Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1992 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 100  Następna
Autor Wiadomość
#821 PostWysłany: 26 Kwi 2012 18:21 

Loty: 87
Kilometry: 262 014
luk napisał(a):
Pierwszy raz będę leciał samolotem i mam pytanie - lot będzie trwał prawie 3 godziny i zastanawiam się jak zagospodarować ten czas. Powiedzcie mi czy ryanair podczas lotu wyświetla jakieś filmy? Trzeba za to jakoś zapłacić? Ile?

Jeśli to Twój pierwszy lot to nie będziesz się nudził, wszystko bedzie dla Ciebie przecież nowoscią ...Jedyna rozrywka jaka zapewnia FR to widok z okna. Oczywiście jeśli dobiegniesz na tyle szybko żeby sobie zająć takie miejsce. Jest jeszcze magazyn pokładowy i ewentualnie kup zdrapkę - daje zajęcie na dwie minuty. Nie ma filmów, radia itp.

Co za ferie🔥 Rejs przez Kanary i Maderę + loty za 2664 PLN 🌤️🛳️ Kajuta z balkonem i 🍺🍷 w cenie Co za ferie🔥 Rejs przez Kanary i Maderę + loty za 2664 PLN 🌤️🛳️ Kajuta z balkonem i 🍺🍷 w cenie
W stronę słońca! ☀️🏖️ Tanie okołoweekendowe loty na Cypr od 179 PLN 😍🌊 W stronę słońca! ☀️🏖️ Tanie okołoweekendowe loty na Cypr od 179 PLN 😍🌊
#822 PostWysłany: 26 Kwi 2012 18:31 

Loty: 18
Kilometry: 30 540
Jaką zdrapkę?

Hahah znalazłem artykuł o polaku, który wygrał 10 tys euro i zjadł zdrapkę, bo nie mieli kasy na miejscu :D

#823 PostWysłany: 29 Kwi 2012 23:22 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 57 793
niebieski
najlepiej w tym czasie poczytać :) pare przelotów i kilka książek przerobionych ;)

#824 PostWysłany: 06 Maj 2012 16:25 

Czy w rayanair da się za pomocą jakichś kart itd pominąć którąś z tych opłat:

Odprawa Online: 28,00 PLN
Opłata EU261: 9,00 PLN
Opłata ETS: 1,20 PLN
Podatki / Opłaty: 113,00 PLN

I nie mówię tu o przypadku gdy jest jakaś promocja i jest 0,00 tylko gdy mi się wyśliwetla taki koszt, czy jakaś karta zwalnia z tych opłat ?

#825 PostWysłany: 06 Maj 2012 16:29 
Moderator forum

bombel napisał(a):
Czy w rayanair da się za pomocą jakichś kart itd pominąć którąś z tych opłat:

Odprawa Online: 28,00 PLN
Opłata EU261: 9,00 PLN
Opłata ETS: 1,20 PLN
Podatki / Opłaty: 113,00 PLN

I nie mówię tu o przypadku gdy jest jakaś promocja i jest 0,00 tylko gdy mi się wyśliwetla taki koszt, czy jakaś karta zwalnia z tych opłat ?

Nie,
Karta typu MC prepaid (w niektorych krajach juz Ryanair Cash Passport) omija tylko "oplate administracyjna" ktora dodawana jest na samym koncu procesu kupowania.

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#826 PostWysłany: 06 Maj 2012 16:52 

szkoda,
dziekuje za odpowiedz; )

#827 PostWysłany: 11 Maj 2012 23:17 

witam!
chciałbym się dowiedzieć, ile czasu wcześniej powinienem stawić się na lotnisku przed planowanym odlotem? dodam, że lecę ryanairem, tylko z bagażem podręcznym, a odprawiam się wcześniej przez internet. z góry dzięki za pomoc :)
 Profil Relacje PM off  

#828 PostWysłany: 11 Maj 2012 23:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Jakie lotnisko? Ogólnie powiedziałbym godzina przed lotem.

#829 PostWysłany: 11 Maj 2012 23:34 

poznań i powrót z bolonii.
To dodam pół godziny zapasu na zgubienie się i mam nadzieje, że tyle wystarczy ;)
 Profil Relacje PM off  

#830 PostWysłany: 16 Maj 2012 12:38 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Nurtuje mnie jedna rzecz.
Mianowicie lecę z KTW na Islandię z całonocną przerwą w LTN ( Luton ).
Lecę tylko z podręcznym.
Tutaj moje pytanie, chciałbym zaopatrzyć się w KTW w jakieś % bo wiem że w miejscu docelowym trudno i dobre i tanie %.
Czy istniej taka opcją że ktoś w sklepie wolnocłowym zapakuje mi to tak, żebym mógł to przewieź z LTN na Islandię ?
Czy w ogóle jest to wykonalne?
Czy ktoś już tak podróżował ? Szczególnie chodzi mi o lotnisko LTN z nocną przerwą.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#831 PostWysłany: 18 Maj 2012 10:20 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
a ja mam inne pytanie, w sumie jeszcze takiej sytuacji nie mialem, ale przecież może sie wydarzyć;]

Bierzemy pod uwagę lotnisko WAW:
w przypadku gdy się odprawię, przejdę przez kontrolę i jestem juz w częsci dla odlotów ... dostaje ważny telefon/ spożniam sie na lot/ po prostu cos sie stało, że nie mogę poleciec - co wtedy ? jak wyjść z lotniska ? trzeba sie komus zgłosic ?
 Profil Relacje PM off  

#832 PostWysłany: 18 Maj 2012 10:26 
Moderator forum

Suszek, było coś takiego rozważane w kontekscie odprowadzania innej osoby na jej lot i kupowania alkoholu (odrębne wątki:)
Ja zgłosiłbym to przy bramce, aby nie komplikowac im pracy - i doradzą którędy wyjść :)

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#833 PostWysłany: 18 Maj 2012 11:18 

ile wynosi minimalny czas przed odlotem jeśli chodzi o odprawe krajową w LOT??

W warunkach przewozu art 7:
"Pasażer powinien zgłosić się do odprawy pasażerskiej i wejścia do samolotu przed odlotem w czasie pozwalającym na dopełnienie formalności wymaganych przez odpowiednie władze państwowe oraz procedur związanych z odlotem, a w każdym razie nie później, niż określił to przewoźnik jako minimalny czas odprawy."

więc pytanie gdzie przewoźnik określił ten minimalny czas??
 Profil Relacje PM off  

#834 PostWysłany: 18 Maj 2012 11:23 

suszek napisał(a):
a ja mam inne pytanie, w sumie jeszcze takiej sytuacji nie mialem, ale przecież może sie wydarzyć;]

Bierzemy pod uwagę lotnisko WAW:
w przypadku gdy się odprawię, przejdę przez kontrolę i jestem juz w częsci dla odlotów ... dostaje ważny telefon/ spożniam sie na lot/ po prostu cos sie stało, że nie mogę poleciec - co wtedy ? jak wyjść z lotniska ? trzeba sie komus zgłosic ?

w WAW mozesz wyjsc bez pytania nikogo o zgode. Masz wszedzie strzałki na EXIT i na tasmy z bagazem idziesz tam, schodzisz po schodach, przechodzisz przez bramki otwierajace sie w jednym kierunku, przechodzisz obok tasm bagazowych potem przechodzisz obok stanowisk celnikow i juz jestes na zewnatrz gdzie smutni panowie z wąsem pytają: "taksóweczkę?" :)
Oczywiscie to przy zalozeniu ze nie nadales bagazu rejestrowanego. No i chyba bez szansy ewentualnego powrotu bo inaczej bys 15x obrócił góra-dół-góra z przepisowym litrem alkoholu jako mrówka:D [chociaż w WAW zakupy bezcłowe=zakupy w normalnym sklepie a nawet drożej]
 Profil Relacje PM off  

#835 PostWysłany: 18 Maj 2012 11:47 
Awatar użytkownika

JIK napisał(a):
Nurtuje mnie jedna rzecz.
Mianowicie lecę z KTW na Islandię z całonocną przerwą w LTN ( Luton ).
Lecę tylko z podręcznym.
Tutaj moje pytanie, chciałbym zaopatrzyć się w KTW w jakieś % bo wiem że w miejscu docelowym trudno i dobre i tanie %.
Czy istniej taka opcją że ktoś w sklepie wolnocłowym zapakuje mi to tak, żebym mógł to przewieź z LTN na Islandię ?
Czy w ogóle jest to wykonalne?
Czy ktoś już tak podróżował ? Szczególnie chodzi mi o lotnisko LTN z nocną przerwą.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Tak, jest to możliwe, jeżeli między pierwszym a drugim lotem nie upłyną 24 godziny. Gorzej, że pracownicy security na LTN mogą nie być świadomi, że przysługuje Ci takie uprawnienie - ale myślę, że warto zaryzykować.

stonka napisał(a):
ile wynosi minimalny czas przed odlotem jeśli chodzi o odprawe krajową w LOT??

W warunkach przewozu art 7:
"Pasażer powinien zgłosić się do odprawy pasażerskiej i wejścia do samolotu przed odlotem w czasie pozwalającym na dopełnienie formalności wymaganych przez odpowiednie władze państwowe oraz procedur związanych z odlotem, a w każdym razie nie później, niż określił to przewoźnik jako minimalny czas odprawy."

więc pytanie gdzie przewoźnik określił ten minimalny czas??

30 minut.

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#836 PostWysłany: 18 Maj 2012 12:04 
Awatar użytkownika

srebrny
stonka napisał(a):
No i chyba bez szansy ewentualnego powrotu bo inaczej bys 15x obrócił góra-dół-góra z przepisowym litrem alkoholu jako mrówka:D [chociaż w WAW zakupy bezcłowe= nawet drożej niz zakupy w normalnym sklepie]

hehe dobre ;p raczej już nie będę planował powrotu, podejrzewam ze nawet samolot już mi odleci :)
ale swoją drogą jak już mam coś ze sklepu to raczej tego nie będę musiał zwracać ?
 Profil Relacje PM off  

#837 PostWysłany: 18 Maj 2012 12:45 

Awerik napisał(a):

30 minut.

ok tyle znam z "doświadczenia" i opowieści ale czy znasz miejsce gdzie jest to zapisane czarno na białym?

bo np na stronie przewoźnika znalazłem ciekawostke:
http://www.lot.com/pl/pl/web/newlot/on-the-airport1

"Ostatni pasażer obsługiwany jest najpóźniej na 1 godzinę przed planowaną godziną startu. "
"W przypadku zgłoszenia się pasażera do odprawy na mniej niż 1 godzinę przed odlotem, nie gwarantujemy zabrania go na pokład samolotu. "

suszek: jeszcze nie widziałem żeby celnicy, sami z siebie, na ostatnim punkcie przed wyjściem kogoś zatrzymali do wyrywkowej kontroli. Przeważnie oni tam śpią albo plotkują.
Czy można zgodnie z prawem? Nie podejmę się odpowiedzi. Mogę Ci napisać że "da się" :)
 Profil Relacje PM off  

#838 PostWysłany: 18 Maj 2012 12:55 
Awatar użytkownika

srebrny
dzieki Ci za odpowiedzi :)
a co do lotu - jak ja leciałem z nimi - lot krajowy wiadomo wymaga mniej biurokracji - wystarczyla godzina jezeli masz bagaz rejestrowany albo 30 minut jezeli lecisz z bagazem podrecznym - chociaż te czasy i tak są uwglednione ze sporym zapasem - byly osoby pokazujące sie kontroli nawet 15 minut przed odlotem.
 Profil Relacje PM off  

#839 PostWysłany: 18 Maj 2012 16:08 

suszek napisał(a):
lot krajowy wiadomo wymaga mniej biurokracji - wystarczyla godzina jezeli masz bagaz rejestrowany albo 30 minut jezeli lecisz z bagazem podrecznym - chociaż te czasy i tak są uwglednione ze sporym zapasem - byly osoby pokazujące sie kontroli nawet 15 minut przed odlotem.

Tak wiem, sam latam trochę krajowo i znam te czasy.
Jednak ze względu na możliwy overbooking zainteresowałem się oficjalnymi danymi jak regulamin itp wytyczne. I nie mogę znaleźć nigdzie tych 30minut(napisanych a nie przekazywanych ustnie) a po analizie przytoczonych powyżej cytatów ze strony Lotu rozumiem że jak przyjdę te 30-40minut przed odlotem to mogą mi powiedzieć żebym się pocałował w pompkę i naskoczył na grzebień... i nawet compensation nie dostanę bo "przecież było napisane że na mniej niż godzinę nie gwarantujemy miejsca"...

Inna sprawa że w przypadku lotów o 5:30 każda minuta snu jest nadzwyczaj cenna:P
 Profil Relacje PM off  

#840 PostWysłany: 20 Maj 2012 19:49 

Loty: 53
Kilometry: 62 949
JIK napisał(a):

Nie wiem jak w WAW, ale na Majorce pani w sklepie spytała mnie, czy lotnisko, na które lecę jest moim miejscem docelowym. Powiedziałem, że nie, że mam jeszcze 1 lot i pani zapakowała mi alkohol w specjalną, zapieczętowaną torbę. Wprawdzie nie miałem potrzeby przechodzenia przez kontrolę bezpieczeństwa na lotnisku pośrednim, ale sądzę, że taka jest funkcja tej torby.

Odpowiadając - taka opcja istnieje, czy w Warszawie - nie wiem, ale to raczej prawdopodobne.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1992 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 100  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: hubski, szfarcjeger oraz 6 gości