeśli jest się tam w okresie kiedy dzień jest długi...masz dużo czasu w ciągu dnia, wyspać można się w PL
 Profil Relacje PM off  

#248 PostWysłany: 03 Lip 2012 19:40 

Cześć,

planujemy z dziewczyną taką trasę:

1 dzień
Stavanger - Preikestolen (pulpit Rock)

2 day
Preikestolen (pulpit Rock) - Bratteli (Bakken gard)

trekking

3 day
Bratteli (Bakken gard) - Songesand - Lysebotn

trekking do Sogesand, a potem promem do Lysebotn

4 day
Lysebotn - Kjerag - Langavatn

trekking

5 day

Langavatn - Florli

trekking

6 day
Florli - Lauvvika lub Stavanger

prom

Próbował ktoś? Jakieś sugestie, rady?

Pozdrawiam,

Michał
 Profil Relacje PM off  

#249 PostWysłany: 03 Lip 2012 19:44 

według tego linku są 4 promy dziennie z Sogesand do Lysebotn, dwa turystyczne i dwa normalne, czy dobrze czytam ten rozkład?

http://reiseplanlegger.kolumbus.no/scri ... 1#fotnoter

Będę wdzięczny za pomoc

Michał
 Profil Relacje PM off  

#250 PostWysłany: 05 Lip 2012 10:49 

Astarte napisał(a):
sunday.driver

nie ... jeśli jedziecie od strony Stravanger prom jest z Lauvvic ( bądź jeden raz dziennie połączenie z Stravanger promem)

o przystani w Forsand pisałam gdybyście jechali z Preikestolen na Kjerag
do Bratteli jest kilka kilometrów, nie wiem gdzie ty patrzysz ;)

do Lysebotn szybkim promem płynie się nieco ponad godzinę...więc nie wiem o co chodzi :?:
wyjście na Kjerag z parkingu i powrót to 5 h

jeśli jest się tam w okresie kiedy dzień jest długi...masz dużo czasu w ciągu dnia, wyspać można się w PL

Hmm.. też nie wiem skąd ta róznica w opiniach/doświadczeniach z poruszania się po tamtych rejonach:)
Wpisuję w Google map Brattela i mi wyskakują 3 różne - każda sporo oddalona...;/ ;)

Tak czy siak dzięki, już sporo się wyjaśnia;) Stavanger-Lauvvik stop lub prom. Lauvvik-Lysebotn prom. I kjerag ;)

Najbardziej martwi mnie prognoza 16sto dniowa:(
http://www.zoover.pl/norwegia/rogaland/stavanger/pogoda
 Profil Relacje PM off  

#251 PostWysłany: 05 Lip 2012 22:28 
Awatar użytkownika

Ile czasu zajmie przejście z Preikestolen do Sogesand? Jest oznaczony szlak?

#252 PostWysłany: 05 Lip 2012 23:29 

Z Preikestolenhytta do Songesand jest 17 km

przydatny link o trasie dookoła fiordu: http://www.visitlysefjorden.no/trips_an ... ysefjorden
 Profil Relacje PM off  

#253 PostWysłany: 06 Lip 2012 00:31 
Awatar użytkownika

michal.cal napisał(a):
Z Preikestolenhytta do Songesand jest 17 km

przydatny link o trasie dookoła fiordu: http://www.visitlysefjorden.no/trips_an ... ysefjorden

Ja to wiem, ale odległość na szlaku górskim ma niewiele wspólnego wspólnego z czasem przejścia danego odcinka, dlatego pytam tych którym się to udało zrobić ;) .

#254 PostWysłany: 06 Lip 2012 19:09 

Jak myślicie: jak zostało zrobione to zdjęcie?
Z samolotu, czy z jakiegoś sąsiedniego fiordu?
 Profil Relacje PM off  

#255 PostWysłany: 06 Lip 2012 19:39 
Awatar użytkownika

srebrny
micca napisał(a):
Jak myślicie: jak zostało zrobione to zdjęcie?
Z samolotu, czy z jakiegoś sąsiedniego fiordu?

Pulpit Rock nie jest najwyższym punktem w tej okolicy, znajdź fotki z innej strony to zobaczysz, że można wejść troszkę wyżej i stamtąd pewnie zrobiono to zdjęcie.

#256 PostWysłany: 06 Lip 2012 20:24 

Widok z helikoptera ;) ( najprawdopodobniej najdroższe 15 minut Twojego życia).
 Profil Relacje PM off  

#257 PostWysłany: 06 Lip 2012 20:56 

niebieski
Z wniesienia, które jest troszkę wyżej. W tym temacie był poruszany temat alternatywnej trasy.

#258 PostWysłany: 07 Lip 2012 12:25 

nawet mam takie swoje zdjęcie ;)
 Profil Relacje PM off  

#259 PostWysłany: 08 Lip 2012 19:02 

barrob1 napisał(a):
Z wniesienia, które jest troszkę wyżej. W tym temacie był poruszany temat alternatywnej trasy.

Dzięki.

Poszukam o nim informacji, tylko chciałabym wiedzieć, jak się nazywa ;)

Wszystkie te nazwy fiordów to dla mnie łamańce językowe.. 8-)
 Profil Relacje PM off  

#260 PostWysłany: 08 Lip 2012 19:16 

wg mnie zdjęcie zrobiono ze skał powyżej Pulpit Rock
Polecam dwie stronki z widokiem 360 stopni na fiord: Pierwsza i Druga
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość