Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 100 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: [LDE] Lourdes
#1 PostWysłany: 03 Mar 2017 10:28 

Cześć,

ma ktoś doświadczenie w przemieszczaniu się pomiędzy lotniskiem a centrum miasta (nr autobusów, ceny biletów, gdzie można je kupić ?)

Będę wdzięczny za jakieś info o transporcie, jak i o mieście (gdzie można tanio i dobrze zjeść 8-) oraz co warto odwiedzić )

Pozdrawiam i z góry dziękuję,
Kuba

Ostatnio edytowany przez michzak, 12 Kwi 2017 08:15, edytowano w sumie 1 raz
Standaryzacja
 Profil Relacje PM off  

Niezapomniana wycieczka po Tajlandii 🛺 Bangkok, Phuket i Chiang Mai w jednej podróży z Warszawy za 2716 PLN 🌺 Niezapomniana wycieczka po Tajlandii 🛺 Bangkok, Phuket i Chiang Mai w jednej podróży z Warszawy za 2716 PLN 🌺
Luksusowy 5* hotel z aquaparkiem w Egipcie 🏝️🏊‍♂️🌴 Tydzień z all inclusive za 2390 PLN 🍹😎 Luksusowy 5* hotel z aquaparkiem w Egipcie 🏝️🏊‍♂️🌴 Tydzień z all inclusive za 2390 PLN 🍹😎
 Temat postu: Re: <LDE> Lourdes
#2 PostWysłany: 05 Mar 2017 22:38 

Rly ? nikt tam nie był i nie może się podzielić żadnymi wskazówkami ?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 05 Mar 2017 22:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Po tym jak FR ogłosił trasę z Krakowa robiłem wstępne rozeznanie. To http://www.tlp.aeroport.fr/gp/Parking-and-transport/93 i to http://www.transports-maligne.fr/docs/T ... 010915.pdf pewnie jednak znasz.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 05 Mar 2017 23:21 

niebieski
Do Lourdes leci/jedzie się, ze względu na Sanktuarium Maryjne (tak myślę).
Nie jest to miejscowość turystyczna, gdzie można coś zwiedzać. Jest to ewidentnie miejsce pielgrzymkowe i wszystkie "atrakcje" podporządkowane są kultowi Maryjnemu, a sklepy i infrastruktura pod turystów.
Wszystkie niezbędne informacje zdobędziesz na miejscu. Ja byłem tam samochodem, z rodziną (robiliśmy wtedy południową Francję i zamki Katarskie).
Nie mieszkaliśmy w centrum, lecz po drugiej stronie rzeki (ul Route de la Forêt).Spaliśmy tam 3 noce. Miejsce jest niesamowicie tętniące życiem, szczególnie wieczorem, na procesjach ze świecami. Na Drodze Krzyżowej (pod górę)spotyka się ludzi z całego świata i wszyscy są bardzo otwarci na rozmowy. Na miastem jest jakiś zameczek, ale nie byliśmy.Jednego dnia pojechaliśmy na cały dzień do Gavarnie. Taki "wypadzik górski" bez wspinania z dojściem do najwyższego wodospadu we Francji. Po drodze trochę atrakcji dla turystów.
 Profil Relacje PM off
WaldekK lubi ten post.

#5 PostWysłany: 08 Mar 2017 23:09 

Loty: 105
Kilometry: 165 237
Lecimy do Lourdes w czerwcu.Niestety przylatujemy w niedzielę a w tym dniu nie jeżdżą miejskie autobusy (bus nr 2-cena ok 2 euro )z lotniska do miasta. Tutaj rozkład:
http://www.sla-airport.com/Fichiers/doc ... on2016.pdf (dimanche=niedziela)
Trzeba będzie chyba wynająć taksówkę.
Lourdes kojarzy się z sanktuarium ale jest tam wiele atrakcji godnych zainteresowania. Na pewno miejscowy zamek, najbliższy szczyt Pic de Jar, i Point d`Espagne- planuję z lokalnego biura podróży w pakiecie wykupić bo trochę taniej niż każdy osobno. W pobliżu jest duże obserwatorium astronomiczne dostępne dla zwiedzających (Pic de Midi) ale na tą atrakcję braknie z pewnością czasu. Noclegi wykupiłam dla 4 osób na polu campingowym La Foret (domek-całość 190 euro za 4 noce). Początkowo bałam się kosztów pobytu w drogiej Francji ale chyba nie będzie tak źle ;)

#6 PostWysłany: 12 Mar 2017 13:25 

Loty: 277
Kilometry: 275 994
niebieski
W czwartek 13 kwietnia lecimy Ryanair z Krakowa do Lourdes o 17:20. Poczytałem trochę o dojeździe i prawdopodobnie będą wielkie problemy z dotarciem do Lourdes, bo samolot przylatuje na 20:05, a wg wskazówek ze strony lotniska autobusy tak późno nie jeżdżą. Ceny taxi są spore (od 35 euro w górę), a chyba żadne prywatne busy nie jeżdżą do Lourdes.
Jeśli ktoś ma podobny problem, to może złożymy się na taxi i wspólnie przejedziemy z lotniska do miasta, o ile nie znajdziemy na miejscu jakiegoś ekonomiczniejszego rozwiązania? Ja potrzebuję dwa miejsca w taryfie (ja + dziewczyna).
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 12 Mar 2017 18:15 

Jeszcze jest trochę czasu do wylotu..Jeśli nikt zainteresowany z forum się nie zgłosi,poszukaj wśród współpasażerów lotu-na pewno znajdziesz chętnych do wspólnego przejazdu do miasta.Skąd masz info o cenach taksówek?
Może komuś się przyda link na okoliczne atrakcje (w tym pakietowe wycieczki z lokalnych biur):
http://pl.lourdes-infotourisme.com/web/ ... enejow.php

#8 PostWysłany: 12 Mar 2017 19:36 

Loty: 10
Kilometry: 14 782
Ja tez przylatuje w czerwcu w niedzielę (ryanair)
Muszę sie dostać nieco dalej do Luz Saint Souveur tam urzekł mnie kamping z pięknymi widokami. Wyszukiwarka pokazuje dużo połączn kolejowych przez Lourdes ale z Tarbes.Myślałam ze to blisko lotniska, ale google maps mnie otrzeźwiło.Bedę jeszcze szukaś na koleji.Mam jeszcze nadzieję ze pojawi sie jakieś połączenia jak ryanair ruszy z lotami z Krakowa
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 12 Mar 2017 20:02 

Do Luz-Saint-Sauveur jeżdżą też miejskie autobusy z Tarbes przez Lourdes, nawet jeden (! o 18.10) w niedzielę, w pozostałe dni tygodnia można spokojnie dojechać.
Rozkład:
http://www.transports-maligne.fr/docs/T ... 010915.pdf
Pozostaje problem dostania się z lotniska do którejś z tych miejscowości.
Może zgłosi się jakiś przewoźnik chętny na transport przylatujących z KRK choć szczerze w to wątpię.
Którego lecisz? My 4.06. :)

#10 PostWysłany: 12 Mar 2017 20:35 

Loty: 10
Kilometry: 14 782
My lecimy 25 z Krakowa.Skorzystałam z Twojego linka do wycieczek,dzięki bardzo nie wiedzłam, ze jest tyle możliwości.Bedziemy do 29 więc nie za długo, Wysłałam też maila do nich z pytaniem o możliwość transferu
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 12 Mar 2017 22:33 

Fajny pomysł z tym pytaniem o transport do biura turystycznego :) . Też zależy ilu Was jedzie.
Chyba warto też napisać do: bus-shuttle@tlp.aeroport.fr - oni organizują transport w sezonie zimowym dla narciarzy. Cena biletu dla dorosłego 15 euro (link: http://resa-navette.tourisme-hautes-pyr ... =c%3D29472).
W moim przypadku taniej chyba będzie wynająć taxi dla 4 osób ale dopytam poprzez sms ile firmy taksówkowe kasują za przejazd z lotniska do Lourdes. Info wrzucę na forum.
disco_ibiza lubi ten post.

#12 PostWysłany: 13 Mar 2017 21:58 

Loty: 131
Kilometry: 186 108
Hej, ja przylatuję do Lourdes w Wielki Czwartek (13 kwietnia) o 20.05, wracam w Niedzielę Wielkanocną (16 kwietnia) o 10.50 i bardzo chętnie złożę się na wspólną taksówkę.
 Profil Relacje PM off
jacekbajak lubi ten post.
jacekbajak uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 13 Mar 2017 22:10 

Loty: 277
Kilometry: 275 994
niebieski
Fajnie, że udało się tak szybko znaleźć kogoś jadącego do Lourdes ;) Poproszę o maila na adres tst3@wp.pl. Ugadamy się co do szczegółów wynajęcia taksówki.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 08 Kwi 2017 10:09 

Jak jest z transferem z lotniska do centrum Lourdes?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 08 Kwi 2017 10:25 

Jakiś autobus za 2€ ponoć jeździ. Tylko nie o tak późnej porze, jak ląduje Raynair z Krakowa. W niedzielę też nie kursuje.
Pozostaje taxi za ok 35€ . Chyba trzeba już w samolocie szukać współpasażerów. :D
Na nogach ok 10 kilometrów.
Ale to w końcu sanktuarium. Ludzie do Częstochowy nawet 600 km idą. :mrgreen:
 PM off
7 ludzi lubi ten post.

#16 PostWysłany: 08 Kwi 2017 10:38 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@‌jacakatowice‌ z tego co widzę, to Ryanair ląduje o 10.25, więc nie tak w nocy ;)

#17 PostWysłany: 08 Kwi 2017 10:49 

Faktycznie. Masz rację. Parę dni temu sprawdzałem w odpowiednim dziale

https://www.fly4free.pl/forum/lde-lourdes,1302,108354

co tam słychać, bo chciałem kupić te okazyjne bilety.
I wyrażnie ktoś tam pisze o lądowaniu z KRK o 20.05. I że sprawdzał na stronie lotniska. Nic już nie jeżdzi o tej porze.
Tak to jest.
Trzeba liczyć TYLKO na siebie i samemu wszystko obwąchać . ;)
W takiej sytuacji to można tam lecieć. Bo wyglądało, że jest tak jak w Skandynawii. Bilet lotniczy "tam", tańszy od autobusu do miasta.

Edit

Zresztą w tym przypadku i tak tylko taryfa jednak zostaje. Przylot wprawdzie w ciągu dnia , ale to niedziela i autobusy nie jeżdżą [ podobno :) ]
 PM off  

#18 PostWysłany: 08 Kwi 2017 11:05 
Awatar użytkownika

Loty: 646
Kilometry: 831 725
niebieski
W niedziele samolot ląduje w LDE o 10:25, a w czwartki o 20:05.

#19 PostWysłany: 08 Kwi 2017 12:06 

scomin napisał(a):
W niedziele samolot ląduje w LDE o 10:25, a w czwartki o 20:05.

W niedizelę autobus nie kursuje :(
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 08 Kwi 2017 21:03 

Loty: 62
Kilometry: 125 254
@‌marttynna‌ kiedy lecicie? masakra jest z tym transportem. Ja lecę w niedzielę...przylot rano, a jedyny autobus z lotniska o 18 :-/ o ile jeździ bo po francusku jakoś nie mogę się rozeznać. Ja lecę od niedzieli do czwartku ( choć nie wiem, czy nie przedłużyć pobytu - wybieram się w góry, ale 2 dni mi zejdzie na dotarcie z / na lotnisko)
Jeśli ktoś leci w czerwcu, konkretnie 18, proszę o kontakt. Docelowo wybieram się w góry - albo Gavarnie albo od drugiej strony St Lary Soulan. Tam chyba będę liczyć na stopa, bo oczywiście żadnego lokalnego transportu. I na namiot bo ceny noclegów też zabijają. Trochę nie przemyślałam zakupu tego biletu ;-)
Kasia
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 100 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość