Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 320 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 11 Kwi 2016 11:26 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
Z miejsc w których miałem okazje pomieszkać nieco dłużej:

1. Malta
Jest to UE, wiec nie ma problemów z wizami, ludzie są przyjaźni, ceny rozsądne. Angielski jest językiem urzędowym, a okoliczne wody świetne do nurkowania. Pracy jest sporo, ale też zarobki nie są najwyższe, chyba, że dla specjalistów - tu głównie rynek IT i e-gaming. Nie jest to dobre miejsce by przyjechać i zarabiać dużą kasę, ale by żyć już tak :)
Na minus specyficzny klimat dość małej wyspy, korki, problemy z zakupem niektórych towarów na miejscu. Trzeba tu mieć sporo cierpliwości do wielu spraw.

2. Australia
Generalnie "no worries", piwo, grill i słońce. Mieszkałem w Sydney, mi bardzo się podobało. Zarobki bardzo wysokie i sensownie kompensują bardzo wysokie koszty życia. A w weekend na plaże...
Na minus spore utrudnienia wizowe, trzeba się nieco nakombinować, ale do zrobienia. Zimy, przynajmniej w Sydney są... zimne ;)

3. Azja południowo-wschodnia, a w szczególności na podstawie własnych doświadczeń
- Tajlandia - plaże, kuchnia, ludzie i generalnie jednak cywilizacja. Polecam północ Tajlandii, np. okolice Pai. Pai nie jest miejscem by przyjechać tam na 2 dni, wtedy jest to bez sensu. Ale do mieszkania to zupełnie co innego. Niskie ceny, ładne krajobrazy, sporo ciekawych ludzi. Wynajem sensownego domu od 500zł/miesiąc (można taniej, można drożej). Na minus utrudnienia wizowe, moża kombinować z wizami wieloktronymi i visa run, wtedy łącznie pół roku. Potem kolejna wiza w ambasadzie np. w Malezji i tak w kółko.

- Indonezja - super nurkowania, przemili ludzie, niskie ceny (nie wszędzie - Bali czy Gilis nie są wcale tak tanie). Na minus podobnie jak Tajlandia - wizy, ale i to jest do ogarnięcia, jednak jest upierdliwe.

- Kambodża - największym plusem jest najłatwiejsza polityka wizowa. Załatwiamy wize biznesową bez większych problemów, którą potem można dość łatwo przedłużać w nieskończoność w opcjach nawet 12 miesięcy na raz. W praktyce możemy tam mieszkać całe zycie. Niskie ceny, piwo tanie jak woda, dobre miejsce na emeryturę ;)
 Profil Relacje PM off
jakwilk lubi ten post.

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
#82 PostWysłany: 11 Kwi 2016 11:27 

srebrny
Cytuj:
Stany sa bardzo fajne, wrecz przepiekne, ale nie chcialbym tam mieszkac za nic w swiecie.
Ich ekonomia
fortuna napisał(a):
malo tego kiedys widzialem jakies badania - ponad 60% Amerykanów nigdy nie opuscilo swojego stanu!

i co z tego ? to ich strata a nie twoja.
fortuna napisał(a):
Dla mnie jest to zbyt sredni standard zycia, a bedzie tylko gorzej patrzac jak Chiny zblizaja sie do bycia ta pierwsza gospodarka swiata.

Chiny jak na razie to przedą cienko. poza tym tez mi mocarstwa kiedy to w centrum Pekinu nie ma jak sie spokojnie odlac w normalnych warunkach.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 03 Sty 2021 14:01, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 11 Kwi 2016 11:32 

zawiert napisał(a):
(bo NIE wychowuję je bezstresowo)

Nieco z boku głównego wątku: zawsze zastanawiają mnie ludzie, którzy utożsamiają pojęcia "wychowywanie bezstresowe" z "brakiem wychowywania". Już z samej nazwy "wychowywania bezstresowego" wynika, że JEST TO wychowywanie dzieci, tyle że bez krzyku, szarpania, szantażu emocjonalnego, bicia itp.
Pozdrawiam wszystkich wychowujących bezstresowo ;) , dla uściślenia: również rodzic trójki dzieci,
Lodzia
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 11 Kwi 2016 11:36 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Lodzia napisał(a):
... zawsze zastanawiają mnie ludzie, którzy utożsamiają pojęcia "wychowywanie bezstresowe" z "brakiem wychowywania". ...

a skąd taki wniosek? przecież nic takiego nie napisał.

#85 PostWysłany: 11 Kwi 2016 11:42 

srebrny
namteH napisał(a):
Zamość

ty chyba zartujesz ? i to kiepsko, tam sie nie da zyc, w leb mozna sobie strzelic jak juz.
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 11 Kwi 2016 11:44 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@michcioj
a dlaczego tak sądzisz?

#87 PostWysłany: 11 Kwi 2016 11:46 
Awatar użytkownika

niebieski
1. Na Malcie jest trochę uchodźców, ale nie są problemowi i nie nazywałbym ich tutaj hołotą. Tu nie ma socjalu ;) Malta nie miesza się do nikogo i mało kto miesza się do Malty.

2. Australia ma dość ostrą politykę imigracyjna, bezpieczeństwo jest na dość wysokim poziomie.

3. Co do Azji, to przynajmniej ja czuje się tam bardzo bezpiecznie. Trzeba jednak wiedzieć co, jak i gdzie ;) Nie należy na przykład wyskakiwać na ulice Indonezji w samych szortach pijanym z piwem w ręku i podrywać lokalnych kobiet. Wtedy już nie jest bezpiecznie ;)

4. W Norwegii jest bardzo bezpiecznie, zarobki mega, powietrze czyste, natura wspaniała, ale o pracę wcale nie jest tak łatwo, zwłaszcza bez znajomości norweskiego. Chyba, że jesteśmy poszukiwanymi specjalistami.

Ostatnio edytowany przez Roku, 11 Kwi 2016 14:48, edytowano w sumie 1 raz
odniesienia do usuniętego postu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#88 PostWysłany: 11 Kwi 2016 11:51 
Awatar użytkownika

HON fly4free
patrzycie na temat z perspektywy tu i teraz :)
najlepsze miejsce do zycia postrzegam jako dluzszy horyzont czasowy
jest tak wiele zmiennych, ze niemozliwym jest wybranie tego naj
od dostepnosci do zlobka badz czasu dojazdu do przedszkola, po łamanie w kosciach z wiekiem od wilgoci :D

bliska jest mi opinia @marek2011
marek2011 napisał(a):
jak chcę odpocząć od miasta to spadam w świat zamiast dywagować gdzie jest lepiej :lol:
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 11 Kwi 2016 11:52 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
correos napisał(a):
patrzycie na temat z perspektywy tu i teraz :)
...

Cały ten temat jest bez sensu, bo jest zbyt ogólny. Coś jak "jak żyć?" :)

#90 PostWysłany: 11 Kwi 2016 11:54 

srebrny
namteH napisał(a):
@michcioj
a dlaczego tak sądzisz?

ah... to temat rzeka...
Zamosc to upadle miasto na koncu swiata z ktorego wszyscy uciekaja i w ktorym nie co robic.
z przemyslu i miejsc pracy sa tam piekarnie :) .
mentalnosc miejscowych - o pozal sie Boze, malutkie zawistne zazdrosne wredne male ludziki.
naprawde nie polecam :)
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 11 Kwi 2016 11:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja poprzez miejsce do życia w swoich kategoriach mam na myśli miejsce, gdzie miło można spędzić powiedzmy pół roku - rok. Nie lubię stagnacji, nie mam dzieci i lubie zmieniać miejsce zamieszkania jak tylko zaczyna mi uwierać lub nudzić. Lub gdy skończy mi się wiza i już mnie nie chcą ;)

Przecież nigdzie nikt nas nie trzyma przykutych łańcuchem. Decyzje o przeprowadzce nie są na całe życie. To nie wyrok.
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 11 Kwi 2016 11:58 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
michcioj napisał(a):
...malutkie zawistne zazdrosne wredne male ludziki.
...

a w Krakowie to elyta, OK! :)
a co sadzisz o filipińczykach? czy to dobrzy sąsiedzi?

-- 11 Kwi 2016 11:59 --

bonieq2 napisał(a):
...
Przecież nigdzie nikt nas nie trzyma przykutych łańcuchem...

ten temat jest chyba o tym gdzie się można przykuć łańcuchem żeby potem nie chcieć znów kombinować... :)

#93 PostWysłany: 11 Kwi 2016 12:02 
Awatar użytkownika

niebieski
bonieq2 napisał(a):
...
Przecież nigdzie nikt nas nie trzyma przykutych łańcuchem...

ten temat jest chyba o tym gdzie się można przykuć łańcuchem żeby potem nie chcieć znów kombinować... :)[/quote]

Kompletnie bez sensu ;)

-- 11 Kwi 2016 12:06 --

Co do Filipin, to Filipków uwielbiam. Piją, śpiewają, chodzą do kościoła, a potem strzelą kielicha przy karaoke. Jednakże w miascach Filipin za nic nie chciałbym zamieszkać. Co innego na małej wysepce lub przy rajskiej plaży w Port Barton na Palawanie... Ale to właśnie na pół roku powiedzmy, bo potem taka rajska wysepka też zaczyna uwierać.
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 11 Kwi 2016 12:12 
Site Admin
Awatar użytkownika

Islandia, Svabald jako część Norwegii, pewnie jakieś kraje typu Kolumbia i inne w Am Południowej (imigrantów z Bliskiego Wschodu tam nie ma :mrgreen: )

Ostatnio edytowany przez Roku, 11 Kwi 2016 14:49, edytowano w sumie 1 raz
cytowanie
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 11 Kwi 2016 12:20 

srebrny
namteH napisał(a):
michcioj napisał(a):
...malutkie zawistne zazdrosne wredne male ludziki.
...

a w Krakowie to elyta, OK! :)

swietnie odwracasz kota ogonem.
w krakowie masz mentalnosc mieszczanska, tj. miejska.
ludzie zyja swoim zyciem i jest ok. jestes anonimowy, nikogo to nie interesuje
jak zyjesz, nikt ci nie ocenia (przynajmniej zazwyczaj :-)

w zamosciu masz mentalnosc wsi. tak wsi. wsi z 50tysiacami mieszkancow.
wsi w glowie mieszkancow z calym wachlarzem polskich wiejskich przywar
takich jak: zazdrosc, zawisc, ocenianie innych, obgadywanie chamstwo nieuprzejmosc i tak dalej.

widzisz roznice ? a moze sam jestes z zamoscia lub lublina i dlatego tak reagujesz :)
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 11 Kwi 2016 12:25 

michcioj napisał(a):
wsi w glowie mieszkancow z calym wachlarzem polskich wiejskich przywar
takich jak: zazdrosc, zawisc, ocenianie innych, obgadywanie chamstwo nieuprzejmosc i tak dalej.

widzisz roznice ? a moze sam jestes z zamoscia lub lublina i dlatego tak reagujesz :)

A takie mnożenie stereotypów to cecha mieszczańska czy wiejska?
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#97 PostWysłany: 11 Kwi 2016 12:26 

srebrny
Anonymous napisał(a):
A takie mnożenie stereotypów to cecha mieszczańska czy wiejska?

aha a jaki przyklad podasz ? :)
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 11 Kwi 2016 12:29 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@michcioj
akurat mieszkałem i tu i tam i w sumie większych różnic nie widzę ale zgadzam się z Twoją oceną :)

Ale nie bardzo rozumiem co Ci przeszkadzają problemy innych mieszkańców. W Krakowie ludzie są idealni? no nie są. to że żyją swoim życiem to co to oznacza? że tylko "cześć, jak leci i na razie"? porównujesz ludzi(Zamosc) i miasto (Krakow) i na tym bazując nie można dojść do jakichś słusznych wniosków.

Ostatnio edytowany przez Roku, 11 Kwi 2016 14:50, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 11 Kwi 2016 12:32 

niebieski
"Wikipedia

W Omanie panuje monarchia absolutna. Głową państwa, szefem rządu, ministrem spraw zagranicznych, obrony i finansów jest sułtan Kabus Ibn Sa id.
W kraju nie ma parlamentu, konstytucji, partii politycznych. Obowiązuje prawo muzułmańskie "szariat".

Podsumowując.
Najlepsze miejsce do życia. "

Nie ma to, jak poznawac kraje poprzez czytanie wikipedii.
Byles tam? Doswiadczyles tego rzekomego szariatu? Przeczytales chociaz jedna ksiazke o reformach sultana Qaboosa? Wiesz, czego dokonal i z jakiego bagna wyciagnal ten kraj? No to moze jednak najpierw przeczytaj ... potem mozemy dyskutowac.
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 11 Kwi 2016 12:33 

srebrny
namteH napisał(a):
@michcioj
akurat mieszkałem i tu i tam i w sumie większych różnic nie widzę ale zgadzam się z Twoją oceną :)

czyli mieszkales gdzie ? W Zamosciu i Krakowie ?

Ostatnio edytowany przez Roku, 11 Kwi 2016 14:51, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 320 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości