Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: <LDE> Lourdes
#21 PostWysłany: 08 Kwi 2017 21:52 

Loty: 10
Kilometry: 14 782
My tez przylatujamy w niedzielę, tydzień po Tobie. sprawdzam wszystko co możliwe, Z Lourdes juź nie ma problemu żeby się dostać gdzieś dalej, najgorzej do Lourdes, chyba taksówką.Jeszcze m9zna l7czyć na bla bla car
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#22 PostWysłany: 09 Kwi 2017 14:02 

niebieski
Czy cena 35 euro za taksówkę z lotniska do miasta jest sprawdzona?
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 09 Kwi 2017 18:57 

Loty: 105
Kilometry: 165 237
disco_ibiza napisał(a):
@‌marttynna‌ kiedy lecicie? masakra jest z tym transportem. Ja lecę w niedzielę...przylot rano, a jedyny autobus z lotniska o 18 :-/ o ile jeździ bo po francusku jakoś nie mogę się rozeznać. Ja lecę od niedzieli do czwartku ( choć nie wiem, czy nie przedłużyć pobytu - wybieram się w góry, ale 2 dni mi zejdzie na dotarcie z / na lotnisko)
Jeśli ktoś leci w czerwcu, konkretnie 18, proszę o kontakt. Docelowo wybieram się w góry - albo Gavarnie albo od drugiej strony St Lary Soulan. Tam chyba będę liczyć na stopa, bo oczywiście żadnego lokalnego transportu. I na namiot bo ceny noclegów też zabijają. Trochę nie przemyślałam zakupu tego biletu ;-)
Kasia

Lecimy 04.06. a wracamy 08.06.br- też od niedzieli do czwartku. Z lotniska do Lourdes i dalej do Gavarnie w niedzielę nie jeździ żaden autobus. Z Gavarnie (przez Lourdes) na lotnisko w niedzielę jedzie jeden o 17.30- widocznie jest wieczorem jakiś oblegany wylot. Przeanalizuj górną część rozkładu autobusowego-ona nas dotyczy. W czwartek z dojazdem na lotnisko będzie ok. W niedzielę weźmiemy najprawdopodobniej taxi (4-os lecimy). Pytaj na forum, jeszcze jest trochę czasu, może ktoś się odezwie żeby podzielić koszty przejazdu taksówką. W samolocie również można popytać o wspólny transport. Kasiu nie żałuj że kupiłaś bilet, na pewno będzie pięknie :)

#24 PostWysłany: 11 Kwi 2017 23:14 

Sprawdzcie polaczenie kolejowe z Ossun, co jest zaraz z drugiej strony lotniska Lourdes, LDE jakies 2 km pieszo droga boczna wg mapy Google. Sa pociagi z Ossun do Lourdes (dworzec Gare) SNCF, co jakies 2-3 godziny takze w niedziele i od rana do nocy. Pociagi SNCF za ok 13 zl bilet jak podaja na http://www.virail.pl Nie bylem w Lourdes ale moze kupie tani bilet z Krakowa. Jezdza z lotniska tez autobusy do Lourdes centrum jak podano w rozkladzie powyzej za 2 euro ale z niedziela i noca klopot. To jest ok 10 km na pieszy spacer troche za duzo. Taxi drogie w pojedynke jak na tania majowke ok 35 euro ponoc. Sprawdzcie dajcie znac jak z tymi pociagami z Ossun kolo lotniska Lourdes-Tabre LDE do centrum Lourdes. Pokoje za 85 zl noc mozna w Lourdes znalesc na booking.com po wysortowaniu w centrum ok 1-2 km od Sanktuarium. Nie wiem, jak jest z przebywaniem noca na lotnisku praktycznie, czekajac na samolot rano. Wg strony lotniska, jest ono czynne pn-pt 5.00 do 22.00, a w sob niedz nie znalazlem. Z kolei strona o aktywnosci lotnisk podaje ze w LDE jest aktywnosc od 3.00 do 0.00. Wyglada na to, ze noca na kilka godzin lotnisko jest zamkniete. Sprawdzcie prosze te pociagi z Ossun kolo Lotniska LDE do Lourdes co sa podawane w rozkladzie na http://www.virail.pl i kiedy to lotnisko jest otwarte. Czy moze jeszcze sa inne sposoby transportu z lotniska np jakies inne autobusy.

Ostatnio edytowany przez hol2, 12 Kwi 2017 01:35, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Mario21 lubi ten post.

#25 PostWysłany: 11 Kwi 2017 23:42 

Po przeanalizowaniu wszystkich kosztów transportu z lotniska a także dojazdów to róźnych topowych atrakcji tego rejonu podczas całego pobytu, doszłam do wniosku,ze najlepszą opcją bedzie jednak wynajęcie samochodu.Nie jest tanio ale raczej warto.Czytając różne relacje ,opisy jak dojechać i ile to trwa i sprawdzając połączenia, za dużo czasu na dojazdy przy tak krótkim pobycie zwłaszcza z dziećmi. Czasem aby "zacząć"jakiś szlak trzeba 2, 3 razy się przesiąść, czekać pomiędzy różnylmi środkami transportu, chyba szkoda czasu.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 12 Kwi 2017 01:57 

niebieski
czy komuś udało się uzyskać jakąś informację z informacji turystycznej lub tych firm przewozowych odnośnie dojazdu do centrum Lourdes z lotów Ryana?
Bo trochę słabo to wygląda z tym lotniskiem w kwestii dojazdu...
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 12 Kwi 2017 07:16 

hol2 dziękuję za info o pociągach- sprawdzę w wolnej chwili. Jeżeli jest prawdziwe to na niedzielę i wieczór byłaby to najtańsza opcja dojazdu do miasta.

#28 PostWysłany: 12 Kwi 2017 07:45 

Loty: 277
Kilometry: 275 994
niebieski
Sprawdziłem połączenia kolejowe Ossun - Lourdes na stronach kolei francuskich www.sncf.com. Połączeń jest trochę, ale dojście z lotniska do Ossun wg google maps to prawie 5 km, a nie 2 km. Kto ma czas i siłę chodzić z walizkami, proszę bardzo. Lepiej na lotnisku zebrać ekipę i wspólnie wynająć taryfę. Koszt w święta i wieczorami podobno może wzrosnąć nawet do 50 euro, ale dzieląc to na 4 osoby da radę przełknąć.
Ja lecę w czwartek 13 kwietnia z dziewczyną, jedna osoba z forum już się zgłosiła i liczę, że na miejscu da się znaleźć czwartą. Przecież przyleci ponad 100 osób i muszą się jakoś przemieścić do Lourdes :)
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 12 Kwi 2017 08:12 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Pociąg to ciekawa alternatywa, ale rzeczywiście, to są zdecydowanie więcej niż 2 km. W dodatku od strony wschodniej nie ma przejścia przez tory, więc trzeba jeszcze wydłużyć marsz. Niemniej taksówka do stacji powinna kosztować zdecydowanie mniej niż do Lourdes. Zostaje kwestia oszczędności czasu.

Załączniki:
ossun.png
ossun.png [ 76.53 KiB | Obejrzany 8580 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: [LDE] Lourdes
#30 PostWysłany: 12 Kwi 2017 10:44 

Loty: 277
Kilometry: 275 994
niebieski
Przejrzałem na Google Street View drogę pieszo z lotniska do Ossun. Albo droga polna (której nie widać na GSV), albo wąska droga praktycznie bez pobocza (trochę trawy). Chodzenie po zmroku po takim terenie mocno niewskazane.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 12 Kwi 2017 13:02 

Ja dostałam informacje od przewoźników ze tylko taxi, ale pojawła sie nowa oferta od suntransfers, ale średnio korzystna, možna sprawdzić u nich na stronie
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 12 Kwi 2017 13:52 

Niestety przy niedzielnym, porannym przylocie do Lourdes pociąg z Ossun odpada, bo są tylko 3 i to wieczorem:
www.voyages-sncf.com/proposition?client ... ntry=FR#!/
A liczyłam na dojazd taksówką z lotniska na dworzec w Ossun i przejazd pociągiem do Lourdes (3 euro). Koszty na pewno niższe niż całość trasy przejechana taxi. Jest o wiele więcej pociągów z Tarbes do Lourdes nawet w niedzielę: www.voyages-sncf.com/proposition?client ... ryId=m4vlQ ale niestety z Ossun do Tarbes cieżko się w niedzielę dostać: www.voyages-sncf.com/proposition?client ... ryId=vEl4y - tylko 2 wczesnym wieczorem. Kalkulując koszty pozostaje raczej taxi. :(

#33 PostWysłany: 12 Kwi 2017 20:26 

Agnieszka Kochan Offline
#12 PostWysłany: 13 Mar 2017 21:58

Loty: 26
Kilometry: 53 064
Punkty statusowe: 0

Hej, ja przylatuję do Lourdes w Wielki Czwartek (13 kwietnia) o 20.05, wracam w Niedzielę Wielkanocną (16 kwietnia) o 10.50 i bardzo chętnie złożę się na wspólną taksówkę.
Nie wiem jak się tutaj można prywatna wiadomość wysłać. Podobnie podróżuje moja Żona z Córką i chetnie skorzystają ze wspólnego taxi tel 605 853 296
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 12 Kwi 2017 20:36 

Loty: 131
Kilometry: 186 108
To już jest jest nas pięcioro, łącznie ze mną, panem Tomaszem i jego towarzyszką. Może będą takie duże taksówki:) Wysyłam smsa na podany numer!
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 13 Kwi 2017 06:42 

Reasumujac:
Dojazd lotnisko LDE - Centrum Lourdes, najlepszy jest obecnie dzieki taxi lub wynajetym samochodem. Wersja drozsza i z bagazami, ok 35-45 euro 10-12 km. Mozna jechac taxi w grupie, to bedzie taniej. Jesli chodzi o komunikacje publiczna autobusy czy kolej, to jest bardzo kiepsko. Zwlaszcza jesli chodzi o loty Ryanairem z Krakowa do Lourdes w czwartki i niedziele.

Transport publiczny.

1. Zakladajac wylot z Krakowa do Lourdes w czwartek, wylot Kr 17.20-20.05 w Lourdes, mozliwy jest tylko pociag z Ossun z drugiej strony lotniska (ok 4.5 km pieszo wg mapy Google droga boczna, ok. 45min- 1godz spaceru wieczorem, ale bez wiekszego bagazu), lub taxi z lotniska LDE na stacje kolejowa SNCF w Ossun. Zapewne taxi bedzie tansze niz do Lourdes. Pociagi z Ossun do Lourdes sa 21.52 lub 22.53, tak ze spokojnie mozna przejsc na stacje jak na pielgrzymce. Cena biletu to 3 euro. Informacja o pociagach i kupno biletu http://www.trainline.fr W Lourdes z dworca Gare SNCF do centrum jest kilkaset metrow, a do Sanktuarium jest ok 2-3 km. Czas przejazdu pociagu to ok 10 min.

2. Zakladajac wylot z Krakowa do Lourdes w niedziele, wylot Kr 7.40-10.25 w Lourdes, mozliwy jest tylko pociag z Ossun jak wyzej opisane, ale dopiero o godz. 19.32, 21.52, 22.53 Tak ze prawie caly dzien na Lotnisku czy zwiedzajac Ossun?

Powrot z Lourdes do Krakowa.

3. Zakladajac wylot Ryanairem w czwartek, wylot LDE 20.30-23.15 w Krakowie, mozliwy jest autobus miejski na lotniska LDE za 2 euro jadacy z dworca w Lourdes Gare SNCF, godz.17.14, 18.14, 19.03 lub wczesniej z Gare Routiere 17.10 18.10 19.00, czas przejazdu to kilkanascie minut. Dodam jeszcze, ze w Krakowie przylot jest 23.15 i gdyby ktos byl z dalsza i chcial czekac na samolot, autobus do rana, to lotnisko w Balicach pod Krakowem jest otwarte 24 h.

4. Zakladajac wylot Ryanairem z Lourdes do Krakowa w niedziele, wylot lotnisko LDE 10.50-13.35 w Krakowie, to brak jest transportu publicznego z Lourdes na lotnisko LDE. Nie ma autobusow ani pociagow do Ossun rano. Pozostaje jak narazie tylko taxi lub wynajety samochod, chyba, ze ktos chcialby dojechac na lotnisko w sobote wieczorem, to sa autobusy z Lourdes Gare SNCF godz. 17.14 18.12 19.03 lub wczesniej z Gare Routiere 17.10 18.10 19.00 na lotnisko LDE Loudres za 2 euro.
Trzeba by spac czy raczej drzemac na lotnisku do ok 23.00. Potem lotnisko moga zamknac i otworza ok 4.00. Wylot samolotu do Krakowa jest o 10.50 a trzaba byc na.1-2 godz wczesniej.
Mozna tez w sobote wieczor z Loudres dojechac pociagiem do Ossun, pociagi z dworca Gare SNCF godz. 17.42 20.39 21.43 czas przejazdu ok 10 min. Dalej np wynajety nocleg w Ossun zamiast w Lourdes, a rano w niedz pieszo na lotnisko 4.5 km lub taxi.

Pozostaje miec nadzieje, ze beda jezdzic w przyszlosci autobusy czesciej i w niedziele LDE-Lourdres centrum, bo teraz to transportu publicznego jak dla lotow Ryanaira z Krakowa, to Lourdes-LDE praktycznie nie ma. Gdyby ktos jednak bardzo chcial jechac komunikacja publiczna lotnisko LDE-Lourdes i byc w Lourdes, okolicy np tydzien, to lepsze sa raczej wyloty w czwartki z Krakowa i powroty z Loudres tez w czwartki.
 Profil Relacje PM off
Mario21 lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#36 PostWysłany: 13 Kwi 2017 09:31 

Loty: 13
Kilometry: 21 581
Liczę na podróżujących licznie :) do Lourdes -sprawcie aby niedzielny transport ruszył ! Ja lecę dopiero 21 maja .W niedzielę ...
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 13 Kwi 2017 18:52 

niebieski
Może komuś przyda się taka opcja. Dom Pielgrzyma "Bellevue" organizuje przejazdy z lotniska do swojej placówki. Koszt 5 euro w jedną stronę. Co prawda dotyczy ich klientów, ale myślę, że można by się dogadać, gdyby komuś bardzo zależało. Tyle że to są trzy kilometry od sanktuarium. To jest ich strona, zawsze można zadzwonić i się dogadać, panie mówią po polsku: http://pmklourdes.blogspot.com/
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 13 Kwi 2017 19:54 

To prawda, autobusy nie kursuja ale jezdza pociagi :)przykladowo 23 kwietnia w niedziele wyjezdza z Tarbes o 12.04 i na. 12.17 jest w Lourdes. Kosztuje 3.50 euro. Czy ktos wie co to znaczy modifiable i modifiable sous conditions przy cenach biletow ?

-- 13 Kwi 2017 20:54 --

O proszę. Mam nadzieje, ze dobrze wpisalem ;)

Załączniki:
Capture+_2017-04-13-19-27-49.png
Capture+_2017-04-13-19-27-49.png [ 93.17 KiB | Obejrzany 8563 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 13 Kwi 2017 22:41 

Witam wszystkich forumowiczów. Lecimy ( 2 osoby) 7 maja do 11 maja. Może "ktoś" leci w tym terminie i wspólnie wziąć TAXI z lotniska do centrum Lourdes? Pisać: jwawak@wp.pl. Może polecacie jakiś hotel?
Pozdrawiam wszystkch
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 15 Kwi 2017 13:56 

Nikt nie leci 7 maja na 4 dni?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość