Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 174 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Madera
#121 PostWysłany: 23 Sie 2023 22:32 

@mcaron07

Każdy sam decyduje, czy i jak chce spędzić urlop/wyjazd, ale jeśli lubisz zwiedzać bardziej intensywnie, to samochód na Maderze bardzo się przydaje. Nie wiem nawet, czy np.na punkty widokowe, czy lewady można dojechać komunikacją publiczną, bo dla mnie jest to miejsce, gdzie samochód na cały pobyt jest konieczny. Widoki podczas jazdy samochodem też są super.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje 2026 w tureckim raju 🏝️ 4* hotel z aquaparkiem w Kemer za 2369 PLN Wakacje 2026 w tureckim raju 🏝️ 4* hotel z aquaparkiem w Kemer za 2369 PLN
🔥Rewelacja 🔥 Azory za jedyne 474 PLN 😍 + przystanek na 🍟🍫🍺 🔥Rewelacja 🔥 Azory za jedyne 474 PLN 😍 + przystanek na 🍟🍫🍺
#122 PostWysłany: 24 Sie 2023 07:03 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Z atrakcji to polecam oba ogrody botaniczne. To tak dobre pół dnia. Jak ktoś lubi popływać to rejs na delfiny i kąpiel w ocenie. 4 dni dragoni i możesz wracać do PL.😉
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 24 Sie 2023 07:14 
Awatar użytkownika

Loty: 235
Kilometry: 443 730
srebrny
@FUX co chwile sygnalizujesz tych Dragonów, linki podajesz. To jakaś kryptoreklama czy coś? Jak ktoś kilka razy na dobre reklamuje mi jakaś firmę, to jestem wyjątkowo sceptyczny. :roll:
opo lubi ten post.

#124 PostWysłany: 24 Sie 2023 09:47 
Awatar użytkownika

złoty
Podobno te wycieczki są ok (choć sam nie korzystałem), natomiast autor pytania zaznaczył, że nie jest zainteresowany wycieczkami z przewodnikiem ;)
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 24 Sie 2023 16:32 

niebieski
DAD napisał(a):
@FUX co chwile sygnalizujesz tych Dragonów, linki podajesz. To jakaś kryptoreklama czy coś? Jak ktoś kilka razy na dobre reklamuje mi jakaś firmę, to jestem wyjątkowo sceptyczny. :roll:

Nie, korzystaliśmy rok temu i byliśmy mega zadowoleni. Jadąc terenówka po odstępach wyspy, nie jesteś w stanie dojechać tam plaskatym autem.
Julian czy Ania nie są zwykłymi "przewodnikami". To Ludzie bardzo zaangażowanie to, co robią. Pasjonaci.
Proponuje sprawdzić jedna wycieczkę i ocenić samemu. Komentarze mają bardzo dobre.
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 24 Sie 2023 19:20 

niebieski
Madera :roll: . Do 80% tego co mnie interesowało na tej wyspie, musiałem dojechać samochodem i, najlepiej wcześnie rano, przed tłumami. Nie zawsze wypożyczałem samochód na cały okres pobytu. Byłem tam dopiero sześć razy. Trochę można zwiedzić autobusami. Jeśli masz możliwość zmień zakwaterowanie na Funchal, tu się coś dzieje. Z tego miasta, oprócz atrakcji oferowanych przez nie, można dojechać autobusami do Camara de Lobos , Cristo Rei, albo Doliny Zakonnic. Nie planuj, że to Twoja pierwsza i ostatnia wizyta na tej wyspie, takie rozumowanie jest nie logiczne, przekonasz się ;) ;) ;)
 Profil Relacje PM off
Astarloa12 lubi ten post.

#127 PostWysłany: 25 Sie 2023 10:31 
Awatar użytkownika

Potwierdzam powyższy post. Byłem na Maderze raz i już wiem, że wrócę tam znowu i pewnie nie będzie to ostatnia podróż na tą wyspę.
Potwierdzam również, ze samochód do objazdu wyspy a zwłaszcza północy, zachodu, północnego zachodu i południowego zachodu jest must. Komunikacja w tych rejonach działa słabiej niż na wschodzie i przy Funchal.

Ja nie mogłem wypożyczyć samochodu i korzystałem z autobusów oraz jednej wycieczki wspominanej firmy Dragon.
Można autobusami zrobić Dolinę Zakonnic czy półwysep Świętego Wawrzyńca oraz okolice Funchal i na te atrakcję nawet polecałbym nie marnować paliwa, chyba że ktoś robi to przy okazji objazdu wyspy. Oczywiście, żeby to się udało trzeba spać w Funchal.

Wycieczka z firmą Dragon nawet przy możliwym wypożyczeniu samochodu jest według mnie super pomysłem dlatego, że jeździmy jeepami po terenach na których nie wjedziemy sami. Są nawet miejsca ukryte, niewymienione w opisie żeby nie zdradzać gdzie to jest. Super widoki z otwartego dachu. Do tego dochodzą świetne opowieści o wyspie z punktu widzenia społecznego, przyrodniczego i historie z życia wzięte dlatego bardzo polecam. Nie jest to kryptoreklama tylko własne odczucia.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
FUX uważa post za pomocny.

#128 PostWysłany: 17 Wrz 2023 18:38 

Cześć,
Niedługo wybieram się na Maderę i zbiłem taki plan na 7 pełnych dni (łącznie 9 - z dniem przylotu oraz wylotu).
Co sądzicie?

Dzień 1:
- Miradouro Eira do Serrado
- Sao Vincente
- Miradouro do Véu da Noiva
- Seixal
- Jak starczy czasu: Ribeira de Janela

Dzień 2:
- ER110 / Lombo do Mouro / fotki na prostej
- PR6 + Levada do Risco

Dzień 3:
- PR8
- miradouro do pico do facho
- Porto da Cruz (obiad)
- Miradouro do Guindaste
- Santana
- Rocha do Navio

Dzień 4:
- PR1

Dzień 5:
- Ribeira de Janela - jeżeli wcześniej sie nie udało
- Port Moniz
- Achadas da Cruz + kolejka
- Ponta do Pargo i okolice (Vereda do Pesqueira, Mirdauoro do Fio)
- Jak się uda: Cascata dos Anjos

Dzień 6:
- Fanal Pond / Fanal
- Levada da Ribeira da Janela po całości (26km)

Dzień 7:
- PR11
- PR9
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 18 Paź 2023 00:46 

Loty: 116
Kilometry: 215 235
niebieski
Kto byl i moze polecic z autopsji REJS w celu zobaczenia wielorobow/delfinow z Madery?
Port wypłynięcia nie ma znaczenia - mamy auto (a do powrotu pozostalo juz tylko 5 dni).
Jakie ceny? Czy dzieciaki za free?
Ile czasu rezerwowac?
I czy konieczna wczesniajsza rezerwacja czy wystarczy pojawić się w porcie o odpowiedniej godzinie?
Z gory dzięki za porady!
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 18 Paź 2023 07:51 

niebieski
Byliśmy. Polecam.

https://maps.app.goo.gl/RcEhB4xDMoRqkE6L8

Zabierzcie ciuchy do kąpieli i coś na ochronę przed falami. Potrafi zmoczyć mimo pozornie spokojnego oceanu.
😂
 Profil Relacje PM off
Janek lubi ten post.
Janek uważa post za pomocny.

#131 PostWysłany: 18 Paź 2023 10:41 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
Dla starszych dzieci, a zwłaszcza dla młodzieży polecam rejs szybką łodzią typu speedboat. Już samo szybkie płynięcie jest fajne, a dodatkowo łatwiej jest się przemieścić w miejsca, gdzie akurat są delfiny. Po wypatrzeniu delfinów łódź podpływa do nich powoli i bardzo powoli obok nich pływa, czasem się obracając by osoby po obu bokach miały dobry widok. Z waleni to najczęściej można zaobserwować grindwale. Czas pływania obok zwierząt jest ograniczony (chyba do 15 minut) przez lokalne przepisy, by im za bardzo nie przeszkadzać. To bardzo dobre ograniczenie. I myślę, że dzięki niemu delfiny nie są zmęczone towarzystwem ludzi i raczej od nich nie uciekają. Dodatkowo podczas rejsu powrotnego łódź podpływa pod klif i punkt widokowy Cabo Girao. Ogólnie podczas takiego rejsu można podziwiać praktycznie całe południowe wybrzeże Madery na zachód od Funchal.
Jedynie w przypadku problemów z plecami i kręgosłupem taki rejs nie jest zalecany, gdyż łódź dosłownie skacze po falach :D A każde lądowanie na fali akcentowane jest łupnięciem, które się czuje w dolnej części pleców :twisted: nawet jak się nie ma z nimi problemów.
Ja byłam na takim rejsie organizowanym przez Magic Dolphin: https://magic-dolphin.com/
Co do informacji praktycznych to rezerwowałam wycieczkę dzień wcześniej, ale to było w grudniu 2021 roku, więc nie jest to miarodajne.
Dla dzieci jest zniżka, ale niewielka. I co ważne dzieci muszą mieć co najmniej 6 lat by na taki rejs można je było zabrać.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#132 PostWysłany: 18 Paź 2023 11:20 

Loty: 116
Kilometry: 215 235
niebieski
Dzięki za wskazówki!
Widzę, że większość osób startowała z Funchal, a mnie bardziej interesują polecenia z mniejszych, lokalnych marin, bo wiem, że tez takowe rejsy sa organizowane, a licze na to (moze naiwnie), ze troche mniejsza masówka bedzie :)
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 18 Paź 2023 11:31 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
@Janek - jak byłam w Machico to też tam widziałam oferty rejsów z oglądaniem delfinów i waleni, więc tam na pewno takie oferty są. Podejrzewam też, że widoki na Półwysep św. Wawrzyńca będą więcej niż ładne :D
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 06 Gru 2023 20:44 

platynowy
W poniedziałek wróciłem z Madery, na wyspie byłem pierwszy raz. Cudowne miejsce. Niestety byliśmy na miejscu tylko trzy dni, a to zdecydowanie za krótko. Udało nam się zobaczyć:
Santana, Seixal, Ribeira da Janela, Porto Moniz, Fanal Forest, Levada 6/6.1
Banana Route w Madalena Mar, Cascata dos Anjos, Faial, Miradouro do Guindaste, Ponta de São Lourenço, Miradouro Ponta do Furado, Funchal oraz parę innych miejsc.

Weszliśmy też na Pico Ruivo szlakiem PR1 w totalnej ulewie, która towarzyszyła nam przez całą drogę.

W grudniu pogoda jest kapryśna, potrafi zmieniać się cztery razy na godzinę.

Słowa nie są w stanie opisać fenomenu tego miejsca, trzeba odwiedzić Maderę samemu. Kilka fotek na zachętę:

ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage
 Profil Relacje PM off
11 ludzi lubi ten post.
xyrxis uważa post za pomocny.

#135 PostWysłany: 22 Kwi 2024 17:27 
Awatar użytkownika

Loty: 135
Kilometry: 223 003
niebieski
Właśnie wróciliśmy z Madery, udało się nam trochę pochodzić – ponad 100 km różnymi szlakami. Z wybranych tras:
- Vereda da Ponta de São Lourenço PR 8 oraz Pico do Areeiro e Pico Ruivo PR 1 – oczywista oczywistość, super widoki, najpopularniejsze trasy na Maderze
- Levada das 25 fontes PR 6 – nie rozumiem dużej popularności tego szlaku względem innych „levad” ,
- Levada do Caldeirão Verde PR 9 – polecam, wcześnie rano mało ludzi
- Levada da Ribeira da Janela - polecam, mało ludzi
- Pico Grande , start z Curral das Freiras – mój numer 1 jeżeli chodzi o to co udało się znam zrobić na Maderze, mało ludzi, genialne widoki, różna trudność trasy
- De Porto da Cruz à Boca do Risco – mój numer 2, podobnie jak wyżej

Jak wielokrotnie było już wspominane warto startować wcześnie rano aby uniknąć tłumów. Chociaż w przypadku tych najpopularniejszych ścieżek nawet to nie pomoże w uniknięciu dużej liczby piechurów.
Sprawdziła się zasada: im dłuższa trasa tym mniej ludzi :)
pablo1603 lubi ten post.

#136 PostWysłany: 12 Maj 2024 09:18 

Witam

Wybieram się Madere w lipcu.

1. Jakaś polecena wypożyczalnia, najlepiej bez karty i z sensowną ceną. Te co sprawdzałem życzą sobie około 350 +za tydzień z pełnym ubezpieczeniem. To normalna cena czy ktoś ma coś lepszego? Może też być jakaś osoba prywatna co wypożycza.

2.Mam wstępny nocleg przez booking. Czy lepiej 1 nocleg z którego będę robił wypady czy lepiej noclegi w różnej części wyspy? Macie jakieś polecane noclegi?

3. Zakładam że będę miał auto ale... Być może transport autobusami jest lepszy. Ktoś to praktykował? Może podpowiedzieć gdzie szukać jakiś rozkładów itd
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 12 Maj 2024 09:48 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

A poszukałeś? Czy czekasz na gotowce?

1. madera-wypozyczenie-samochodu,1419,46030
2. madera-funchal,1374,24292
3. komunikacja-publiczna,1419,58891
 Profil Relacje PM off
abelincoln lubi ten post.

#138 PostWysłany: 17 Maj 2024 10:10 

Loty: 27
Kilometry: 67 095
Czytam o lewadach, analizuje i już mi się wszystko popieprzyło, stą pytanie.

Której levady ABSOLUTNIE nie polecacie z dziećmi. O ile starsza ma 15 lat i tu nie ma problemu, Młody ma 8 i jest bojaźliwy :roll:

Jeżeli będą mega wąskie dróżki, z przepaścią bez zabezpieczeń może mi się zbudntować....stąd pytanie, którą wykluczyć na 100% i pójść samemu, a Młodego bezpiecznie zostawić z siostrą przy basenie :)
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 17 Maj 2024 13:10 

niebieski
https://maps.app.goo.gl/KGXa3bXjrDpQejyi7

Powinien ogarnąć. Taki krótki strzał.

A tutaj na wołowinę ze szpady.

https://maps.app.goo.gl/t4vQxSS6p5ABc7Rj6
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 17 Maj 2024 14:44 

srebrny
Większość lewad nie ma jakiś mega przepaści, a nawet 'zwykłych' przepaści, bo z reguły po stronie zbocza w dół jest jakiś las, więc spokojnie dziecko powinno dać radę. ;)
Co innego niektóre szlaki górskie, czy nad klifami, tam spore 'lufy' mogą się zdarzyć. ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 174 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości