Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Mandat we Włoszech - przewodnik praktyczny (przeczytaj zanim napiszesz): viewtopic.php?p=798688#p798688

Kiedy policja łapie nas za przekroczenie prędkości czy inne wykroczenie wtedy wiadomo: trzeba przyjąć mandat i zapłacić. Można to zrobić również na poczcie i podobno w tabacchi ale to nie jest informacja do końca potwierdzona.
Gorzej kiedy mandat przychodzi nam po jakimś czasie do domu a my zdziwieni jesteśmy, ze coś takiego w ogóle się zdarzyło.
Taki możemy dostać za łapankę z fotoradaru i wtedy taki mandat przychodzi ze zdjęciem.
Albo za wjazd do ZTL czyli obszarów ograniczonego ruchu - np. centrum miasta, gdzie poruszanie się autem możliwe jest tylko dla mieszkańców i służb publicznych. W takich miejscach przy wjazdach ustawione są znaki, które określają na ogół dni i godziny zakazu wjazdu a po drugiej strony znaku jest kamerka, która robi zdjęcia delikwentom wjeżdżającym w tych „zakazanych” godzinach. Następuje weryfikacja i typ wykroczenia na mandacie jest określany jako ”unauthorised entry to a limited traffic zone”. Do mandatu nie jest dołączone zdjęcie bo kamerka „łapie” tylko pojazd z tyłu z uwzględnieniem tablic rejestracyjnych (ze względu na poszanowanie prywatności).
Na ogół w głowie takiego biedaka zaatakowanego mandatem pojawia się pytanie: płacić czy nie? A co jeśli nie zapłacę?
Pierwsza sprawa i najważniejsza: na wystawienie mandatu osobom mieszkającym w innym kraju organ ma 360 dni od dnia stwierdzenia naruszenia (art.201 ust.1 Kodeksu drogowego). Po upływie tego czasu zobowiązanie do zapłaty tej kwoty wygasa (ust.5).
Wydawać by się więc mogło, że jeżeli wykroczenie popełniliśmy w czerwcu 2015 to w czerwcu 2016 takie zobowiązanie wygasa i możemy się wypiąć albo co najmniej odwołać.
Nie do końca: policja musi przecież zidentyfikować kierowcę. W tym celu ma prawo zgłosić się do EUCARIS-a (Europejski System Informacyjny o Pojazdach i Prawach Jazdy) powiązanego z naszym rodzimym CEPiK-iem (Centralna Ewidencja Pojazdów i Kierowców) o uzyskanie informacji na temat właściciela pojazdu. Na czas uzyskania tej informacji postępowanie ulega zawieszeniu i dopiero po jej otrzymaniu zostaje wznowione. (ust.5-bis) Na mandacie powinna być data wznowienia – od tego czasu liczy się te nieszczęsne 360 dni. Jeżeli jechaliśmy autem z wypożyczalni to ta data będzie nam się pewno pokrywać z datą ściągnięcia z karty opłaty przez wypożyczalnię - w granicach 40,50 euro.
Jeżeli te daty nam się zgadzają mamy trzy możliwości:
1. Zapłacić w terminie 5 dni: wtedy mandat jest pomniejszany o 30% (art.202 ust.1)
2. Zapłacić w terminie 60 dni pełną kwotę
3. Zapłacić po terminie 60 dni – kwota ulega podwojeniu.
Wszystkie te kombinacje będą wypisane na mandacie.
Co jeśli nie zapłacimy wcale? Nie opłaca się. Termin przedawnienia kar administracyjnych we Włoszech wynosi 5 lat. W tym czasie mogą być wszczęte procedury nawet sądowe. Koszty znacznie wzrastają. Fakt jest taki, że żadne firmy windykacyjne nie mogą na terenie Polski skutecznie wyegzekwować mandatu rozumianego jako grzywna za naruszenie przepisów ruchu drogowego z Włoch czy innego państwa, taka grzywna jest przejmowana do wykonania przez polski sąd karny i polski sąd ją wykonuje podobnie jak grzywnę orzeczoną w Polsce, w tym może wyegzekwować - jednak dochód z takiej wyegzekwowanej grzywny wpływa do polskiego budżetu i może dlatego jakieś policje lokalne czy straże miejskie z Włoch wolą przekazywać takie grzywny firmom windykacyjnym - bo wtedy dochód z grzywny jest wciąż ich, co nie zmienia faktu, że taki windykator prywatny "egzekwujący" w Polsce włoską grzywnę nałożoną mandatem karnym może tylko grzecznie prosić dłużnika o jej uiszczenie.
Natomiast nie wiem i się nie znam na tym jak długo taka grzywna nałożona mandatem "wisi" we włoskim systemie prawnym i może być egzekwowana tam na miejscu przez ich właściwe organy, jak tam pojedziemy ponownie.

A co jeżeli mamy podstawy, żeby nie zapłacić?
Np. to nie my jechaliśmy pojazdem bo dawno został sprzedany a kupujący nie dokonał obowiązku rejestracji pojazdu, policja nie zmieściła się ( na nasze oko) w terminie 360 dni, mandat nie jest wystawiony w języku polskim, brak mandatu i jest tylko samo wezwanie. Mamy prawo odwołać się w terminie 60 dni (art. 203 i 204).
1. do prefekta - wysyłając bezpośrednio do organu, z którego otrzymaliśmy mandat - bezpłatnie
2. do sędziego pokoju - opłata 37 euro za odwołanie i 8 euro opłata skarbowa.
Jeżeli prefekt nie uzna naszego odwołania droga sądowa pozostaje nadal otwarta.
Ważne: jeżeli zapłaciliśmy mandat odwołanie zostanie odrzucone z automatu. Złożenie odwołania nie przerywa biegu terminu do zapłaty. Czyli jeżeli prefekt po np. 70 dniach uzna, ze odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie to płacimy już podwójną stawkę.
Po drugie ważne: odwołanie musi być sporządzone w języku włoskim.
Po trzecie ważne: pomimo, że w przepisach kodeksu jest zapis, ze mandat musi zostać dostarczony do sprawcy wykroczenia nieodebranie przesyłki poleconej nie powoduje, że możemy się bronić: ale ja nic nie dostałem. Podobnie jak w Polsce we Włoszech funkcjonuje doręczenie zastępcze czyli uważa się je za dokonane z upływem ostatniego dnia okresu, w którym możliwy jest odbiór pisma po pozostawieniu awiza.

Ale:
Zgodnie z nadal obowiązującą pomiędzy Polską, a Republiką Włoch umową o pomocy w sprawach karnych z dnia 28 kwietnia 1989 roku, a właściwie jej art. 14 ust 2, dotyczącym trybu porozumiewania się i języków, nie jest wymagane tłumaczenie dokumentów na język polski. Zatem Policja włoska nie ma obowiązku tłumaczyć Państwu pisma na język kraju, w którym Państwo przebywają. Uprzejmością ze strony organu włoskiego jest przesłanie pisma w jednym z czterech najważniejszych języków obowiązujących w Unii Europejskiej.

https://www.straetus.pl/mandaty/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 535 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 27  Następna
Autor Wiadomość
#381 PostWysłany: 10 Cze 2021 16:35 

złoty
No to wszystko wskazuje, że oszuści na chybił trafił wysyłają to na adresy zassane z jakichś baz danych i liczą na to, że ktoś zapłaci. Wystarczy, że zapłaci 5% adresatów takich prób wyłudzeń i biznes się pięknie kręci.
 Profil Relacje PM off  

Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎 Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎
Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍 Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍
#382 PostWysłany: 10 Cze 2021 16:45 

niebieski
Mogą też tworzyć swoją bazę, licząc że napiszesz odwolanie ;) Nie podjąłbym jakiejkolwiek korespondencji.
 Profil Relacje PM off  

#383 PostWysłany: 10 Cze 2021 17:22 
Awatar użytkownika

Problem jest w tym, że firma jest "legitna", tzn. wysyłała kiedyś legalne wezwania do zapłaty z policji w jakimś jednym obszarze we Włoszech (przynajmniej takie informacje gdzieś tam znalazłem).

To natomiast rzeczywiście śmierdzi dość mocno, zwłaszcza że infolinia podana na wezwaniu jest numerem typu premium :-)
 Profil Relacje PM off
Mokradok lubi ten post.

#384 PostWysłany: 05 Lip 2021 18:40 

Możemy to nie tutaj ale proszę o pomoc. Mam nieopłacony mandat od straży miejskiej (nieopłacony z powodu nieskutecznego doręczenia). Mam zamiar ponownie po 3 latach pojechać do Włoch. Czy mnie "znajdą" w momencie kontroli drogowej? Może ktoś miał podobną sytuację.
 Profil Relacje PM off  

#385 PostWysłany: 05 Lip 2021 19:55 

srebrny
A skąd wiesz, że masz mandat, skoro doręczenie było nieskuteczne? :)
 Profil Relacje PM off  

#386 PostWysłany: 06 Lip 2021 19:09 

niebieski
Prawdopodobieństwo dokładnej kontroli drogowej we Włoszech jest praktycznie żadne. Ponadto masz dodatkową motywację do spokojnej jazdy ;). Skoro to jeszcze mandat miejski.... często wygrywasz na loterii? 8-)
 Profil Relacje PM off  

#387 PostWysłany: 06 Lip 2021 20:45 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
boots napisał(a):
Oczywiście, nie zamyka.
W praktyce wypożyczalnia obciąża rachunek karty, wystawca karty przekazuje jej kasę, a potem obciąża lub windykuje dysponenta karty.
5 lat temu miałem podobną sytuację. Chyba wjazd do strefy dla lokalsów. Z karty coś ściągnęli przez wypożyczalnię, ale złożyłem reklamację chargeback do banku i dostałem zwrot tej kasy.
 Profil Relacje PM off
OSK lubi ten post.
OSK uważa post za pomocny.

#388 PostWysłany: 06 Lip 2021 23:51 

j_a napisał(a):
Prawdopodobieństwo dokładnej kontroli drogowej we Włoszech jest praktycznie żadne. Ponadto masz dodatkową motywację do spokojnej jazdy ;). Skoro to jeszcze mandat miejski.... często wygrywasz na loterii? 8-)

Nie gram więc nie mogę stwierdzić 😄 Na drodze jestem bardzo spokojny...tylko nadziałem się na strefę.
Ciekawe jest czy policja drogowa może mieć moje dane np. w komputerze czy pozostały one u municypalnych?
 Profil Relacje PM off  

#389 PostWysłany: 07 Lip 2021 14:22 

niebieski
Wątpię żeby mandaty miejskie trafiały do jakiejś krajowej bazy. Nawet kiedys taki dostałem za parkowanie (Boże Ciało to nie święto w strefie płatnego parkowania :lol: ) beż jakiejkolwiek dalszej historii, byliśmy swoim autem.
 Profil Relacje PM off  

#390 PostWysłany: 07 Lip 2021 20:38 

Pocieszyleś mnie. Dziękuję.
 Profil Relacje PM off  

#391 PostWysłany: 20 Sie 2021 08:36 

Loty: 22
Kilometry: 51 352
To i ja mam do Was pytania odnośnie mojej sytuacji
Samochód wypożyczony w Centauro
Dwa miesiące po powrocie wypożyczalnia pobrała 50 euro z mojej karty kredytowej
Domyślam się że to mandat jednak nie dostałem żadnego maila z mandatem ani nic. Czy możliwe że dopiero przyjdzie? Albo że wyślą na adres zamieszkania?
Odwoływać się do Centauro czy narazie czekać? Miał ktoś może podobną sytuację?
 Profil Relacje PM off  

#392 PostWysłany: 20 Sie 2021 09:18 

złoty
@Kamil Twardowski
Sprawdź w umowie jaka jest wpisana opłata administracyjna za "mandat". Jeśli to 50EUR, to najprawdopodobniej to się stało. Zawsze możesz do nich zadzwonić i zapytać się za co pobrali.
Wypożyczalnia mogła przekazać twoje dane, ale pewności czy policja zajmie się sprawą dalej nie ma.
 Profil Relacje PM off  

#393 PostWysłany: 20 Sie 2021 10:03 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Kilka komentarzy wyżej napisałem, że też mnie to spotkało, ale po chargeback odzyskałem kasę, także próbuj też odzyskać.
 Profil Relacje PM off  

#394 PostWysłany: 01 Lis 2021 23:34 

adamgrzyb napisał(a):
składam pozew p-ko Inkasso o usunięcie moich danych z giełdy długów wraz z wnioskiem zabezpieczeniem przez usunięcie danych na czas postępowanie.
Dzięki za pomoc, dam znać co z tego wynikło.

coś widomo w sprawie?
Bo też dostałam taki absurdalny list od inkaso.
Wczesniej nic o mandacie nawet nie wiedziałam, bo od lat nie mieszkam po adresem zameldowania niestety :(
 Profil Relacje PM off  

#395 PostWysłany: 11 Lut 2022 03:41 
Awatar użytkownika

Podsumowując nieco wcześniejsze moje posty tutaj dotyczące wezwań po włosku wysłanych przez Nivi. Dostałem ponaglenia na juz wyższą kwotę, na moje maile ani raporty z wyjaśnieniem nikt nie odpisał. Postanowiłem do gamoni zadzwonić i przez telefon sprawę wyjaśniłem, Pani odnalazła mojego maila i od razu mi odpisała że to anulowali i nie ma tematu. Czemu natomiast maili nie odczytali ani nie odnieśli się do moich raportów zostawionych w ich systemie nie dowiedziałem się.
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.

#396 PostWysłany: 11 Lut 2022 10:19 

niebieski
@theqkash Podałeś kwintesencję kontaktów z Włochami :lol: Telefon i kontakt bezpośredni ;)
 Profil Relacje PM off  

#397 PostWysłany: 11 Lut 2022 10:35 
Awatar użytkownika

No trochę tak. Zastanawia mnie natomiast po co w ogóle robią te formularze i sugerują kontakt mailowy, skoro i tak nic z takiego kontaktu nie wynika i po kilku miesiącach zamiast odpowiedź na korespondencję tam udzieloną wysyłają ponaglenie.

W każdym razie mój przypadek został rozwiązany i mam nadzieję, że jak ktoś będzie miał podobny problem, to też uda mu się go rozwiązać.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 11 Lut 2022 10:38, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#398 PostWysłany: 11 Lut 2022 13:16 

W związku z popełnionym wykroczeniem dostałem już 4 świstki od POLIZIA MUNICIPALE, w tym jeden rejestrowany, na który powołują się w kolejnych pismach. Niestety nie wyrobili się w ciągu 360 dni od momentu uzyskania od wypożyczalni danych kierującego pojazdem, ale nie zdążyłem napisać odwołania w ciągu 60 dni.
Czy kilka miesięcy od otrzymania tego rejestrowanego listu jest sens wysyłać odwołanie do prefekta czy raczej się wypną w związku z przekroczeniem terminu? Ktoś ma jakieś doświadczenie w tej sprawie?

Zależy mi na tym, żeby nie marnowali już więcej papieru, no i w razie spontanicznego wyjazdu do Włoch wolałbym się nie tłumaczyć podczas przypadkowej kontroli.
 Profil Relacje PM off  

#399 PostWysłany: 11 Lut 2022 13:21 

srebrny
Wszystko to, na czym Ci zależy, zrealizuje się po zapłaceniu wymaganej kwoty.
 Profil Relacje PM off  

#400 PostWysłany: 11 Lut 2022 14:34 

niebieski
Krystian-B napisał(a):
W związku z popełnionym wykroczeniem dostałem już 4 świstki od POLIZIA MUNICIPALE, w tym jeden rejestrowany, na który powołują się w kolejnych pismach. Niestety nie wyrobili się w ciągu 360 dni od momentu uzyskania od wypożyczalni danych kierującego pojazdem, ale nie zdążyłem napisać odwołania w ciągu 60 dni.
Czy kilka miesięcy od otrzymania tego rejestrowanego listu jest sens wysyłać odwołanie do prefekta czy raczej się wypną w związku z przekroczeniem terminu? Ktoś ma jakieś doświadczenie w tej sprawie?

Zależy mi na tym, żeby nie marnowali już więcej papieru, no i w razie spontanicznego wyjazdu do Włoch wolałbym się nie tłumaczyć podczas przypadkowej kontroli.
Termin rzecz święta i środek odwoławczy złożony po upływie terminu jest odrzucany bez badania merytorycznego jego zasadności.

Co robić dalej to Twój wybòr - jak mają potwierdzenie doręczenia, to mogą dochodzić mandatu także w Polsce wraz z wszystkimi dodatkowymi kosztami postępowania - pytanie czy będzie im się chciało, bo mandat wyegzekwowany w Polsce jest dochodem naszego budżetu, a jak placisz im to wpływa do kasy ich gminy.

Nie wiem kiedy przedawnia się egzekucja grzywny nałożonej skutecznie mandatem we Włoszech i jak długo to może nad Tobą wisieć w czasie wyjazdów do Włoch
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 535 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 27  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość